• Bleha

    Förskola tips och synd om barnet?

    Jag jobbar som förskollärare. Det kan vara så att det är bättre för barn att gå varje dag fast kortare dagar för att få in rutinerna och bli ordentligt trygg med personal och barn.

    Men alla barn är olika så jag tycker att ni ska prova det fungerar bäst för er rent praktiskt. Märker ni och förskolan att det inte fungerar för ert barn provar ni att gå oftare med kortare tider. 

  • Bleha
    Anonym (Deltidsmamma) skrev 2019-09-12 16:16:56 följande:
    Håller med dig i sak men de säger det inte rätt ut. Snarare: ja vi lät lilla Pelle börja på ettårsdagen, det blir ju så tråkigt hemma och vi tyckte synd om honom för att han inte träffade några andra barn...
    Om man läser utvecklingspsykologi så vet man att de flesta barn inte har något behov av att träffa andra barn förrän kanske 3 års åldern även om detta såklart är väldigt individuellt. Dessutom är det möjligt att träffa andra barn utan att gå på förskolan. Men tror också det kan vara negativt om ett barn knappt träffat några barn alls innan det börjar skolan.

    Barn tillsammans med barn umgås på ett sätt och vuxna med barn på ett annat. Barn behöver lära sig sociala koder och öva dessa med andra barn. De behöver utsättas för barn som inte alltid gör som man vill. De behöver öva på att komma överens, leka, samarbeta, vara osams, bli vänner igen,  osv, detta kan du inte ge ditt barn utan att träffa andra barn. Men återigen så talar jag om barn över 3 år. 
  • Bleha
    Anonym (Q) skrev 2019-09-13 20:38:12 följande:
    Små barn, under 3 kan också ha väldigt mycket utbyte av andra barn. Sen om det är ett grundläggande behov eller inte är ju en helt annan sak men det finns många saker som inte är nödvändigt men som ändå är roligt och underhållande.

    Nu predikar jag absolut inte för att barn nödvändigtvis ska börja så tidigt på förskolan, men jag vet att många små barn har roligt, lär sig samarbete, lek och omtänksamhet på sin nivå tillsammans med andra barn.
    Eftersom att jag jobbar i förskolan så vet jag såklart det också. Finns också små barn som verkligen vantrivs i förskolan. Som förskolan ser ut i min kommun skulle jag säga att den inte är så positiv för något litet barn. Det är för mycket relationer att hantera, för höga ljudvolymer, för lite vuxenkontakt och för mycket stress och väntan. Sen finns de positiva stunderna som vi lyckas få till, vilket är de jag lever för på mitt jobb. 
Svar på tråden Förskola tips och synd om barnet?