• uhsumkat

    Är du för eller emot aktiv dödshjälp?

    Inezzzen skrev 2019-11-09 16:32:18 följande:
    Men snälla! tråden handlar om aktiv dödshjälp till svårt SJUKA och LIDANDE människor och inget annat.
    Så var snäll och sluta med off topic-svammel. Det får du ta i en annan tråd.
    Diskuterar man aktiv dödshjälp måste man faktiskt se helheten, även om den är provocerande. 
    Att SD propagerar för aktiv dödshjälp, att de delar in människor i närande och tärande har i allra högsta grad med saken att göra!

    Det ser man verkligen i tråden, till exempel har man vanvård som ett argument för dödshjälp - att man vill hellre vill ha ihjäl "tärande" människor istället för att se till att de inte vanvårdas. 

    Så jo, politik hör verkligen till tråden och ämnet.
  • uhsumkat
    kaffe skrev 2019-11-09 16:52:57 följande:
    Nazisterna praktiserade utrotning/mord av hela folkslag. Aktiv dödshjälp handlar om att hjälpa någon företrädelsevis i livets slutskede att få dö. Någon som vill dö. Jag förstår inte ens hur du kan likställa dom två sakerna.

    Det intressanta är snarare att diskutera vad som är god vård. Är det att förlänga livet på en som är i terminslstadiet genom att droga ner personen? Eller är det att hjälpa en person som uttryckligen bett om att få slippa den sista tiden att få avsluta sitt liv.
    Nazisterna gjorde mycket mer än begick folkmord på miljontals människor.
    '
    De började med "Aktion T4" (som jag nämnt i några inlägg tidigare. Deras motivering var exakt samma som vi kan läsa om i tråden.

    Nazisterna drog sedan "Aktion T4" till att bli industriell skala.
  • uhsumkat
    kaffe skrev 2019-11-09 17:16:24 följande:
    Du hävdade att ingen med svåra smärtor lever länge. För att motbevisa att du har fel gav jag ryggmärgsskadade som exempel på en grupp som vanligen har svåra smärtor OCH som lever länge.
    Inget annat.
    Nej det gör jag inte. 
    Du kommer med halmdockor som är omöjliga att bemöta.

    Läs det jag skriver och inte det du vill läsa.
    Diskutera därefter sakligt utan halmdockor.

    Tack på förhand.
  • uhsumkat
    Inezzzen skrev 2019-11-09 21:06:22 följande:
    Fast isåfall delar Vänsterpartiet och en rad andra partier också in människor i närande och tärande eftersom de också är för aktiv dödshjälp för svårt lidande människor med dödliga och smärtsamma sjukdomar, så varför du väljer att ta upp och haka upp dig på just ett parti förstår jag inte.
    Politisk svammel får du ta i en annan tråd som sagt.
    Har du läst något av det jag skrivit innan?
    Jag har redan bemött det där från dig. Vad i svaret var det du inte förstod?
  • uhsumkat
    Inezzzen skrev 2019-11-09 21:14:58 följande:
    Jag har läst och du försöker benhårt diskutera off topic. Tråden handlar om aktiv dödshjälp för personer med svåra smärtsamma sjukdomar INTE down syndrom som du drog upp tidigare.
    Du verkar inte ha förstått vad som diskuteras i tråden, eller så vill du bara provocera.
    Nej det är inte off topic. Att du inte förstår sammanhanget är mycket tydligt.
  • uhsumkat
    kaffe skrev 2019-11-09 22:11:54 följande:
    Men att jämföra "Akton T4" med aktiv dödshjälp i livets slutskede där en person faktiskt vill ha hjälp med att dö, där personens enda alternativ är när den ska dö inte om är rätt sjukt som jämförelse. Du verkar inte alls förstå skillnaden.

    Jag har inte sagt att jag är för aktiv dödshjälp. Inte heller att jag är emot . För mej handlar den här tråden om att diskutera fördelar för och emot. Du verkar endast se aktiv dödshjälp som ett sätt att återgå till det nazismen stod för. Jag ser det ur ett lite större perspektiv. Jag ser att det finns både för och nackdelar med aktiv dödshjälp. Vad som är rätt eller fel har jag inte tagit ställning till än. Prova att bortse från Mr Hitler och se om du kan tänka utanför boxen. 

    Så utan att blanda in dina halmdockor. Vilka för och nackdelar ser du med aktiv dödshjälp?
    Jag har förklarat, flera gånger hur det hänger ihop.
    Jag förslår att du läser det jag skrivit. 
    Att nazism uppstod berodde på en mängd olika saker, det är dessa mekanismer jag diskuterar och inte nazismen i sig. 

    Jag ser att du diskuterar ryggmärgsskadade och "svår värk"  i samband med aktiv dödshjälp. Det ger signaler om ideal som rätt bra motsvarade tyskland runt 1900-talet. (Observera att jag inte nämner nazism).
  • uhsumkat
    Inezzzen skrev 2019-11-09 22:18:47 följande:
    Finns inget som helst samband med aktiv dödshjälp till människor som lider av dödliga smärtsamma sjukdomar som hindrar människorna från att leva ett värdigt liv och nazism.
    Du har fått det om bakfoten. Tråden handlar enbart om aktiv dödshjälp till de som lider av de sjukdomarna och inte om människor som lider av vanliga diagnoser som du verkar inbilla dig.

