Inlägg från: Anonym (Ebba) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ebba)

    Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?

    Konstig frågeställning, eftersom det väl inte är någon som förnekar någon annan sex?

    Det är ju bara när en vill involvera någon annan i sexakten som en inte alltid får som en vill, eftersom övergrepp inte är lagligt.

    Du kan ha hur mycket sex med dig själv som du vill, den rättigheten förnekas dig inte.

    Något som däremot inte är en rättighet är att tex äga en bil. Tycker du, TS, att personer som skadas i bilolyckor därför inte skall ha rätt till vård?

  • Anonym (Ebba)
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-09 14:50:31 följande:

    Jag som mamma till ivf barn kan se det lite absurda i att det utförs så många aborter. För att klargöra så är jag för fri abort och att kvinnan har rätt att välja det alternativet vad än orsaken är.

    Men, när vi försökte bli med barn som mest med ivf på Sahlgrenska låg det kvinnor på avdelningen under som genomgick abort. En våning upp satt vi som inte kunde få barn och några meter under oss var kvinnor som inte ville eller kunde föda sina barn. Tänk om vi som ville kunde fått adoptera dessa barn i stället. Vad mycket tårar som skulle besparas från oss på övre våningen om det alternativet fanns. I bland undrar jag om dom som väljer abort ens ser bortadoption som en möjlighet. Och visst hade vi det alternativet också. Men tyvärr finns det inte tillräckligt många barn tillgängliga för adoption och med den problematik adopterade barn som inte ser ut som oss riskerar att få genom att komma hit tvekar man inför det beslutet. Hade barnet däremot varit svenskt hade det för oss varit förstaalternativet.

    Fast nu är inte lösningen att tvinga alla som ska genomgå en abort att föda och ge barnet till såna som mej. Men kanske skulle någon kunna se det som ett alternativ om dom visste att möjligheten fanns och det inte var så krångligt att adoptera bort sitt barn. Tänk om..


    Och vad tänker du om alla tårar, kanske förlorad arbetsinkomst, livslånga skador efter förlossning osv för de kvinnor som då alltså skulle ha tillhandahållit er på våningen över barn för att bespara er era tårar?
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 10:51:51 följande:

    Jag tänker ju förstås att dom likt Jesus på korset gott kan genomgå sjuhelvetes plågor och som grädde på moset livslånga skador och ingen lön under en period. Det är väl rätt rimligt med tanke på det vi barnlösa fått gå igenom.

    Nöjd med svaret?

    Självklart handlar ju om valet att adoptera bort sitt barn på samma sätt som abort om kvinnans fria val. I dag finns knappast möjligheten att adoptera bort sitt barn ens om man skulle vilja på grund av den långa processen, anklagelserna och ifrågasättanden. Skulle en kvinna välja att föda sitt barn och sen adoptera bort det ligger graviditeten och det som följer med det naturligtvis på kvinnan på samma sätt som om det som följer med en abort också ligger på kvinnan om hon väljer det alternativet.

    Tror du den som genomgår abort inte fäller några tårar eller får utsttå några kroppsliga åkommor?


    Hoppsan, det blev visst väldigt känsligt att påminna dig om att inte bara barnlösa har ett känsloliv...

    Men bara för att en kvinna skulle bestämma sig för att fullfölja en graviditet och vilja adoptera bort barnet så glömmer du att när barnet väl är fött så finns det också en pappa som skall ha sitt ord med i frågan. Om han då motsätter sig adoptionen kommer barnet ändå inte att överlämnas till någon gråtande barnlös. Istället kommer den altruistiska fd gravida kvinnan i samma situation som de män som blivit föräldrar mot sin vilja och hennes önskan att ge bort barnet till ett barnlöst par slutar med att hon blir underhållsskyldig i arton år.

    Jag tror säkert att det finns personer som sörjer en abort och kanske också får fysiska men av aborten. Men en graviditet och förlossning är ändå en större påfrestning och risk för bestående skador för kvinnan än en abort och det finns nog fler kvinnor världen över som sörjer de barn de aldrig får se växa upp och där de går med tankar om barnets välbefinnande än de som ångrar att de genomgått en abort.
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (M) skrev 2019-07-10 20:15:30 följande:

    Ok, förklara. Hur är ett mänskligt embryo inte en människa? Är det för att den inte är fullt utvecklad ännu? För varje cell består i alla fall av mänskligt DNA, dvs detta embryo kan inte utvecklas till en apa eller en frukt. Bara till en människa. Denne är även levande eftersom cellerna förökas, delas och växer. Vilket är ett kriterium för liv.

