• Anonym (P)

    Varför tycker så många mammor och bonusmammor illa om varandra?

    Hur kommer det sig att mammor och bonusmammor ofta ogillar varandra? Det känns som att det inte är lika vanligt med såna friktioner mellan pappor och bonuspappor?

  • Svar på tråden Varför tycker så många mammor och bonusmammor illa om varandra?
  • Anonym (P)
    Anonym (nja) skrev 2019-11-12 15:21:39 följande:

    Jag tror inte att din utgångspunkt är sann. Jag tror det visst finns mängder med män som känner likadant, däremot är ju rätt många män såna att de inte säger det utan tiger i sin ensamhet. Många kvinnor pratar med sina vänner om relationer och då även sånt här 


    Jag sa aldrig att det inte fanns, men att det känns som att det inte är lika vanligt. Men det kan mycket väl bara vara min känsla!
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 13:12:00 följande:

    Att använda begreppen biomamma och bonusmamma är säkerligen ett nästan idiotsäkert recept mot katastrof. Det finns bara en mamma och det finns bara en pappa.

    Förutom naturligtvis i samkönade relationer.

    Det är inte så konstigt att föräldrar reagerar om en annan vuxen visar tecken på att nedvärdera förälderns roll, för att därmed höja sin egen status. Biomammor är ett begrepp som av allt att döma ofta används i syfte att provocera. Mamma räcker bra. I heterogena relationer finns en, i homogena kan där finnas två. De har förnamn och kan särskiljas.

    Så förvirrande kan det inte vara för någon. Att som ny kvinna till en man med barn sedan tidigare kalla sig bonusmamma tyder på mentala problem i normalfallet.


    Varför skulle det tyda på mentala problem? Om man tar precis lika mycket ansvar och har precis lika mycket engagemang (eller mer) i barnet som mamman, har man då inte ?rätten? att säga att man är bonusmamma? Det är ju till exempel skillnad på att ta ett barn till sig och verkligen bry sig om hen, se till hens behov, laga mat till dagligen, tvätta åt, städa efter, trösta osv än att vara en relativt närvarande låt säga gudförälder. Har man inte då mer ?rätt? att titulera sig bonusmamma/bonuspappa när man faktiskt har en föräldraroll gentemot barnet än någon som tilldelats rollen gudförälder, träffar barnet högst några gånger i månaden och absolut inte uppfostrar barnet? I en del fall kommer ju faktiskt bonusföräldern in tidigt i barnets liv och då utvecklas ibland ett väldigt starkt band sinsemellan, det är nästan omöjligt att inte ta en föräldraroll om man kommer in i ett väldigt litet barns liv och ska bo med barnet, uppfostra barnet osv.

    I trådar om bonusföräldrar pratas det så ofta om att inte trampa föräldrarna på tårna, att inte ta över deras plats eller få dem att känna sig nedvärderade med begrepp som till exempel biomamma - men det är helt okej att nedvärdera en bonusmamma som tar ett stort föräldraansvar genom att bara kalla henne för pappas nya tjej?
  • Anonym (P)
    Anonym (A) skrev 2019-11-12 12:26:44 följande:

    Mina barn är vuxna idag, men under deras uppväxt hade dom två bonusmammor.

    Den första ville inte ha med dom att göra och hade helst sett att dom inte alls hade kontakt med sin pappa, enligt henne själv.

    Hon var inte snäll med barnen, inte så att hon slog, men hon sa aldrig något snällt till dom, inget dom gjorde dög för henne och hon hackade på allt.

    Droppen kom när hon kallade sonen för jävla skitunge, och han blev jätteledsen, då ringde jag upp henne och skällde ut henne efter noter. 

    Jag pratade även med barnens far, det hände bara en gång.

    Men hon tryckte ständigt ner dom och det är illa nog. 

    Som tur var skilde dom sig och mitt ex fann en ny fru som var den förras raka motsats, varm och öppen, hon visade mina barn respekt men satte gränser för dom.

    Hon lyssnade  på dom om dom behövde prata och hon mötte dom alltid med en stor kram när dom dit.

    Som grädde på moset är hon en kvinna som är duktig på att pyssla, handarbete, inredning, sömnad och sånt som jag är värdelös på.

    Så hon kompletterade mig perfekt, 

    Dessutom får hon mitt koleriska ex att bli lugnare och gladare, vilket gör honom till en bättre pappa. 

    Jag älskar den kvinnan, fan vore hon inte gift skulle jag fria till henne. 


    Kände du någonsin att den sistnämnda försökte ta din ?plats??
  • Anonym (P)
    Anonym (...) skrev 2019-11-12 18:51:52 följande:

    För att bonusmammorna blir mer involverade i bonusbarnen än bonuspapporna. Jag höll mig utanför så mycket jag kunde och då uppstod ingen friktion. Även när kärringen försökte tala om för mig hur jag skulle göra så vägrade jag ta telefonen..


    Mycket möjligt! Är du/har varit bonusmamma eller bonuspappa? Förstår inte riktigt på ditt svar om du är kille eller tjej hehe!
  • Anonym (P)
    Anonym (e) skrev 2019-11-12 09:52:00 följande:

    Det är för att den nya partnern ibland är så ivrig att ta över inte bara pappan utan också barnet. Barnet har redan föräldrar. När barnet blir den nya partnerns livsinnehåll och att vara en bonusmamma ger denna meningen med livet blir det grogrund för konflikt. Och den nya partnern förklarar "jag vill ju bara väl". Det finns band och relationer som hon står utanför. Pappan ska ha en fungerande relation till mamman för barnets skull och där ska inte den nya partnern vara inne och peta. Barnet har en speciell relation till sin mamma som man ska hålla sig utanför, inte hålla på och smsa när barnet är hos sin mamma. En bra första grej är att tänka på sig själv och prata om sig själv med sitt förnamn "Lotta" och inte bonusmamma.


    Det kan ju vara så att föräldrarnas relation är knackig i sig och faktiskt inte har något med bonusmamman att göra? Känns som att det ofta upplevs som att bonusmammor försöker ta mammans plats bara genom att vara närvarande i barnets liv. Jag känner lite spontant att bonusmammor får lite väl mycket skit, antigen gör man som bonusmamma för mycket eller så gör man för lite. Håller med om att man bör kalla sig för sitt eget namn när man pratar om sig själv, däremot kanske man ibland måste förklara vad man har för relation till barnet och då anser jag att bonusmamma/styvmamma funkar alldeles utmärkt så länge inte barnet är obekväm med begreppet
  • Anonym (P)
    Anonym (mami) skrev 2019-11-12 19:00:40 följande:

    Lite överdriven reaktion. Skribenten menade inte att ta ifrån dig namnet bonusmamma utan om det generellt nedvärderande i att kalla mamman för biomamma. En mamma är en mamma. Du kan få vara en bonusmamma.


    Varför är reaktionen överdriven? Skribenten skrev uttryckligen att det tyder på mentala problem om man titulerar sig som bonusmamma? Sedan har jag aldrig sagt att jag är varken mamma eller bonusmamma (eller kvinna för den delen). Jag ifrågasätter hur man kan säga att det tyder på mentala problem om man som kvinna till en pappa kallar sig för bonusmamma samt varför det ses som att man försöker ta en mammas roll för att man är engagerad i sitt bonusbarn. Samt varför det är mer OK att säga att man är gudförälder än bonusförälder när man generellt tar mer ansvar som bonusförälder än gudförälder.

    Jag har sett att många tycker att biomamma är nedvärderande varför jag också ställer frågan hur de då inte kan ses som nedvärderande att kalla en bonusmamma för pappas nya tjej om hon har ett stort ansvar för barnet och faktiskt axlar en föräldraroll. En närvarande bonusmamma älskar ju faktiskt barn som inte är hennes, alltså väljer att älska sin partners barn trots att hon inte måste. Det anser jag vara ganska stort och då kan jag tycka att man har rätt att kalla sig bonusmamma.
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 19:02:54 följande:

    Nu skrev jag i normalfallet. Och jag skrev även ny kvinna.

    Det finns speciella omständigheter där någon annan än den biologiska föräldern är förälder, där barnet faktiskt har behov av att någon tar den rollen. Så är det inte i normalfallet.

    Nej i normalfallet tycker jag inte att någon ny partner har den rätten. Varför skulle de ha det? Barnet har föräldrar.

    Att inte förstå sådana gränser, att känna sig nedvärderad för att en inte får kalla sig mamma till någon annans barn, det tyder på emotionell instabilitet och är ett gränsöverskridande beteende.

    Att jämföra sig med de faktiska föräldrarna och känna sig förfördelad för att de har en annan plats i sina barns liv, det är inte sunt.


