Inlägg från: Oerhörd |Visa alla inlägg
  • Oerhörd

    Otrohet, men från ett annat perspektiv

    Mella-Bella skrev 2019-08-13 20:57:00 följande:

    Nej en timme eller två per vecka känns ok. Kan även tänka mig sex vid sidan av men om han väljer att hellre ägnar sin tid åt sex med någon annan än sex med mig då börjar det bli knepigare faktiskt


    Är det vad det kanske handlar om? Att de som inte kan tänka sig att tillåta sex vid sidan av befarar att partnern ska hitta någon den hellre har sex med? Jag för min del tror att fantasin om att någon annan är bättre än partnern är en större risk, verkligheten är aldrig lika spännande som förbjuden frukt.
  • Oerhörd
    Anonym (tja) skrev 2019-08-13 18:59:24 följande:

    Jag tror att det helt enkelt beror på att vi är olika. En del förknippar sex med kärlek och andra ser det mest som något njutningsfullt. Därför har också en del lättare att förlåta en otrohet än andra.

    När det gäller begränsningar i relationer, så är det inte så konstigt att många vill begränsa att den andra har sex med flera eller är otrogen. Det finns andra begränsningar som är okej att göra utan att någon tänker på det (sedan är valet om den andra parten godtar det eller inte). Ett exempel är användning av droger och många är nog inte heller okej med att mannen eller kvinnan spelar upp alla pengar om de har gemensam ekonomi.

    Något som är ännu vanligare är begränsningar att ofta gå ut och supa när paret skaffat barn, eller en viss begränsning av speltid på dator.

    Begränsningar är det dock alltihopa. Men om man inte behövde ta någon hänsyn till den andra partnern så skulle nog inte många förhållanden hålla.


    Missbruk och att rasera hushållets ekonomi är dåligt för relationen hur du än vrider och vänder på saken. Att prioritera bort sin familj likaså. Att ha sex med någon annan ett par timmar i veckan förändrar ingenting i en relation om ingen av parterna bestämmer att det gör det. Oftast tillför det bara en kick, lite ny glädje och ork. Jag lägger oftast inte ens ett par timmar varje vecka på andra, då tar mina fritidsintressen betydligt mycket mer tid i anspråk, för att inte tala om mina vänskapsrelationer, eller den tid jag ägnar åt ett kroniskt sjukt syskon - helt klart saker som påverkar relationen i mycket högre utsträckning än en sexträff då och då.
  • Oerhörd
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 10:44:58 följande:

    Själv ser jag ingen som helst vinst för egen del att försöka jobba med mig själv för att bli ok med att maken skulle vilja ligga med andra. För mig skulle det innebära att jag skulle behöva bli likgiltig i förhållandet, sluta känna och älska. 


    Det här! Precis det hände när jag var monogam, jag behövde sluta känna, och det gick inte att sluta känna enbart lust till andra, all lust stängdes av för att jag skulle vara trogen. Det var jag i tjugo år. Det var hemskt, jag ville ju ha lust (till min man) men inget funkade!

    Min man tröttnade på ett liv med oengagerat sex och föreslog ett öppet förhållande. Jag var helt förstörd över att inte duga, var fostrad till seriemonogami i ett samhälle där kvinnors sexualitet skammas hårt, jag hade ganska exakt samma känslor som alla motståndare till sex vid sidan av känner, uttryckte mig faktiskt ganska precis som du skriver. Jag trodde inte alls att ett öppet förhållande skulle vara en bra lösning annat än för honom. Men vi tenderar lösa problem och jag provar hellre än börjar dela upp barn och hushållsartiklar. Visade sig att han vill ha sex ibland, gärna med mig men om jag inte vill så går det bra med någon annan också, och jag är polyamorös. Nu när jag får känna allt jag känner utan skam har jag lust till min man också igen.
  • Oerhörd
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 11:45:49 följande:

    Som sagt, alla gör som det passar sig själv. Jag skulle inte vara kapabel att leva i ett öppet förhållande. Överhuvudtaget så vill jag inte blanda in många människor i mitt liv. Jag har bara en nära vän tex. Vi är alla olika och alla behöver olika saker eller sätt att leva sina liv för att må bra. Men oavsett så vill ju ingen människa leva med någon vars lycka är på bekostnad av sin egen lycka. 


