Inlägg från: Anonym (Hjälp) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hjälp)

    Tips om mat och näringsdryck till 18 månaders som äter dåligt?

    möjligt skrev 2019-08-08 16:22:07 följande:

    Utöver det så försök erbjud sånt som han gillar om det nu är köttbullar eller frukt eller vadsom (som inte är godis och saft så klart). Sen kan du ju maxa kalorierna genom tex bananpannkaka, lite smör och olja på riset och makaronerna etc.

    Jag brukade ge rostmacka smörad på båda sidor och delad i små bitar. Korv i småbitar

    Ostekt falukorv, hur äckligt det än låter och små bitar av gräddost och mycket päron, äpple och banan.

    Många barn får en dip på vikten när de börjar gå över till fast mat och har man ett barn som är sent med maten så kommer dippen sent.

    Tappar vikten kraftigt och det finns andra symptom kan man utreda tex gluten men det är ju egentligen främst om viktdippen är oförklarad, här vet ni ju att det är för att han inte riktigt fått igång intresset för mat än.

    Kokosolja(liteljummen) blandad med fruktpure kan också vara en hit


    Tack för dina tips. Försöker alltid ge sådant vi vet han äter, men det enda som alltid fungerar är makaroner med smör, så det får han nästan alltid 1 gång om dagen. Ibland funkar kokt korv bra, nästa dag inte alls, då går det med blodpudding....osv.

    Började med fast föda/barnmat vid 4 månader, lite försiktigt som man ska, men han har aldrig gillat mycket mat. Har alltid fått avleda för att lyckas mata honom. Kompisens sitter gapade som en fågelunge när hon var liten. Suck. Bara att kämpa på.

    Han var riktigt förkyld och hade magsjuka 2 ggr vid 1 års ålder och tappade då aptiten helt. Man ser på kurvan att den går neråt där, mellan 12-14 månader sjönk han en halv kurva, låg stabilt till 15 månader, och mellan 15-18 månader har han sjunkit ytterligare lite, kanske 1/3 kurva. Men tittar man på WHOs kurva ligger han lite över medelkurvan. Men problemet är ju att kurvan dippat. Kan det inte vara så att han är så otroligt mycket mer rörlig nu och sedan några månader tillbaka att detta påverkar kurvan? Eller ska de oavsett följa sin fina kurva?

    Så oerhört mycket tid går åt till detta ätande. Ska vi iväg vill vi gärna att han ska ha ätit, eftersom vi vet att han äter ännu sämre om vi inte är hemma. Så om vi äter lunch kl 13, och han inte äter, kan klockan ibland bli 15 innan han ätit. Självklart åker vi ändå om vi ska passa en tid, men om vi bara ska ut och gå eller åka och handla försöker vi vänta in.
  • Anonym (Hjälp)
    möjligt skrev 2019-08-08 15:32:02 följande:

    Nummer ett, andas :)

    Vissa barn är lite sena med maten

    Nummer två, ladda ned appen som heter growth, lägg in sonens mätvärden där och se hur han följer sina kurvor. Den appen använder sig av WHO kurvorna vilka är de som rekommenderas internationellt upp till 18-24 mån ålder för att representera idealt tillväxtmönster. BVC använder de svenska kurvorna som är baserade på en blandning av ammade och ersättnings barn vilket ger en felaktig tillväxtkurva, vilket egentligen är helt idiotiskt om man använder det för att stressa föräldrar vid mindre avvikelser.

    Nummer tre, läs på lite om avvikelser, alla barn är individer och det är fullt tillåtet att ändra tillväxtkurva både på både längd och vikt, finns riktlinjer som att de inte ska korsa mer än en linje inom ett visst tidsspann, har det inte i huvudet men du kan googla fram det


    Laddade ner appen och visst ser det bättre ut i den, tack!

    Angående tillväxtkurvsn står det att de i denna ålder får röra sig max 1 SD på ett halvår innan läkarkontakt, och det är nog ca 3/4 SD han sjunkit, så så himla oroväckande kanske inte det är. Men faktum kvarstår, han är svår med maten.
  • Anonym (Hjälp)
    FuckGoggleAskMe skrev 2019-08-08 15:06:23 följande:

    Om Nuggets går ner, funkar det inte att göra egna Nuggets på kyckling eller fisk? Eller grönsaker? Om han gillar mat man kan hålla i, varför inte ge pannkaksrullar med diverse i (köttfärssås, skinkbitar, grönsaker etc) som han kan hålla i handen.


    Har testat nuggetsvarianter med grönsaker men han spottar bara ut. Fiskpinnar går någon liten tugga. Pannkaka äter han inte alls. Han gillar heller inget sött, typ sylt, annars kan man ju locka med det till köttbullarna. Ingen sötad yoghurt etc.

    Plockmat är bra men måste vara något han är sugen på då. Ska prova att göra egna kycklingnuggets, borde var mycket bättre än McDonalds.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (Emma) skrev 2019-08-08 23:50:52 följande:

    Jag har samma problem med min tvååring.

    Det som funkar bra här är bananpannkakor; ägg, banan och mycket rapsolja. Han ratar så gott som all annan mat. Tar en tugga, i bästa fall två. Välling dricker han.

    Har du provat att dra ner på amningen?

    Bröstmjölk räcker tyvärr inte långt för barn i den åldern.

    Du kan ju pumpa om du vill behålla mjölkproduktionen.


    Ja, tyvärr är det inte många kalorier i bröstmjölk. Har också tänkt på att pumpa. Är rädd att han ändå inte äter mer om jag slutar med amningen, och då har jag tagit bort det enda han gillar. Pumpar jag så kan man ju testa och gå tillbaka till amning om det inte blir någon skillnad.

    Försöker nu att bara amma när han ska somna och 2-3 ggr på natten/morgonen.

    Steker du pannkakorna tunna? Som bollar? Har du något till? Äter din tvååring själv? Motoriskt äter min son jättebra, han är väldigt fingerfärdig, men då aptiten är dålig brukar jag stoppa in små bitar direkt i hans mun, så länge han vill ha. Sen biter han ihop. Är noga med att inte tvinga/truga så matsituationen inte ska bli negativ.

    Har hört flera som säger att barnen gillar just bananpannkakor, måste prova imorgon :)
  • Anonym (Hjälp)
    möjligt skrev 2019-08-09 11:32:19 följande:

    Sluta inte amma för att han är långsam med maten, såvitt jag förstår ammar du endast på kväll/natt för närheten iaf. Men bröstmjölken är oavsett nyttig och att den skulle få mycket färre kalorier bara för att barnet passerar året är en gammal myt som hänger kvar. Sen ska det absolut inte vara någon huvudföda alls men det finns ingen anledning att sluta om ni båda vill ha kvar det ett tag till. Vissa barn är långsamma för de har inte så mycket matintresse och så är det, det kommer av sig själv tids nog och gör det inte det så brukar där finnas någon bakomliggande orsak, diagnos eller crliaki etc

    Ja jag gissade att han skulle se mycket bättre ut på de kurvorna, BVC använder egentligen ?felaktiga? kurvor. Sen är barn individer och det gäller att komma ihåg att kurvan är ett medelvärde på en massa massa barn men det finns individuella skillnader. Ja du hittade ju själv att de får vandra lite mellan kanalerna.

    Min var också långsam med maten och han gillade mycket korv, macka, makaroner, ost. Men mycket smakrika saker också typ makaroner med pesto eller massa parmesan ost, ett tag körde vi på ?smör-sked ?, dvs sked med smör :D. Matintresset tog riktig fart strax innan 2 även om han åt ganska ok innan dess.

    Har du testat att läsa böcker under matstunden? Vissa är ju rastlösa och klarar inte att bara sitta still, om maten själv då inte lockar så kan böcker funka. Det kan man ta bort sen när maten går bättre.

