• uhsumkat

    Går ej ner ett endaste gram!!!

    Anonym (Mk) skrev 2019-09-10 13:13:28 följande:
    Ja jag ger mig.Jag inser ju att du är ta mig fan helt tom i huvudet! Spelar ingen roll hur mycket du länkar till olika källor, det är inte värt att diskutera. Inte konstigt världen är full av Feta och Olyckliga människor!
    Liberté bör inse att det finns faktaresistenta som skiter i all världens fakta för att de biter benhårt fast i det de tror och anser att den TRON är mest rätt och riktigt. Vad sen fakta säger skiter de fullständigt i.

    Min teori är att de har så dålig läsförståelse att de inte klarar av att ta in vad de läser, de blir en bara ett sammelsurium av innehållslösa ord.
    “Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.”
    Mark Twain
  • uhsumkat
    PaulieJ skrev 2019-08-27 19:24:36 följande:
    Dietist jag pratade med sa att dem innehåller sötningsmedel och inte socker.
    Jag kan inte träna eller anstränga mig för jag har hjärtfel som jag fått för 1 år sedan. Så därför tänkte jag VLCD.
    Gick upp i vikt när jag fick problemet och tar betablockerare.
    Inann dess åt jag 2000 kcal. Sallader, grytor, ingen bröd eller mejeri. Men gick ändå upp i vikt. Och nu också. Alltså detta är ju hemskt. Hur kan man gå upp i vikt om man håller maten och ännu värre nu när man kör svältdiet :(
    Sötningsmedel är inte bättre än socker av flera olika anledningar. Det lurar hjärnan att tro att du får i dig socker och det kan trigga ett sötsug och göra så att du äter mer än vad du tror. 
    www.svt.se/plus/hjarnforskare-om-socker-ta-kommando-over-din-hjarna/

    Du kanske inte kan träna men du bör kunna röra på dig. All rörelse är bra, även de stilla promenaderna. 
    Problemet är att när du drar ner på kalorierna ställer kroppen om sig och anpassar sig så att du förbränner mindre. 
    Dieter funkar alltså aldrig på lång sikt, tvärsom brukar folk istället gå upp i vikt.

    www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/overviktsforskaren-sluta-banta-det-fungerar-inte/

    Sök annan dietist skulle jag säga är det vettigaste. Att dricka 5 shakes är aldrig vettigt (undantag vissa elitidrottare i säsong). Vettigt är vanlig men anpassad kost.
  • uhsumkat
    Liberté skrev 2019-09-10 13:33:08 följande:
    Jag har givit dig information på universitetsnivå om hunger som stödjer det jag säger plus källhänvisningar till forskning.

    Du däremot har givit.. vadå.. din personliga åsikt ? 

    Vad tror du är mest värt. På ena sidan en enad forskning på den andra Joe schmoo som knappt gått färdigt grundskolan och hans personliga åsikt.
    Du missförstod mitt inlägg, alternativt felciterade. Solig

    "Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience." 
    Mark Twain 
  • uhsumkat
    Anonym (Mk) skrev 2019-09-10 13:36:11 följande:
    Precis, du har helt rätt!:)
    Och socker är gott och det är jävligt jobbigt att inse då att det är sjukt onyttigt, alltså är det lättare att intala sig att det inte alls är så onyttigt som folk påstår.
    Lite dumt att skriva till någon som vill gå ner i vikt och må bra att äta socker istället för broccoli tex. Självsvält är enklaste sättet, men inte fan ger man det som råd.
    Socker är inte "sjukt onyttigt" utan tvärtom, en nödvändighet för att vi ska kunna existera.
    Det som är "sjukt onyttigt" är att äta alldeles för mycket och istället för balanserad kost.

    Tycker inte alls att det är dåliga råd till TS utan det är ett led i att förstå näringslära. 
  • uhsumkat
    Liberté skrev 2019-09-10 13:49:53 följande:
    du kan inte vara seriös ?

    När du bränner muskelglykogen så är det en form av socker som används. Du ersätter inte detta med protein primärt för det tar längre tid samt energi för kroppen att använda termogenes.

