Forum Ekonomi - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Köpa in mig i hans hus?

  Ons 14 aug 2019 07:53 Läst 0 gånger Totalt 130 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Hmm) - Visa alla inlägg
 • Anonym (Hmm)
  Återställ
  Ons 14 aug 2019 07:53 #28
  Eldiablo1991 skrev 2019-08-14 07:00:08 följande:

  Du har rätt till 3 månaders uppsägningstid men det regleras inte i sambolagen.

  Du kommer däremot inte ha rätt till någon bodelning av huset om ert förhållande tar slut då det är hans egendom som han ägt innan ert samboskap.


  Stämmer det verkligen? Om tre månaders uppsägningstid menar jag. Har sett att det yttras många gånger här på familjeliv och på lawline (men de skriver ju mycket som är galet). 12 kap jordabalken är nämligen inte tillämpligt när man är inneboende (utan ensamrätt till något rum). Lawline skriver att det är praxis men hänvisar inte till några rättsfall. Någon uppsägningstid måste det såklart vara. Men att det är tre månader som är skäligt ser jag inte som självklart.

  Hur som helst. Man ska inte känna sig inneboende när man är sambo (oavsett hur bostaden ägs och införskaffats). Att vräka ur sig hot om att flytta vid bråk är helt oacceptabelt. Tror tyvärr inte att en sådan konflikt upphör bara för att den andre köper in sig. Ni (ts) har större problem.
 • Anonym (Hmm)
  Återställ
  Ons 14 aug 2019 11:01 #42
  Anonym (mjaou) skrev 2019-08-14 10:44:47 följande:

  Varför måste det finnas en uppsägningstid? Det måste ju finnas ett hyresförhållande för att det ska kunna finnas en uppsägningstid.


  Det är en allmän rättsprincip att avtal som gäller tillsvidare ska sägas upp med skälig uppsägningstid (om inte uppsägningstid är avtalad). Vad som är skäligt varierar på typ av avtal. Jag tror att det borde vara applicerbart på samboförhållande. Med det sagt kan ju skäligt vara kortare än tre månader.
 • Anonym (Hmm)
  Återställ
  Ons 14 aug 2019 12:34 #48
  Åsa skrev 2019-08-14 11:22:08 följande:

  Inte enligt regelverket, nej. T ex Lawline anger att Jordabalkens regler om hyresgäster nedan är tillämpliga för sambor:4 §  Hyresavtal som gäller för obestämd tid kan, om inte längre uppsägningstid har avtalats, sägas upp för att upphöra att gälla

  vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen, när avtalet avser en bostadslägenhet,

  Lawlines jurist skriver:

  Eftersom du hade lägenheten innan ni träffades är lägenheten inte samboegendom (3 § SamL). Trots detta kan din sambo väcka talan om övertagande av din bostad inom tre månader från att ni flyttar isär eller annars inom ett år från att någon av er ansöker om bodelningsförättare (2 och 22 §§ SamL). I detta fall är det väldigt otroligt att han skulle vinna en sådan process eftersom ni inte har gemensamma barn. Om han skulle väcka sådan talan kan du yrka att domstolen ska låta dig bo kvar och förbjuda honom att vistas där fram tills domstolen har tagit ett slutgiltigt beslut (31 § SamL).

  /.../

  Om din sambo inte har satt igång ovanstående process kan du säga upp honom till avflyttning som om han hade hyrt hos dig som inneboende. Detta gäller eftersom 12 kap. JB som reglerar hyresförhållanden är tillämplig analogt på situationer där en sambo har bott gratis hos den andra. Du måste då beakta tre månaders uppsägningstid (12 kap. 4 § JB). Uppsägningen ska vara skriftlig (12 kap. 8 § JB).

  /.../

  Om din sambo inte flyttar efter uppsägningstiden har gått ut får du inte kasta ut honom på egen hand. Du måste ansöka om vanlig handräckning hos kronofogden.

  lawline.se/answers/vrakning-av-sambo-och-hans-saker


  Tycker inte att man ska vara så tvärsäker på att det är så bara för att några juriststudenter tycker att JB kap 12 är analogt tillämpligt på samboförhållanden (utan att ange någon källa).
 • Anonym (Hmm)
  Återställ
  Ons 14 aug 2019 16:18 #57
  Åsa skrev 2019-08-14 13:17:23 följande:

  Vad skulle du själv säga att en sambo är jämförbar med om du inte tycker att gratis inneboende eller hyresgäst är tillämpliga?


  Har inte sagt något om vad som gäller någon som är gratis inneboende. Jag säger att kap 12 inte är tillämpligt på sambos eftersom rekvisiten i 12:1 inte är uppfyllda för vad som är hyra. Man kan därför inte förlita sig på att man som sambo har samma rättigheter som en hyresgäst har enligt 12 kap. Trots det kan det vara så att man som sambo har rätt till uppsägningstid. Men om denna är en vecka, en månad, tre månader eller något annat har jag inte sett någon praxis på (även om lawline hävdar att det är tre månader utan något rättsligt stöd för det, vad jag har kunnat se).
 • Anonym (Hmm)
  Återställ
  Ons 14 aug 2019 17:29 #59
  Anonym (mjaou) skrev 2019-08-14 17:12:40 följande:

  Tror att lagen är skriven som den är för att göra skillnad på gäster och hyresgäster. En gäst betalar ingenting men har inte heller några rättigheter. En hyresgäst betalar och får då rättigheter.

  Jordabalken är inte skapad för att reglera rättigheter och skyldigheter mellan sambos. Därför blir den ju omöjlig att tillämpa i verkligheten. Och om man försöker så blir konsekvenserna helt absurda. En sambo som inte betalar hyra har inga rättigheter och kan sparkas ut från det gemensamma hemmet samma dag. En sambo som betalar 1 krona i hyra har däremot en massa rättigheter.


  Kanske missuppfattar dig, men en sambo som betalar 1 kr får inte rättigheter som hyra för det räknas inte som hyra. Hyra kräver att det är ett bestämt utrymme i ett hus som inte nyttjas av någon annan och är man sambo nyttjas hela huset av båda. En inneboende har vanligtvis ett eget rum som inte används av någon annan. Därför är det hyra (till skillnad från vanliga sambos).
 • Anonym (Hmm)
  Återställ
  Fre 16 aug 2019 14:39 #90 +1
  Anonym (mjaou) skrev 2019-08-16 13:28:48 följande:

  Då får de göra en kompromiss att hon får köpa in sig för 1,5 miljoner. Det är väl en delad risk med tanke på hur fastighetsmarknaden ser ut.


  Var det mitt hus hade jag aldrig gått med på det. Han har ju lån på 4 miljoner men hon ska får hälften för 1,5 miljoner! Men det är väl iofs därför det är bättre att börja om på ett nytt hus. Där båda kan gå in med lika mycket.
 • Anonym (Hmm)
  Återställ
  Lör 17 aug 2019 14:41 #94
  Anonym (Astrid) skrev 2019-08-17 14:03:44 följande:

  Exakt så känner jag. Huset köptes in för ca 4 miljoner år 2009. Nu är det värderat till 8-9 milj. Han köpte ut exfrun på hälften för 8 år sedan. Nu sitter han med lån på 4 milj. För hans del vore det fantastiskt att jag skulle köpa in mig i hans hus, då blir ju han helt skuldfri, medan jag står där. Dessutom använder hans barn halva huset till sina rum, egna vardagsrum etc. Mitt barn bor inte här alls. Därför undrar jag om det är rättvist?


  Under de förutsättningarna hade jag inte köpt in mig.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll