Inlägg från: Anonym (monogam) |Visa alla inlägg
  • Anonym (monogam)

    Otrohet, men från ett annat perspektiv

    Anonym (BBW) skrev 2019-08-15 11:42:28 följande:

    Förstår och acceptera helt hur du tänker och känner.

    Tyvärr öppnar det dock upp för smygande och lögner.

    Om vi leker med tanken att din man nu skulle bli sugen att att ha lite sex vid sidan om så känner han dig förmodligen så väl att han vet att det finns inget att vinna på att vara öppen och ärlig om detta.

    Inte jättekonstigt om han i så fall väljer det som många kallar den fega vägen och går bakom ryggen.

    Se det inte som att jag vill att du skall ändra dig men mer som en förklaring till varför folk ibland väljer att gå bakom ryggen.

    Man bör också vara klar över att folk förändras och får nya fantasier, önskemål och värderingar hela tiden och ibland tycker man helt enkelt att det är värt risken för att tillgodo se sina behov trots att en partner ser helt annorlunda på saken.

    Nu hoppas jag innerligt att du inte blir utsatt för något men om det händer så är självklart en regid hållning en del av förklaringen till att det smyga och smusslas.


    Om man kommer på att man inte vill leva monogamt och den man lever med inte accepterar att öppna upp förhållandet bör man inse att man inte passar ihop och avsluta förhållandet. Det är i längden omöjligt att leva tillsammans om man är alltför olika i viktig avseenden. Det gäller t.ex. också om den ena väldigt gärna vill ha barn och den andra inte.
  • Anonym (monogam)
    Anonym (BBW) skrev 2019-08-15 12:17:32 följande:

    Som sagt jag sa aldrig att du skall ändra dig utan det var en förklaring till att man ibland väljer att smyga och att hoppas på att det inte uppdagas.

    Ditt liv och dina val men många blir med stigande ålder lite mjukare i sina värderingar och ofta väger man in annan form av kärlek än den som handlar om sexuell samvaro och rent praktiska detaljer i relationen.

    Om jag går till mig själv var jag när jag var 16 väldigt svart eller vit och delade nog till 100% din uppfattning om relationer och monogami, idag drygt 40 år senare är allt inte lika självklart och svart eller vitt längre. Alla gör vi vår personliga resa och även relationer är dynamiska processer.

    Jag har gjort min resa och har idag andra värderingar, drömmar och mål än när jag var 16.

    Du gör din resa och förhoppningsvis gör din partner en resa i samma riktning som du gör.

    Det jag dock lärt mig på vägen är att stenhårda hållningar och ovilja att slipa kanterna ofrånkomligt leder till friktion och att man gör sig själv mer illa än vad man tjänar på sina benhårda uppfattningar.


    Jag är över 40 och är fortfarande lika monogam som när jag var yngre. Det handlar inte om att jag på något sätt skulle vara oförmögen att utvecklas som människa, precis som man inte är mindre utvecklingsbenägen om man är homo- eller heterosexuell.
  • Anonym (monogam)
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-16 09:43:10 följande:

    Jo, jag förstår att du diskuterar känslor, och jag förstår att du inte försöker komma med argument, och jag var på väg att skriva att det får stå för *dig*, för det *jag* är ute efter är just argument för varför man anser sig ha rätt att kräva exklusivitet osv. Relevanta argument som *inte* är baserade på känslor. Men sen insåg jag att detta faktiskt inte är speciellt tydligt i trådstarten, tvärtom kan man lika lätt tolka den som "snälla alla ni som är monogama, förklara hur ni känner", och med den utgångspunkten förstår jag dina svar mycket bättre. Jag måste be om ursäkt dels för att jag inte varit tydlig och dels ifall det lyst igenom att jag har varit frustrerad över att du haft fel fokus (vilket du ju haft, men vilket du ju inte gärna kunde veta eftersom *jag* har uttryckt mig otydligt).

    När jag frågade:så menade jag alltså "vad har man för rationella argument för detta?". I mitt huvud var det så självklart att det var det jag menade, eftersom känslomässiga argument ju redan är givna liksom, men jag inser nu att det ju inte alls behöver vara självklart.


