• sextiotalist

    Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?

    Anonym (Vega) skrev 2019-07-09 21:39:05 följande:

    När jag gjorde ivf behandlingar på Sahlgrenska för mellan 15 och 20 år seda låg abortmottsgningen en våning under reproduktionsmedicin på Sahlgrenska.

    På vilket sätt är det hjärtlöst? Det är säkerligen svårare för kvinnan att föda fram ett barn och ge upp det än att göra abort men för dom som inte kan få barn och mer än gärna skulle adoptera är det inte hjärtlöst att få adoptera. Men som jag skrev innan, jag är för fri abort och har inga åsikter om dom som väljer det alternativet. Du är helt ute och cyklar som påstår att jag kör antiabortpropagsnda. Men som det är i dag är alternativet att föda och adoptera bort barnet inget alternativ för den som är gravid. En kvinna som skulle välja den vägen i dag ses som paria i samhället och myndigheterna i princip vägrar att låta någon adoptera bort sitt barn.


    Du tänker inte på att kvinnorna skulle tvingas att genomgå en graviditet med alla besvär (som är hanterbara för de kvinnor som vill ha barn). Riskera sin framtida hälsa med inkontinens t.ex.

    Att vara gravid och föda ett barn kan vara tufft både fysiskt och mentalt.

    Sedan kan det vara så att kvinnor på den avdelningen hade kanske svårt skadade barn, egen sjukdom, kanske levde i en dysfunktionell relation där ett barn skulle binda de hårdare till mannen.
  • sextiotalist
    Anonym (G) skrev 2019-07-09 11:24:23 följande:

    Du kan vara säker på att staten inte opererat bort cancertumörer om de vore ofarliga.


    Man opererar bort ofarliga tumörer dagligen.
  • sextiotalist
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 09:36:45 följande:
    En abort är för dom flesta också tufft mentalt och fysiskst. De är få som tar en abort med en klackspark.

    Ingen ska tvingas att genomgå en graviditet. Vad är det för dumheter. Det är inget jag förespråkar. Självklart har kvinnan alltid rätt att välja abort utan pekpinnar från någon. Kvinnans kropp, kvinnans val. Men om du tänker efter så inser du att en gravid kvinna i dag ges bara två val hos barnmorskan. Behålla eller abort. Föda och adoptera bort pratas det aldrig om. Skulle någon kvinna ändå vilja det alternativet blir hon motarbetad av alla. För i Sverige ska alla vilja ha sitt födda barnomsorg enligt normen.

    Det är klart det utfördes alla typer av aborter. Det brukar det göras på abortkliniker. Allt från små cellklumpar till foster som var några veckor och i bland några månader. Och det är väl lika klart att dom som genomgår abort har olika orsaker till varför. Inget jag funderar över dock. Man behöver enligt mej inte ha något giltigt skäl alls som kvinna mer än att man vill.
    Vilka abortkliniker?
  • sextiotalist
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 10:16:55 följande:

    [quote=79748261][quote-nick]Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 10:03:26 följande:[/quote-nick]Nu har vi inga abortkliniker i Sverige

    Om man vill märka ord så nej. Gissar att det inte står abortmottagning med stora bokstäver ovanför dörren heller längre som det gjorde på ?min? tid.


    Aborter sker på de sk kvinnoklinkerna (när jag låg inne för myomoperation var det några kvinnor som gjorde abort, det stod inte abortmottagning någonstans, mitten av 90-talet)

