Inlägg från: Anonym (Bra fråga) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bra fråga)

    Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?

    Anonym (anonym) skrev 2019-07-14 14:55:57 följande:
    Vi har sett hur det går det har gått när barn tas om hand av föräldrar som inte vill ha dem. Det är ytterst få aborter som sker för att det rent tekniskt inte skulle gå att ta hand om ett barn, aborter sker för att det inte finns en vilja att bli förälder
    Med andra värderingar skulle en del personer som med de värderingar de har nu efterfrågar abort vilja ta hand om barnen.
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-14 15:43:17 följande:
    Han ville inte förbättra för några mödrar utan fann det bara otrevligt med att alla barnamord
    Detta är visserligen OT, men hur kan du veta det. Sedan är det inte säkert att vi talar om samma reformer. Det är också ett faktum att åtgärder gjordes på olika sätt. Var det dåligt bara för att en kung var inblandad ? Hur som helst är detta ett sidospår som inte hör till trådens ämne.
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (döh) skrev 2019-07-14 15:19:58 följande:
    Men vad menar du med engagemang?
    Precis vad jag skrev : Att göra något vad det än kan innebära.
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Man kan undra) skrev 2019-07-14 15:13:14 följande:

    Det blir kontentan av det hela och om man vill hindra kvinnor att utföra abort.
    Om du inte vill hindra abort, så finns liksom inget att diskutera.
    Så vad är det?


    Du har helt missförstått min ståndpunkt. Man får skilja på den juridiska och den etiska diskussionen. Jag för den etiska, och är för sådana värderingar hos både män och kvinnor att man inte efterfrågar aborter, även om man inte är hindrad att göra dem, även om lagen tillåter dem.
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (!) skrev 2019-07-14 15:23:44 följande:
    Det finns många som ändrar sina värderingar, men det betyder inte att alla ändrar sina värderingar åt det håll du vill. 

    Själv har jag ett mer antinatalistisk synsätt och värderingar därefter. Ju fler barn som inte föds desto bättre. Inte heller tror jag på gud och att vi människor skulle vara skapade till hans avbild. Jag ser människan mer som kirskål. Vi hade kanske någon slags minimal betydelse till en början. Därefter gick det snett och vi har tagit upp allt för stor plats utan något vettigt syfte på bekostnad av andra växter och deras plats i rabatten. 

    Ingen kulturförändring i hela världen skulle kunna övertyga mig att inte göra abort om jag blir gravid. Jag väljer inte abort pga yttre omständigheter som dålig ekonomi eller svagt kontaktnät mm. Jag väljer det för att jag inte vill ha barn helt enkelt, jag ser ingen vinst med att föra mänskliga gener vidare.

    Det har jag väl inte påstått ? Sedan har jag inte heller skrivit att ag vill att det skall födas många barn. Tvärtom är jag för kraftigt sänkta mänskliga födelsetal, men det är inte aborter som är svaret på det, utan helt andra saker. Familjeplanering är självklart enormt väsentlig. Jag har själv inte barn, och jag ser det inte som livets mening att ha barn, utan snarare ser jag evigheten som den bestående meningen. Jag tror att det är lättare för mig att förlika mig med att inte ha barn än för vissa personer som är mer sekulära och inte har något evighetshopp för den egna personen.


     


    Jag hade varit abortkritisk även om jag varit ateist eller om jag hade varit agnostiker till synsättet. Det har alltså inte på det sättet direkt med min tro att göra, men jag har en tro och jag tror att Gud också stöder den etiken.


    Jag är en stor vän av andra arter än människan. Jag är även vegan och radikal djurrättsaktivist.


    Det beror väl på vilken kulturförändring. Om det är en kulturförändring inom dig själv så ändras så klart ditt synsätt. Om det inte är det så ändras ju däremot inte ditt synsätt . Jag genomgick själv en inre kulturförändring på så sätt att jag blev först vegetarian och sedan vegan. 


    Om du inte vill ha barn så är väl det bästa svaret att inte bli gravid.

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-14 18:57:36 följande:
    Nej förr när abort inte var tillgänglig här kunde de med pengar betala läkare för att göra abort medan de fattiga använde sig av diverse medel och föremål som framkallade missfall dock så ledde detta i många fall till skador för livet eller till dödsfall.
    Människor väljer att skaffa barn för att de vill ta hand om ett barn, människor som väljer abort gör detta för att de inte vill ha barn båda handlingarna är helt egoistiska
    Du förstår inte vad jag skriver. Har man en annan livssyn vill man ta hand om ett barn om man har skapat ett. Det handlar om de grundläggande attityderna.
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-14 19:10:51 följande:
    Har du inte samma Gud som katolikerna och de kristna i USA? För deras Gud tycker ju det är ok att det föds många barn, de vill ju inte medverka till familjeplanering i fattiga länder.

    Du generaliserar o förenklar. USA har väl ca 300 miljoner mänskliga invånare, varav en hel del kristna, och såklart finns det en rad olika synsätt. Det är givetvis inte så att kristna generellt sett är emot familjeplanering, inte ens katoliker. De använder förvisso inte preventivmedel, som jag själv däremot gör, men även troende katoliker utnyttjar t.ex var kvinnan är i sin mens-cykel. Men det finns många andra samfund i USA.


    Aborter är inte familjeplanering som jag ser det. Det finns de som inte vill medverka till aborter, men är positiva till andra saker. Själv är jag snarare protestant än katolik. Förvisso har jag i de stora andliga frågorna en samsyn med katoliker och ortodoxa. Jag går gärna i andra kyrkor än mitt eget samfund, Svenska Kyrkan, men just i fråga om preventivmedel tror jag att katoliker har fel. Det betyder inte att jag säger att jag har en annan Gud, men i just den frågan och en del andra tror jag helt enkelt att de har fel. Trodde jag att RKK hade rätt i precis alla frågor skulle jag ju bli medlem där, men det gör jag ju inte.


     

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym skrev 2019-07-14 19:37:44 följande:
    Har inte varit online på ett tag, men bättre sent än aldrig.

    Nollvisionen, jag tror du hoppas för mycket. Majoriteten ser inte embryot/fostret i dess tidiga stadium som något som absolut måste värnas. Vi ser istället abort som en hjälp att slippa skapa miserabla liv.
    Jag förstår din tanke men jag tror inte det är nåbart helt enkelt.

    Sedan dina tre punkter.
    1, jag håller med helt och fullt.
    2, det finns inga alternativ om man verkligen inte vill föda barnet. Oerhört få skulle välja att föda för att adoptera bort med allt som det innebär. 
    3, att frälsa folk är nog inte så lätt. Antingen så tror man eller så tror man inte. Du kan ju inte lägga fram några bevis för att din tro är sann, så att säga.

    Min mamma är med i Frälsningsarmén men är inte abortmotståndare för det. Hon är i 80-årsåldern och har sett samhällets utveckling under många, många år.

    Den kombination du förespråkar fungerar säkert i ett förhållande, men alla som har sex har det inte med en stabil partner.Då fallerar ditt förslag omgående. Du är inte av åsikten att preventivmedel är ett förhindrande av Guds vilja iallafall. Det är bra.

    Allt du skriver om Guds vilja är bara en övertygelse. Det finns inga bevis för Guds existens! Personligen är jag troende men inte djupt religiös, min tro påverkar inget omkring mig.
    Jag tror t ex inte att Gud skulle se ner på mig om jag gjorde en abort. Vilket jag inte har gjort, men mycket väl skulle kunnat. Jag skulle inte ens övervägt att föda att oönskat barn.

    Menar du verkligen, på fullt allvar, att abort ska vara en klassfråga?
    Det förvånar mig mycket att en kristen person propagerar för det!
    Helt ofattbart...

    Men du, vad säger du om en mössa i rävskinn från en självdöd räv?
    Eller annat jämförbart?
    Alltså ett djur som inte tagits av daga av en människa?

    Eller ägg som plockas på gården där man råkar hitta dem?
    Kan du inte äta dem? Varför inte isåfall, ingen har blivit lidande för att du får ditt frukostägg?

    Jodå, jag känner till ersättningsprodukterna och äter dem själv då och då. Senast igår blev det "k-bullar" från Anamma, om jag minns rätt.
    Ikväll blev det dock lax och jag erkänner, när jag sitter och skriver detta och läser dina ord så kändes det inte helt 100% bra... i morgon blir det vego igen.

    Man måste skilja på kort sikt och lång sikt. Jag tror att på lång sikt är det möjligt, och i vart fall är det möjligt att få till ett kraftigt fall i aborttalen. Dessutom ser jag det som bättre att eliminera problem än fostret själv. Därtill kommer att många gånger när abort görs så skulle föräldrarna mycket väl kunna ta hand om ett barn. Inte så sällan görs aborter mer eller mindre av bekvämlighetsskäl och prioriteringsskäl. Jag har själv hört och sett människor berätta.


    Jag har flera gånger sett resonemang om att "vore det inte för det eller det så skulle jag föda barnet". Om man då åtgärdar "det", själv eller med hjälp av andra., så är det möjligt. Vi kan alla hjälpa tex våra vänner o släktingar osv.


