Inlägg från: Anonym (Två kåkar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Två kåkar)

    Hur högt belånade är ni på ert boende

    Vi har en mindre hyresfastighet som vi själva bor i och ett semesterhus utomlands. Tillsammans belånade till ca 50% (dock lite svårt att värdera ett semesterhus i annat land).
    Amorterar minimalt men renoverar och underhåller utan att ta lån vilket tillsammans med allmän värdestegring har gett oss en hyfsat låg belåning.
    Förvånad att inte fler vill äga och bo i en mindre hyresfastighet då ett par hyresgäster ger oss en fantastiskt låg boendekostnad.

  • Anonym (Två kåkar)
    Studentpappa skrev 2019-08-13 12:06:32 följande:
    Handlar det inte mer om avsaknad av lämpliga objekt? Jag känner några som bor så och det saknas inte spekulanter på att ta över dessa.

    Jag skulle kunna bo så om tomten och huset inbjöd till det, som vi bor idag skulle jag inte vilja dela tomten med någon annan även om vi rent teoretiskt skulle kunna göra en uthyrningsdel i en ände av huset.
    Du har rätt i att det finns ett begränsat antal objekt. Men de som säljs är ofta inte särskilt mycket dyrare än en större villa.

    Vi letade länge efter rätt objekt.
    Bor själva på översta våningen. Gården är uppdelad på varsin sida om huset. Vi har den ena sidan inklusive stor altan som vår egen privata del. Andra sidan delas av tre hyresgäster. Så för oss fungerar det utmärkt.
  • Anonym (Två kåkar)
    Studentpappa skrev 2019-08-13 16:52:44 följande:
    Tittar man till exempel i Åre där bostadsbristen är hög och utbudet lågt så har ju många byggt någonting att hyra ut. Sen om det är ett Attefall eller en lägenhet i befintlig villa varierar, men där lönar det ju sig verkligen också. Du kan ju pungslå två stackars säsongare på 4000:- var i månaden för att dela ett attefallshus under vintern och du skulle ändå ha kö dit.

    Där jag bor skulle knappast någon nappa på det, kanske 3-4 000:-/mån.
    Ja, du har nog rätt, åtminstone delvis.
    Det man ofta glömmer när det gäller turistorter är att säsongen är relativt kort så den årliga hyresintäkten blir ändå rätt låg.
    Vintersäsongen är väl ofta bara 4 månader och sommarsäsongen bara 2 månader.

    Vi tittade ganska noga på en massa olika faktorer innan vi gjorde våra investeringar.
    Vi föredrar äga en hyresfastighet med normala månadshyror men med jämna intäkter på årsbasis och dessutom helst en och samma hyresgäst under flera år.
    Säsongare eller turister, där man byter hyresgäster väldigt ofta, är ingenting för oss.

    Vårt semesterhus har ett attraktiv läge i ett attraktivt land och vi skulle kunna få väldigt fina intäkter om vi hyrde ut det per vecka. Men vi har valt att inte hyra ut eftersom vi tycker att det medför alltför mycket negativa faktorer i förhållande till den totala intäkten sett på årsbasis.
  • Anonym (Två kåkar)
    Studentpappa skrev 2019-08-13 19:50:10 följande:
    Jag hyrde dec-maj när jag bodde i Åre sen under sommaren kan du garanterat hitta en som är villig att hyra boendet åtminstone själv. Alternativt så hittar du ju en året runt hyresgäst enkelt, för mig skulle det vara värt att slippa ha någon på sommaren om man ändå får in ungefär samma pengar under vintern.

    Det blir ju skillnad på att äga ett attefallshus och ett "riktigt" säsongare är ju ofta inte särskilt kräsna.

    Syrran har fjällstuga och de har ett antal stammisar som de hyr ut till varje år. 4-5 veckor bekostar kostnaderna för stugan och liftkort, (den är ärvd så det är drift och underhåll). Det upplägget skulle jag verkligen vilja ha!
    Ja, det låter också som ett mycket bra upplägg.
  • Anonym (Två kåkar)
    Anonym (78) skrev 2019-08-13 22:37:47 följande:
    Men i Stockholm så ökar värdet på ett hus med ett nytt dyrt staket vilket det inte nödvändigtvis gör i Norrland.
    Ja tyvärr har du nog rätt. 
    S k Gated Communities har nu börjat bli verklighet i vårt nya Sverige och verkar vara ett mycket starkt försäljningsargument när man bygger nya bostadsrätts-områden etc.
    Även säkert och bra staket och grindar runt en villa får man förmoda höjer värdet på fastigheten.
    Tidigare var det nog geografiskt ganska begränsat men behovet av ökad säkerhet verkar tyvärr sprida sig över större delar av landet.
    Säkerhetsföretag av olika slag verkar ha en extrem högkonjunktur och omsätter allt större summor vilket medför ett ökat kostnadsläge för alla fastighetsägare, såväl mindre privata villaägare som stora fastighetsbolag och även offentligt ägda fastigheter.
Svar på tråden Hur högt belånade är ni på ert boende