• Anonym (ABC)

    Är du för eller emot aktiv dödshjälp?

    Emot. Assisterat självmord skulle jag kunna tänka mig att godkänna. Det innebär att personen själv utför handlingen som leder till döden. Men att kräva att någon annan aktivt ska utföra dödandet, nej.

    Passiv eutanasi hör inte hit. En människa som dör om man slutar med den livsuppehållande vården behöver inte eutanasi.

    Man talar om självbestämmanderätt. Men om man vill vänta med eutanasin tills man själv är oförmögen att utföra självmordet, så har man samtidigt avsagt sig sin självbestämmanderätt. Bestämmanderätten har då överförts på den som ska utföra eutanasin. Den instansen/personen kan ju säga nej.

    Att dra gränsen mellan att döda eller inte döda, det är lätt. När man väl tillåter dödandet, då har man stigit in i en gråzon. När samhället har vant sig vid att man dödar patienter, så kommer gränserna för vad som är acceptabelt att så småningom förskjutas. Ensamma dementa åldringar t. ex., det blir ju billigare att döda dem än att vårda dem. Eller svårt sjuka som övertalas att begära eutanasi av sina anhöriga. Eller barn som föds med grava handikapp, varför vänta ett par år, om man ändå vet att de kommer att dö?

    Den palliativa vården borde utvecklas så att ingen behöver lida. Palliativ sedering finns också som alternativ.

  • Anonym (ABC)

    [quote=80021627][quote-nick]kaffe skrev 2019-11-09 12:23:48 följande:[/quote-nick]Du drar det till sin spets. Det finns inget som säger att ett ja till aktiv dödshjälp per se måste innebära att oskyldiga människor dödas för att dom är till last för samhället.

    Det finns en annan sida av myntet också. Är det etiskt rätt att till varje pris hålla en människa vid liv med mediciner och teknisk utrustning bara för att man kan? Vem gagnar det ens?

    Det är inte aktiv eutanasi att sluta medicinera och stänga av den tekniska utrustningen. Det verkar vara en vanlig missuppfattning. Passiv eutanasi talar man om, men det är fullt lagligt.

    Jag undrar om det kan vara så att många som säger sig vara för eutanasi i själva verket bara motsätter sig att man upprätthåller en människas liv på konstgjord väg.

  • Anonym (ABC)
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-09 14:24:40 följande:

    Du försöker hävda att det inte finns något lidande alls, för det finns metoder till allt. Bara experimentera och hitta något ungefär. Vad är det för bild du ger dina patienter? Det är inte fel att vara hoppfull, men många sjukdomar har bara en väg, och det innebär otroligt lidande för de flesta.

    Och de som varit med om olyckor som jag tidigare arbetat med, de som är vegetativa. Den yngsta var 14år som jag skrev innan. Hon låg i en säng, luktade illa, alla leder var felställda (kontrakturer), så det gick inte ens att ta ett blodprov i armen, foten eller händerna. Hon fick mat genom en sond som ofta tickade på för fort, vilket gav henne diarréer där hon fick ligga i sitt eget bajs för att hennes assistenter var vana vid doften från henne, struntade i det, eller saknade luktsinne. De gångerna hon inte hade diarré så var hon förstoppad. Hennes mage var som en ballong och man såg hur ont hon hade. För det fick hon inget smärtstillande. Då blev ju förstoppningen värre. Hon fick slangar i rumpan, tvingades att ligga obekvämt på sidan.

    Hon fick aldrig se sig i spegeln mer, dra en hand genom hennes hår, känna sig fin, titta på vilken tv-kanal hon ville, aldrig mer smaka på ett glas vatten. Jag kan fortsätta. Men det är onödigt eftersom du ser det som helt normalt och humant.

    En dag satt jag hos henne för att assistenterna hade möte. Jag började försiktigt att luska i hur hon hade det, och den bedömningen jag gjorde var att hon var fruktansvärt ledsen, hade fruktansvärd ångest, och bara ville dö. 14-år gammal och vill bara dö. Det tog hårt i mig. Jag pratade mycket med min chef och läkarna och undrade vad vi skulle göra. Men anhöriga sa att hon levde ett drägligt liv och därför kunde vi inget mer göra. Ändå stod läkarna på min sida samt resten av arbetsgruppen. Men även om de skulle gett henne ännu starkare mediciner så hade inte hennes anhöriga eller assistenter inte gett henne det. Då blev hon avtrubbad och sov för mycket.


    ?Vegetativt tillstånd beskriver människor som är vid liv men saknar vad vi kallar medvetande.? enligt Wikipedia. Ifall 14-åringen VILLE dö, så kan hon inte ha varit vegetativ.

    Vanvård kan väl aldrig vara ett argument för eutanasi.
  • Anonym (ABC)
    kaffe skrev 2019-11-09 16:52:57 följande:

    Nazisterna praktiserade utrotning/mord av hela folkslag. Aktiv dödshjälp handlar om att hjälpa någon företrädelsevis i livets slutskede att få dö. Någon som vill dö. Jag förstår inte ens hur du kan likställa dom två sakerna.

    Det intressanta är snarare att diskutera vad som är god vård. Är det att förlänga livet på en som är i terminslstadiet genom att droga ner personen? Eller är det att hjälpa en person som uttryckligen bett om att få slippa den sista tiden att få avsluta sitt liv.


    Man lever inte längre för att man är nersövd. Och då slipper man sin sista tid också.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (För aktiv) skrev 2019-11-10 00:27:11 följande:

    Efter att ha jobbat inom vården i nästan halva mitt liv så säger jag att jag är för aktiv dödshjälp.

    Men detta ska vara om patienten är så pass sjuk att man vet att det inte är många månader kvar i livet plus att dom månaderna kommer bestå av smärta och ångest.

    Även när det är i livets slutskede då man inte längre ger näring eller vätska till patienterna utan bara väntar på att dom ska somna in.

    Det är inget värdigt i att ligga själv på en sal där personalen kommer in och vänder patienten varje timma, byter blöja och fukta munnen. Dessa patienter kan ligga upp till 1 vecka innan dom tillslut somnar in.

    Läkarna är livrädda att ordinera tillräcklig med smärtlindring och ångestdämpande just för att man inte vill vara den personen som orsakat att patienten dör när hen får medicin.

    Så pass små doser patienten får i sprutor gör mer skada än nytta.

    Så tycker absolut att vid ett sånt skede ska patienterna få somna in utan ångest och smärta och det ska finnas personal eller anhöriga i rummet. Ingen ska behöva ligga själv och ha dödsångest.


    Om det är ett problem att någon ligger ensam med dödsångest så är lösningen sällskap, inte eutanasi.

    Jag förstår många av argumenten för eutanasi. Däremot borde det vara förbjudet att argumentera för att problemen med vanvård och ensamhet kan lösas om vi inför eutanasi. Så länge de här argumenten ingår i debatten så säger jag bara NEJ! Utveckla och förbättra vården så långt det går först. Sen när det inte går att göra mera på den punkten, då kan man diskutera eutanasi.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-09 22:26:53 följande:

    Uppfattningen du ger är att det finns metoder och hjälp till allt lidande, vilket då bör resultera i att du menar att det inte finns något lidande. Varför är det inte ett sakligt argument? Du skriver ju t.o.m. att man bör söva ner personer som det inte finns något humant sätt att stilla deras lidande på.

    Jag har aldrig, och kommer aldrig, att påstå att någon bör mörda folk. På tal om halmdockor då alltså...

    För att återgå till dina egna argument så säger du att vårdpersonal kan läsa av subtila signaler osv även i vegetativa tillstånd, inte sant?

    Varför misstror du få mig när jag säger att den här tjejen var ångestfylld och inte levde drägligt? Jag pratade med henne och det kom tårar ut ögonen. Visst ställde jag ledande frågor men det var just under den dagen jag lyckades komma så pass nära utan att andra var i rummet. När jag upprepade vad jag misstänkte att hon ville säga mig så infann sig ett lugn i hennes kropp som jag inte sett innan. Det var som att hon fick hopp om att jag skulle hjälpa henne. Jag upprepade de obehagliga orden som ingen hade frågat tidigare. Ville hon dö? Jag sa det på så många sätt jag kunde komma på och försökte få henne att se en ljusare framtid. Blicken skiftade från desperation och ångest till att titta hoppfullt med tårar i ögonen när jag förstod vad hon ville ha sagt.

    Du ska inte tolka detta som att jag önskade livet ur henne eller tänkte mörda henne. Eller assistera självmord.


