Mjölkfri mousse? Tips önskas!
blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2018/06/29/kladdkaka-med-hallonmarangsmorkram/
Kladdkaka med hallonmarängsmörkräm, 10 bitar:
Kladdkaka:
150 g smör
100 g choklad (gärna mörk)
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Marängsmörkräm:
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
150 g hallon
Gör så här:
Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (24 cm), låt stå.
Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme, låt stå.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop och vänd sedan ner smörblandningen. Rör till en klumpfri smet och häll sedan smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tag ut och låt svalna helt.
Marängsmörkräm: Knäck i äggvitorna i en fettfri bunke, tillsätt strösocker och vispa upp marängen över vattenbad. Vispa hela tiden tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm.
Mixa hallonen i en mixer och sila dem sedan genom en finmaskig sil. Rör ner hallonpurén (det som blivit i skålen under silen) i marängsmörkrämen och rör om tills allt är väl blandat. Spritsa eller bred smörkrämen på kakan och toppa med lite färska bär.