• sextiotalist

    LÖJLIGT med turkiska kräftor på kräftskiva!!

    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:30:01 följande:

    Blev bjuden på kräftskiva och då ska man ha med sig lite var. Jag har hand om dryckerna bland annat. Min kompis ska ha med sig själva kräftorna och då köper hon TURKISKA kräftor!? Alltså, vad är meningen med det?

    Tycker att hela kräftskivegrejen har gått helt överstyr! Förr var detta en högtid man firade när man själv, tillsammans med sin familj och grannar, hade fångat kräftorna men nu köper man alltså importerade kräftor och har någon slags fakeskiva!


    Oj, så har det nog varit sedan 80-talet. Jag har aldrig firat en kräftskiva med familj och faktiskt inte mött så många som har möjlighet att fiska egna kräftor.
    Du vet väl att flodkräftan har varit på tillbakagång de senaste 30 åren pga kräftpest och att man numera insett att plantera in signalkräftor i de svenska vattnen inte var en sådär lysande idé.
    Turkiska och kinesiska kräftor har dominerat de svenska kräftborden de senast 30 åren. Minns när vi under studenttiden köpte allt-om-mat när vi skulle ha kräftskiva för att läsa vilka som var bäst för bäst pris. Då var de svenska, redan då, betydligt dyrare och fanns knappt att få tag på.

    Ni hade era traditioner, men det var era, de flesta köpte även då, sina kräftor i frysdisken och firade med kompisar, vänner eller bara med sin partner.
  • sextiotalist
    Ällingen skrev 2019-08-20 10:37:26 följande:

    Ja, det är oerhört löjligt OCH äckligt med turkiska kräftor. Finns inga goda insjökräftor. Ska det vara kräftor, ska det vara havskräftor. DET är riktiga kräftor =)


    Näää, det ska vara sötvattenskräftor, så det så.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:37:59 följande:
    Nä i folks pool blir nog svårt att hitta några, men prova i Vättern t.ex. så kan du få dig några fina om du har tur.
    Men nu bor alla inte kring Vättern och än färre har möjlighet att fiska själva.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:39:23 följande:
    Jag ska handla ytterst exklusiva drycker och alltså ingen Herrljunga direkt.
    Vilka exklusiva snapssorter köper du? Den svenska traditionen är att man serverar snaps och öl till dessa.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:44:46 följande:
    Jo det kan jag hålla med om men det äter man ju ändå på andra tillfällen. Tycker att det här med just kräftskiva gått till överdrift. Det är ett urvattnat koncept för det är ingen som ger sig ut nattetid längre för att personligen fiska och äta dessa sötvattenskräftor.
    Men så har det ju varit så länge jag varit vuxen, tanten är ju ändå rätt gammal numera :).
    Jag skulle nog säga att det var när man tog bort kräftpremiären, som det inte blev riktigt samma sak längre. För då kom inte heller de frysta kräftorna ut i affären förrän efter det datumet.
    Så oavsett om kräftorna var infångade i Sverige under natten eller om de var importerade, man åt inte kräftor förrän en vecka in i augusti.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:47:28 följande:
    Sant men då får de väl helt enkelt hålla sig borta från sådana högtider då. Känns väldigt fake att äta turkiska kräftor liksom på en sedan länge svensk tradition. Varför äter man det inte annars? Nä! Fake som sagt...
    Oj, varför då? Man har importerat kräftor sedan 60-70-talet, så jag misstänker att det har varit det absolut vanligast i hela Sverige, så i nästan 60 år har vi ätit importerade kräftor, Kräftor, som de äts nu, den traditionen är drygt 100 år. Så under knappt halva tiden har man även ätit importerade kräftor.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:54:47 följande:
    Hah! Trams!

    Vem som helst kan ge sig ut och fiska i Vättern under vissa perioder, men antar att man är för lat för att utföra jobbet själv om man nu inte vill betala för dem.
    Generöst, vid den sjön där jag är uppvuxen krävs det fiskekort samt att man lottar ut vilka som får fiska. Vilket inte är alltför många.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:58:55 följande:
    Intressant! Ja, det har förändrats.
    En liten fråga, hur gammal är du?