  • sextiotalist
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 10:28:27 följande:
    Avdelning på sjukhus där abort utförs. Fel av mej. Hörde dock sjukvårdspersonal nämna avdelningen för aborter som abortkliniken när jag låg inlagd. ( som svar på var en läkare var). Likaså hörde jag sjukvårdspersonal säga ivf kliniken om stället där jag höll hus. Rätt skulle varit avdelningen för reproduktionsmedicin. Inte ivf kliniken. Och rätt skulle varit abortmottsgningen, vilket det stod klart och tydligt på dörren. Inte abortkliniken. Det är ju jätteviktigt !!!!! För övrigt heter det säkerligen något annat än abortmottsgning i dag. Vänligen uppdatera mej så jag kan skriva så ni förstår och utan att uppröra er. Ber som ödmjukast om ursäkt för misstaget.
    Det kanske är olika i olika landsting. När jag tog bort mitt myom, så var det på kvinnokliniken, även där var det kvinnor som gjorde kirurgiska aborter. Men de var där endast över dagen.
  • sextiotalist
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 10:43:25 följande:
    Abortmottagningar finns men inte abortkliniker, abortmottagningarna finns som del av del av kvinnoklinikerna på vra sjukhus och privata kliniker precis som det finns diabetesmottagning på medicinkliniker 
    Då var mitt minne rätt. De kvinnor som gjorde aborter, var inskrivna på kvinnokliniken, sedan var det några som tog bort myom, en fick ta bort hela livmodern pga cancer, en tjej hade en cysta och jätteont, några gjorde en kirurgisk abort. Dvs vi var ett blandat gäng kvinnor som låg där och hade roligt i allrummet och delade våra krämpor fritt
  • sextiotalist
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 10:51:51 följande:
    Jag tänker ju förstås att dom likt Jesus på korset gott kan genomgå sjuhelvetes plågor och som grädde på moset livslånga skador och ingen lön under en period. Det är väl rätt rimligt med tanke på det vi barnlösa fått gå igenom.

    Nöjd med svaret?

    Självklart handlar ju om valet att adoptera bort sitt barn på samma sätt som abort om kvinnans fria val. I dag finns knappast möjligheten att adoptera bort sitt barn ens om man skulle vilja på grund av den långa processen, anklagelserna och ifrågasättanden. Skulle en kvinna välja att föda sitt barn och sen adoptera bort det ligger graviditeten och det som följer med det naturligtvis på kvinnan på samma sätt som om det som följer med en abort också ligger på kvinnan om hon väljer det alternativet.

    Tror du den som genomgår abort inte fäller några tårar eller får utsttå några kroppsliga åkommor?
    Därför man har grundinställningen i Sverige att barn ska vara hos sina biologiska föräldrar (och när det gäller adoption så är det inte endast kvinnans beslut, faderskapet måste utredas även där och är fadern känd, så är även hans åsikt viktig).
    Det är även det tänket som börjar sprida sig bland de länder som är givarland till Sverige. Många länder prövar först de biologiska föräldrarna, sedan inom landet och därefter utanför landet.

    Jag tror (och hoppas) att fler och fler länder arbetar för att det födda barnet ska få växa upp hos sina föräldrar.
    Så jag är tacksam att man inte ens ställer frågan, när en kvinna kommer i sin värsta hormonstorm och ska ta ett beslut.
  • sextiotalist
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 11:40:49 följande:

    [quote=79748446][quote-nick]Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 11:21:45 följande:[/quote-nick]Fast för majoriteten är inte abort något trauma eftersom de inte vill ha ett barn. [/quot

    [quote=79748446][quote-nick]Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 11:21:45 följande:[/quote-nick]Fast för majoriteten är inte abort något trauma eftersom de inte vill ha ett barn. [/

    Nej du har nog rätt. För dom är allra flesta är det nog ungefär som att släppa en sur fis. Det enda som är lite konstigt är att jag hört flera som gjort aborter i sin ungdom varje år när bf skulle varit nämner hur gammalt barnet skulle varit. Undrar varför dom gör det?


    Jag  vet att kompisar till mig har gjort abort, men inget som de ältar öve och jag vet inte ens när de gjort det, bara att de har gjort det (när de var unga).
  • sextiotalist
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 11:54:40 följande:
    Jag håller inte riktigt med dej där. Jag tycker absolut inte man ska pusha för att behålla barnet och adoptera bort det om man är tveksam, men att få informationen att möjligheten finns kanske man borde få. Kanske inte när man kommer och är som du säger hormonstinn och vill göra aborten, men tidigare. Det pratas aldrig om det tredje alternativet.