    Om det är utvecklingsstadiet/beroendet av en annan människa för att hållas vid liv så är ju nyfödda bebisar lika beroende. Samma med gravt handikappade människor. Är det ok att mörda dem också ifall de inte passar in i ens livsstil längre? En 5 åring är också lika beroende av föräldern/arna. Går det bra att mörda denne med ifall det blir för jobbigt?

    Så vi ska värna om kvinnors kroppar, men inte om kvinnliga ofödda barns kroppar? Ofödda barn ska mördas ifall deras fäder begår våldtäkt men fäderna själva ska få leva vidare och riskera att fortsätta att våldta. Mmmmååååkejjjj, mycket, mycket bra logik där.


    Skillnaden mellan ett foster och en nyfödd baby är att fostret inte kan existera utan en värdkropp. Om den gravida kvinnan dör så dör även fostret. Du kan inte ta ett foster ur en kvinnas livmoder och placera det i någon annans. En baby (eller en femåring eller en gravt handikappad person) däremot kan leva vidare utan just den person som fött hen.

    Och jag tror nog att du också gör skillnad på utvecklingsgrad om du tänker efter. För att jämföra med frukterna du tar upp: vill du äta fruktsallad idag går du inte och köper några blandade påsar frön -de innehåller visserligen allt dna som finns i de färdiga frukterna men de är inte samma sak och ger inte samma resultat när de blandas på tallriken.
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (M) skrev 2019-07-11 00:58:32 följande:

    En femåring och en gravt handikappad människa är lika beroende av annan människas omsorg som ett foster i en livmoder. Om det nu är den biologiska mamman eller skötare/läkare/life support maskiner spelar ingen roll, den kan inte överleva utan en annan.

    Ett foster är sin egna individ, det är ingen del av mammans kropp. Den har en egen kropp med en egen uppsättning av 46 kromosomer med unikt DNA, olikt det från mammans. Även om det är ett embryo ännu, dvs en klump med celler. En fullvuxen människa är också en klump med celler, bara i större format. Vi är alla klumpar med celler, inget annat.

    Om jag vill äta en fruktsallad idag så planerar jag därefter. jag går ju inte och köper frön för att sen slänga bort dem för att jag kom på att jag inte orkar plantera, vattna och sen skörda.

    Om man inte vill föda fram och uppfostra barn ska man inte heller ha oskyddat sex. Visst, det våldtas, men de flesta aborter begås av kvinnor som inte orkar och som använder abort som preventivmedel. De slåss för kvinnans rätt till sin egna kropp men blundar för de miljarder av kvinnliga fosters kroppar som blir mördade varje år världen över. Lite hycklande där. De skiter ju i allt och alla egentligen och bryr sig endast om sin egna omedelbara bekvämlighet. Kallar det för abort för det låter bättre än mord. Att abortera något är att avsluta något, i detta fall är det ett hjärtslag. Att avsiktligt avsluta ett hjärtslag är mord.


    Om du menar allvar med att värdet på ett foster och ett barn är det samma skulle du också sätta samma värde på en äppelkärna och ett äpple. Blir du inte nöjd om du får en kärna när du ber om ett äpple är du en hycklare.

    Äppelkärnan (eller en grodd av en kärna för att bilden skall bli ännu mer överensstämmande) har potentialen att växa upp och ge frukt, men grävs den upp ur jorden den växer i händer ingenting -den överlever inte utan jordens näring liksom fostret inte överlever utanför kvinnans livmoder.

    Och självklart spelar det roll att fostret är beroende av just den livmoder den finns i. Eller tycker du att en baby, femåring eller gravt handikappad person endast skall vårdas av en enda person och om den personen dör så skall också babyn, femåringen eller den gravt handikappade dö? Om du inte tycker det medger du ju att den levande människan har andra förutsättningar till överlevnad än fostret och då är de två inte jämförbara.

    Tycker du att en våldtagen fjortonåring skall tvingas genomföra den graviditet som blev ett resultat av det övergrepp hon utsattes för?

    ...och du är medveten om att preventivmedel inte är 100%-igt säkra, va?
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-11 12:53:37 följande:

    Jag talar inte om juridisk rättighet, inte om tvingande statlig lagstiftning, utan om etisk rättighet.

    Aborter pga våldtäkt är inte det vanliga. Det jag är mest intresserad av är huvudmassan av aborter, och i normalfallet menar jag att både mannen och kvinnan har ett ansvar. Det är det jag vill diskutera. Rent etiskt sett ser jag det som rätt av mannen och kvinnan att ta ansvar för det foster de själva skapat genom fritt valda sexuella handlingar, och inte välja abort, även om det är så att lagen tillåter den.