  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 11:02:06 följande:
    Korrekt i och för sig men sådant var det från början. Tycker bara att det hela gått till överdrift. Som att måla en gammal Ford röd och kalla den Ferrari
    Men den "överdriften" har ju funnits i nästan 60 år. Nu är det ju samma kräftor, även om de är uppvuxna på en annan plats på jorden. En kräfta är en kräfta. De tillagas ju på samma sätt, äts på samma sätt.
    Jag skulle nog lägga jämförelsen med att byta färg, det var nog när man planterade ut signalkräftor för att ersätta flodkräftorna.
  • sextiotalist
    Duckan skrev 2019-08-20 11:18:14 följande:

    För övrigt, hur många är ni på denna skiva eftersom endast två personer ska stå för det viktigaste, kräftorna och drycken? Den som fick ost på sin lista kom billigt undan.


    Fast det ska vara riktig västerbottenost, köpt på det lokala ysteriet, inte en som man köper i affären söderut. Så med flygbiljett så kommer nog även ostköparen i kapp :). Möjligtvis kanske denna ost finns att köpa i Östermalmshallen.
  • sextiotalist
    smulpaj01 skrev 2019-08-20 11:22:34 följande:
    De kanske bara är 2? Ts ska ju bland annat köpa dryck så hon fixar nog även osten m.m.

    När jag går på kräftskiva brukar vi alltid ha med oss egna kräftor och ha knytis på resten.
    Det är det jag är van vid också. Man har egna kräftor med sig, sedan brukar man hjälpas åt med bröd, ost, pajer etc.
  • sextiotalist
    Åsa skrev 2019-08-20 11:35:13 följande:

    Ska vi tala traditioner så kommer de och går. Min mormor åt inte kräftor ("kräfs") över huvud taget. Under hennes uppväxt var kräftor nödmat som de fattigaste åt till leda, inget någon med annat att välja på åt frivilligt.


    Men då var det nog väldigt, väldigt länge sedan. För kräftor har varit något som åts mest i de högre klasserna i slutet av 1800-talet och redan 1907 kom kräftpesten.
    Men det kan ju vara så att din mormor växte upp vid en sjö med väldigt många kräftor.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 12:12:08 följande:
    159 kr för 12-15 stycken svenska, visserligen signalkräftor men det är ok. Säg att man äter 4 stycken per person. Vi är 4 familjer med typ 5 st i varje. 5 X 4 = 20. 20 personer X 5 kräftor = 100. 100 kräftor delat på 15 = 6,6666...Ok 7 paket behövs. Så 7 paket X 159 kr = 1113 kr. Inte så farligt faktiskt. Det finns drycker i den prisklassen helt klart.
    Bara fyra stycken per person?
    Jag äter utan problem 8-10 stycken när jag äter.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 12:26:40 följande:

    Jo men jag tänkte på att barnen nog inte äter mer än max en var så på ett genomsnitt.


    Beror nog på barnens ålder. Något jag har lärt mig av erfarenhet, barn kan uppskatta sk vuxenmat, de kan verkligen förvåna en.
    Själv åt jag faktiskt krabba redan som barn (då menar jag inte krabbkött man köper från en burk, utan riktig krabba).
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 15:04:22 följande:
    Strunta i det helt! Detta är från början en tradition som härstammar från landet, där man alltså fiskade kräftorna själva på natten för att sedan ätas. Inget för stadsråttor med andra ord!
    Och så flyttade man in från landet och tog med sig traditionen. De flesta stadsbor, hög som låg, har landsortsbor bland sina förfäder.
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 15:23:53 följande:
    Ja kanske det men icke att det fiskas några kräftor inne i stan!
    Men väldigt nära, jag växte upp inte ens två mil från Stockholms stadskärna och där fiskar man kräftor (men det är inte lätt att få möjligheten), finns flera sjöar i Stockholms län (och även i Stockholms kommun) som har kräftor.
    Utöver detta så finns det rätt mycket fisk i Stockholms ström
  • sextiotalist
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 22:17:17 följande:

    Ni där i de trakterna har ju så bräckt vatten att ni säkert hittar en å annan sötvattenskräfta med i skärgården. Och typ en ensam förgiftad torsk. Hade aldrig ätit någonting från den delen av landet med all miljöförstöring där.


    Det finns många fina och rena insjöar kring Stockholm. Men jag är inte förvånad. Okunskapen om Stockholm är utbredd
Svar på tråden LÖJLIGT med turkiska kräftor på kräftskiva!!