    Fast det är en stor skillnad, vid adoption så är det inte endast kvinnans beslut som gäller, utan där är även fadern inblandad.


    Inget barn kommer adopteras bort innan faderskapsutredning är gjord och då kommer även biologiska pappan att höras.
    Är båda under 18 så kommer även föräldrarna att vara med i beslutskedjan.

    Sedan så är adoption inget som man varken ska eller bör rekommendera eller ge som alternativ, du ska inte ens behöva tänka tanken att föda ett barn åt en annan person.

    Hur ska man lösa det praktiskt. Ska en ung kvinna gå i skolan med en växande mage, ska en kvinna behöva gå gravid till sin arbetsplats?
    Det är ju inte så att en graviditet passerar obemärkt.
    I de länder som man "övertalar" en kvinna att föda sitt barn för att sedan adoptera bort det, så sätts kvinnorna på speciella hem under sin graviditet, eller hålls hemma från skolan.

  • sextiotalist
    Anonym (R) skrev 2019-07-10 11:59:17 följande:
    Ja jag undrar också över det. Tror att folk skulle ha bättre skydd mot graviditeter vid sex om de själva skulle stå för aborten. Många använder sig av abort som preventivmedel vilket är helt sjukt. Det är ingen överraskning att vid sex finns det en risk för att bli gravid. Skydda er vid akten så slipper ofödda foster dödas pga er brist på omdöme. Kan tänka mig att man får betala hela aborten, större delen av en abort eller del av första aborten och hela den andra tredje fjärde.... aborten. Sen borde det ingå ett obligatoriskt samtal med en barnmorska och en kurator som grundligt faktiskt visar hur barn utvecklas redan från så tidigt stadium, och ifrågasätter mammans vårdslöshet till att skydda sig. För ja ,det ligger främst på kvinnan att skydda sig från ofrivillig graviditet då det är kvinnan som blir befruktad, och hennes vilja vad som sker därefter ligger 100% på henne. Finns ju en rad preventivmedel, så vad är problemet?
    De som kommer drabbas hårdast skulle vara de kvinnor som är mest utsatta, och sedan skuldbelägga kvinnan. Åh, jag inser, det är en abortmotståndare som skrev detta. Och att dessutom lägga hela ansvaret på kvinnan
    Utöver detta, du vet väl att inget preventivmedel är säkert
  • sextiotalist
    Anonym (R) skrev 2019-07-10 12:12:25 följande:

    Eller så skulle graviditeterna minska...


    Och de som skulle drabbas av detta är de mest utsatta. Innan fri abort så kunde de välbärgade fixa det ändå. Så skulle det bli om man tog betalt.
  • sextiotalist
    Anonym (R) skrev 2019-07-10 12:59:44 följande:
    Att döda ett barn borde bli kännbart, det ska inte vara någon Quick fix.
    OK, du är en abortmotståndare, då vet vi det. Kan bara säga att jag har en helt annan uppfattning och kommer alltid stå upp för kvinnans rätt till abort.
  • sextiotalist
    Anonym (Vega) skrev 2019-07-10 13:10:33 följande:
    Du blandar ihop saker här. Jag har hela tiden skrivit att jag är för fri abort av vilken orsak det än är. Jag är en av dom som skulle stå i främsta ledet och protestera om den rättigheten någonsin skulle ruckas på.

    Jag inte någonstans påstått att jag eller andra ofrivilligt barnlösa ska ha någon rätt till någon annans kvinna ofödda barn eller att dom av barmhärtighetsskäl ska känna sej tvingade att ge barnet till barnlösa. Att föda eller inte är alltid kvinnans val. Punkt. Skulle en kvinna välja att föda och adoptera bort sitt barn är det hennes val. Ingen annans. Det jag pratar om handlar ingenstans om någon påtvingad graviditet och förlossning för någon annans skull.

