Inlägg från: Äppeljuicen |Visa alla inlägg
  • Äppeljuicen

    Bred nackspalt upptäckt vid tidigt ultraljud

    Hej! Efter det tidiga ultraljudet när jag var 12+3 fullgångna veckor gick jag hem ganska ovetandes vad en bred nackspalt innebär och när den är för bred. Barnets var då i alla fall 5mm brett och vi blev kallade till ett nytt ultraljud som skulle utföras av läkare.

    Jag som uppskattar att vara påläst med historier som slutat både bra och dåligt tycker att det fanns så himla lite att läsa, även här på familjeliv. Därför vill jag gärna starta ännu en tråd så andra i framtiden kan hitta och se hur det gick för oss.

    Vi var i alla fall hos läkaren igår som utförde det andra ultraljudet och det fanns fortfarande en svullen nackspalt som gick längs med ryggen. Just att det går längs med ryggen har jag inte läst om någon annanstans men den mätte i varje fall 3,6 igår. Det han kunde se av organ och skelett var inte avvikande och fostret var så stort det skulle vara. Moderkaksprov ska utföras imorgon.

    Jag efterlyser erfarenheter och historier om breda nackspalter och hur det gått för er, både bra och dåliga. Någon annan vars foster hade vätska ner för ryggen?

  • Svar på tråden Bred nackspalt upptäckt vid tidigt ultraljud
  • Äppeljuicen
    Bunny on speed skrev 2019-09-03 10:48:43 följande:

    Vår var mindre, men större än den skulle. Jag ville inte ha mkp pga missfallsrisken så bad om nipt istället. Visade sig att min bebis har trisomi 21.


    Har barnet kommit ännu? Hur bred var nackspalten och i vilken vecka upptäcktes det? Vi själva är inte oroliga för om det bara är Downs men känner mig lite orolig för trisomi 13 och 18.

    Angående moderkaksprovet fick jag höra av läkaren igår att risken för missfall är ännu lägre nu än vad man tidigare trott och att det var mindre än 1 på 500 som fick det.
  • Äppeljuicen
    cissi82 skrev 2019-09-03 14:09:03 följande:

    Vi fick 4,9 i nackspalt på kub. Och då en risk på Downs på 1/51 dom andra var något högre. Fick nipt bekostat av landstinget som visade att den lilla i magen var en flicka utan någon kromosomavvikelse.

    Jag hade heller frågat om jag inte kunde få göra Nipt än fostervatten, lr moderkaksprov pga missfallsrisken...


    Känner mig inte orolig för mkp då sannolikheten att det är en avvikelse är större än att det blir mf. Känns också lite tryggare att det ger ett helt korrekt svar medan nipt kan visa fel, även om det är typ 99% säkert svar på Downs t.ex. Men vad skönt att höra att det slutade väl med din tjej! Ger en lite hopp när nackspalten typ är (var) lika bred som första gången de mätte.
    Hawk skrev 2019-09-03 17:32:21 följande:

    BM upptäckte vätska kring nacken och ner på ryggen. Hon förklarade att det inte såg normalt ut och att det inte var någon mening att gå vidare med kuben pga det hade gett hög risk. Fick således inget mått på nackspalten. Fick träffa läkare nästa dag som lät mig veta att skallbenet inte heller var helt ihopväxt. Tror det kallas hygrom. Han förklarade att det inte var levnadsdugligt tyvärr, det behövdes inga vidare tester för att konstatera detta. Obduktionen visade på en könskromosomavvikelse som drabbar flickor, Turners syndrom.

    Jag tror inte detta är jämförbart i ditt fall, det är positivt att läkaren inte hittade några anatomiska avvikelser. 3,6 är heller inte jättemycket. När jag googlade loss kring vätskan hittade jag mycket ofarligt, att det går tillbaks även om så inte var fallet för mig. Jag förstår din oro men tycker inte det låter allt för alarmistiskt.

    Jag är nu gravid i v 29 med en flicka :) hoppas det går bra för dig!


    Tack för peppande ord! Har läst lite att det visat sig vara turners för vissa men visste inte att skelettet var avvikande då. Läkaren pratade högt om vad han såg och tyckte bland annat för att han hade en student med sig och nämnde då att skallen kunde se ut som en citron och heter i såna fall något liknande (lemon någonting) men att vårt foster hade fin jämn form. Även att hjärnan såg ut som den skulle och att lillhjärnan såg normal ut. Genomgången av kroppen kändes alltså ganska tryggt. Hur mådde du efter avslutandet och vilken vecka var du i? Tråkigt att ni fått gå igenom det men kul att ni väntar en ny nu.