    Jag förstår inte varför det skulle vara en sjuk jämförelse? Någonting som bara är grundat i en mental föreställning, som ställer till det i livet för en, och som inte har några rationella bevekelsegrunder? Det tycker jag är en klockren beskrivning av en psykisk fixering. Jag lägger som sagt ingen moralisk värdering i det. Jag (precis som du) vet exakt vad jag talar om när det gäller psykisk ohälsa. Men i mina många och långa behandlingar inom slutenvård, dagvård och öppenvård har jag fått lära mig att hjärnspöken som ställer till det i mitt liv och för mina närstående faktiskt är nåt som är rätt bra att jobba med och försöka få bukt med (även om just monogami-frågan aldrig har varit ett av mina problem). Är det däremot en fixering som inte orsakar några problem behöver man så klart inte jobba med det (alla människor har ju massor av helt irrationella fixeringar som inte orsakar problem, och då spelar det ju ingen roll), och jag har förhoppningsvis inte sagt någonstans att just *du* ska eller behöver jobba med det heller. Jag utgår som sagt från en situation där två parter som älskar varandra har olika syn på sex utanför förhållandet. Den situationen är ju inte aktuell för dig, och även om du kanske har fått bilden att jag är en aggressiv bitch som vill förlöjliga och spy hat över alla som är monogama så är det väldigt långt från sanningen. Jag är väldigt glad för din skull att du är lyckligt monogam, och ser inget som helst fel i det. Jag tycker, precis som du, att det är upp till var och en att leva som den vill, och att vara monogam är precis lika okej som att inte vara det. Det är när två parter som tänker olika på den punkten möts och blir kära som det uppstår problem, och det är *där* jag tycker att det är märkligt att den monogama parten ska ha rätt att säga att den inte är beredd att jobba på det. Eller, kanske inte märkligt, men synd och tragiskt. Alltså, båda sätten är inlärda beteenden, inget är mer "rätt" eller "fel", utan man får istället titta på vilket som är mest rationellt att plocka bort. Om man nu anser att förhållandet är viktigt. Jag har bekanta som varit i precis den här situationen, och där båda två var helt förkrossade över att de inte kunde leva tillsammans... då har jag svårt att se varför man vägrar jobba med det.
    Eftersom både monogami och polygami handlar om personliga preferenser är båda lika rationella att plocka bort. Det ena är inte mer fel än det andra.
  • Anonym (monogam)
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-16 10:15:20 följande:

    Nej, eftersom det ena begränsar en annan människa, medan det andra inte gör det. Simple as that. Eller som jag precis skrev i #110:


    Men om man inte klarar av att vara monogam och ens partner mår dåligt av att man har sex med andra det begränsar det också den andre. Det handlar om att man inte ska vara tvungen att leva på ett sätt som man mår dåligt av.

    Ett annat exempel kan vara att den ena är helt ok med att ha ett distansförhållande, medan den andre absolut inte skulle orka med det. I det fallet blir det också svårt att leva tillsammans fast inget av sätten egentligen är fel.
  • Anonym (monogam)
    Oerhörd skrev 2019-08-16 23:15:22 följande:

    Mitt alternativ hoppas jag: den som sätter äktenskapet och familjen först, men inte nödvändigtvis likställer det med sexuell trohet, utan håller lusten till livet självt vid liv genom att unna sig njutning på alla möjliga områden.

    Den än viktigare frågan är - vilka tror ni är mest nöjda i efterhand? De som satte trohet främst eller de som levde ut sina lustar? Vore ju fantastiskt att ha ett facit...


    Jag tror att den som är på samma våglängd som sin partner och har en bra kommunikation med denne är mest nöjd. I ett förhållande är man två och var den andre står har därför stor betydelse för hur lycklig man blir i längden.
  • Anonym (monogam)
    New Dawn skrev 2019-08-17 08:10:04 följande:

    Det handlar inte om att styra människor.

    Alla har rätt till sina känslor och trivs man inte med öppna relationer av något slag så gör man inte. En monogram person kan inte tvinga ens partner att vara trogen, däremot kan man berätta hur man vill ha det och vad man mår bra och dåligt av.

    En person som vill ha sex med fler kan inte tvinga en partner att må bra av det.

    Om man inte kan komma överens är det dax att ta ställning till separation . Det är inte mer rätt att den monogama går omkring och mår dåligt, än att en polygan person mår dåligt

    Det finns inget som är rätt eller fel generellt. Du, eller någon annan, kan inte sitta och säga att det är fel att skiljas om att annat är bra. Det är upp till varje människa att bedöma/känna vad som är bra, eller tillräckligt bra för att leva i en relation med någon.


    +1 på den.

    Jag förstår inte varför det ses som så konstigt att bryta upp från ett förhållande för att man har helt olika uppfattningar om hur man ska leva.
  • Anonym (monogam)
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-17 12:29:07 följande:

    Öh... Varför kommenterar ni på inlägg som ni uppenbart inte har läst? Jag skrev ju att det var en bra poäng, och att den fick mig att ändra inställning och ge er rätt? Och ändå tjafsar ni emot och fattar inte varför jag skriver det jag skriver när jag insett att ni faktiskt har rätt, och har övertygat mig? Himla märkligt måste jag säga... Läs gärna en gång till:


    Jag syftade inte specifikt på dig. Det finns andra i tråden som antytt att det är bättre att vara otrogen eller få partnern att gå med på öppet förhållande mot sin vilja än att avsluta förhållandet.
Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv