Inlägg från: Överste Senap |Visa alla inlägg
  • Överste Senap

    Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?

    Kan inte se att någon försvarat högerpopulism i tråden.

    Att inse att högerpopulismen leder är närmast ett faktum, dock ett oönskat sådant. Som flera påpekat har många, om inte alla, av de etablerade partierna skuld i att högerpopulismen tagit fart. Tveklöst är den osäkerhet som många känner efter ökad grov våldsbrottslighet en stor bidragande faktor.

  • Överste Senap
    Anonym (Inte gjort, utan är) skrev 2019-08-13 17:16:14 följande:

    Sverige har nya stora samhällsproblem, där som du med rätta skriver ökad grov brottslighet är en del av de många nya problem.

    De nya stora problemen hänger direkt samman med den politik som förts i Sverige och det är en politik som de flesta betraktar som s k traditionell vänsterpolitik, åtminstone inom det stora problemområdet.

    Andra jämförbara länder, t ex våra nordiska grannländer, har inte fört samma politik och som en följd därav har de inte heller dragit på sig lika stora nya samhällsproblem som vi har gjort i Sverige.

    Därför önskar Sveriges befolkning, de vanliga skattebetalarna, i allt ökande grad en ändring bort från den misslyckade politiken.

    Jag är inte alls säker på att man kan stämpla folkets önskan om ändring för "högerpopulism"?

    Ett exempel på en stor grupp som önskar ändring är ju t ex LO-anslutna människor med arbete. Kan man generellt och med rätta kalla dessa för "högerpopulister"?

    Eller tom påstå att en majoritet av LO-anslutna skulle vara högerextrema? Så som vissa här verkar vilja göra gällande?

    Jag personligen, om jag generaliserar, betraktar en majoritet av LO-anslutna som Socialdemokrater, eller åtminstone att de i själ och hjärta skulle önska få vara Socialdemokrater om S bara kunde föra en acceptabel politik i den viktigaste frågan.

    Många vanliga medborgare har alltmera börjat önska tydlig förändring och ändrad politik för att motverka de nya samhällsproblemen.

    Att skylla alla dem som önskar förändring för högerpopulistiska, eller högerextrema, verkar ofta bara vara ett försök att stämpla och skrämma människor från att de ska våga kräva förändring?

    Jag tycker att det är mycket sunt av människor att önska förändring mot de nya stora samhällsproblemen, oavsett om människorna står till vänster eller till höger.


    Nu påstod jag inte att folkets önskan är högerpopulism.

    Däremot menar jag att SD är ett renodlat högerpopulistiskt parti vars framgångar beror just på övriga partiers tillkortakommanden. Det är inte samma sak som att påstå att folket önskar högerpopulism.
  • Överste Senap
    Anonym (Inte gjort, utan är) skrev 2019-08-13 17:46:18 följande:

    Jag citerade det du skrev, och dessutom utvecklade mitt resonemang, med direkt samband till frågan i trådstarten: 

    "Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?"

    Men kanske var det inte din mening att det du skrev skulle betraktas mht trådstarten?

    Jag håller dock med dig åtminstone vad gäller att  SD:s framgångar i hög grad "beror just på övriga partiers tillkortakommanden."

    Dock har jag noga läst SD:s partiprogram och jag kan inte hålla med dig om att de "är ett renodlat högerpopulistiskt parti".

    (OBS: Det finns ingen anledning stämpla mig som "SD:are". Jag har noga läst flera partiers partiprogram, alltså även andras än SD. Jag har aldrig röstat på SD.)


    Partiprogrammet är inte det enda som representerar ett parti utan även dess partiföreträdare och de utspel de gör. Detta till trots, baserat på det som står i partiprogram räcker för mig för att betrakta dem som högerpopulister. Och det intrycket minskar inte av partiföreträdarnas uttalanden.
  • Överste Senap
    klyban skrev 2019-08-13 17:56:19 följande:

    Då ser du inget, SD vill inte hjälpa folket, de är bara intresserade av personlig makt som uppnås genom smygrasism.

    Men politiken är väldigt långt till höger, så den borde passa dig bra.

    Men säga att den är inte så höger, då måste jag skratta, då de är på gränsen mot extremhöger och fascism.


    Jag postar inte anonymare än du och jag vill gärna veta vilka inlägg i denna tråd du betraktar som försvar av högerextremism.
  • Överste Senap
    klyban skrev 2019-08-13 18:14:19 följande:

    En extremt tydlig är att man börjar prata om motpolen och inbillar sig denna är okey.

    (Den är ju inte okey enligt dom, men alltid är den här som ett exempel för slippa prata om högerextremism, och nu pratar jag om fler inlägg som existerar i tråden, jag har varit med ett tag.)

    Och det roliga är att man behöver inte ens ställa frågan för veta svaret själv, vilket gör det till komik också.

    Men saken är att i andra änden så ser alla igenom denna extremisms med enkelhet, men det tar tid för sektmentaliteten som uppstår och är ett stort problem för en vuxen diskussion.

     

    Extremism är ALLTID ett problem, men tydligen inte idag.


    Du svarade inte på frågan. Jag bad om specifika exempel. Kan du hänvisa till nummer på inlägg där extremism försvaras? Alternativ ange nick på personer som du tycker försvarar extremism i tråden?

    Att extremism är ett jätteproblem är det få (utom extremisterna) som förnekar. Men det är inte vad denna tråd handlar om.
  • Överste Senap
    Överste Senap skrev 2019-08-13 18:29:10 följande:

    Du svarade inte på frågan. Jag bad om specifika exempel. Kan du hänvisa till nummer på inlägg där extremism försvaras? Alternativ ange nick på personer som du tycker försvarar extremism i tråden?

    Att extremism är ett jätteproblem är det få (utom extremisterna) som förnekar. Men det är inte vad denna tråd handlar om.


    KLYBAN, jag väntar fortfarande på ditt svar.
  • Överste Senap
    klyban skrev 2019-08-14 15:18:03 följande:

    Jag gav, men tydligen krävs mer.

    Inte mitt problem.


    Ditt problem är att du inte svarar på frågor som ställs till dig. I värsta fall är det pga att du är totalt svarslös.

    Det är pga av sådana som du, samt politiker som glider undan som du som SD fått fäste. Det är ert fel och jag kommer aldrig att förlåta er att de fick fästa pga er svaghet, feghet och strävan efter inte svara på frågor.
Svar på tråden Varför har högerpopulismen vunnit över vänsterpopulismen?