    Ja, jag tror eller vet att det finns folk som skulle genomgå en graviditet och förlossning med efterföljande adoption om dom visste innan hur det går till. Det finns personer, oftas dom som genomgått sena aborter som lever med skuldkänslan av att ha dödat sitt barn (obs att jag inte har den åsikten att abort är att döda) Vet ett par personer som faktiskt flera år efteråt sagt att dom ångrat att dom inte födde och adopterade bort sitt barn. Så visst finns det. Och dessa personer har sen fött barn med efterföljande komplikationer så dom vet exakt vad att föda och bära ett barn innebär. Jag gissar att dessa inte är dom enda i hela världen som tänkt så. Det primära med att föda ett barn var i deras fall förstås inte att föda för att glädja någon barnlös utan låta sitt barn födas och få leva. Jag gissar att den tanken kanske snuddar vid dom som aborterar sent och väljer att se sitt foster.
    Nu är det få som aborterar sent. Och ja, en vän som aborterade sent hade gärna fött barnet, men eftersom barnet hade en skada som gjorde att det inte kunde leva utanför livmodern så var hon tvungen att ta detta beslut. Det är en stor sorg hos henne. Den andra som aborterade lite senare än 12 veckor var en då, kursare, som kommer från ett katolskt land, katolik, som blev gravid efter, med dagens lagstiftning, våldtäkt, i sina föräldrars hemland. Hon kunde då inte utföra en tidig abort, utan var tvungen att vänta tills hon kom tillbaka till Sverige. Att gå igenom en graviditet var inte ett alternativ, dels pga omständigheterna hur hon blev gravid och att hon dessutom var fullt upp i sina studier och ville inte avbryta dessa. Hon har två barn nu och hon ångrar inte sin abort, även om det var tuffare än en tidig.
  • sextiotalist
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:21:00 följande:

    Jag är naturligtvis inte för att välbeställda gör abort heller. Dessutom är inte abort det dyraste som görs på sjukhus, Det är inte av egenintresse jag säger att jag inte vill att det jag jobbar ihop delvis skall gå till aborter, utan det är att jag så lite som möjligt vill vara en del av ett dödsmaskineri.

    Var skrev jag att jag var emot offentlig sjukvård ? Tvärtom skrev jag ju att jag gärna betalar till den. Jag bidrar gärna med skatt till din sjukvård om du blir sjuk o vi bor i samma landsting, men inte till om du vill göra en abort. Då vill jag ju inte vara en del av det. Om du  och fadern sedan betalar själva eller om någon annan(RFSU eller andra?) gör det är då en annan sak.


    Det finns massor av saker som jag inte heller vill att mina skattepengar går till, men eftersom skattepengarna inte är mina privata pengar så kan jag inte styra det. Indirekt kan jag påverka genom att rösta på ett parti som står nära mina värderingar, men även där acceptera att de inte tycker lika som jag i allt.

    Något som jag tycker är viktigt (som även de präster jag känner inom Svenska kyrkan, kommer från en högkyrklig släkt på mammas sida) är kvinnans rätt till sin egen kropp och att kvinna aldrig ska tvingas att genomgå en graviditet mot sin vilja, inte för att behålla barnet , inte för att ge bort ett barn.

    För en graviditet påverkar en kvinnas kropp. Det är den mest riskabla det en kvinnas kropp kan utsätta för, både den och förlossningen. Trots en bra sjukvård och mödravård, så får alltför många kvinnor livslånga men för livet.

    Den dagen du kan utlova att en kvinna kan till 100% kunna gå igenom en graviditet och en förlossning utan men för livet, så kan jag kanske börja tänka om.

    Så min orsak till att värna om den fria aborten är för att kvinna ska slippa behöva gå igenom detta, vilket jag anser ett övergrepp
  • sextiotalist
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 13:38:30 följande:

    Jag ser ändå fostret som värdefullt.


