Inlägg från: Anonym (Anna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Anna)

    Jägare - fula och lågutbildade?

    Jägare gillar inte varg för dom konkurrerar om samma byten. Vargar är de facto inte farliga för människor i sin naturliga miljö. Det är betydligt större risk att bli dödad av en älg men inte vill man skjuta bort alla älgar för det... Och för att inte nämna alla som faktiskt blivit dödade/skadade av jägare för att dom misstagit en människa för ett djur men inte nämner man det högt.

    Och hur svårt är det att jaga när man använder sig av jakthundar? Jakthundar som man släpper lösa helt oansvarigt och sen bölar över om en varg tar dom.

    Jägare är hycklare på hög nivå. Skulle lätt kunna gå med i ett jaktlag som med paintbollgevär ger sig ut för att skjuta på jägare i skogen. Kan t o m tänka mig att inte använda hund för att hitta dom.

  • Anonym (Anna)
    Nonym skrev 2019-11-07 22:46:48 följande:
    Fast en jakthund är ju inte vilken sällskapsjycke som helst, det tar flera år att träna upp en jakthund, det är inte bara att släppa en hund i skogen och så letar den upp ett djur jägaren skjuter..

    Först och främst ska hunden ha anlag för den sortens jakt man vill bedriva, sen ska den ha träning för den sortens djur man ska jaga..

    En älghund tex går i regel inte att jaga gris eller rådjur med och en grythund är meningslös att ha med på andjakt..

    Tycker inte det är så värst oansvarigt att släppa lös son tränade jakthund för att jaga lovligt byte i skogen..

    En bra jakthund kostar MINST 50 tusen kronor.. OM du lyckas hitta någon som vill sälja.. en hund med bra ANLAG kostar från ungefär 20 tusen.. så egentligen är det inte så konstigt om en jägare blir arg när en varg tar dens hund.. en bra jakthund är i det närmaste ovärderlig..
    Och är man då rädd om sin värdefulla hund så släpper man väl inte lös den i skogen och blir förvånad om nåt annat rovdjur tar den. Eller inbillar man sig att det inte finns djur i skogen som kan se hunden som ett byte eller irriterar sig på hunden...
  • Anonym (Anna)
    Nonym skrev 2019-11-08 21:12:06 följande:

    Nej, man ska nog släppa sin jakthund lös inne i stan istället, där det inte finns några vargar.. eller?


    För det första så anser jag att ska man överhuvudtaget släppa sin hund lös så ska den vara oerhört intränad på att komma tillbaka direkt när den är tillsagd och för det det andra ska man inte släppa en hund lös så man inte har koll på den och ser den längre. Då är man egentligen ingen lämplig hundägare.
  • Anonym (Anna)
    Nonym skrev 2019-11-09 10:17:01 följande:

    Du har inte riktigt fattat det där med hur jakthundar fungerar och är tränade, det förstår jag..

    Mycket mer vältränade hundar får man leta efter, de gör precis det de ska göra, och det innebär att jägaren släpper de ut sikte under större delen av tiden de är ute och driver/apporterar


    Och då ska jägaren sluta fulböla över sin skadade/döda hund ifall den blir attackerad...
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Nn) skrev 2019-11-10 16:06:18 följande:
    Min erfarenhet stämmer inte med din. På den landsbygd jag har rötterna i bor förvisso också någon enstaka (inflyttad) läkare, några pendlande sjuksköterskor från bygden, några (in- eller tillbakaflyttade, pensionerade) akademiker. Dessa är hjärtat i ett livaktigt byalag. För allt i världen också några företagare (vilket inte ställer krav på utbildning). Men de allra flesta där bor har max någon praktisk gymnasieexamen och de flesta över fyrtiofem har nöjt sig med grundskolan. Och intresse för eller kunskap om sådant som rör sig bortanför grannsocknen är inte alltid så stort.
    Detta är inte tänkt som nedvärderande - du uppfattade uppenbarligen skribenten ovans beskrivning på det sättet -  utan som en neutral beskrivning av den erfarenhet jag har.
    Min erfarenhet är som din... I princip alla jägare jag känner har ingen högre utbildning. Dom som har det är undantagen...
  • Anonym (Anna)
    Anonym (Maria) skrev 2019-11-11 06:22:58 följande:
    Fast det säger inte så mycket. Säger väl mest bara om hur det ser ut i din umgängeskrets. Om det är de du känner.
    I min umgängeskrets finns mest högutbildade både från storstan och från mindre ställen. Endast nån av dessa jagar. Däremot har jag släktingar på landet som jagar samt har träffat en del folk via barnens skola/idrotter som gör detsamma, men ingen av dessa är högutbildade.

    Har du möjligtvis nån riktig statistik om utbildningsnivå på folk som tagit jägarexamen?
  • Anonym (Anna)
    Anonym (. 2) skrev 2019-11-11 12:00:58 följande:

    Att hålla på med jakt kostar massor av pengar så det är knappast lågutbildade utan snarare tvärt om.

    Jag tror att det är det motsatta, att det är lågutbildade som inte förstår komplexiteten med jakt.


    Jag tror sista gångerna dom tog med min gamla släkting ut på jakt så var han 80+ och hade tecken på demens. 
  • Anonym (Anna)
    Anonym (. 2) skrev 2019-11-11 12:36:44 följande:
    Tecken på demens betyder inte att de inte är kapabla att ta hand om sig själva. 
    Det någon varit bra på tidigare i livet är det som följer med längst i en demens. Det som först försvinner är nya kunskaper. 

    I vilket fall som helst, inget av det förtar fakta att det är mycket dyrt att ägna sig åt jakt.
    Dom gav honom en oladdad bössa för säkerhets skull. Och han hade heller inte speciellt mycket pengar. Utfattig var han definitivt inte, men nån höginkomsttagare var han inte heller.
Svar på tråden Jägare - fula och lågutbildade?