    Vart försvann det här med att initiativet till eutanasi alltid ska komma från patienten själv? Jag tror att väldigt många skulle tolka frågan ?Vill du dö?? som en uppmaning till att begära eutanasi. Det är också en av orsakerna till att jag säger nej till aktiv eutanasi, jag tror inte att vårdpersonalen i det långa loppet skulle klara av att låta bli att föreslå eutanasi för sina patienter.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (För aktiv) skrev 2019-11-10 10:25:09 följande:

    Ja det är ju otroligt lätt att säga att det bara är att vara med patienten mer och självklart ska ingen behöva ligga själv.

    Dödsångest har patienterna oavsett man sitter och håller i handen eller ligger själva.

    Det finns inte så pass mycket personal som gör att vi kan sitta vid en patient. Kan ha två palliativa och samtidigt ha 5st till dom kräver all hjälp och detta är vi 2 personal på..

    Sen kan jag känna att när man väl har slutat ge vätska eller näring så ska man inte behöva ligga i nästan en vecka. Man lär ha otrolig huvudvärk för vätskebristen och ha ännu mera smärta än någonsin. Pulsen ligger ofta över 120 på dessa patienter och det kommer tillslut bara blod i katetern.

    Det kan inte en personal hjälpa till med även om vi skulle haft mer tid.


    I döendet ingår att kroppen slutar ta emot näring och vätska. I det skedet leder fortsatt dropp till ett ökat lidande. Om patientens tillstånd har missbedömts, och vätskan tas bort för tidigt, då är det självklart att patienten drabbas av vätskebrist. Lösningen på problemet är fortfarande inte eutanasi.

    www.internetmedicin.se/page.aspx
  • Anonym (ABC)
    Drottningen1970 skrev 2019-11-10 14:40:14 följande:

    Fast det handlar ju inte om att andra ska tycka att det är dags att dö för någon utan om att individen SJÄLV vill slippa att fortsätta leva, men kanske behöver praktisk hjälp med det.


    Nej så klart inte ?Jag tycker du ska dö?.

    Men det kommer ju fram gång på gång, man har sett någon vanvårdas och tycker att döden hade varit att föredra. Eller att man själv är rädd för att bli liggande ensam med smutsiga blöjor, och därför är man för eutanasi. Med andra ord: Man har accepterat att bättre vård än så här går det inte att ge / vill vi inte / har vi inte råd att ge. Om man i det läget inför eutanasi, så behöver man ju inte ens försöka göra vården bättre.

    Säg att jag råkar ut för en olycka och blir totalförlamad. ?Vill du dö?? frågar vårdpersonalen. Nej tack, men ni får gärna skaffa mig en personlig assistent och en dator som jag kan styra med ögonrörelser. Vad säger eutanasi-förespråkarna om en sådan begäran?
  • Anonym (ABC)
    kaffe skrev 2019-11-10 15:48:11 följande:

    Vänd lite på det. Säg att du får diagnosen ALS. Du vet att du kommer att dö och du vet att din sista tid kommer bli mycket plågsam.  Hade du då velat ha möjligheten att efterfråga och få en medicin utskriven som du kan ta när du kommit till det stadiet i sjukdomen där du passerat gränsen för vad som är uthärdligt? En medicin som gör att du själv har valet att somna in lugnt och stilla eller fortsätta utan till slutet?


    Jag kan välja att bli nersövd. Det är inte en irreversibel åtgärd, så som eutanasi är. För mig spelar det ingen roll vilketdera som görs, jag är omedveten om omvärlden i vilket fall som helst.
  • Anonym (ABC)
    kaffe skrev 2019-11-10 16:23:05 följande:

    Det kan du ju iofs välja, men om du gör det i livets slutskede skulle jag vilja påstå att en nedsövning är tämligen irreversibel.


    Jag håller med. Det har ingen betydelse för den sjuka om man söver ner för gott eller dödar. Men det blir en skillnad för de levande: Det blir dyrare att söva ner än att döda, och de anhöriga tvingas vänta längre på att personen ska dö. Nersövning är redan tillåtet, det behövs inga nya lagar. Och eftersom man säger att varken ekonomiska orsaker eller de anhörigas åsikter ska få inverka på beslut om eutanasi, så borde ju nersövning vara ett lika bra alternativ.
Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?