• Anonym (-)

    Varför frågar läkare vad man jobbar med?

    När jag frågar vad någon jobbar med är det i de allra flesta fall för att få information om huruvida sjukskrivning behövs. I andra hand kan det vara en fråga där svaret påverkar sjukdomsbilden, tex "torr hud"- "jobbar du utomhus i kyla"? Jag kan också ibland fråga om jag fått en uppfattning om att personen jobbar inom vården. Då vill jag tex reda ut ifall jag har med en kollega att göra, och det påverkar vilket språk jag använder mig av.

    Om det någon gång skulle vara så att yrke eller socioekonomisk grupp skulle påverka behandling på något vis så skulle det inte vara till nackdel för patienten. Däremot kanske någon som skall ut på sjön i tre veckor får ett recept på antibiotika som en annan person inte skulle fått. Samma sak om du har svårt att ta dig in till sjukhuset osv. Du kanske behöver läggas in för att du inte har någon som tar han dom dig därhemma, men är du 73 och bygger möbler klarar du dig nog rätt bra själv, och kan anförtros med uppgiften att söka vård på nytt vid försämring.

  • Anonym (-)

    Alla läkare får under utbildningen lära sig att fråga om tex yrke, civilstatus, boende, rökning, alkohol, droger, övriga sjukdomar etc. Det ingår. För alla som håller sig till mallen.

  • Anonym (-)
    Anonym (det ser inte allt.) skrev 2019-11-08 22:23:35 följande:
    Jag brukar aldrig berätta sanningen, (är företagare.) berättar jag är arbetslös.

    När dom frågar vad som hänt, hur skadan uppstod, svar (jag gick), fast det var en mc-cross olycka, läkaren det ser inte ut som du gick?, jag ,men jag gick fort. dom har ofta ställt sig frågande, en gång vägra dom släppa frågan, då fråga jag är det en rättegång? eller sjukvård. då släppte dom det.

    Så nej jag är inte mycket för statistik , det förstör bara försäkringar och så.

    Tar aldrig upp om jag är inkomstförsäkrad eller inte, alltid nej på den frågan, fast jag är det.

    När man försäkrar sig så får man bara en fråga, har du uppsökt läkarvård? det ger grunden för din premie, om du får bra villkor eller inte.man får sälla frågan för vad man sökte sjukvård för, därför säger jag aldrig sanningen, samt inget man kan bli straffad för heller.
    Det här är ju så dumt så man vet inte vad man skall säga. En läkare på tex akuten struntar fullständigt i ditt företag, men bryr sig om din hälsa. Ljuger du om skadans uppkomst får du sämre vård, så enkelt är det. Säger du att du ramlat får du troligen inte samma röntgen som om du säger att du kört omkull med MC. En ortoped beställer tex olika vinklar och olika typer av röntgen till och med beroende på om du tex spelat fotboll och vridit knät, eller om du åkt skridskor och ramlat framåt.
    Läkaren behöver veta skademekanism för att bedöma om det kan finnas skador man inte ser direkt, eller behöver extra prover eller röntgen. Det spelar också roll för läkningsförlopp.
    Har du eget företag kanske du inte behöver/vill ha sjukskrivning, men är du arbetslös kan du behöva intyg att slippa söka jobb en period.
    Läkaren anmäler inte ditt akutbesök till något försäkringsbolag, om du inte själv önskar det. Inte ens då går det alltid kopior dit, utan försäkringsbolaget får på din önskan beställa papper.
    Skulle du behöva använda din försäkring och det visar sig att du inte varit ärlig när du ansökte om den kan du bli utan pengar.

    Som läkare skulle jag fråga dig dessa, för mig relevanta frågor, för att kunna ge dig rätt vård, men vägrar du svara slipper du. Du kan även ge dig av från akuten när du vill, det är frivilligt att få hjälp.
  • Anonym (-)
    Anonym (det ser inte allt.) skrev 2019-11-08 23:11:44 följande:
    Jag är bara bekymrad över att dom så exakt måste veta allt, men av mig kommer sjukvården aldrig få ett rakt svar.dom måste bevisa motsatsen, och turligt nog är inte läkaren så insatt i juridik, som ex en företagare.
    Jag kan fråga läkaren ,varför tror du inte på vad jag berättar? genom lite juridik kan man snacka ner läkare ganska lätt. bara ställa rätt frågor, så backar dom direkt.
    Den värsta sortens patient är den som ljuger för läkaren. Så osmart. Det är sedan inte ovanligt att det är samma person som klagar på att den fått fel vård. Att läkaren backar när du "snackar ner dem" beror på att de har bättre saker för sig än att bemöta din paranoia.
  • Anonym (-)
    Anonym (det ser inte allt.) skrev 2019-11-10 16:08:40 följande:

    Hur han bedömer en skada är upp till läkaren, hur han bedömer rehabilitering utgår från hur man är skadad, inte vad som förorsaka skadan.


    Helt felaktigt.
Svar på tråden Varför frågar läkare vad man jobbar med?