• Anonym (Elin)

    Kostnader vid umgänge - Vem ska betala?

    Anonym (TS) skrev 2019-08-31 23:28:12 följande:

    Så pass kunnig är jag att jag vet att jag inte ensam ska stå för resorna. Om den andra föräldern inte har råd ska jag såklart bidra med pengar om jag har ekonomisk möjlighet. Nu får den andra föräldern månadskort till bussen från soc så att hämta barnen med bussen är inget problem. Det kostar hen ingenting. Däremot är jag skyldig att stå för det barnen behöver under umgänget och kan inte neka den andra föräldern att ta med det dem behöver under umgänget. Gällande de mest basala bitarna har jag koll. Frågan rörde mer gråzonen. T ex kan hen kräva att jag ska köra dit grejerna? Kan hen kräva att jag ska köpa dubbel uppsättning då hen inte har möjlighet att själv hämta cyklar t ex?


    Har ni en särskild dom på det? Att du ska skicka med hygienartiklar mm? För det är nämligen inte det vanliga. Normen är så vitt jag vet att umgängesfördern står för kostnader under umgänge. Men har ni en dom ellee överenskommelse om annat gäller förstås det.
  • Anonym (Elin)

    Har ni avtal eller dom om umgänge? I så fall tycker jag att du ska kontakta FK för att de ska ska göra ett avdrag för umgänge. Då får du helt enkelt lite mindre i underhållsstöd men slipper fundera på omkostnader hos den andra föräldern alls. (Vilket jag inte tror att du behöver i vilket fall). Jag tror att avdraget ligger på ungerfär 1/45 av stödet per dygn som föräldern har barnet enligt avtal. Detta är dock bara relevant om barnet bor minst 6 dygn sammanlagt/månad hos den andra föräldern, annars görs inget avdrag alls.

  • Anonym (Elin)
    Anonym (TS) skrev 2019-09-01 20:54:27 följande:

    När man erhåller underhållsbidrag kan avdrag göras om barnen är mer än sex dagar per månad hos den andra föräldern. Möjligheten att göra avdrag när man erhåller underhållsstöd togs bort i april 2016. Jag erhåller ju underhållsstöd.


    Det finns en blankett för avdrag vid underhållsstöd på FKs hemsida så det verkar vara fullt möjligt, en förutsättning är dock en dom eller ett avtal på umgänge. Det heter att man begär nettoberäkning av underhållsstöd. Sök på det på FKs hemsida.

    Men ännu bättre är att du ringer och frågar FK vad som gäller egentligen. Jag är rätt säker på att uf betalar för omkostnader under umgänge och att bf betalar för omkostnader resten av tiden. Men att det är något av ett gränsland med kläder. Men att du skulle vara skyldig att stå med fritidsutrustning varannan helg och dessutom för frakten av dessa går emot allt jag har läst tidigare, så det tror jag verkligen jnte kan vara fallet.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (TS) skrev 2019-09-01 22:57:46 följande:

    Han kan ju ta med sig ovanstående lagtext till familjerätten och fråga hur de kan säga emot det. Har han inte kontakt med familjerätten än så kan han alltid ringa dit eller mejla dem och fråga hur deras råd kan gå emot gällande lag. Förmodligen för att hon är mamman...

    Har han barnen mindre än halva tiden så ska hon stå för att skicka med det barnen behöver under umgänget såsom kläder, hygienartiklar, etc.

    Det förstår man ju själv att det är orimligt att han ska köpa kläder till barnen som de hinner använda ett fåtal gånger (20 gånger om de har varannan helg) innan kläderna är utväxta. Ytterkläder som dessutom är dyra hinner de använda ännu mindre tid innan de växer ur dem. En säsong. Dvs en sommar = vid 8-10 gånger. En höst typ 4 gånger etc.

    Ännu orimligare när hon dessutom får både barnbidrag och underhåll. Han uppfyller sin del av underhållsskyldighen gällande kläder och sånt när hon får underhåll.


    Är det utdraget frål Lawline som du anser är lagtext? I utdraget står ju att det inte finns en lagtext som direkt reglerar det.

    Eftersom man får göra avdrag på underhållet vid umgänge är det väl en ganska tydlig indikation på att uf står för kostnader vid umgänge. Men det bästa är ju att prata med FK om du är osäker.
  • Anonym (Elin)
    Anonym (TS) skrev 2019-09-02 07:51:44 följande:

    Nej. Jag syftar på den lagtext som hänvisas till i texten från lawline.

    Fast detta gäller om det är umgänge mer än sex dagar per månad och om man har underhållsbidrag. Det gäller inte underhållsstöd.


    Jo det är möjligt även med underhållsstöd om man har avtal eller dom på umgänge och har barnet i snitt mimst 6 dagar per månad u der ett år.. Kolla oå FKs hemsida om du är intresseead.

    I lagtexten som citeras står ingenting om omkostnader vid umgänge. Lawline (? Om hela texten är därifrån) gör däremot en tolkning av lagtexten som innebär att det skulle kunna vara så att bf ska stå för hygienartiklar och kläder vid umgänge.

    Det "vanliga"som framförs i olika sammanhamg brukar vara att barnet ska ha med sig kläder efter väder (men att det fungerar olika bra i olika familjer och att det är sbårt att kräva något) men att uf i övrigt står för omkostnader vid umgänge.

    Försörjningsskyldigheten täcks av underhållet,, en förälder som betalar underhåll behöver inte betala något mer för barnet. Om uf har regelbundet umgänge med barnet till en viss omfattning kan underhållsstöd eller underhållsbidrag minskas eftersom uf övertar vissa kostnader för barnets försörjning under umgänge.
Svar på tråden Kostnader vid umgänge - Vem ska betala?