    Jag ser kvinnan som mer värdefull.
  • sextiotalist
    Anonym (Bra fråga) skrev 2019-07-12 14:24:14 följande:

    Du skriver om den juridiska abortdebatten. Jag för inte den juridiska utan den etiska abortdebatten. Jag är aktiv i Svenska Kyrkan, Jag tror på en Gud som själv lidit dödens smärta på korset, som vet va den är, och som står på de allra svagastes sid, och i det här är det fostret, som är helt försvarslöst.

    Jag är för sådana värderingar hos individuella män och kvinnor att de inte efterfrågar abort även om en abort är juridiskt tillåten.. Jag vill verka för sådana värderingar att man vill följa Guds lag även om statens lag inte vingar en till det. Jag ser aborter som synd mot Gud. Jag tror inte dina prästvänner ser dem som etiskt oproblematiska. heller.

     

    Jag hade varit etisk abortmotståndare även om jag varit ateist eller en agnostiker. Jag är för icke-våld mot både födda och ofödda. Det var därför jag sökte vapenfri tjänst på den allmänna värnpliktens tid.

    Sedan är jag, till skillnad från många andra kristna, även vegan och djurrättsaktivist, och även där tror jag inte att lagstiftning är det stora svaret. Även där arbetar jag för att få efterfrågan på animalier att falla. 

    Det är alltså ordet "efterfrågan" jag tror är nyckelordet både vad gäller "köttsamhället" och, om ordet tillåts mig "abortsamhället". Det är kulturförändringar jag arbetar för


    Snabbt konstatera att vi har helt olika värderingar. Skillnaden är att jag kommer inte lobba för att du ska äta kött, att göra en abort. Jag respekterar de val du gör, trist att du inte gör detsamma utan vill att folk ska leva enligt dina ideal.
  • sextiotalist
    Anonym (isabella) skrev 2019-07-12 16:16:17 följande:

    men du lobbar för andra saker här på forumen som verkar vara dina hjärtefrågor, varför gör du det? Låt bli med det då om du tycker att det är fel.


    Jag lobbar för rätten att vara olika och jag lovar, hade någon förbjudit dig att ha din uppfattning, förbjudit dig att leva det liv du lever, tvingat dig att äta kött, tvingat dig att göra abort, så hade jag stått på din sida. Inte för att jag delar dina åsikter utan för rätten för dina åsikter
  • sextiotalist
    Anonym (isabella) skrev 2019-07-12 18:29:29 följande:

    men tex djurens rätt att få leva som de vill lobbar du inte för. Där är det helt OK att skita i det, och du verkar antyda att det är fel att föra djurens talan i såna här diskussioner, att lobba för det. Det verkar som du talar om för mig vilka frågor som man har rätt att lobba för, och vilka frågor man ska hålla käft.


    Kanske för att jag anser att bytesdjuren är en del av pyramiden. Kör, får, grisar, höns är bytesdjur. Deras syfte är att vara föda och omvandla växter till näring åt de som är på nästa nivå i pyramiden Självklart anser jag att djuren ska ha ett bra liv.
  • sextiotalist
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-31 16:52:58 följande:
    På sätt och vis är det ju en form av självförsvar om en graviditet avbryts pga. svår havandeskapsförgiftning i vecka 23 eftersom risken är stor att den gravida avlider om graviditeten inte avbryts. I länder där abort inte är tillåten låter de kvinnor dö hellre än att ta bort fostret trots att de lämnar efter sig redan födda barn
    I ett sådant fall så är det läkaren som rekommenderar att avbryta graviditeten och då ses det inte som en abort, dvs avsluta en graviditet för att inte föda barnet, utan det blir en tidig förlossning och ett prematurt barn.
    Men när det gäller havandeskapsförgiftning så är det för att rädda både barnet och mamman, för dör mamman, så överlever inte heller barnet.
    Skrämmande att det finns länder med lagstiftningar som hellre se en död mamma (och då även ett dött foster) än att värna om det liv som redan finns (mor, den andra föräldern och barn)
Svar på tråden Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?