    Hehe, sa jag inte att det var precis vad jag sa också? Jag menar inte att det är så för alla, men för många som tappar lusten efter några år i en relation tänker jag att det kanske faktiskt är precis som det var för mig, men det behövdes en extern utlösare för att jag skulle våga prova, och det behövdes mycket tid.
  • Oerhörd
    New Dawn skrev 2019-08-14 13:26:58 följande:

    Vad tråkigt det låter att du upplever verkligheten som sämre. Känns främmande att leva i någon typ av fantasibubbla som verkligheten inte kan överträffa. Så det ska helst vara "förbjudet" för att vara riktigt bra... Håller inte med.


    Jaha, så uppfattade du det. Jag håller inte heller med i ditt resonemang, men jag har förstått att det är något som händer. Uttryck som att gräset inte är grönare på andra sidan bygger ju på det tex, att människor har en tendens att tro att bara de fick något som ligger utom räckhåll blir allt perfekt. Förstår du hur jag menar?

    Men nu pratade vi om risken att bli lämnad, inte om vad som är jobbigt för en, så här skrev jag:
    Oerhörd skrev 2019-08-13 23:48:54 följande:

    Är det vad det kanske handlar om? Att de som inte kan tänka sig att tillåta sex vid sidan av befarar att partnern ska hitta någon den hellre har sex med? Jag för min del tror att fantasin om att någon annan är bättre än partnern är en större risk, verkligheten är aldrig lika spännande som förbjuden frukt.


    Ditt svar:
    New Dawn skrev 2019-08-14 13:26:58 följande:

    Ja, det vore bedrövligt om ens partner fantiserade om någon som är bättre. Det ändrar ju inte på något dock.

    Faktumet att det vore jobbigt och smärtsamt att veta att ens partner fantiserar om någon annan som är bättre förändrar inte faktumet att samma person kan tycka det är smärtsamt och jobbigt att vara med om att partnern föredrar att ha sex med någon annan.


    handlar inte riktigt om den frågeställningen. Det handlade inte om huruvida det är smärtsamt att utsättas för, det handlade om vad jag uppfattade som en rädsla för att bli överträffad och lämnad, och där tror jag att fantasier/drömmar/önskningar om en otillåten person kan bli så påträngande att en person lämnar, i större utsträckning än jag tror att någon lämnar för hett sex med en kk.
  • Oerhörd
    New Dawn skrev 2019-08-14 13:42:52 följande:

    Hur länge har du levt i en öppen relation?

    Om du på allvar ska jämföra hur det är att leva som öppen bör du ha lika lång tid att jämföra med . För de flesta fungerar sex bra de första åren oavsett. Om man ska se hur en öppen relation fungerar måste man granska den på samma sätt som de monogama. Det är inte så ovanligt att det inte känns på samma sätt efter några år, och när någon blir riktigt kär är det mycket möjligt att det blir mindre viktigt att ha sex med fler. Har följt några personer som ändrat sig genom åren och framförallt i samband att de fått mycket känslor för någon ny person. Det låter som att erat val att leva öppet mer handlar om att slippa skiljas och det kan ju vara en vits med det.


    I några år. Hur bestämde du det? Vi lever fortfarande i samma relation, men den är bättre nu, på fler sätt än bara sexuellt.

    Menar du när någon blir riktigt kär i en annan person? Jag har alltid älskat fler personer, men inte haft eller velat ha sexuella relationer med dem. Naturligtvis handlar vårt val om att slippa skiljas! Vem vill lämna en person som en lever ett gott liv med, är bästa vän med och älskar? Och vem vill leva olycklig ens med den personen?
  • Oerhörd
    Xenia skrev 2019-08-16 17:59:40 följande:

    "Gibboner lever i monogama parförhållanden som varar i ett flertal år. En familjegrupp består av två vuxna individer och 1?3 ännu inte vuxna ungar."

    Ingen frågar vilket rationellt skäl gibbonerna har. De lever enligt sina instinkter. Synd att det inte syns på oss människor vilka som vill leva som dvärgchimpanser resp gibboner.

    När vi levde som nomader kanske alla försörjde alla. Men många barn överlevde inte, eftersom en mor inte kunde bära mer än ett barn. En del nyfödda avlivades alltså.

    När vi övergick till jordbruk kunde fler barn överleva. Dels mer mat, dels betyder varje barn någon som kan bidra med att arbeta i jordbruket. Då om inte förr blev det viktigt för mannen att veta vilka barn som var hans. Skulle han slita för andras barn? Man kan alltså se att det varit rationellt med monogami i 5.000 till 10.000 år. Det är först de senaste 50 åren det kan anses vara lika rationellt att leva polygamt. 

    Harem är ju inte bra för någon utom för haremsägaren. Inte för kvinnorna i haremet, inte för de män som i stället blir utan kvinnor, inte för barnen (alltför många med en och samma far).

    Såväl otrohet som polygami är motsatsen till trogna monogama förhållanden (sådana som vissa människor föredrar liksom gibboner, svanar, storkar etc). När den allmänna moralen, religionen, juridiken etc påbjuder monogrami, då väljer en del otrohet. 

    När man gifter sig så lovar man att vara trogen. Det är helt enkelt ett avtal. Ingen tvingas nuförtiden att ingå sådana avtal, alltså är det löjligt att kalla det för att "begränsa" maken. 

    De som ingår samboförhållanden förutsätter att samma villkor gäller. Alltså är det den som inte tänker vara monogam som har skyldighet att förklara att detta avtal inte gäller.

    Monogami kan förstås vara inlärt och då kan man avlära sig det. Men om det tvärtom känns som medfött, varför ska man tvinga sig att bli polygam? Om man anser att ett långvarigt förhållande är något önskvärt (t ex för barnens skull), då är varje annan sexuell förbindelse ett potentiellt hot mot förhållandet.

    p

    Vi utgår från att ett romantiskt förhållande innebär sex. Ingen kan tänka sig romantisk kärlek utan sex. På samma sätt kan varje sexuellt förhållande leda till kärlek.

    Om den ene parten har en massa förbindelser utanför förhållandet medan den andra inte har det, blir det automatiskt ojämlikt. Den som inte har några extra sexpartners (för att den är obotligt monogam eller inte hittat några), den hamnar i underläge.


    Jag skulle inte vilja påstå att enbart varje sexuellt förhållande kan leda till kärlek - det är naturligtvis ingen främmande tanke. Men jag skulle vilja ta bort ordet sexuellt: varje förhållande kan leda till kärlek. Den roliga kollegan, personen en har ett gemensamt intresse med, barnens kompis förälder som är så förstående etc. alla relationer kan leda till kärlek. (Vilket jag tycker är en bra grej, kärlek är en härlig känsla!)

    Men jag håller med dig om att det verkar dumt att tvinga någon till det ena eller andra sättet att leva. Däremot är det inte dumt att verkligen fundera på varför vi känner som vi gör, utan att luta sig tillbaka på historiska överlevnadschanser. Det kan finnas med som en generell förklaringsmodell, men vilken anledning finns till att inte ifrågasätta om det är det mest gynnsamma eller önskvärda nu när förutsättningarna inte är desamma längre?
  • Oerhörd
    Xenia skrev 2019-08-16 22:42:10 följande:

    Vilka är troligare att bryta upp från äktenskapet tror ni - de som är beslutna att vara trogna och sätta äktenskapet och familjen först eller de som sätter sina njutningar först?


