• Alessia

    Måste vi byta skola?

    Är ditt barn TS, ett av de barn som terapihunden kommer i direkt kontakt med? Som hunden alltså "arbetar" med?
    Om inte, är väl problemet ganska litet närmast obefintligt, eftersom de allra flesta med pälsdjursallergi reagerar först när de kommer i direktkontakt med djur. Finns det någon eller några i klassen som hunden är med kan väl dessa ha skyddsrock som sedan tas av när de återkommer till klassrummet. För det är ovanligt att "hundlektionerna" bedrivs i klassrummet med alla barn i klassen samlade.

    Det finns ingen hundras som är "allergisäker". Det är inte pälsen i sig som är orsak till allergi utan urin, saliv, talgkörtlar vars allergiframkallande ämnen fastnar i pälsen.

    Det finns ett djurschampo .- Allergenius - som minimerar effekten av allergener  och som för många pälsdjursallergiker har inneburit stor lindring i kontakten med hund och katt. Baksidan är att djuret måste schamponeras rätt ofta minst var tionde dag för effekt, samt att medlet är relativt dyrt.

    Pälsdjursallergi finns i olika svårighetsgrad och allergiker reagerar mycket olika på olika hundar. Min ena sons flickvän reagerar knappt alls på vår familjs hund, men bli starkt påverkad av sin bästa väns föräldrars hund. 

    Så det är inte alls säkert att ditt barn behöver byta skola  eller att skolan måste lägga ner sin hundterapi (vilket de garanterat inte kommer att göra). Däremot kan de tillmötesgå ditt barns behov att inte komma i direktkontakt med hund. Du har allt att vinna på ett smidigt sätt att hantera den uppkomna situationen. Inte bara kräva för egen del, vilket kommer att väcka ont blod hos många barn och föräldrar, utan också kunna backa och visa förståelse för andra som har npf-problem. Ditt barn går där för att det är en trygg miljö efter år av mobbning. Nå, mobbning kan definitivt ses som en risk här om du sätter hårt mot hårt.

  • Alessia
    MaryEllen skrev 2019-08-18 12:25:27 följande:

    Jag tycker det låter väldigt märkligt att det är en av personalens privata hundar som inte är certifierad/godkänd som vare sig terapihund, läshund eller skolhund. Även om hunden säkerligen är till stor nytta i verksamheten, verkar det lite ogenomtänkt att ta dit personalens hund utan att den är utbildad och godkänd på rätt sätt.

    Oavsett det, så finns det säkert många sätt att anpassa hundverksamheten så att både hund och allergiska barn kan vistas i skolan. (Om vi nu inte talar om extremt allergiska barn.)

    Få allergin ordentligt utredd TS, och prata med skolan hur de tycker att man ska lösa problemet. De måste ju själva ha någon idé och tänkt tanken innan när de tog in hund i skolverksamheten.


    Att hundar i vården och i skolan är privatägda är det absolut vanligaste. Jag har aldrig hört talas om att en vårdinrättning/skola köper in en utbildad hund så som tullverket och polismyndigheten gör och sedan låter enskild anställd ansvara för hunden - hundförare.
    Inom vården och i skolan har en sjuksköterska, uska, lärare, kurator oftast genomgått utbildning tillsammans med sin egen hund och arbetar med denn vissa timmar varje vecka. Det är alltså fråga om diplomerade hundar och hundförare och det finns regler för hur mycket en sådan hund får arbeta.
Svar på tråden Måste vi byta skola?