AniieeHär skrev 2019-07-16 16:49:07 följande:
Jag älskar stark mat, MEN jag vill även att den ska vara smakrik. Det finns mat som är stark "bara för att", som i en tävling om "hetast vinner". Det ger mig ingenting. Om det bara är chili i chilin så är den oftast vansinnigt tråkig och liksom bara stark. Styrka utan djup eller komplexitet. En riktigt välgjord chili, eller curry, eller whatever, med många olika dimensioner, får gärna vara hur stark som helst, nästan. Ska ju gå att äta utan brännskador, dock.
Och som någon skrev, TS, skippa vattnet, käka eller drick något med fett som binder de starka ämnena (oftast kapsaicin) och neutraliserar. Mjölk, yoghurt, ost, osv. Det är inte för inte att lassi är en av indiens populäraste drycker.
Typ så här.
Smak är en komplex historia och det ska stämma i flera dimensioner, hetta, sötma, sälta, syrlighet osv. Ofta är det gott om smaker bryts mot varandra. Men precis som det kan va gott med riktigt heta rätter kan jag också njuta av milda smaker. Det ena utesluter inte det andra och maträtter kan va goda på så många olika sätt.
Är själv uppvuxen med ett ofta chilistarkt kök då mina föräldrar kommer från Latinamerika men kan också uppskatta traditionell svensk mat och då just dom smaker som är typisk för den.