    Mitt alternativ hoppas jag: den som sätter äktenskapet och familjen först, men inte nödvändigtvis likställer det med sexuell trohet, utan håller lusten till livet självt vid liv genom att unna sig njutning på alla möjliga områden.

    Den än viktigare frågan är - vilka tror ni är mest nöjda i efterhand? De som satte trohet främst eller de som levde ut sina lustar? Vore ju fantastiskt att ha ett facit...
  • Oerhörd
    New Dawn skrev 2019-08-17 12:29:53 följande:

    Jag förstår inte vad du vill komma med detta. Ingen har väl ifrågasatt att vi kan känna vänskaplig kärlek? Det kan ju både monogama och polygama? Det är ju inte vänskaplig kärlek vi diskuterar här.


    Jag diskuterar inte vänskaplig kärlek, vet inte vad som får dig att tro det, men ber ändå om ursäkt om jag varit otydlig. Jag vill komma till att kärlek (inte vänskaplig) lika gärna kan uppstå i hur många andra situationer som helst, som inte innebär sex. Där kan visserligen finnas en vilja till sex, men att avstå just sexet hindrar inga känslor om relationen ändå fortgår. Det är inte att ha sex som skapar kärlek, den kan uppstå ändå.
  • Oerhörd
    New Dawn skrev 2019-08-17 12:56:43 följande:

    Generellt i detta ämne har jag gjort följande spaning.

    En del människor upplever att de är polygama när de lever i en relation som är bristfällig. De kan vara kritiska mot svartsjuka och mena att "sex bara är sex". En del av dem kanske själv har en älskare, eller älskarinna och tycker inte att det skulle vara jobbigt alls om deras partner har sex med andra...men(!!!) blir svartsjuka om de upptäcker att tex deras älskare har sex med andra. Ofta är de okej med att han är gift, för de känner sig ändå utvalda sexuellt, men om han sedan har sex med ytterligare en älskarinna försvinner alla polygama resonemang.

    Jag har också stött på män som uttryckt att de är polygama ända tills de blir kära....

    Om man väljer att ha sex med andra för att "stå ut" i en sval, eller död relation, handlar det inte om att man är polygam. Det är helt andra drivkrafter som styr. Tex tanke på barnens bästa. Rädsla att förlora annat bra osv. Jag säger inte att det är fel, jag bara menar att det är något annat.

    Några komiska situationer har tom uppstått här på FL då män som uppgett sig vara öppna och flersamma, och inte svartsjuka, tom med reagerat med svartsjuka på mig, när jag visade intresse för en annan man här på FL... Trots att vi bara växlat lite pm....


    Spännande spaningar, jag har sett liknande lite här och var. Har också hört att bra många helyllemonogama är notoriskt otrogna, det tycks liksom inte finnas så många perfekta människor av något slag alls. Knepet är väl att inte neka sina egna känslor, så att det val en träffat inte känns surt om det visade sig vara mer för någon annans skull än ens egen.

    Du får ett till exempel till samlingen: Min älskare är gift och träffar en till älskarinna, samt andra ibland. Vi har inte upplevt någon svartsjuka hittills utan är helt överens om hur vi vill ha det. Jag är oförskämt förälskad i min man, och vår relation är inte sval, den är kärleksfull, innerlig och lycklig.
  • Oerhörd
    Xenia skrev 2019-08-17 19:44:36 följande:

    Om man är otrogen är man inte "helyllemonogram", utan en hycklare. Antingen är man polygam el så älskar man inte sin partner längre men vill av bekvämlighetsskäl inte skiljas. Kort sagt, man prioriterar sex före kärleken (som kanske dött) och prioriterar sig själv före partner (och barn).

    Vet din älskares fru om hans aktiviteter utanför äktenskapet och är införstådd med det?


    Snällt av dig att förtydliga min poäng med din första mening.
  • Oerhörd
    New Dawn skrev 2019-08-17 23:29:42 följande:

    Som sagt så är ju inte otrogna helyllmonogama, och jag vet inte om så många otrogna tycker att de beteer sig monogamt när de är otrogna.


