Inlägg från: Anonym (Vega) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Vega)

    Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?

    Jag som mamma till ivf barn kan se det lite absurda i att det utförs så många aborter. För att klargöra så är jag för fri abort och att kvinnan har rätt att välja det alternativet vad än orsaken är.

    Men, när vi försökte bli med barn som mest med ivf på Sahlgrenska låg det kvinnor på avdelningen under som genomgick abort. En våning upp satt vi som inte kunde få barn och några meter under oss var kvinnor som inte ville eller kunde föda sina barn. Tänk om vi som ville kunde fått adoptera dessa barn i stället. Vad mycket tårar som skulle besparas från oss på övre våningen om det alternativet fanns. I bland undrar jag om dom som väljer abort ens ser bortadoption som en möjlighet. Och visst hade vi det alternativet också. Men tyvärr finns det inte tillräckligt många barn tillgängliga för adoption och med den problematik adopterade barn som inte ser ut som oss riskerar att få genom att komma hit tvekar man inför det beslutet. Hade barnet däremot varit svenskt hade det för oss varit förstaalternativet.

    Fast nu är inte lösningen att tvinga alla som ska genomgå en abort att föda och ge barnet till såna som mej. Men kanske skulle någon kunna se det som ett alternativ om dom visste att möjligheten fanns och det inte var så krångligt att adoptera bort sitt barn. Tänk om..

  • Anonym (Vega)
    Anonym (Luring) skrev 2019-07-09 19:42:57 följande:

    Majoriteten av aborterna görs på Östra och IVF-behandlingarna görs på Sahlgrenska och inte så som du beskriver det. Ditt resonemang luktar antiabort-propaganda och att skuldbelägga kvinnor som av olika anledningar inte vill eller kan genomgå en graviditet genom att skriva "Tänk om vi som ville kunde fått adoptera dessa barn i stället." är hjärtlöst.


    När jag gjorde ivf behandlingar på Sahlgrenska för mellan 15 och 20 år seda låg abortmottsgningen en våning under reproduktionsmedicin på Sahlgrenska.

    På vilket sätt är det hjärtlöst? Det är säkerligen svårare för kvinnan att föda fram ett barn och ge upp det än att göra abort men för dom som inte kan få barn och mer än gärna skulle adoptera är det inte hjärtlöst att få adoptera. Men som jag skrev innan, jag är för fri abort och har inga åsikter om dom som väljer det alternativet. Du är helt ute och cyklar som påstår att jag kör antiabortpropagsnda. Men som det är i dag är alternativet att föda och adoptera bort barnet inget alternativ för den som är gravid. En kvinna som skulle välja den vägen i dag ses som paria i samhället och myndigheterna i princip vägrar att låta någon adoptera bort sitt barn.
  • Anonym (Vega)
    sextiotalist skrev 2019-07-10 07:25:23 följande:

    Du tänker inte på att kvinnorna skulle tvingas att genomgå en graviditet med alla besvär (som är hanterbara för de kvinnor som vill ha barn). Riskera sin framtida hälsa med inkontinens t.ex.

    Att vara gravid och föda ett barn kan vara tufft både fysiskt och mentalt.

    Sedan kan det vara så att kvinnor på den avdelningen hade kanske svårt skadade barn, egen sjukdom, kanske levde i en dysfunktionell relation där ett barn skulle binda de hårdare till mannen.


    En abort är för dom flesta också tufft mentalt och fysiskst. De är få som tar en abort med en klackspark.

    Ingen ska tvingas att genomgå en graviditet. Vad är det för dumheter. Det är inget jag förespråkar. Självklart har kvinnan alltid rätt att välja abort utan pekpinnar från någon. Kvinnans kropp, kvinnans val. Men om du tänker efter så inser du att en gravid kvinna i dag ges bara två val hos barnmorskan. Behålla eller abort. Föda och adoptera bort pratas det aldrig om. Skulle någon kvinna ändå vilja det alternativet blir hon motarbetad av alla. För i Sverige ska alla vilja ha sitt födda barnomsorg enligt normen.