    Det är visst så att människor kommer till tro, inte alla, men en del. Det har jag svart på vitt på. En hel del har kommit till tro och börjat leva på nytt sätt. Men det var bara ett exempel på värderingsarbete. Det finns annat också, som inte alls är trosanknutet. Att arbeta för evangeliet kan vara ett abortförebyggande arbete utan att man ens nämner ordet abort.


    Orden "abortmotståndare" eller "abortanhängare" är egentligen  allt för förenklade för att beskriva en ståndpunkt. Det finns te olika kombinationer av juridiska och etiska ståndpunkter som är möjliga hos en och samma person. Vad din mamma tycker får hon stå för själv. Om hon ser aborter som etiskt oproblematiska håller jag inte med henne i det.


    Jag förespråkar inte att alla skall använda just den skyddskombinationen jag själv börjat använda. Jag nämnde den bara som exempel på att flera skyddsfaktorer tillsammans kan öka den procentuella säkerheten. Sedan förespråkar jag inte promiskuitet.


    Jag har inte påstått att jag kan bevisa Guds existens. Däremot kan jag när jag arbetar kyrkligt ändå tala för den. Jag använder inte Guds existens  i abortfrågor som argument till ateister och agnostiker. Däremot menar jag att det finns många observationer som tillsammans drar åt samma håll och talar för att åtminstone huvuddragen i klassisk kristen tro sannolikt är sanna., goda rationella skäl att se åtminstone huvudstommen i tron som sannolikt faktiskt sanning.


     


    Det du skriver om att "se ned på" blir en lite försåtlig formulering, för jag tror ju att Gud älskar även fostret, och jag menar att Gud skulle se ned på fostret om Gud stödde att det skulle dödas. Den Gud jag tror på har själv lidit dödens smärta på korset, och det är en Gud jag tror solidariserar sig med de allra svagaste, allra försvarslösaste, och den som ju faktiskt dödas i en abort är ju fostret. 


    Det betyder dock inte att jag tror att Gud har släppt sin kärlek till den som har gjort abort. Jag tror att Kristi verk på korset täcker upp för det med om man inte vänder Kristus ryggen, om man inte ställer sig utom räckhåll för det Kristus vill ge.


    Sedan tror jag du har missförstått mig. Jag förstår inte vad du menar när du skriver klassfråga. Vad tänker du ?


    Rävskinnsmössa om en räv är självdöd ? Jag ser det så att om jag bär en sådan så kommer folk att tro att det är från uppfödning, och då känns det som att jag legitimerar det. Sedan är jag ju inte för hönsuppfödning och annan djuruppfödning i livsmedelsproduktionen, och föder man inte upp hönor så får man ju heller inte hönsägg. Nej, för mig känns det bäst att ara vegan. Ett mindre antal djur av de typer som idag är produktionsdjur kan dock hållas på djurfristäder. Sådana finns även idag. Jag har besökt ett ställe i Bergsjön där det bla finns hönor. Hur de gör där med ägg vet jag inte.  


     


    Jag tycker det är skoj att testa på nya vegogrejor. Jag försöker variera och gillar att skapa nya kombinationer osv i köket.


     

  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (döh) skrev 2019-07-14 20:29:07 följande:
    Jag anser att alla människor inklusive foster och kvinnor har samma värde med samma rättigheter och skyldigheter. Därmed tror jag på att rädda foster när det är möjligt exempelvis. Men därmed tror jag också på fri aborträtt.

    Abortmotståndare däremot verkar värdera människor olika. De värderar foster högre än gravida kvinnor. Vilket såklart inte är förenligt med allas lika värde.
    Man kan kombinera fri aborträtt med att inte göra abort. Det tycker jag i regel är bättre än att kombinera fri aborträtt med att göra abort. Jag tycker det är bäst om både kvinnan och fostret får leva. Varför skulle jag värdera olika ?
  • Anonym (Bra fråga)
    Anonym (Anna) skrev 2019-07-14 19:49:58 följande:
    De som inte tycker som du har fel. Ja, vad ska man säga...
    Det tycker du själv också. Du tycker ju att jag har fel i det ena och det andra. Dessutom måste jag i så fall fråga : Tycker inte du också att den katolska läran om att inte använda preventivmedel är fel ? Eller är du också allmänt sett preventivmedelsmotståndare ?
Svar på tråden Varför ska staten finansiera aborter till stor del(borträknat våldtäkter och minderåriga) då sex inte är en rättighet?