    Nej, det är de inte, med deras partner och omgivning tror att de är det, och räknar in dem som lyckliga exempel på fungerande monogama par. Jag ser att jag är otydlig, bra att du övar mig i att vara mer specifik!
    New Dawn skrev 2019-08-17 23:29:42 följande:

    Du har levt så här i några år och kanske kommer du fortsätta att må bra i det i många år, men för andra (i motsvarade situation) fungerar det mer som konstgjord andning en kortare period, eller som en ventil. Du levde som monogram i flera år och det kanske också funkade de första åren.


    Visst finns det väldigt många varianter i både flersamma och monogama relationer.
    New Dawn skrev 2019-08-17 23:29:42 följande:

    Det kanske funkar för din älskare när han har tryggheten hemma och makten att ta för sig av flera älskarinnor.... Eller så skulle han bli svartsjuk om hans fru, du och den andre älskarinnan plötslig fick ökat intresse för andra män. Kanske börjar din man längta för mycket efter någon som han har sex med och får känslor för någon. (Deg behöver ju inte bli så) Kanske blir det inte lika enkelt då. Relationer och känslor ändras med tiden och det kan givetvis ställa till det i både monogama och polygama relationer. Jag tror inte alls att sex med fler skyddar relationer från smärta, svartsjuka och för att känslor och längtan som växer till "fel" personer.


    Jag spekulerar inte i min älskares liv och relation, han säger sig vara lycklig och allt jag kan se tycker på att det stämmer. Dina spekulationer är dina egna, älskaren har inga problem med att jag träffar andra män, och maken får lätt känslor för andra. Det jag tänker är att vi alltid varit sådana, vi får lätt precis samma känslor för varandra också i perioder, det är inget vi agerar på genom att göra livsomvälvande förändringar. Jag håller med dig, jag tror inte heller att sex med fler skyddar en relation från något, men det gör inte avhållsamhet heller. Däremot tror jag inte att risken för att vilja se över och eventuellt lämna relationen ökar med möjligheten att ha sex med fler, det finns alldeles för många exempel på personer som känner så starkt för en annan person att de vill skiljas - innan de påbörjar en sexuell relation med den andra.
    New Dawn skrev 2019-08-17 23:29:42 följande:

    Hur fungerar det för er att åka bort på semestrar tillsammans och umgås bara ni. Funkar lyckan och sexet då, när ni inte har andra? Du skriver att du är oförskämt förälskad i din man. Hur är den förälskelsen? Vad är förälskelse för dig? Hur visar det sig?


    Vi brukar ha långa semestrar tillsammans på skolloven, lyckan och sexet är som vanligt även i perioder när vi inte har andra. Likväl som jag kan åka ifrån min man några veckor kan jag med lätthet vara utan min extra ett tag. Saknar dem såklart, men det gör väl alla. Några gånger om året åker vi iväg utan barnen också för att verkligen få vara nära.

    Hur den förälskelsen är... tro på mig när jag säger att jag vet vilka skillnader det finns i olika sorters kärlek. Tro på mig när jag säger att jag levt med min man i en kärleksfull och innerlig relation i decennier. Vi behöver inte att du avgör åt oss om den kärleken är rätt eller inte - gör inte det, ens för dig själv. Det känns inte riktigt sunt att försöka tala om för andra vad som är fel på relationen de lever lyckliga i.
  • Oerhörd
    New Dawn skrev 2019-08-18 14:28:24 följande:

    Ja, fast det du ser är ju en lögn. De otrogna kanske stannar av feghet att lämna, rädsla att såra, bekvämlighet, omsorg om barnen, ekonomiska och praktiska orsaker, bostadsproblem, övriga sociala kontakter. Vissa kan ha en monogam känsla och inställning, men stannar av rädsla och feghet, och andra orsaker, i tex i en bristfällig relation. Då har det inte ens med monogami, eller polygami att göra. Det som är mest avgörande när det gäller polygami, eller monogami, (tycker jag) är hur folk tänker när de går in i en ny relation och det lustiga här är att många som pratar om polygami tappar intresset när de ska inleda en ny relation.