    Det finns ett samband men det framgår väldigt tydligt att du inte förstår det. Varför du inte gör det kan man bara spekulera i. I vilket fall som helst är det inte viktigt att du inte förstår, det viktiga är att de flesta andra gör det.

  • uhsumkat
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-09 22:26:53 följande:
    Uppfattningen du ger är att det finns metoder och hjälp till allt lidande, vilket då bör resultera i att du menar att det inte finns något lidande. Varför är det inte ett sakligt argument? Du skriver ju t.o.m. att man bör söva ner personer som det inte finns något humant sätt att stilla deras lidande på.
    Det är en felaktig slutsats. 
    Ditt ovanstående resonemang och slutsats är likadant som detta:
    En citron är gul. Solen är gul. Alltså är solen en citron.

    Det finns hjälp, absolut. Lidande finns också. Det ena utesluter inte det andra. 

    OM du läser vad JAG skriver så säger jag att man kan söva ner. Kan.
    Du påstår att jag säger något helt annat.
    Det är osaklig argumentation av dig.
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-09 22:26:53 följande:
    Jag har aldrig, och kommer aldrig, att påstå att någon bör mörda folk. På tal om halmdockor då alltså...

    Jaså?
    Nä, bara att ssk är fega som "inte vågar" ge dödliga doser. 
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-09 22:26:53 följande:
    Varför misstror du få mig när jag säger att den här tjejen var ångestfylld och inte levde drägligt? Jag pratade med henne och det kom tårar ut ögonen. Visst ställde jag ledande frågor .

    Därför att kompetent och utbildat folk kan det. Att du inte kan, att du ställer ledande frågor och får de svar du vill ha bevisar faktiskt inget annat än att du är manipulativ. Tyvärr. 
  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 22:33:59 följande:
    Det där med att göra sig till talesperson för resten av världen var det nån som yrade om en bit upp...

    Well, ditt antagande om att de flesta andra förstår och delar din uppfattning om att dödshjälp i den formen som redan idag existerar under ordnade former på flera platser på något vis skulle ha något att göra med tanken på att värdera andras liv utifrån en -30 tals modell är ju ett lysande exempel...
    Nu handlade det om sambandet mellan nazisternas Aktion T4 och propagandan i Sverige för aktiv dödshjälp. Jag inser och förstår att det gick dig förbi.
    Det handlar alltså inte om ett ställningstagande i debatten...
  • uhsumkat
    kaffe skrev 2019-11-10 00:43:00 följande:
    Nej, återigen jag diskuterar inte ryggmärgsskadade. Jag nämnde dom som en passus/ett bevis/ när du hävdade att de som lever med svår smärta oftast inte lever länge. Inget annat. Att påtala att du har fel i ett påstående och använda sej av en grupp människor som motbevisar det du påstår är inte att diskutera denna grupp i samband med dödshjälp.
    Halmdocka.
    Det var inget jag hävdade utan ditt eget påhitt. Halmdocka.
    Det makabra i det här är att du anser att ryggmärgsskadade är att likställa med olidliga plågor. Annars skulle du inte ha projicerat det på mig.


  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 23:28:53 följande:
    Du för helt ologiska cirkelresonemang och avfärdar alla som inte håller med dig som okunniga eller oförmögna att ta till sig din såkallade fakta... pinsam debatteknik.
    Nej absolut inte. Jag vet att du inte vet vad cirkelresonemang är...
  • uhsumkat
    Anonym (ABC) skrev 2019-11-10 08:55:05 följande:
    Om det är ett problem att någon ligger ensam med dödsångest så är lösningen sällskap, inte eutanasi.

    Jag förstår många av argumenten för eutanasi. Däremot borde det vara förbjudet att argumentera för att problemen med vanvård och ensamhet kan lösas om vi inför eutanasi. Så länge de här argumenten ingår i debatten så säger jag bara NEJ! Utveckla och förbättra vården så långt det går först. Sen när det inte går att göra mera på den punkten, då kan man diskutera eutanasi.
    Precis så.

    När jag har argumenterat för exakt samma sak heter det bland förespråkarna att "det inte har med saken att göra utan det får man diskutera i en annan tråd"

    Jag kan bara tolka det som att förespråkarna någonstans inser vad det är de förespråkar - mord istället för vård - och att den tanken/insikten känns rätt obekväm. 

    Det som gör mig obekväm är hur frekvent just det argumentet är och hur vanligt det är bland människor, speciellt de som anonymt påstår att de minsann är vårdpersonal. (Nej, jag tror definitivt inte att de är vårdpersonal utan vanliga knegare som läst om vanvård. Människor som försöker få lite "expertistyngd" till sin åsikt.)

    Det får mig att fundera över hur det står till med empatin och sympatin hos dessa. "Bättre att människor dör än att de vanvårdas. Vanvård ska inte rättas till utan vi gör oss av med problemet genom att se till att människorna dör". Ett sådant resonemang visar rätt grava brister i både empati och sympati.

    Vanliga människor mitt i bland oss. Det blir rätt logiskt då med vittnesmålen  om människor som bara står och tittar eller tom fotograferar vid till exempel olyckor. 
Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?