Inlägg från: Anonym (Tvåbarn) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tvåbarn)

    Förskola tips och synd om barnet?

    Vi jobbade först 75% och gick upp till 80% när yngsta var fyra. Har två barn. Vi har valt att jobba korta dagar, fem dagar i veckan. Då finns tex tid att laga riktig mat på kvällen innan barnen blir hungriga och sura (den ena behövde som liten mat kl 17 för att inte bryta ihop, trots bra mellanmål på förskolan).

    Vi går hemifrån samtidigt allihop, äter frukost mm tillsammans. De vuxna lämnar varsitt barn på morgonen och hämtar varsitt på eftermiddagen.

    Det hade blivit kortare dagar för barnen om vi saxat våra arbetstider (har lyxen att kunna styra en hel del själva), men det hade gett oss mindre tid tillsammans som familj. Av hälsoskäl har jag haft svårt att vara ensam med barnen.

    Men jag vet flera som väljer lediga dagar istället och är supernöjda med det. Att hinna laga mat på kvällen och äta frukost tillsammans har för oss varit mer värdefullt.

  • Anonym (Tvåbarn)

    Barnen är med det upplägget i skolan/barnomsorgen kl 8:15 - 16. Kortare dagar på fredagar.

    Tips är att kolla förskolans frukosttider och tider för samling. Det funkar inte så bra att lämna mitt i frullen eller samlingen.

    Och ha inte dåligt samvete för att ha haft ditt barn hemma. Det tror jag är det bästa för så små barn. Forskning säger att det är först i treårsåldern barnet har glädje och nytta av förskola (förutsatt att det är en bra förskola).

  • Anonym (Tvåbarn)
    Anonym (Deltidsmamma) skrev 2019-09-12 09:41:55 följande:

    Vet inte exakt hur fria vi är att bestämma arbetstiderna, behöver kolla med arbetsgivarna. Men ni gav mig lite nya inputs på att det kanske kan gå att börja senare också...

    Om jag börjar 9 två dagar, slutar 14 en dag och han slutar 13.00 två dagar: 8.30-16.30 två dagar, 7.30-14.30 en dag och 7.30-13.30 två dagar. Isf skulle jag lämna alla dagar men då ha två lite senare mornar men bara hämta 1?2 dagar. Att jag får börja tidigare och han senare tror jag blir lite för mycket ändringar i tiderna men får kolla med cheferna.


    Vi är alla olika, men jag upplever att det är lättast både för mig, mina kollegor och i synnerhet mitt ena barn, att ha samma arbetstider varje dag. Att ha olika tider olika dagar hade blivit en grej till att hålla i huvudet tillsammans med allt på jobbet, barngympaklädpåsar, barnkalaspresenter (kalas varannan helg typ), fritidsutflykter som ändrar tiderna, sjukdomar, läxor, föräldramöten mm.

    På jobbet är det lättare för de andra att veta när jag är på plats (för tex möten) om det är samma tider jämt. Vissa möten ligger alltid på morgonen så det är enklast att lägga ordinarie arb.tid så att man inte måste planera om så fort det är tex ekonomiavstämning, eller vad man nu gör.

    Men min hjärna är lite skadad sedan tidigare stress och mitt barn är ovanligt förtjust i rutiner. Kan vara därför jag tänker så här.
  • Anonym (Tvåbarn)
    Anonym (Vänta och se) skrev 2019-09-12 09:57:49 följande:

    Så resonerar vi också, fast vi har lyxen att kunna jobba heltid och ändå styra tiderna som det passar oss. Visst hade någon kunnat åka till jobbet 06.05, men vi tycker att gemensamma måltider är viktiga och unnar oss gemensam frukost och middag. Vi vill helt enkelt ha ett fungerande familjeliv!

    ).


    Bara av ren nyfikenhet: hur lyckas ni med det? När jobbar ni?
  • Anonym (Tvåbarn)
    Anonym (Vänta och se) skrev 2019-09-12 10:06:26 följande:

    Förtroendetid. Jag har egentligen inga arbetstider på det sättet som många andra och räknar inte timmar utan prestation. Min man är egen konsult och ser ingen mening med att fakturera fler timmar än nödvändigt. Vi kan båda jobba nån timme på kvällen och helgen.


    Ah, inte heltid i bemärkelsen 40 tim/vecka alltså. Gött.
  • Anonym (Tvåbarn)
    Anonym (Vänta och se) skrev 2019-09-12 10:16:52 följande:

    38,5 för att vara petnoga, men arbetet behövs inte läggas upp enligt schema, så att säga.


    :)
Svar på tråden Förskola tips och synd om barnet?