Forum Bakning - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Mjölkfri mousse? Tips önskas!

    Tis 29 okt 19:05 Läst 0 gånger Totalt 10 svar
    Tis 29 okt 19:05

    Jag läste några recept på kladdkaka med olika toppings i nåt magasin för ett tag sedan. Nu har jag tappat bort den. Minns inte ens viljet magasin. Ett av recepten var på en sorts hallonmousse utan mjölk eller grädde och nån marängkräm (också utan grädde). Har googlat mousser utan mjölk (och utan mjölkersättning, jag vill ha nåt där det inte är meningen att det ska finnas mjölk/grädde) utan resultat. Nån som har ett?

  • Tis 29 okt 19:12 #1

    blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2018/06/29/kladdkaka-med-hallonmarangsmorkram/

    Kladdkaka med hallonmarängsmörkräm, 10 bitar:


    Kladdkaka:
    150 g smör
    100 g choklad (gärna mörk)
    3 ägg
    2 dl strösocker
    2 dl vetemjöl
    0.5 dl kakao
    1 tsk vaniljsocker
    1 nypa salt


    Marängsmörkräm:
    3 äggvitor
    1.5 dl strösocker
    150 g rumstempererat smör
    150 g hallon

    Gör så här:
    Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (24 cm), låt stå.
    Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme, låt stå.
    Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop och vänd sedan ner smörblandningen. Rör till en klumpfri smet och häll sedan smeten i formen.
    Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tag ut och låt svalna helt.
    Marängsmörkräm: Knäck i äggvitorna i en fettfri bunke, tillsätt strösocker och vispa upp marängen över vattenbad. Vispa hela tiden tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm.
    Mixa hallonen i en mixer och sila dem sedan genom en finmaskig sil. Rör ner hallonpurén (det som blivit i skålen under silen) i marängsmörkrämen och rör om tills allt är väl blandat. Spritsa eller bred smörkrämen på kakan och toppa med lite färska bär.

  • Tis 29 okt 19:20 #3
    nnnnnnnn skrev 2019-10-29 19:12:25 följande:

    blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2018/06/29/kladdkaka-med-hallonmarangsmorkram/

    Kladdkaka med hallonmarängsmörkräm, 10 bitar:

    Kladdkaka:

    150 g smör

    100 g choklad (gärna mörk)

    3 ägg

    2 dl strösocker

    2 dl vetemjöl

    0.5 dl kakao

    1 tsk vaniljsocker

    1 nypa salt

    Marängsmörkräm:

    3 äggvitor

    1.5 dl strösocker

    150 g rumstempererat smör

    150 g hallon

    Gör så här:

    Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (24 cm), låt stå.

    Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme, låt stå.

    Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop och vänd sedan ner smörblandningen. Rör till en klumpfri smet och häll sedan smeten i formen.

    Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tag ut och låt svalna helt.

    Marängsmörkräm: Knäck i äggvitorna i en fettfri bunke, tillsätt strösocker och vispa upp marängen över vattenbad. Vispa hela tiden tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm.

    Mixa hallonen i en mixer och sila dem sedan genom en finmaskig sil. Rör ner hallonpurén (det som blivit i skålen under silen) i marängsmörkrämen och rör om tills allt är väl blandat. Spritsa eller bred smörkrämen på kakan och toppa med lite färska bär.


    Smör är ju gjord på grädde så det funkar inte. Mjölkfritt margarin är svinäckligt. Fast man kanske kan använda nån smöressens? Tack för tipset annars!
  • Tis 29 okt 19:27 #4
    K Kalle skrev 2019-10-29 19:20:55 följande:
    Smör är ju gjord på grädde så det funkar inte. Mjölkfritt margarin är svinäckligt. Fast man kanske kan använda nån smöressens? Tack för tipset annars!
    Mjölkfritt margarin är oftast väldigt smaklöst. Iallafall om man väljer milda mjölkfritt.
  • Tis 29 okt 19:29 #5

    Denna marängen är utan mjölkprodukter:


    Ingredienser (hallonmaräng):


    2 stora äggvitor


    1 dl strösocker


    150 g frysta hallon


    färska hallon och färsk mynta till garnering


     


    Gör såhär:


    Vispa äggvitan med elvisp i en glasskål eller aluminiumbunke till fasta toppar. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en jämn och blank smet. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt vispa på låg hastighet tills alla sockerkristaller i marängen smält. Ta bort skålen från värmen och tillsätt hallonen genom att passera dem genom en finmaskig sil ner i marängen så att du blir av med kärnorna. Vispa till en jämn maräng och toppa din kladdkaka med den. Bränn av marängen om du vill och garnera med färska hallon och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
  • Tis 29 okt 19:34 #6

    Hittade ett recept här ( ej testat själv).

    mjolkfriabakverk.blogg.se/2016/march/hallonmousse-pa-browniebotten.html

    Har du sökt på veganska varianter? Kanske kan få inspo där.

    Banan+ avocado+ kakao + dadel/lönnsirap har jag gjort som tårttopping någon gång. God ihop med hallon men lite nyttighetskänsla på den.


    I slithered here from Eden just to sit outside your door
  • Tis 29 okt 20:18 #7

    Något som är gott, enkelt och mjölkfritt är att bara lägga på minimarshmallows de sista 10 minuterna. Strössla över i slutet av bakningen, ta inte alltför många.

  • Tis 29 okt 20:31 #8
    nnnnnnnn skrev 2019-10-29 19:27:36 följande:

    Mjölkfritt margarin är oftast väldigt smaklöst. Iallafall om man väljer milda mjölkfritt.


    Japp. Smakar bara fett. Smör är gott men har en mjölkprotein-allergisk bekant.
  • Tis 29 okt 20:32 #9
    nnnnnnnn skrev 2019-10-29 19:29:17 följande:

    Denna marängen är utan mjölkprodukter:

    Ingredienser (hallonmaräng):

    2 stora äggvitor

    1 dl strösocker

    150 g frysta hallon

    färska hallon och färsk mynta till garnering

     

    Gör såhär:

    Vispa äggvitan med elvisp i en glasskål eller aluminiumbunke till fasta toppar. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en jämn och blank smet. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt vispa på låg hastighet tills alla sockerkristaller i marängen smält. Ta bort skålen från värmen och tillsätt hallonen genom att passera dem genom en finmaskig sil ner i marängen så att du blir av med kärnorna. Vispa till en jämn maräng och toppa din kladdkaka med den. Bränn av marängen om du vill och garnera med färska hallon och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!


    Super!
  • Tis 29 okt 20:32 #10
    nnnnnnnn skrev 2019-10-29 20:18:44 följande:

    Något som är gott, enkelt och mjölkfritt är att bara lägga på minimarshmallows de sista 10 minuterna. Strössla över i slutet av bakningen, ta inte alltför många.


    Smarrigt!
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll