• Merymo

    Pepptråd, Letrozol, hoppas det hjälper

    Hoppar in här :) vi har försökt få barn i 3 år. Påbörjade utredning i augusti 2018. De ville inte säga rakt ut pco, utan sa pco liknande äggstock. Har fått mens ungefärligt 1-2 gånger på år sen jag var 16 år, så ägglossar inte själv.

    Är nu inne på mitt 5e försök. Eftersom att jag inte får mens naturligt så framkallar jag det med primolut-nor. Så mellan varje cykel blir lång... nu är det första gången vi har använt letrozol 2 tabletter per dag och 3 dagar gonal-f. Var på UL igår. 17 mm ägg på höger sida, 22 mm ägg på vänster sida. Tog otrivelle igår. Känner jätte mycket aktivitet på bägge sidor. Hugg, stick, stramar, bultar. Så hoppas verkligen att det ska ta sig nu!! Men väntan är olidlig, tankarna snurrar, symtomen analyseras utan stopp. Första gången jag har haft en lite skön positiv känsla att det kanske händer nu eftersom att det är 2 ägg samtidigt. Inte lätt att behålla hoppet av så många misslyckanden...

  • Merymo
    sussan skrev 2019-10-28 22:27:27 följande:

    Har de två mindre blåsorna stannat av helt så ni är på "säkra" sidan igen?

    Jag tog min ovitrelle i lördags och idag har jag haft fruktansvärt ont i nedre magen på höger sida. Samma sida som äggblåsan sätt på. Tidsmässigt stämmer ägglossningen med sprutan så jag hoppas det släppt nu.


    Hur skulle du beskriva smärtan? : )
  • Merymo
    sussan skrev 2019-10-29 19:32:34 följande:

    Väldigt intensiv, ilande/strålande och liksom svullet. Att sätta sig och resa sig var värst. Kunde inte gå normallånga steg för sträckningar både framåt och bakåt gjorde det värre. Gjorde till och med mer ont när jag skrattade. Den kom snabbt och försvann lika snabbt. Det var bara halva dagen sedan var allt över.


    Jag har alltid tänkt att när en känner en ilande känsla, som att något drar i en, att det är ägget som släppt och som börjat sin resa i äggledaren. Spekulationer från min sida. Men jag kan nästan känna att äggen förflyttas. Jag tog ovitrelle i måndags eftermiddag. Igår började jag få ont. Idag har jag extrema känningar.. smärtar på bägge sidor (1 ägg på vad sida), pulserar och drar. Hoppas inte jag har fel för min man är ute på resa. Har myst i måndags , tisdags och imorse för att han skulle åka iväg. Så hoppas att det har räckt : p
  • Merymo
    minnie768 skrev 2019-10-30 11:31:00 följande:

    Hej!

    Har följt tråden lite på avstånd ett tag men nu är det äntligen dags för första tabletten letrozol, enkel dos imorgon. Bäbisverkstaden har varit i snart 1,5 år och  jag har precis fått mensen efter 10 dagar med Provera. Har problem med oregelbundna cykler och ingen/dålig ägglossning.

    Inte mycket "mens" men har i alla fall fått en blödning vilket är skönt i sammanhanget. Dock har jag idag fått nästan kramper i magen vilket jag hoppas släpper under dagen.

    Har inte varit prat alls om att jag ska in på vul innan ägglossning?! Är det något ni bett själva om att få göra eller hur har det varit för er?


    Vår behandling är utformad som så. Alltså med UL och undersökningar. Har mitt schema som är ifyllr av läkaren. När tabletter (och ev gonal f ska tas.) Första mens dagen ringer jag in och bokar tid för UL. Om de ser ägg som vuxit bra så bestäms dag för ovitrelle. Om äggen inte växt eller bara växt lite så bokar vi alltid en ny tid några dagar senare.
  • Merymo
    BambiStockholm skrev 2019-10-30 14:52:58 följande:

    Nu har jag varit på vul efter första kuren letrozol, cd 13. Tyvärr var det inget ägg som hade växt till sig. Hon såg många äggblåsor på båda äggstockarna men inget som direkt var större än de andra, det största hon såg var typ 7 mm :(

    Vul var inget jag bad om utan något min gyn sa att jag skulle komma på.

    Så nu är det väl bara att vänta 2-3 veckor iaf och se om mensen kommer och annars börja om med en ny kur provera och sen testa dubbel dos letrozol. Känns lite segt men men kanske går bättre med dubbel dos.


    För mig hände inget försen jag tog dubbeldos av letrozol. Och nu har jag även tagit gonal f i tillägg för en extra boost vilket fungerade skitbra. Hade ett ägg på 17 mm och ett på 22 mm dag 11.