    Bananpannkakor steker vi i mycket smör som små plättar fast i ett vanligt stekjärn. Typ 10 cm diameter, brukar uppskattas.

    Och återigen, de får vandra lite på kurvorna, men titta på WHOkurvan själv hur han utvecklas, inte bara BVC. Hur ser längdkurvan ut? Det brukar vara där läkarna sen tittar, följer han Den fint så brukar det vara lugnt


    På längdkurvan låg han strax över mittkurvan när han föddes, vid 10 månader ca 3/4 SD över och nu strax under mittkurvan. Så han har ju sjunkit lite om man ser på det hela framförallt sedan 10 månaders ålder, men känns som att mätningarna inte är så exakta med startande bebis som inte vill bli sträckt.

    BVC sköterskan tycker han bör få uppnå vikt men någon mer hjälp utifrån behövs inte. Kanske helt enkelt är så att det är här han vill ligga. Man in ju inte tvinga dom att äta eller sondmata pga detta.

    Ska prova ta fram favoritboken när vi äter. Har testat lite surfplatta men intresset håller kanske 5 minuter.

    Pesto och parmesan kan ju vara något, det har vi aldrig provat. Mat med smak går ju absolut hem. Häromdagen doppade han pommes i chilibearnasie med god aptit.

    Tror inte han har någon diagnos, varken födoämnesallergi eller neuropsykiatrisk. Är nog som du skriver helt enkelt ett långsamt barn med vagt intresse för mat.

    Tack så oerhört mycket för dina fina välskrivna svar :)
  • Anonym (Hjälp)
    sextiotalist skrev 2019-08-09 09:15:52 följande:

    Sonen var också liten i maten och tappade en period sin kurva (från att redan varit liten och låg långt ner på kurvan). Nu ammade inte jag, så vår räddning var välling under matstrejkarperiodier. Men något som han tidigt gillade var avokado. Så pasta med mosad avokado i grädde med vitlök gick hem.

    Samma sak med mat som smakade mycket.

    Mitt råd är att ge maten lite smak, vitlök och örter brukar många barn gilla.


    Ja, de där barnmatsburkarna man gav till nöds när han var mindre ville han absolut inte äta, totalt smaklösa.

    Sonen gillar också avokado så ska nog prova ditt recept där med pasta, vitlök och grädde.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (Emma) skrev 2019-08-09 20:14:29 följande:

    Jag försöker steka dem som vanliga pannkakor, men de har en förmåga att gå sönder när man vänder dem.

    Ja han äter själv med sked och gaffel, men efter en stund brukar han gå över till att äta med händerna.

    Jag har inget till pannkakorna, de blir naturligt sötade tack vare bananerna. Ibland blandar jag i pyttelite vaniljsocker i smeten, för då luktar det extra gott.

    Går han på förskola? Hur äter han där i så fall?


    Han går inte på förskola....hoppas verkligen att han äter mer då när det är dags för de har ju knappast tid att hålla på som man gör själv....verkar som att ju mer som händer runt om desto mindre äter han.

    Idag åt han en halv salsicca korv (stavning?) till middag som ju är både stark och kryddig. Hade gjort annan mat till honom som han dock ratade. Men när han inte blev bjuden av det vi åt var det väldigt intressant och gott :)

    Min son äter också med bestick, eller små tandpetare som han petar upp maten på. Brukar köpa såna färgglada svärd i plast, tror de ska vara till typ små snittar och sånt egentligen, men han tycker de är roliga att äta med. Ibland får han majskolvsbesticken. Någon gång när han faktiskt varit riktigt sugen har han tagit maten med handen och nästan mosat in, gick väl snabbare.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (känner igen) skrev 2019-08-09 09:10:09 följande:

    Bröstmjölk var definitivt räddningen för vår dotter när hon var i den ålder. Vi fick i henne lite annat tack och lov men inga rejäla potioner. Dock följde hon sin kurva och när vi kolla de hennes järnvärde var det helt okej. Jag säger inte att det på något sätt är ultimat men jag vet inte vad vi skulle ha gjort utan amningen. ibland fick vi i henne bättre om hon fick titta på tv samtidigt. Bvc-psykologen stöttade oss i det.