    Om du kollar på valfri OS idrott, NFL, Rugby, fotboll eller mma så kommer de har socker baserade trycker för att ge kroppen snabb energi.

    Tror du på fullaste allvar att de skulle göra detta ifall det var suboptimalt till just protein som träningsdryck under utförandet av sagd sport.. vi pratar om sporter som omsätter miljarder med egna läkare, kostvetare samt tränare.

    Jag testar att lägga in det på svenska så du kanske kan ta till eftersom du inte klarade av artiklarna på engelska.

    "Intaget av kolhydrater i samband med långvarigt och högintensivt idrottsutövande kan påtagligt förbättra prestationerna. Det har vistats i flera olika undersökningar under de senaste 30 åren(8). Kroppen kan absorbera och använda ungefär 1 g kolhydrater per kg kroppsvikt och timme. Motionärer som springer maraton bör inta minst 3040 g kolhydrater per timme, medan elitidrottare bör inta 6070 g kolhydrater per timme(9).

    Kolhydrattillgången beror på två faktorer: magsäckens tömningshastighet och upptaget från tarmen. Den viktigaste faktorn för magsäckens tömningshastighet är dryckens energitäthet (antal gram kolhydrater per 100 gram). Ju högre energitäthet, desto långsammare töms magen. I energidrycker med rena kolhydrater blir energitätheten högre ju fler gram kolhydrater som tillsätts per 100 gram vatten. En högre koncentration av antalet kolhydratmolekyler (ökad osmolalitet) minskar också tömningshastigheten. Om kolhydratkoncentrationen är hög (över 78 %) kan det därför vara fördelaktigt för absorptionshastigheten att ersätta en del fri glukos med maltodextrin. Fruktos absorberas långsammare än glukos och musklerna kan inte utnyttja fruktos förrän den har omvandlats till glukos i levern. Om fruktos används i sportdrycker bör dess koncentration därför vara mindre än 2 %.

    Det är omöjligt att definiera en optimal sportdryck för alla situationer. I mycket varmt klimat, när vätskeintaget bör maximeras, bör kolhydratkoncentrationen vara mindre än 5 %, till och med så låg som 23 %. Utspädda drycker rekommenderas även för idrottare som ofta får mag-tarmproblem om magsäcken inte töms tillräckligt snabbt. I mer tempererade klimat, särskilt på vintern, är ett stort vätskeintag inte lika viktigt, därför kan kolhydratkoncentrationen öka till 58 %, eller så mycket som 10 %. Utöver kolhydratdrycker kan idrottare även inta produkter med glukos eller sackarin i fast eller halvfast form och dricka rent vatten. Detta är vanligt under aktiviteter som pågår under en extremt lång tidsperiod."

    Referenser
    1. Romijn JA, Coyle EF, Sidossis LS et al. Regulation of endogenous fat and carbohydrate metabolism in relation to exercise intensity and duration. Am J Physiol 1993;265:E380-E391.

    2. Wiborg Lange KH. Fat metabolism in exercise with special reference to training and growth hormone administration. Scand J Med Sci Sports 2004;14:74-99.

    3. Lemon PWR. Is increased dietary protein necessary or beneficial for individuals with a physically active lifestyle? Nutr Rev 1996;54:S169-S175.

    4. Ivy JL. Optimization of glycogen stores. In: Maughan RJ, ed. Nutrition in Sport. Oxford: Blackwell Science, 2000:97-111.

    5. Bergstrom J, Hermansen L, Hultman E, Saltin B. Diet, muscle glycogen and physical performance. Acta Physiol Scand. 1967;71:140-50.

    6. Ivy JL, Lee MC, Brozinick JT Jr, et al. Muscle glycogen storage after different amounts of carbohydrate ingestion. J Appl Physiol 1988;65(5):2018-23.

    7. Walton P, Rhodes EC. Glycaemic index and optimal performance. Sports Med 1997;23(3):164-72.

    8. Coyle EF, Montain SJ. Carbohydrate and fluid ingestion during exercise: are they trade-offs? Med Sci Sports Exerc 1992;24:671- 678.