    Hoppas det tar sig med dubbeldos för dig!! : )
  • Merymo
    Betrayed skrev 2019-10-30 20:27:04 följande:

    I morgon har jag UL, dag 13 på cykeln. Vad har jag att vänta mig. Hur stora ska äggblåsorna/an vara för att det ska vara ok? Och hur långt efter brukar man få ÄL?


    Det kan verkligen gå hur som helst. Jag har haft cykler där inga ägg vuxit trots dubbeldos letrozol. Har också haft 15 mm ägg som på ett magiskt sätt släpptes själv. De ska väl helst vara på 20+. Men läkaren räknar då de växer x antal mm per dag. Om du ska ta hormoner som hjälper till ägglossning.
  • Merymo
    minnie768 skrev 2019-10-31 13:59:05 följande:

    Jag missade så klart telefontiden imorse pga möten på jobbet. Men har skickat ett meddelande till kliniken så hoppas att de återkopplar snart :)

    Läkaren menade att jag inte har egen ägglossning eftersom progesteronvärdena var för låga. Blir värdena bättre efter enkel dos letrozol fortsätter jag med samma dos nästa månad, blir de inte bättre ska jag höja till dubbel dos osv. Men jag får inte reda på provresultaten förrän jag i så fall ringer in och säger att jag fått min mens igen.Märkligt, har inte läst om någon annan som tar blodprover i stället för ul mer än mig.. Hmm.. :P

    Vad är 'gonal f'? Varför tar du det? Har läst om de flera gånger här på fl, men inte förstått vad den gör.


    Blodprov har jag endast tagit en gång, och det var för att säkerställa ägglossning den gången som ägget försvann mystiskt. Och då kollar de progestronvärdet. Blodprovet visade att jag själv släppt ägget. Men de gånger som jag har haft ägg som mognat så har jag tagit ovitrelle. Vi har då inte säkerställt ägglossning då ovitrelle anses vara så säker.

    Letrozol har inte fungerat jätte bra. Vissa månader ägg, andra inga. Små, stora.. Så min läkare sa att om jag vill så kan jag även ta gonal-f i samband med tabletterna för en extra boost. Vilket fungerade skitbra. Jag tog dubbeldos letrozol cd 3-7. Cd 8- 10 gonal f. Dag 11 VUL. Hittade 2 ägg 17 mm och 22 mm. Fick ta ovitrelle samma dag. Nu är jag på cd14 och har extrema symptom!! Blir typ galen och försöker att inte tänka på det. Vill att 2 veckor ska gå nu så jag kan ta test..

    Jag förstår inte varför läkaren slösar din tid. Om enkeldos fungerar för dig att få ägg att mogna, och de behöver få en push för att mogna klart och släppa så ska du definitivt ta ovitrelle. Tar du dubbeldos av letrozol om enkeldos fungerar så är risken att för många ägg växer. Eller har jag missförstått?
  • Merymo
    minnie768 skrev 2019-11-01 09:48:36 följande:

    Ja, om värdena är bättre efter enkel dos ska jag fortsätta så, är de inte de ska jag upp till dubbel dos, nytt blodprov, är det ändå inte bra då kan jag gå upp till tredubbel dos. Hjälper inte det kan de inte göra mer sa hon utan då blir jag remitterad till ett sjukhus med ivf så får de ta ställning till om jag ska behandlas ytterligare eller om vi ska påbörja ivf "direkt".

    Men det känns ju inte roligt nu när man läst på lite mer, framförallt inte efter det du säger. Hade varit bättre om jag fick ett ultraljud runt cd11, och sen i så fall ovitrelle för att boosta upp det ytterligare för att öka chanserna till att vi faktiskt ska lyckas på egen hand så som du säger.

    Pratade med en bm på kliniken nu. Hon tyckte jag skulle ta en sak i taget så (citat) "får vi se vad som händer och hoppas på det bästa". Jag sa att de flesta jag läst om som tagit letrozol också fått en ul innan äl för att kontrollera så att inte för många ägg mognar samtidigt. Nämnde också ovitrellen. Men hennes kommentar var bara att de upplevde det som att det är väldigt ovanligt att för många ägg mognar och att det då blir en risk att bli gravid då. Hon trodde att de jag läst/hört om då gick privat och därför fick göra ul.