    Ger blutsaft så han får i sig järn. Som tur är gillar han blodpudding, brukar ge det ca 3 ggr/vecka.

    Har också känt att bröstmjölk varit räddningen som då han var sjuk (rejält förkyld) och verkligen inte ens smakade på maten. Eller när han hade magsjuka. Verkar som att bröstmjölk alltid fungerar.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (223) skrev 2019-08-09 23:42:22 följande:

    Jag har en son som är 13 är och har ätstörningar. Dietisten är väldigt restriktiv med näringsdrycker och inte fören 1 år efter diagnos fick vi det utskrivet. Jag har svårt att tro att en dietist skulle rekommendera ditt lilla barn att dricka det.

    Prova ge mat i plockform (vid matbordet). Finns det något han äter? Han kommer inte svälta sig nog hungrig så äter han. Men istället för näringsdrycker tycker jag att du ska amma. Tycker han om välling eller ersättning?


    Det kanske är så med näringsdrycker, absolut sista utvägen....

    Han har sedan han var liten vägrar både välling och ersättning, både i nappflaska och mugg. Äter inte gröt heller, har testat alla sorter som finns. Vore så skönt om man bara kunde ge en flaska välling och blanda i lite smör.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (Emma) skrev 2019-08-10 00:00:04 följande:

    Min son går inte heller på förskola ännu, men jag hoppas att han kommer äta bättre där, vet att det ofta är så...

    För övrigt är han mest intresserad av maten på våra tallrikar, när det hamnar på hans talkrik är det inte intressant längre, för det mesta.


    Precis samma här! Det är som han tänker att vadå, ska inte jag få, och så sitter han och plockar från våra tallrikar.
  • Anonym (Hjälp)
    möjligt skrev 2019-08-10 00:10:10 följande:

    Är det från WHO kurvans längdkurva? Annars kolla den.

    Min var också så att han hade perioder där han åt olika saker och under den perioden inte heller blandade så mycket. Dvs antingen makaroner eller köttfärssås. En dag bara frukt som dög, andra bara protein, sen två dagar med bara makaroner, macka, kolhydrater. Har förstått att det inte är ett helt ovanligt matbeteende hos små barn. Nu var han lite yngre än din men jag gjorde magneter med matbilder på, av favorite sorterna, så att han lätt kunde berätta vad han ville ha. Ville han då ha korv tre dagar i rad så fick han gärna det. Prinskorvar (skalade) var omåttligt populära ett tag. Det blir ju kopplat med att deras tuggförmåga inte utvecklas så fort iom att de har mindre intresse för mat och för att äta så ger de också lättare upp när det blir för krångligt, så bra om man kan göra det lätt.


    Ja det är WHOs kurva. Viktkurvan började gå neråt vid 10 månader och längden vid 11 månader, men så snabbt påverkas ju inte längden av vikten så det kanske är så att han bara vandrat på kurvan? Tycker det ser ut som att de nu ligger stabilt men lite längre ner.

    Bra idé med bilderna, ska ta och prova jag med, då kanske man inte behöver göra så mycket mat han inte äter.
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (Emma) skrev 2019-08-11 00:09:18 följande:

    Min pojk dricker välling, som tur är. Fast det måste vara Nestlé välling från 6 mån. Ingen annan. Har försökt smyga i lite smör eller rapsolja i vällingen, men då vägrar han dricka.

    Det finns ju Nestlé tillskottsnäring, som är som ersättning till utseendet. Han vägrar den också, tyvärr.

    Då är han ändå uppfödd på ersättning, då amningen inte funkade.


