• Anonym (B)

    Orolig för att blivande sambo ska sluta jobba...

    Tycker det är jättebra att du sett varningssignaler och tänkt på hur du vill att framtiden ska bli. Jag hade en sambo som var väldigt lik det du skriver. Han började sjukanmäla sig utan att vara sjuk och sedan när hans vik tog slut sökte han inga nya jobb på jättelänge utan satt hemma med minimal akassa och inga sparpengar. En del har ingen inneboende drivkraft att göra saker utan de arbetar för att de inte kan hitta en annan utväg. Sedan när de väl hittar ett sätt att komma undan så tar de chansen oavsett hur omoraliskt det är och oavsett om det blir så att andra människor blir lidande. De är nog egentligen hemmasittare som tvingats ut i arbetslivet. Extra stor varning om det är en spelintresserad person.

  • Anonym (B)
    jrockyracoon skrev 2019-08-13 19:43:07 följande:

    Efter att ha funderat ett tag på TS frågeställning har jag kommit fram till mitt svar.

    Alla får, och till och med bör, följa sin egen riktstjärna i livet. Det finns inget rätt och fel när det gäller TS pojkväns val. Har man bilden av att möjligheterna att få ett jobb är tufft och svårt, är det säkert klokt att vara lite försiktig. Har man däremot en övertygad tro på att man kan klara det på ett eller annat sätt, kanske man ska ta steget.

    Kanske TS man har andra drömmar som han behöver testa. Kanske han känner intuitivt att han är på väg mot någonting dåligt och är beredd att leva tufft för att uppnå något annat. Väljer han att säga upp sig då behöver TS i sin tur förhålla sig till hans val.

    Att kalla pojkvännen för latmask är väldigt förhastat och fel, tycker jag. Man behöver inte nödvändigtvis vara en latmask för att man ännu inte har hittat sitt kall i livet. Livet är för kort för att slösas bort på vägar som inte leder dit man vill. Naturligtvis kan pojkvännen vara en latmask, men det vet inte vi med den lilla informationen vi fått. Men även latmaskar ska få göra sina val och sina misstag i livet.

    Sen finns det några damer här i tråden som identifierar sig med TS. De har en man som varit arbetslös och de är inte nöjda med deras situation. Det är bra att de tar upp sig själva som exempel på hur det kan gå. Dock är det också deras val att stanna kvar med sin man eller lämna. Och de gör fel när de självsäkert säger vad som är bäst för andra, bara för att det gått illa för dem, som de tycker.


    Tyvärr är det så att det är onaturligt att inte ha en drivkraft att försörja sig, oavsett om man har ett kall eller inte. Jag känner många musiker och konstnärer som trots att de har ett kall aldrig lyckats tjäna pengar på sitt kall utan jobbar med helt andra andra saker istället. Det är nämligen så att de flesta som lärt sig spela gitarr hyfsat eller måla vackra landskap aldrig kommer tjäna några pengar på det.

    För de allra flesta är det inget konstigt med att jobba hårt så att man har mat på bordet men för ett fåtal människor så är det tvärtom så att de inte har någon motivation alls att försörja sig. Då är det lätt att förstå att de har mycket svårt att acceptera att de ska välja att jobba istället för att låta en annan person betala räkningarna.
  • Anonym (B)
    jrockyracoon skrev 2019-08-14 20:00:59 följande:

    Det är måhända onormalt att välja sin egen väg utan att stirra sig blind på vad såna som du tycker. Onaturligt vet jag inte vad du lägger i det ordet. Tror att ha ett jobb inte är naturligt utifrån vad naturen beträffar. Konceptet jobb är en mänsklig konstruktion, och kan därför inte alls betecknas som naturlig utifrån meningen härstamma eller vara i samklang med naturen.

    Vad det än är man väljer att lägga sitt fokus på, oavsett om det är att bli filmstjärna eller bli en entreprenör så får man räkna med att man kanske inte kommer kunna ha det som heltidsjobb. Men det innebär inte att man inte kan försöka. En sak är säker, om man inte satsar tid och engagemang och tar det på allvar, kommer man aldrig lyckas.

    Sedan tror jag att man jobbar hårdare om man jobbar med något som känns meningsfullt för en själv och som harmonierar med sina egna mål. Har man ett tryggt och fint jobb, men det känns fel i magen, kan det ibland vara hälsosamt att lyssna på sin känsla och försöka komma underfund med varifrån den kommer. Ibland är det rätt att lämna det trygga och satsa på något som är vansinnigt i andras ögon.

    Om man hela tiden gör val som gör en trygg, blir man sannolikt trygg, men kan få det ganska tråkigt och missa lite av livet. Om man vägrar att acceptera att ha det tråkigt på sitt jobb, kommer man sannolikt efter ett tag landa i en arbetssituation som är rätt för den en och där man trivs.

    Var och en prioriterar utefter sina egna behov. Inget är fel och inget är rätt, men vilka val man än gör kommer man att behöva leva med konsekvenserna.

    Sen finns det ju personer som inte tänker långsiktigt och väljer utifrån det som känns rätt för stunden. Det beteendet kan jag hålla med om ger ofta dålig utdelning. Att vara ihärdig angående sina långsiktiga mål även om det är jobbigt ibland tror jag är en vinnande strategi.


    Att försörja sig själv behöver inte betyda att vara anställd. Man kan vara självförsörjande bonde eller daytrader eller gatumusikant men att inte ha ett intresse i att tillse sin egen överlevnad är högst onaturligt. Om man inte har ett meningsfullt arbete kan man arbeta för att överleva samtidigt som man utvecklar det man brinner för. Men oftast är det så med de som är arbetsskygga att de även lägger ytterst lite energi på att komma nånstans i andra avseenden också.
Svar på tråden Orolig för att blivande sambo ska sluta jobba...