    Ååh, nu har jag helt tappat hoppet om att detta ska fungera! Varför kan de inte bara köra all in när vi ändå är inne? Förhoppningsvis "blir de ju av med oss" snabbare än om vi ska fortsätta fler cykler :( Nu vill jag ha UL + ovitrelle!! :( Har två i min närhet som båda ätit letrozol (går till samma klinik), ingen av dem har fått testa ovitrell utan blivit remitterad till ivf/annat sjukhus i stället :(


    Vad är det du har problem med? För mig är det att jag inte får ägglossning och det är för att inga ägg mognar från första början. Pco liknande äggstockar har jag fått till mig.

    Förstår inte vilka värden som de talar om i relation till letrozol? Letrozol använder jag iaf för att hjälpa min kropp att få follikerna att växa. Mina värden har dock sett bra ut från början. Så jag behöver hjälp med äggmognaden.

    Jag går privat, Men för under högkostnadskort så priset är densamma som annan vård. För mina läkare så är det inte en fråga om att ta tabletter utan kontroller. Och ovitrelle är något som de vill att man ska ta för att säkerställa att äggen släpps. Så förstår inte varför de inte gör ett grundligt jobb från början.
  • Merymo

    [quote=80009114][quote-nick]minnie768

    Men om det är brist på progestron så behöver du väl något som ökar nivån? Finns sådant som gynekologen ordinerar eller naturliga medel. Min läkare lämnar inget åt slumpen. Mina hormonnivåer är bra enligt blodprov(sköldkörtel, inte koll på vilka mer prov som tagits ). Men har ändå ingen ägglossning. Så letrozol fungerar för att hämma Östrogen och då möjliggöra FSH(follikerstimulerande hormon) och LH ( lutineserande hormon) att öka. Gonal-F har en aktiv substans som efterliknar FSH som jag då tog i 3 dagar. Ovitrelle säkerställer slutlig mognad och ägglossning genom någon koppling till LH. (Är ingen läkare så ta det jag skriver med en nypa salt : ) )

    Anledningen till att jag förklarar detta är för att jag enligt din läkare inte hade behövt ta varken gonal-f eller ovitrelle utifrån mina hormonprover. Men utan detta så hade jag inte haft garanterad ägglossning och då inga ärliga försök till graviditet. Gonal-f har tillkommit på vägen då de märkt att jag behöver en extra boost, och det var mitt val att ta det men utifrån deras rekommendation. Och jag är glad för det för det funkade mycket bättre än alla tidigare försök med endast letrozol (och ovitrelle om ägg har vuxit).

    Vilken stad bor du i? Ganska många privata i Malmö som går under region Skånes patient taxa och högkostnadsskydd. Och medicinerna går under högkostnadsskydd också. Gonal -f är jätte dyrt men nu blir den typ gratis för att vi har använt så mycket letrozol och även ovitrelle när ägg vuxit som de ska.

  • Merymo
    minnie768 skrev 2019-11-05 09:46:12 följande:

    Det


    Såklart! Du vill ju ha bästa möjliga hjälp. Min läkare vill inte gå så långt som trippeldos letrozol. Dubbeldos och gonal-f. Mognar inga ägg efter 6 försök så är det IVF.

    De kan ju se progestronvärdet på blodprov och då se om du ägglossat. Men problemet för dig blir ju att det går till slumpen. Genom att inte ha täta kontroller och följa din äggmognad så vet de ju inte vad som fungerar. Jag tycker det är jätte konstigt. Jag har endast behövt ta blodprov 1 gång 1 vecka efter förmodad ägglossning, och det var när ägget som syntes under VUL 2 dagar innan den mystiskt försvann. Om ett ägg är exempelvis 13 mm så kommer jag tillbaka efter typ 3-4 dagar för en till VUL för att se om ägget växt ytterligare.

    För att du ska få bäst behandling så bör du få letrozol, undersökningar om dina äggstockar reagerar på detta, om folliklar växer och blir tillräckligt stora så ska du ta ovitrelle. Då har du ärliga chanser. Och jag tycker du bör undersöka progestron delen också. Progestron är den hormon som möjliggör graviditet och att behålla barnet. Så det är en viktig del.

    Jag googlade alla privata kliniker och sållade bort de som tog sina egna priser. Sen ringde jag till alla kliniker som var kvar och tog den första som hade tid. Jag har inte stor tillit till läkare tyvärr pga tidigare erfarenheter. Och för att vara helt ärlig så är inte kvinnan jätte prioriterad när det kommer till vård. Jag var på VC för 10 år sedan med mitt problem och de så att jag ska ta p piller....Mina läkare idag var jätte arga och poängterade okunskap. Hitta läkare som brinner för att hjälpa personer bli med barn. Såklart är alla behandling individuell, men denna klinik har täta kontroller när det kommer till personer som inte har egna ägglossningar.
Svar på tråden Pepptråd, Letrozol, hoppas det hjälper