    Skönt med välling :) ja smaklökarna verkar det inte vara fel på. Vår mellandotter drack hur mycket välling som helst, försökte spä ut med vatten då hon vid 2 års ålder var ganska mullig men vägrade sluta med vällingen, men minsta lilla utspädning märkte hon direkt och ratade vällingen. Men ändå skönare problem än när de äter dåligt.
  • Anonym (Hjälp)
    GAndrea skrev 2019-08-11 10:44:56 följande:

    Min dotter ratade smör i vällingen så jag gav henne smörstavar istället. Inte smörgåsmargarin utan baksmör, det är ju lite hårdare. Hon kan fortfarande villa ha det när vi lagar mat. Leverpastej i stavar äter hon också. Smörgåspålägg måste inte vara på smörgåsen ;)


    Brukar ge Bregott direkt på sked. Ska testa med smörstavar också. Är ju väldigt mycket kalorier i sånt. 10 g Bregott är nästan 70 kcal. Till skillnad mot tex 10 g skinka som endast är ca 10 kcal.
  • Anonym (Hjälp)
    möjligt skrev 2019-08-11 20:54:10 följande:

    Men 3/4 kanal på åtta månader är ju knappast en drastisk nedgång. Fortsätt väg en gång i månaden kanske och håll ett öga men de är ju individer trots allt och de måste inte ligga klistrade till sin kurva. Sen är det ju så att de som är sena med maten och ammar länge kan få en senare ?amningspuckel?.

    Bifogar min sons kurvor, han droppade också men verkade mer ?hitta? sin kurva för han började följa kurvmönstret på -0.5 Standard avvikelse. Och finns inget avvikande alls hos honom förutom lite sen med matstarten.

    Har inga senare mätvärden för runt 18 mån insåg jag att jag faktiskt inte var orolig alls för hans tillväxt så slutade väga en gång i månaden :)


    Ja, din sons kurvor dippade mer än vad min gör. När slutade du amma? Och vad sa BVC, ville de kolla honom tätare efter 18 månaders kontrollen? Hur gammal är din son idag? Behöver du fortfarande kämpa med maten?
  • Anonym (Hjälp)
    möjligt skrev 2019-08-12 21:05:53 följande:

    Jag slutade helt när han fyllde 2 år men då var det bara en 10 min mysstund vid nattningen. Då åt han bra ändå men ofta lite varannan dag en massa, varannan dag mindre. Sen tog ett par månader till innan han plötsligt blev mycket mer matglad. Även om han fortfarande kan ha kräsna dagar. Nu är han 2 år och 4 mån, växer och utvecklas precis som han ska. Bytte faktiskt BVC efter att jag från ca 9 mån blev hårt pushad att totalt skära av amnings tillgången trots att sonen vid den tidpunkten vägrade ersättning, välling, gröt och all typ av skedmatning. Helt idiotiskt.

    Nuvarande BVC har inte ens kommenterat, de verkar titta mer på att han växer på längden och utvecklas som han ska och att vikt/längdkurvan ser bra ut.

    Nu går det bra utan stress, får ha lite teknik och vetskap om mitt eget barn, typ att det är lättare på eftermiddag än kvällen , är han trött får han liiite juice före för att få upp blidsockret och orka etc etc

    Men sen hänger det oftast ihop, är de inte intresserade så blir de inte så bra på tuggandet och ättekniken i samma tempo som andra och då är det tråkigare för dem att äta. Det är ju något man måste lära sig,

    Alla barn är inte jättematglada, framförallt inte från tidig ålder, och de får vandra en del i kurvorna. passerar de kriteriet du läste om är det något som bör kollas av läkare annars tillhör drt normalspannet, och även de som kollas av läkare kan ju vara helt normala men det ska ju kollas upp. Börjar de helt dala och passera flera linjer så är det ju värre men det är ju inte fallet här. 0.75 kanal på 8 mån

    Och kriteriet var Max 1 kanal på 3 mån va?