    Diskussionen handlade mest om dina observationer. De människor du observerar kanske inte visar dig hela sanningen, det var hela min poäng. Jag räknar iskallt med att det händer mycket mer i folks liv än vad de väljer att dela med mig.

    Jag tycker att det är ganska naturligt. Nyförälskelse är en ganska mäktig kemisk reaktion, vi reagerar alla ungefär likadant på det. Det om något är ren vetenskap. Vad som händer sen när vi kommer ur det och fungerar logiskt och rationellt istället utan en massa hormonpåslag, det är väl det verkligt intressanta.
    New Dawn skrev 2019-08-18 14:28:24 följande:

    Okej. Du beskrev ju i början att erat sexliv var dåligt innan ni öppnade relationen och du inte kunde känna lust till din man. (inget funkade) Det är ju väldigt bra att du verkligen vill vara nära nu igen och har lust till din man igen, fastän det var så omöjligt innan (efter 20 år.) och att det dessutom funkar när ni är ensamma. Du skrivet att du saknar "dina extra" och din man när ni är från varandra och "det gör väl alla". Nja... Alla saknar verkligen inte andra män när man är på semester.


    Ja, precis. Jag upprepar att vi har en bra relation och du försöker flitigt hitta något som inte funkar, du verkar helt enkelt inte vilja tro mig.

    Jag har en relation till min älskare, naturligtvis saknar jag honom när vi inte setts på ett tag. Jag är, som du förhoppningsvis förstått vid det här laget, långt ifrån fri från känslor.
    New Dawn skrev 2019-08-18 14:28:24 följande:

    Va?!?!?!?. Får man inte tala om förälskelse????!? Får man inte fråga vad skillnaden på förälskelse är för dig?!?!?. Jag fattar abslot ingenting?!? Varför så kränkt?! Jag tycker det är intressant att höra vad förälskelse är. Hur du beskriver det och vad den kännetäcknas av. Jag tycker det är intressant att fundera på vad skillnaden är i olika kärlek. Vänskaplig och mer djup kärlek, typ romantisk kärlek, eller vad man ska kalla det.

    Jag har själv levt i en lång relation där kärleken svalnade med tiden. Förälskelse är något som ofta svalnar i relationer. Jag skulle inte ens använda ordet förälskad när det gäller min sambo, fast vi har det jättebra och älskar varandra, så jag blev nyfiken på vad du menar.


    Nu var du tydligare, men det känns som en efterkonstruktion. Kränkningen består i att du ganska oblygt försöker förminska mina känslor för min man, som att han skulle vara en bekvämlighet för mig, eller en kompis. (Alla flersamma blir monogama när de byter partner = de visste väl bara inte vad kärlek är. Eller menar du det på något annat sätt som jag missat?) Well, är du nyfiken på riktigt...

    Jag älskar min man. På det sättet att jag känner mig hel och fullständigt avslappnad och lycklig när jag är nära honom och kan andas in hans närvaro. Han är den person jag kan visa hela mitt innersta för och alltid räkna med att möta kärleksfull vilja att förstå. Jag beundrar honom, han är smart och målmedveten, känslosam och intensiv. Jag åtrår honom och vill vara nära honom. (Vilket ju inte alltid varit fallet, inte då när all lust var borta. Jag älskade honom då också, men utan åtrån. Med åtrå menar jag vilja att ha sex med. Vi har alltid hånglat, kramats och varit nära varandra, och njutit av det.) Ganska ofta numera känner jag mig också förälskad i honom, på exakt samma sätt som i början av relationer, den sortens förälskelse som är intensiv, pirrig, uppslukande och övergående. Ibland i ögonblick, ibland i månader i taget.
Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv