Inlägg från: Najo |Visa alla inlägg
  • Najo

    40+ och gravid - här samlas vi :)

    Esmes skrev 2020-01-30 18:24:47 följande:

    Fick inga exakta värden. Hon visade bara på skärmen och jag visste inte riktigt vad mer jag skulle titta efter. Har du koll på vad de värdena betyder? Vad är det egentligen de mäter och vad har det med sannolikheten för trisomi 21 att göra? Jag måste ju haft otroligt dåligt på just blodprovet eftersom det blev så dåligt resultat ändå? Jag är 41 så åldern enbart är ju något lägre risk än för dig som är 45.

    Får göra NIPT först på onsdag så det blir en lång väntan.

    Hoppas att du får ditt svar snart!!


    Höga värden på beta hcg i kombination med låga på papp-a ökar risken för downs. För trisomi 13 resp 18 ska tydligen båda vara låga. Jag har analyserat mig till döds sista veckan. Jag bad om proverna även när jag var gravid med min son (gjorde då kub när jag var 39 den ggn). Fick då 1:189 för downs (gick inte vidare med ytterligare tester och han kom ut frisk). Denna gång hade jag högt på beta hcg (och normalt på papp-a tror jag) och förra gången hade jag lågt papp-a (och normalt beta-hcg). Så helt omvänt mao. Jag försöker tänka positivt men självklart kommer detta hänga över en tills man vet.

    Båda är proteiner, papp-a har med moderkakan att göra och beta hcg är en del av HCG (finns en alfta och en beta kedja) men mer än så vet jag inte.
  • Najo
    Esmes skrev 2020-01-31 07:31:14 följande:

    Intressant. Bra förklarat! Jag tycker att det hela är väldigt svårbegripligt när jag har försökt googla på det. Så märkligt att du hade helt tvärtom den här gången. Hur är det egentligen med ivf-medicinens påverkan på proverna? Till mig sa barnmorskan att de räknar in det i bedömningen då det kan påverka, men de vet ju inte vilken dos just jag fått.

    En annan sak jag funderar på är de andra mått som kan indikera downs. Har läst att de ibland tittar på näsben och lårben. Sa de något till dig om det? Barnmorskan som gjorde ultraljudet sa att lårbenet såg helt normalt ut men att det egentligen var för tidigt att mäta. Hon sa inget om näsbenet.


    UL väger hyffsat tungt framförallt nackspalten. Är den över 35 mm kan det indikera downs men även andra problem. Näsbenet kollar de på också. Båda såg bra ut för mig (nackspalt 16 mm). Har också funderat, ivf kan påverka blodproven men å andra sidan justeras det i risken (men det blir generellt antar jag) Jag har dock haft maximal medicinering denna gång (450 enheter). Min ivf när jag var 39 var väl medicineringen kanske på 150 enheter. Dessutom gjorde jag denna vända 3 simuleringar mellan sept-nov. När jag var 39 så lyckades jag på första försöket. Så att försöka härleda skillnaderna i blodprov som amatör känns inte rimligt. Jag frågade min ivfläkare och hon hade inte ens koll på dessa blodprov så man får väl bara sitta ner i båten och hoppas på det bästa..
  • Najo
    LilyT skrev 2020-01-31 12:17:00 följande:

    Miva, grattis, så härligt!

    Angående KUB/nipt: jag har kub om två veckor och är jättenervös inför det. Embryot är från en IVF-behandling som jag gjorde 2014, och då var jag 35 (nu är jag snart 41). Tar man hänsyn till det när man gör KUB? Vet ni?

    Tack för bra tråd! (Psst, jag ser att det står BF 24/8 på mig, det är 26/8 om man ska vara petig


    Det är bara vid färsk återföring som ivf kan påverka kub. Alltså inte vid FET (frozen embryo transfer). Påverkan orsakas av hormonstimuleringen i behandlingen (så har jag tolkat det). BM frågar lm det är ditt ägg och om det är färskt eller fryset embryo. Din ålder kommer vid beräkningen av kub kommer beräknas på 35 (är jag nästintill helt säker på) då det är äggets ålder som är viktig i sammanhanget.
  • Najo

    Jag fick precis svaret från NIPT och fosterprovet var normalt! Vilken skön känsla!

    Och det blir em TJEJ till (har en dotter på 11 och son på 4.5). Min dotter blev glad över en tjej till men jag är mest glad över att att provet var positivt!

  • Najo
    Snurranfian skrev 2020-01-31 14:53:20 följande:

    Men på så skönt!! Stort grattis! Blir en skön helg nu då! :)

    Själv vill jag bara helgen ska ta slut. Vul på måndag. *orolig*


    Tack, vilken vecka är du i? Första vul?
  • Najo
    SweetCA skrev 2020-01-31 17:30:45 följande:

    Wooo vilken fredag! Grattis!


    Tack! Ja verkligen! Jag ska ha släktkalas i morgon så det passar verkligen bra att svaret hann komma innan helgen.
  • Najo
    Sol2020 skrev 2020-01-31 22:41:42 följande:

    Vad härligt att höra Najo! Nu får du se till att njuta lite & se framåt! Skönt att ha det klart!

    Jag var på inskrivning & träffade Bm idag & på tisdag är det äntligen dax för vul el ultraljud, vet inte vad det blir. Är skitnervös att dom inte ska se nåt fladdra där inne att man har inbillat sig alla symtom. Är i v 8 nu (7+4) men får se om det ändras på tisdag. Har 12 sep som BM nu.

    Ha en skön helg alla!


    Jag förstår ju precis hur det känns. Har varit orolig från dag 1. Det enda man kan göra är att försöka tänka positivt och hoppas på det bästa. Jag fick ett missfall i april och det i kombination med att tåget typ nästan har gått mht min ålder (45) har inte direkt underlättat. Även om jag nu kommit en bit på vägen inser jag att så länge jag är gravid kommer oron finnas. Hoppas det ser bra ut på tisdag! Man får ta en kontroll i taget!
  • Najo
    Snurranfian skrev 2020-02-03 15:23:03 följande:

    Vul äntligen idag..efter 10 jobbiga dagar! Och vi fick se ett hjärta picka!! Obeskrivlig lycka!!!!!!!!


    Grattis!!!!!
  • Najo

    Hej,

    Är i v 15 (14+3) och oroar mig för att jag knappt känner mig gravid längre. Hade varit så skönt att få tydligt känna att bebisen rör sig.. ngn mer aom känner som jag? Oroar mig att ngt inte står rätt till där inne.

  • Najo
    Let it Rain skrev 2020-02-06 11:38:22 följande:

    Helt normalt! Du är inne i spökveckorna nu.


    Tack för svar! Fick komma över till BM kort nu vid lunch och kolla hjärtljud med doppler så nu är jag lite lugnare.
Svar på tråden 40+ och gravid - här samlas vi :)