    Det är klart det utfördes alla typer av aborter. Det brukar det göras på abortkliniker. Allt från små cellklumpar till foster som var några veckor och i bland några månader. Och det är väl lika klart att dom som genomgår abort har olika orsaker till varför. Inget jag funderar över dock. Man behöver enligt mej inte ha något giltigt skäl alls som kvinna mer än att man vill.
  • Anonym (Vega)

    [quote=79748261][quote-nick]Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 10:03:26 följande:[/quote-nick]Nu har vi inga abortkliniker i Sverige

    Om man vill märka ord så nej. Gissar att det inte står abortmottagning med stora bokstäver ovanför dörren heller längre som det gjorde på ?min? tid.

  • Anonym (Vega)
    sextiotalist skrev 2019-07-10 10:07:42 följande:

    Vilka abortkliniker?


    Avdelning på sjukhus där abort utförs. Fel av mej. Hörde dock sjukvårdspersonal nämna avdelningen för aborter som abortkliniken när jag låg inlagd. ( som svar på var en läkare var). Likaså hörde jag sjukvårdspersonal säga ivf kliniken om stället där jag höll hus. Rätt skulle varit avdelningen för reproduktionsmedicin. Inte ivf kliniken. Och rätt skulle varit abortmottsgningen, vilket det stod klart och tydligt på dörren. Inte abortkliniken. Det är ju jätteviktigt !!!!! För övrigt heter det säkerligen något annat än abortmottsgning i dag. Vänligen uppdatera mej så jag kan skriva så ni förstår och utan att uppröra er. Ber som ödmjukast om ursäkt för misstaget.
  • Anonym (Vega)
    Anonym (Ebba) skrev 2019-07-10 07:05:43 följande:

    Och vad tänker du om alla tårar, kanske förlorad arbetsinkomst, livslånga skador efter förlossning osv för de kvinnor som då alltså skulle ha tillhandahållit er på våningen över barn för att bespara er era tårar?


    Jag tänker ju förstås att dom likt Jesus på korset gott kan genomgå sjuhelvetes plågor och som grädde på moset livslånga skador och ingen lön under en period. Det är väl rätt rimligt med tanke på det vi barnlösa fått gå igenom.

    Nöjd med svaret?

    Självklart handlar ju om valet att adoptera bort sitt barn på samma sätt som abort om kvinnans fria val. I dag finns knappast möjligheten att adoptera bort sitt barn ens om man skulle vilja på grund av den långa processen, anklagelserna och ifrågasättanden. Skulle en kvinna välja att föda sitt barn och sen adoptera bort det ligger graviditeten och det som följer med det naturligtvis på kvinnan på samma sätt som om det som följer med en abort också ligger på kvinnan om hon väljer det alternativet.

    Tror du den som genomgår abort inte fäller några tårar eller får utsttå några kroppsliga åkommor?
  • Anonym (Vega)
    Anonym (Ttt) skrev 2019-07-10 10:01:47 följande:

    Men om du tänker efter; är abort ett trauma, hur är då att gå igenom en hel graviditet o förlossning med ett barn man inte vill ha? Jag skulle tycka att detta var ett trauma också.


    Det är väl klart att föda och lämna igån sej ett barn är ett trauma. Inget man ska välja att göra om man inte själv vill. Från den dagen man blir gravid och bestämmer sej för att man inte kan behålla måste man igenom ett trauma oavsett.
  • Anonym (Vega)

    [quote=79748446][quote-nick]Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 11:21:45 följande:[/quote-nick]Fast för majoriteten är inte abort något trauma eftersom de inte vill ha ett barn. [/quot

    [quote=79748446][quote-nick]Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 11:21:45 följande:[/quote-nick]Fast för majoriteten är inte abort något trauma eftersom de inte vill ha ett barn. [/

    Nej du har nog rätt. För dom är allra flesta är det nog ungefär som att släppa en sur fis. Det enda som är lite konstigt är att jag hört flera som gjort aborter i sin ungdom varje år när bf skulle varit nämner hur gammalt barnet skulle varit. Undrar varför dom gör det?

