• Anonym (fundersam)

    Snabbar råd om litet sf mått!!

    Har haft liten mage hela tiden. Låg först precis på lägsta kurvan, vilket jag gjort med tidigare barn också, inget konstigt.


    Men sedan växte inte magen nåt mellan v 28-33 och jag hade fortfarande SF mått på 25 i v 33. Fick då gå på TUL som visade "normal stort barn" på -12% men det är ju svårt att skatta så skattar det som normalt i min hjärna.


    I v 35 hade jag 27 cm, tveksam mätning då hon tyckte det var svårt. Så har det fortsatt. I dag var jag på kontroll i v 37 och då hade jag knappt 28 cm. 


    Kurvan ser INTE bra ut och bm var lite smått orolig för hon hade aldrig sett en sån kurva. Ligger drygt 3 under minsta kurvan...

    De visste inte riktigt hur de skulle tolka kurvan och rådfrågade på spec mvc som efter mkt om och men har bokat in mig i morgon för ett TUL till.


    Jag känner att bebisen är liten för bm säger ockås att det fortfarande finns mkt plats där inne och jag känner inte när den vänder på sig vilket jag alltid gjort med de andra då det gjort ont i denna vecka... fast jag märker att hon vänt sig sedan beroende på vart sparkarna är. Den är livlig som den varit hela graviditeten.


    Någon som är bm eller nån annan som har erfarenhet av detta. De pratade om ifall den inte växt på sig normalt så måste de plocka ut den.

  • Svar på tråden Snabbar råd om litet sf mått!!
  • Anonym (stressigt)

    stressigt med en orolig bm. vänd dig till specialister.

  • Anonym (fundersam)
    Anonym (stressigt) skrev 2019-08-27 08:26:41 följande:

    stressigt med en orolig bm. vänd dig till specialister.


    Nä hon är lugn och erfaren. Min kurva är svår att tolka. Varit på TUL nu men tack ändå för svaret.
  • cosinus

    Mina kurvor har alltid dippat neråt. Med 3 av barnen så har jag börjat på normal-kurvan och slutat runt 32-33 cm vilket ligger ganska lågt. Med barn nummer 3 i ordningen så började på lägsta nivån och fick aldrig större SF-mått än 28 cm

    TUL i v 28 visade på typ -12 och sen följdes det upp. Minns inte exakt hur många TUL jag gjorde men massor. Det var 2 per vecka från v 35 iaf och då mättes flödet också för att hålla koll på att han fick i sig nog via moderkakan.

    Han föddes iaf i v 39+4 då förlossningen startade spontant och vägde 2555 och var 45 cm lång. Moderkakan var liten, vattenmängden var åt det mindre hållet men inte kritiskt låg. Han mådde toppen men tilläggsmatades på BB bara för sakens skull (de gör det om de väger under en viss gräns). På slutet skattades han till -33 % eller något sådant men då räknade de på en födelsevikt på 2.4 så han var lite skattad i underkant.

    Han är 11 år nu och ff relativt liten för sin ålder men mår alldeles utmärkt.

  • Anonym (MTA)

    När jag väntade mitt första barn hade jag jätteliten mage. Det är länge sedan nu så jag kommer inte ihåg måtten, men jag hade mina vanliga byxor. Strax efter V.30 slutade magen att växa och jag fick remiss till Spec MVC för att göra TUL. Barnmorskan som gjorde det tyckte mätte barnet till att väga ca 3 kg, helt normalt, men sa också att det var väldigt dåligt flöde på navelsträngen. Men eftersom barnet vägde ca 3 kg, fick den i sig den näring som behövdes.
    Förlossningen startade spontant i V.36 och ut kom en bebis på ca 2100 g. Förlossningen kom igång pga näringsbrist och hade hon inte kommit ut så hade hon troligtvis dött i magen. Det var svårt att få henne att gå upp i vikt och vi låg nästan tre veckor på spädbarnsavdelningen. Hon mådde jättebra på alla sätt och vis, men alltså otroligt svår att få upp i vikt och det fick vi kämpa med i flera år. Idag är hon en helt och hållet normalviktig och frisk vuxen.
    Jag fick också tvillingar senare och även de bedömdes till att väga ca 3 kg, men båda vägde ca 2100 g de också när de föddes. Med det sagt, jag tycker att TUL verkar vara svårt att få rätt. Be att de tittar på flödet på navelsträngen!

     

Svar på tråden Snabbar råd om litet sf mått!!