    Det som gör det hela lite jobbigare för tillfället är väl att jag hade ett MA i november som upptäcktes på det tidiga ultraljudet i v.14 där fostret hade dött 8+5. Vi väntade till vår/sommar med att försöka få barn igen och den här graviditeten är resultatet av det så kommer kännas ganska tungt om det visar sig vara något allvarligt.
  • Äppeljuicen
    Bunny on speed skrev 2019-09-03 21:05:18 följande:

    Japp, en ljuvlig liten kille med downs fick jag :)

    Jag minns inte hur bred den var, men det var bara strax över normal. Men kombinerat med allt fick jag på kub väldigt hög risk för trisomi 13 och 18. 1:6. Var en lättnad med svaret trisomi 21 :)


    Ja, jag blev ganska lättad vid första googlingen att bred nackspalt med största sannolikhet kunde betyda trisomi 21. Är själv moster till en underbar tjej med ds :)
  • Äppeljuicen
    Hawk skrev 2019-09-03 21:36:10 följande:

    Tyckte det fanns väldigt lite info att hitta om Turners på foster, men det finns ju ?lättare? versioner som inte ens upptäcks förrän i tonåren. Jag fick avbryta i vecka 15, vilket var fruktansvärt tungt. Det som var bra i det dåliga var väl att det var ett tydligt besked och vi behövde inte vänta ett par veckor till på svar. Fick beskedet på en fredag och på tisdagen var jag inne för att avbryta. Man tar sig igenom det. Tog vad som kändes evigheter för kroppen att återställas men blev ändå gravid efter tre månader igen. Och allt ser bra ut nu!

    Jag förstår att det känns som ett stort bakslag nu efter din förra graviditet, hoppas för er skull att det går bra!


    Tack! Jag går in i v.15 och fick göra den medicinska aborten i samma vecka förra gången, men då var ju fostret liksom inte lika stort. Jag verkar ha turen att bli gravid lätt som tur är så går inte detta vägen hoppas jag att det sätter sig snart igen.
  • Äppeljuicen

    Idag gjordes moderkaksprovet. Läkaren som utförde det tyckte inte att fostret var så svullet som det var skrivet i journalen. Man får ju ingen bedövning i samband med provet men själva sticket gjorde inte ont, men det var ganska obehagligt.

    Återbesök den 19:de september och förhoppningsvis svar på snabbanalysen senast fredag nästa vecka.

  • Äppeljuicen

    Skulle ha fått de första provsvaren i onsdags eller senast idag så jag ringde till ultraljudsmottagningen eftersom de har begränsad telefontid. De har ännu inte fått in några provsvar ännu. Jag kände mig ganska hoppfull i och med att de inte ringt men nu när jag vet att de inte fått några svar så känner jag mig lite nedslagen igen. Känns ju inte alls hoppfullt längre...

  • Äppeljuicen
    Bunny on speed skrev 2019-09-13 10:36:45 följande:

    Stackare, jag vet hur hemsk väntan är :(


    Läkaren ringde efter 16 idag och meddelade att den fullständiga analysen såg normal ut! Ska försöka njuta av graviditeten nu. <3
  • Äppeljuicen

    Tänkte uppdatera hur det har gått och så. Det har varit rätt omtumlande sen jag var på rul.

    En läkare misstänkte peva, artogrypos och hjärtfel efter första återbesöket hos specialistultrat. För min egna del har jag mått otroligt dåligt psykiskt och förberett mig på att eventuellt kanske avsluta graviditeten.

    Det som konstaterats nu är att det är dubbelsidig PEVA och ett hjärtfel som kanske läker ihop av sig självt, annars behövs endast ett ingrepp. Artogrypos är uteslutet då alla leder utöver vridfötterna ändå verkat röra sig fint och idag går vi in i v.22.

  • Äppeljuicen
    Hawk skrev 2019-10-29 17:33:32 följande:

    Det låter ändå ganska positivt nu? Förstår att din graviditet måste varit jobbig, det önskar jag ingen. Håller tummarna för att allt går bra!

    Är själv i v. 37 och har haft en problemfri graviditet denna gång utan avvikelser. Lycka till!


    Ja, det känns mycket bättre nu! Trots hjärtfelet så är det inte så farligt som läkaren hade målat upp det för oss från början. Kardiologen lugnade oss och svarade på våra frågor och det känns ändå bra. PEVA är också något som går att åtgärda så det oroar vi oss inte heller för. Lycka till med kommande förlossning!
  • Äppeljuicen
    Bunny on speed skrev 2019-10-30 08:55:07 följande:

    Hör av dig om du vill prata. Hade jobbig graviditet med olika besked, och mådde till slut rätt dåligt.


    Vad fin du är! Vi förberedde oss för att få barn med artogrypos osv men när det även misstänktes hjärtfel så blev det för mycket för mig och jag fick bli sjukskriven i ett par veckor. Har även stannat hemma efter ultraljuden som lugnade oss för att få landa lite. Inte kul alls att behöva bollas mellan hopp och förtvivlan. Förstår dig att du mådde dåligt också
  • Äppeljuicen
    larssonc skrev 2019-10-30 09:17:02 följande:

    Vi fick på kub veta att vår bebis hade en nackspalt på 3,6 mm. Nipt visade bra. Han dog tyvärr ändå i magen i vecka 16 :( varför vet vi inte.


    Vad tråkigt att höra :/ verkligen inget man vill vara med om.

    vi gjorde inte kub men här erbjuds alla tidigt ultraljud som görs i samma veckor som kub. Det har inte varit kul alls sen det ultraljudet egentligen.
  • Äppeljuicen

    Hej igen! Nu har vi kommit så långt som v.35 (34+1) och det har inte varit helt friktionsfritt som vi trodde resten av graviditeten skulle vara. För tre veckor sedan märkte de av att jag fått för myclet fostervatten, mer än normalt alltså. Glukosbelastning gjordes, som var normalt, och i måndags fick vi göra en magnetröntgen för att undersöka närmre om det även fanns missbildning på mag-/tarmkanalen då de inte kunde se att bebisen svalde ner fostervatten som den skulle. Idag fick vi beskedet att röntgen visat att allt ser normalt ut så de vet inte vad polyhydramniosen beror på. Det är i varje fall såpass mycket att det hunnit påverka tappen att kortas ned från 5 till 3 cm och med tanke på mina besvär så ska jag få tappas på fostervatten imorgon.

    Jag vill inte lämna den här tråden utan att uppdatera hur det går då jag önskade det fanns så många fler med liknande erfarenheter när allt det här drog igång.

    Det verkar i alla fall gå framåt, hålet i hjärtat växer i takt med det och kommer troligen behöva opereras så småningom.

  • Äppeljuicen
    Anonym (Oj) skrev 2020-01-30 03:26:16 följande:

    Det här hände mig men jag var i v 38 och man beslutade om igångsättning. Har i efterhand ingen förklaring till varför han slutade svälja fostervatten. Men idag är han en frisk och välmående pojke på 3 år.

    Håller tummarna för er! :)


    Vad märkligt! Jag har nojjat mycket denna graviditeten med att jag inte känt hen hicka eller så, förrän häromdagen. De såg igår senast också att fostervatten svaldes så orsaken till varför det är så mycket vatten vet vi inte. Vi utgår från att det bara blivit så helt enkelt. Var det i v.38 det började öka? Jag vet att mitt sf-mått hade hoppat upp lite 20/12 och tre veckor senare, i v.32-ish hade det vuxit 6cm till och hamnat över kurvan. Fostervattenmängden hade dock bekräftats vara för mycket innan magen mättes då jag fått gå på väldigt många ultraljud sen den här tråden skapades.

    Jag blir glad av att läsa att din treåring mår bra :)
  • Äppeljuicen
    JassieA skrev 2020-01-30 13:42:21 följande:

    Sitter i samma sits, vår mätte 5,8 på nackspalt men moderkaksprovet kom tillbaka med normala kromosoner! Vi ska till en hjärtspecialist nu i februari för att kolla hjärtat! Det är ren tortyr att vänta på alla svar..


    Jag känner igen mig och förstår precis hur du känner. När vi fick beskedet angående moderkaksprovet grät jag i telefon när läkaren ringde mig. Sen det tidiga ultraljudet har vi varit på många ultraljud! Och i princip alla har sett ganska bra ut. Hjärtfelet vår bebis har, vad, är det vanligaste och den typen växer oftast ihop av sig självt eller så behövs endast ett ingrepp som gör barnet hjärtfriskt. Även om man inte vill utsätta sitt barn för eventuell operation så förklarade fosterkardiologen att denna typ av operation i princip aldrig misslyckas. Efter det blev vi så lättade att det ändå inte var ett allvarligt hjärtfel. Även peva, klumpfot, upptäcktes på det uttökade ultraljudet på båda fötter. Vi som aldrig stött på fenomenet tidigare var såklart oroliga men efter att ha läst på och besökt ortoped så är detta behandlingsbart och 96% av alla vuxna med behandlad peva har fullt fungerande fötter.

    Magnetröntgen visade också nu att det inte fanns något annat avvikande på bebisen så nu äntligen börjar jag bli lite pepp på att ordna inför förlossningen.

    Jag har varit väldigt nedstämd hela graviditeten och känslig för stress, mest troligen för alla extra kontroller och olika besked man väntar på.

    Känner du dig ledsen så be din barnmorska om samtalsstöd så tidigt som möjligt så du får hjälp att bearbeta er situation. Försök även att inte ta ut någon sorg i förväg för det kan lika gärna vara så att det inte är något avvikande trots den breda nackspalten och om det är något så kan det vara "lindrigt" som jag tycker det är i vårt fall. Vill bara skicka en stor kram!
  • Äppeljuicen
    Anonym (Oj) skrev 2020-01-30 22:30:39 följande:

    Min pojke hade aldrig hicka heller, eller jag uppfattade i alla fall ingen hicka. Jag började samla vatten själv en vecka innan han kom. Jag sökte då akut för jag var så svullen om ena benet och jag kände väldigt vaga fosterrörelser. Förklaringen till att det här i slutändan var tydligen att han slutat svälja vatten. Men var där akut v37 men sökte för det igen v38 och blev då igångsatt.

    Min pojk fick sen reflux och min uppfattning är att många föräldrar vars barn haft reflux upplevde inte heller att barnen hickade i magen. Kanske ngt samband där med magmunnen som inte sluter sig ordentligt!


    Med våra andra två barn hickade de ofta och tidigt i graviditeterna så jag började ju nojja denna gången över att bebisen kanske inte övar på att andas eller sväljer som hen ska, för överallt står det ju att det är normalt med mycket hicka osv. Kan ju vara så att denna har börjat hicka men att det varit svårare att känna pga den ökade mängden fostervatten. Har han fortfarande reflux?
  • Äppeljuicen

    Hej! Tänkte uppdatera hur det gått.

    Vår tjej föddes 4 mars och hade svårt att andas. Nu är flera instanser inkopplade då det är otroligt mycket avvikelser som man missat på alla ultraljuden vi varit på. Vi bodde på neo fram tills hon var 4 veckor gammal och nu har vi redan hunnit vara på en massa återbesök sedan vi kom hem.

    Hon har fler hjärtfel än vad vi visste, man misstänker artrogrypos, extra fingrar och tår (otroligt söta), pierre robins sekvens, hon har ingen mjälte, cystor i hjärnan, mm... Vi är under en genutredning då de misstänker ett syndrom men snarare av en felkodning än extra/mindre av något då moderkaksprov var utan anmärkning.

    Det har varit en tuff start för oss och är fortfarande då känslorna av kärlek och sorg byts av men vi lever så gott vi kan dag för dag och försöker se framåt.

  • Äppeljuicen
    Bunny on speed skrev 2020-04-11 00:05:29 följande:

    Vilken tuff start <3 Skönt att hon mår bättre och att ni är på väg mot en vardag, även om den kanske är annorlunda än väntat <3


    Ja det enda som egentligen känns jobbigt är ovissheten om hon kommer dö eller inte. Hon är så önskad oavsett syndrom eller ej. <3

    Vi är hemma med syrgas och jag hoppas hon kommer få slippa det, i alla fall minska det, när de opererar hennes ductus som är stor och öppen. Det kommer i såna fall ske när hon är 6 månader gammal.
Svar på tråden Bred nackspalt upptäckt vid tidigt ultraljud