  • Anonym (Vega)
    sextiotalist skrev 2019-07-10 11:01:35 följande:

    Därför man har grundinställningen i Sverige att barn ska vara hos sina biologiska föräldrar (och när det gäller adoption så är det inte endast kvinnans beslut, faderskapet måste utredas även där och är fadern känd, så är även hans åsikt viktig).

    Det är även det tänket som börjar sprida sig bland de länder som är givarland till Sverige. Många länder prövar först de biologiska föräldrarna, sedan inom landet och därefter utanför landet.

    Jag tror (och hoppas) att fler och fler länder arbetar för att det födda barnet ska få växa upp hos sina föräldrar.

    Så jag är tacksam att man inte ens ställer frågan, när en kvinna kommer i sin värsta hormonstorm och ska ta ett beslut.


    Jag håller inte riktigt med dej där. Jag tycker absolut inte man ska pusha för att behålla barnet och adoptera bort det om man är tveksam, men att få informationen att möjligheten finns kanske man borde få. Kanske inte när man kommer och är som du säger hormonstinn och vill göra aborten, men tidigare. Det pratas aldrig om det tredje alternativet.
  • Anonym (Vega)
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 11:27:59 följande:

    Vad har Jesus med aborter att göra.

    Vad har barnlösa med valet att göra abort, de barnlösa blir ju inte mer barnlösa för att de som oönskat blir gravida tvingas att genomgå graviditeten.

    Finns visst möjlighet att adoptera bort ett oönskat barn sker ett antal ggr varje år.

    De barnlösa som inte godkänns för adoption blir inte mindre barnlösa för att oönskade barn föds och lämnas för adoption.

    I länder med svårighet till abort finns det överfyllda barnhem trots att det är mindre kontroll för att adoptera 


    Har inte skrivit att Jesus har något med aborter att göra. Har inte heller skrivit att barnlösa har något att göra med aborter. Har inte heller skrivit att det absolut inte går att adoptera bort ett barn. Om du ska kommentera det jag skriver läs då för sjutton igenom min text.

    I Sverige finns inga svårigheter att utföra abort om man vill. Skulle man i Sverige göra valet att föda ett barn och ge bort det till adoption har det inget som helst samband med länder där abort är förbudet och barnhemmen översvämmad av oönskade barn. Vad är ens anledningen till att du nämner det?
  • Anonym (Vega)
    sextiotalist skrev 2019-07-10 11:43:28 följande:

    Jag  vet att kompisar till mig har gjort abort, men inget som de ältar öve och jag vet inte ens när de gjort det, bara att de har gjort det (när de var unga).


    Jag har såna kompisar också. Men också såna som nämner hur gammalt deras barn skulle varit. Även dessa personer har gjort abort för att dom ville.

    Att inte du vet när dina vänner gjort sina aborter är väl inget konstigt. Jag kan inte datum och åt heller på mina vänner som gjort det. Är dock ganska säker på att dina vänner har rätt bra koll på när dom gjorde det. Så som mina vänner har.
  • Anonym (Vega)
    Anonym skrev 2019-07-10 12:25:41 följande:

    För att det inte finns ett tredje alternativ.

    Bara tanken är helsjuk.

    Tror inte att någon, endaste en, skulle välja att gå igenom en graviditet och förlossning med ev, i värsta fall, livslånga men som t ex inkontinens, totala repturer med även analkontinens, risken att inte kunna få fler barn när man önskar... bara för att ge bort barnet.

    Abort är en rättighet som måste på alla sätt, villkorslöst, värnas om.

    Det är den ofrivilligt gravida kvinnans rättighet.

    Din rättighet som ofrivilligt barnlös är att få de olika behandlingar som finns att tillgå. Om villkoren uppfylls.

    Var istället glad över att ha fått dina IVF;er istället för att tjata om att få adoptera på dessa villkor.


    Du blandar ihop saker här. Jag har hela tiden skrivit att jag är för fri abort av vilken orsak det än är. Jag är en av dom som skulle stå i främsta ledet och protestera om den rättigheten någonsin skulle ruckas på.

    Jag inte någonstans påstått att jag eller andra ofrivilligt barnlösa ska ha någon rätt till någon annans kvinna ofödda barn eller att dom av barmhärtighetsskäl ska känna sej tvingade att ge barnet till barnlösa. Att föda eller inte är alltid kvinnans val. Punkt. Skulle en kvinna välja att föda och adoptera bort sitt barn är det hennes val. Ingen annans. Det jag pratar om handlar ingenstans om någon påtvingad graviditet och förlossning för någon annans skull.

    Ja, jag tror eller vet att det finns folk som skulle genomgå en graviditet och förlossning med efterföljande adoption om dom visste innan hur det går till. Det finns personer, oftas dom som genomgått sena aborter som lever med skuldkänslan av att ha dödat sitt barn (obs att jag inte har den åsikten att abort är att döda) Vet ett par personer som faktiskt flera år efteråt sagt att dom ångrat att dom inte födde och adopterade bort sitt barn. Så visst finns det. Och dessa personer har sen fött barn med efterföljande komplikationer så dom vet exakt vad att föda och bära ett barn innebär. Jag gissar att dessa inte är dom enda i hela världen som tänkt så. Det primära med att föda ett barn var i deras fall förstås inte att föda för att glädja någon barnlös utan låta sitt barn födas och få leva. Jag gissar att den tanken kanske snuddar vid dom som aborterar sent och väljer att se sitt foster.
  • Anonym (Vega)
    Anonym (!) skrev 2019-07-10 13:06:17 följande:

    Det var mer som att göra sig av med en mardröm faktiskt. Det var jävligt skönt att ha den möjligheten.


    Då var abort definitivt rätt val för dej.
  • Anonym (Vega)
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 13:17:53 följande:

    I princip alla sena aborter görs vid en graviditet som är önskad men där fostret är skadat, mammans psykiska eller fysiska är hotad, där omständigheterna radikalt ändrats under graviditetens gång eller där de gravida kommer till insikt att det inte kommer att fungera att bli förälder


    Ja, det är de alternativ som dom flesta har för aborter. Även dom som utförs tidigt. Jag förstår inte riktigt vad du vill säg med det?
  • Anonym (Vega)
    Anonym skrev 2019-07-10 14:09:55 följande:

    Lägg av, jag blandar inte ihop något.

    Den enda anledning jag kan komma på att föda ett barn för att sedan adoptera bort det är till ens närmaste väninna, ens dotter eller annan liknande oerhört närstående skulle be om det.

    Men då är det en annan fråga och inte en inställd abort.

    Jag känner en kvinna som gjort en abort som fick godkännas av socialstyrelsen.

    Hon var 50+ och trodde inte att hon kunde bli gravid längre då mensen upphört sedan ett halvår... men det kunde hon.

    Hon hade redan både barn och barnbarn och för hennes del fanns bara ett val. Abort.

    Hon säger än idag att hon tackar sin skapare att hon upptäckte det i tid och slapp föda det. (Fast hon fick ändå föda ut det...)


    Det finns säkert fler anledningar att välja att föda och sen adoptera bort än du kommer på.

    Fast nu upptäckte ju din väninna inte det i tid. Rent krasst fick hon ju ansöka hos socialstyrelsen. Och rent krasst borde hon haft koll på att hon kunde blivit gravid om hon bara haft uppehåll med mensen ett halvår. Men strunt i det. Sånt händer. Grejen är att din väninna ville göra abort. Och gjorde det. Alltså vad det rätt för henne. Ingen har rätt att lägga någon värdering i det.