    Jag väljer att inte säga så mycket i andra fall. Som du vet så är det inte tvingande lagstiftning jag är mest intresserad av utan värderingar, och jag vill inte skriva så mycket på det planet som jag inte har tänkt väl igenom. Jag skriver om normalfallet, inte de i samband med våldtäkt.


    Men, om du är pro-life borde det väl inte vara en svår fråga? Ett liv är väl i så fall ett liv oavsett hur det kommit till? Eller är ett foster mindre värt om det tillkommit via en våldtäkt? I så fall är ju värdet av ett liv inte detsamma i dina ögon heller.
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-11 13:15:16 följande:

    Det finns också andra värden att väga in. Det är svårt, men se mitt långa svar till larwain, där jag försöker sortera ut  lite filosoferande på området.


    Så då är alltså embryots/fostrets värde beroende av hur det blivit till? Ett embryo/foster som blev till genom ett övergrepp har mindre värde än ett som blev till genom en ömsesidig kärleksakt och kan därför få aborteras? Det låter som någon typ av arvsynd...

    Och om då det fostret istället får bli ett fullgånget barn, har det fortfarande ett lägre värde än de som blev till genom två älskandes handlande (det som därför inte borde få aborteras) eller har det förändrats genom att den våldtagna genomgår graviditeten?
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-11 15:08:52 följande:

    Det är du som skriver en massa av formuleringen "så då är ?..". Jag  gör inga påståenden alls i det här. Det är du som läser in saker jag inte skrivit. Jag anser mig inte vis nog att ge välformulerade svar på de här sakerna. Ibland får man inse sina begränsningar.


    Jag frågar för att försöka förstå hur du får ihop att vara pro-lite samtidigt som vissa aborter skulle vara ok.

    Kan du inte själv se att konsekvensen av vad du säger blir att fostrets/embryots värde skiljer sig beroende på om det blivit till vid sex mellan två parter som båda ville eller om det skedde ett övergrepp. Om det är mer ok att fostret efter en våldtäkt blir aborterat så är ju värdet på det ?livet? mindre.
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (M) skrev 2019-07-11 18:08:04 följande:

    Inte än, nej, men lagar kan ändras. Vi lever i en demokrati och fler och fler inser att abort är mord.

    Det kom rätt nära när en man fick skärpt straff i Sverige när han ströp en gravid kvinna till döds för att han -släckte även ett liv i tillblivelse-. När man gör abort så släcker man också ett liv i tillblivelse. Skulle inte förvåna mig att om 10 år så är den svenska lagen så mycket mer restriktiv mot alla de lösa och slappa aborter som begås idag pga lättja och bekvämlighet och om 20 år är det helt förbjudet. Vänta bara ska du få se. Trögfattade idioter utan moral behöver bara lite längre tid på sig att vakna upp.

    www.nt.se/bloggar/juristbloggen/han-slackte-ocksa-ett-liv-i-tillblivelse/&entry=12507675


    Om nu fler och fler anser att abort är mord borde ju KD ha gått framåt efter rapporterna om hur Adaktusson röstat i EU-parlamentet, ändå visade rapporterna som kom efter den nyheten att partiet fick färre sympatisörer...

    www.sn.se/nyheter/sverige/kd-tappar-valjare-efter-abortdebatt-sm5177463.aspx
  • Anonym (Ebba)
    Anonym (M) skrev 2019-07-12 01:56:20 följande:

    Jag hoppas på att vi kan få kvinnor att sluta upp med att bli oönskat gravida, att inte använda abort som ett alternativt preventivmedel. Därmed inte sagt att jag inte stödjer hjälporganisationer som värnar om oönskade barn. I Sverige är sånt inget större problem som tur är. Men som sagt, det bästa vore ju att förhindra chans till graviditet från början istället för att lösa sånt efteråt.


    Varför lägga ansvaret bara på kvinnorna? Det är väl statistiskt sätt bättre att i förebyggande syfte sikta in sig på att män skall börja ta ansvar för sin sexualitet och slutar upp med att göra kvinnor oönskat gravida i så fall. Det är ju männen som kan orsaka de flesta graviditeterna eftersom de är fertila året om, och dessutom långt efter att jämnåriga kvinnor kommit i klimakteriet.

    Vilka hjälporganisationer som värnar om oönskade barn har du riktat in dig på och hur aktiv är du i det engagemanget? Ger du tionde, eller mer för den här frågan som är så angelägen för dig?

    ...och det är lite rörande att du inte har räknat ut att anledningen att det i Sverige inte är ett stort problem med oönskade barn är att det här är lagligt att avsluta oönskade graviditeter.
Svar på tråden Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?