    9. Coyle EF. Carbohydrate supplementation during exercise. J Nutr 1992;122:788-795.

    10. Ivy JL, Katz AL, Cutler CL et al. Muscle glycogen synthesis after exercise: effect of time of carbohydrate ingestion. J Appl Physiol 1988;64(4):1480-5.

    11. Burke LM, Collier GR, Davis PG et al. Muscle glycogen storage after prolonged exercise: effect of the frequency of carbohydrate feedings. Am J Clin Nutr 1996;64(1):115-9.
    Ett tips i all välmening.

    Du behöver översätta texten till enkel och lättbegriplig svenska. Det framgår rätt tydligt att mottagaren inte är speciellt van vid att läsa vetenskapliga artiklar och då kan man heller inte begära att den ska förstå det heller. 
    Möjligen att man då, i mottagarsituationen, istället kan tolka det som elitistiskt snobberi och översitteri...

    Tror också att du skulle behöva förklara vad källor är och hur de används (tex att expressen inte är en källa och varför).
  • uhsumkat
    Liberté skrev 2019-09-10 13:57:58 följande:
    Jo jag felcitarade. Sitter med en mobiltelefon så jag överskattade mina mindre flinka fingrar.

    Inget illa menat till dig.
    Förstod nästan det. :)
  • uhsumkat
    Anonym (Qwerty) skrev 2019-09-10 13:57:42 följande:
    Om du syftar på mig så är mycket van att läsa vetenskapliga artiklar då jag gör det i princip dagligen. Men man går upp i vikt av att äta socker, oavsett kalorimängd.
    Jag tvivlar med tanke på hur du resonerar och formulerar dig, men det hör inte hit.

    Man går upp i vikt av socker oavsett mängd?
    Jag hoppas du inser hur fel du formulerade dig. 

  • uhsumkat
    Anonym (Qwerty) skrev 2019-09-10 14:29:10 följande:
    Vet inte om du missat, men det här är familjeliv och inte universitetet. Mao inga akademiska formuleringar är nödvändiga.

    Socker triggar sötsuget och hunger, vilket innebär att man äter mera kalorier än man gör av med. Vilket i sin tur innebär att man går upp i vikt. Det basic kunskap.
    Det handlar inte om akademiska formuleringar utan att göra sig förstådd och skriva begripligt. (Det var exakt därför jag tipsade Liberté om att skriva till bönder på bönders språk).

    Familjeliv är inget undantag att man måste skriva begripligt och inte anta att andra är tankeläsare. Även här måste man alltså tänka på hur och vad man skriver. Gör man inte det kan man inte anklaga andra för att vara dumma. (Det är dagis-sandlådenivå på den "argumentationen").

    Socker triggar sötsuget, ja. Det har ingen förnekat.
    Däremot går man inte upp av socker oavsett hur lite man äter. Ibland är socker bra, ibland dåligt. Liberté visade det och varför. Vad är det i det resonemanget du inte förstår? Det är bättre att fråga än att slåss mot väderkvarnar...


  • uhsumkat
    ivar37 skrev 2019-09-10 15:49:36 följande:
    Eller så krånglar man inte till det. Kalorier in - kalorier att förbränna.
    Äta - röra på sej.
    Hur svårt kan det vara?
    Det är mycket, mycket svårare än så. Det är forskare helt överens om idag.

    Det är en gammal föreställning om att det bara handlar om kalorier in/ut som egentligen bara har till syfte att skuldbelägga överviktiga. 
  • uhsumkat
    ivar37 skrev 2019-09-10 15:58:32 följande:
    Visst. Sa hen och smygkäkade lite chips och drack en cola.
    Framför TVn.
    Jodå såatt.....
    Kanske dags att ta in lite fakta?
    Eller du kanske trivs bra att framhärda dig som faktaresisten? Det verkar så.
Svar på tråden Går ej ner ett endaste gram!!!