    Och grejen med att kanske välja att föda och sen adoptera bort likaväl kan vara ett alternativ för någon annan. Inte för merpartern, men kanske skulle någon enstaka välja det alternativet istället för abort om man visste att man slapp kämpa för att få igenom en adoption och att barnet kom direkt till en familj. Likväl som du tycker att det är ett absurt alternativ kan det för någon annan gravid vara rätt alternativ och då ser jag inte till mina egna intressen i saken utan den gravida kvinnans.
  • Anonym (Vega)
    sextiotalist skrev 2019-07-10 13:20:04 följande:

    Nu är det få som aborterar sent. Och ja, en vän som aborterade sent hade gärna fött barnet, men eftersom barnet hade en skada som gjorde att det inte kunde leva utanför livmodern så var hon tvungen att ta detta beslut. Det är en stor sorg hos henne. Den andra som aborterade lite senare än 12 veckor var en då, kursare, som kommer från ett katolskt land, katolik, som blev gravid efter, med dagens lagstiftning, våldtäkt, i sina föräldrars hemland. Hon kunde då inte utföra en tidig abort, utan var tvungen att vänta tills hon kom tillbaka till Sverige. Att gå igenom en graviditet var inte ett alternativ, dels pga omständigheterna hur hon blev gravid och att hon dessutom var fullt upp i sina studier och ville inte avbryta dessa. Hon har två barn nu och hon ångrar inte sin abort, även om det var tuffare än en tidig.


    Kan i inte statistiken om i vilken vecka aborter sker men gissar att du har rätt i att få aborter sker sent.

    I dina väninnors fall var abort rätt eftersom det var det dom ville eller var tvungna till. Dom flesta ångrar förhoppningsvis inte sina aborter.
  • Anonym (Vega)
    Anonym skrev 2019-07-10 14:09:55 följande:

    Lägg av, jag blandar inte ihop något.

    Den enda anledning jag kan komma på att föda ett barn för att sedan adoptera bort det är till ens närmaste väninna, ens dotter eller annan liknande oerhört närstående skulle be om det.

    Men då är det en annan fråga och inte en inställd abort.

    Jag känner en kvinna som gjort en abort som fick godkännas av socialstyrelsen.

    Hon var 50+ och trodde inte att hon kunde bli gravid längre då mensen upphört sedan ett halvår... men det kunde hon.

    Hon hade redan både barn och barnbarn och för hennes del fanns bara ett val. Abort.

    Hon säger än idag att hon tackar sin skapare att hon upptäckte det i tid och slapp föda det. (Fast hon fick ändå föda ut det...)


    Det finns säkert fler anledningar att välja att föda och sen adoptera bort än du kommer på.

    Fast nu upptäckte ju din väninna inte det i tid. Rent krasst fick hon ju ansöka hos socialstyrelsen. Och rent krasst borde hon haft koll på att hon kunde blivit gravid om hon bara haft uppehåll med mensen ett halvår. Men strunt i det. Sånt händer. Grejen är att din väninna ville göra abort. Och gjorde det. Alltså vad det rätt för henne. Ingen har rätt att lägga någon värdering i det.

    Och grejen med att kanske välja att föda och sen adoptera bort likaväl kan vara ett alternativ för någon annan. Inte för merpartern, men kanske skulle någon enstaka välja det alternativet istället för abort om man visste att man slapp kämpa för att få igenom en adoption och att barnet kom direkt till en familj. Likväl som du tycker att det är ett absurt alternativ kan det för någon annan gravid vara rätt alternativ och då ser jag inte till mina egna intressen i saken utan den gravida kvinnans.
  • Anonym (Vega)
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-10 15:27:35 följande:

    Vill man adoptera bort ett barn behöver man inte kämpa, skriver både mamman och pappan på papperen är det bara för den som fött barnet att gå hem från förlossningen timmar efter födseln och inte se tillbaka. Processen startar direkt dock så finns det ett antal ångerveckor innan adoptionen går igenom och under den tiden är barnet placerat i familjehem eller på någon institution


    Så enkelt som att skriva på och låta processen har sin gång är det inte riktigt. Det var det jag menade med att kämpa.
Svar på tråden Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?