    Gillade doktor cecilia

    www.barnakuten.nu/sv/mat-till-sma-barn-som-ater-daligt-eller-matvagrar/amp/


    Låter precis som min son. Ibland måste man få igång aptiten, man märker att han är hungrig och sur men saknar lust att äta. Brukar också ge ngt sött eller en liten slurk amning så kan han oftast komma igång.

    Vår BVC sköterska har tyckt jag ska minska på amningen eller sluta helt egentligen från 1 års ålder. Tycker det är konstigt när WHO rekommenderar amning till 2 års ålder. Några bra tips om mat och så t har vi inte fått alls. Ändå är hon äldre och har arbetat länge. Hon har att någon gå g att vi som har så många barn (detta är fjärde) borde kunna detta med maten. Och det kan man ju tycka, men de andra har varit glupska och denna inte, så då har man ju inte erfarenhet ändå. Vad bra att du tog mod till dig och bytte BVC. De ska ju kännas som ett stöd och inte tvärtom.

    Det där med kanaler var mellan 1-2 år max 1 SDS på 6 månader, när det gäller vikten. Tittar man sen 12 månaders ålder tillbaka så är det mellan 1/2-3/4 SD han sjunkit så kan ju knappast vara något att oroa sig för.

    Skönt att din son blivit lättare i maten. Ibland tänker jag att detta kanske är bättre än att kämpa med ett överviktigt barn.

    Både jag och pappan är ganska smala i naturen, och tänker att det kanske vore konstigt med en riktig knubbis då.
  • Anonym (Hjälp)
    möjligt skrev 2019-08-13 15:25:33 följande:

    Jag tror att det handlar om individer vilket du också bekräftar till mig då dina 3 första var helt annorlunda. Och vissa BVC sköterskor har någon förutfattad ide om att det alltid är föräldrarna som gör något fel om barnet inte är matglatt.

    Det är ytterst ovanligt att barn svälter sig själv och sålänge de blir erbjudna barnvänlig allsidig och kaloririk kost och man försöker ge dem bästa förutsättningar vid måltider så får man bara ge det tid. Eftersom min endast tolererade att äta själv, totalvägrade matning, så blev det ju en naturlig flaskhals för honom, men jag kan rekommendera grötklämmisar, var lätt att äta.

    Vi körde även som sagt smörsked men även ?smörpinne? när han var riktigt liten typ 7 mån( kylskåpskallt riktigt smör i stavar)

    Nu får han vanlig mat även om den är åt det barnvänligare hållet många gånger. Och han äter jättefint :)


    Försöker ge grötklämmisar och även såna i frukt, men det är väldigt sällan han vill ha tyvärr. Vägrar även välling och alla andra typer av gröt. Vill dock inte ha så barnanpassad mat, gillar till exempel thaimat och lite starkare korvare. Sen måste ju konsistensen fungera.

    Har heller aldrig fått mata med sked, han åt med fingrarna och började tidigt med egen sked.

    Idag försöker vi putta på med till exempel små kycklingbitar vi petar in i munnen på honom medan han leker eller gör något annat. Sen när han är mätt säger han ifrån, men oftast kan man få in en hel varmkorv etc i småbitar. Ger man honom en hel korv i handen kanske han äter halva, sen kan man i bästa fall peta in resten,

    Idag var en bra ätdag, fram till middagen. Han åt både köttbullar och skinkrullar med smör till frukost. Sen ganska mycket kyckling till lunch. Men vid middagen gick det in 3-4 bitar korv sen var det stopp. Nu har han ammat sig till sömns och somnar nöjd.

    Börjar märka en större lust att äta och provsmaka saker. Plötsligt kan han ta ett ägg eller en vårrulle som han vägrat smaka på förut. Kanske börjar aptiten komma,

    Känner mig mindre oroad nu efter tips och råd framförallt från dig. Mycket struntprat på FL men ibland är det väldigt bra :)
Svar på tråden Tips om mat och näringsdryck till 18 månaders som äter dåligt?