    Varför är det så illa att kalla sig för bonusmamma om man tar en föräldraroll i ett barns liv, speciellt om barnet är litet och man har en form av föräldra- & barnrelation? Jag är själv uppvuxen med skilda föräldrar och har alltså haft både bonusmamma och bonuspappa. Jag anser att min bonusmamma har tagit en större föräldraroll än min bonuspappa och har alltid kallat min bonusmamma för just bonusmamma när jag pratar om henne med andra medan jag kallat min bonuspappa för mammas kille. Min bonusmamma kom in i bilden när jag var yngre och vår relation blev naturligt som en föräldra- & barnrelation medan mammas kille kom in i bilden när jag var lite äldre och därför inte behövde ta hand om mig på samma sätt. Jag har stor respekt för min bonusmamma och anser att hon har all rätt att kalla sig för det. Hon har trots allt hämtat/lämnat på skolan, lagat mat till mig, tröstat när jag varit ledsen, lagat mat till mig, tagit hand om mig när jag varit sjuk, lekt med mig osv precis som mina föräldrar gjort - för att hon älskat mig och valt att göra detta när hon egentligen inte behövt. Min mamma har alltid uppskattat min bonusmamma för att hon tagit hand om mig varannan vecka.
  • Anonym (P)
    Anonym (Hmm) skrev 2019-11-12 19:05:41 följande:

    Har två barn med två olika mammor.

    Deras "bonus-morsa" är väl den bästa man kan tänka sig

    trots att mina barn har ett antal år emellan sig.

    Hon är lika bra med min vuxna dotter som med min

    tonårige son.

    I sonens fall ... kanske även bättre än bio-mamman

    då hon möter honom som "ungdom" och inte som barn.

    Jag märker att de gillar henne.

    Kan nog inte bli så mycket bättre tror jag ??!!


    Skönt! Hur är relationen mellan bonusmamman och barnens mammor?
  • Anonym (P)
    Anonym (mami) skrev 2019-11-12 19:53:18 följande:

    Därför att man faktiskt tar över/försöker ta över mammans roll. Det är föräldrarnas ansvar att ta hand om sina barn. Såklart barn behöver extra vuxna runtomkring sig men de behöver inga nya föräldrar utan att de befintliga föräldrarna ska finnas till för dem.


    Så vad är det som gör att man försöker ta över mammans roll? Att man säger att man är bonusmamma de gånger man nu behöver förklara vem man är eller att man är engagerad i barnet? Tycker du att man ska behandla sin partners barn som sina egna eller ska man göra skillnad på barnen i sitt hushåll för att undvika att ta över mammans roll?
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 20:06:30 följande:

    Varför är det så illa att inte kalla sig för mamma eller pappa då det inte är det en är?


    Du skulle kunna svara på min fråga istället för att svara med en motfråga, men som svar på din motfråga så anser jag att man som närvarande bonusförälder för all del kan kalla sig för bonusförälder/extraförälder/styvförälder då denna faktiskt tar ett föräldraansvar över barnet. En extra vuxen för mig kan likaväl vara mammans bästa kompis som man har en fin relation med men som inte uppfostrar. Om man uppfostrar ett barn på halvtid så anser jag att den personen är en förälder oavsett om man har biologiska band eller inte. Personen ersätter i de flesta fall inte en redan existerande förälder utan kompletterar helt enkelt föräldraskalan som i vissa fall faktiskt består av fyra föräldraroller där två är föräldrar och två är bonusföräldrar.
  • Anonym (P)
    Anonym (mami) skrev 2019-11-12 20:18:13 följande:

    Jag vet inte. Gör bara analys av samhället jag lever i. Och en förklaringsmodell till varför det är mer konflikter mellan mammor och bonusmammor än pappor och bonuspappor.

    Tycker att man ska behandla barn man möter med respekt och omsorg.


    På sättet du uttryckte dig så tolkade jag det som att du tycker att man som bonusmamma försöker ta över mammans roll för att man tar ansvar för barnet, men jag kanske misstolkade dig? Det känns motsägelsefullt att man ska möta barnet med omsorg om man inte får ta något ansvar då det inkräktar på mammans roll.
  • Anonym (P)
    Anonym (mami) skrev 2019-11-12 20:20:09 följande:

    En bonusmamma som tar barn om barnen på heltid varannan vecka (istället för pappan som kör lastbil eller vad det nu än kan vara här på familjeliv) har faktiskt tagit över mammans roll varannan vecka.


    Fast nu blir jag förvirrad. Gör bonusmamman fel i situationer som ser ut så? Är det då bonusmamman som ?tar över?? Eller ställer hon upp för familjen?

    En bonusmamma som tillsammans med pappan tar hand om de barn som finns i hushållet då? Eller är det viktigt att det är just pappan som ser till barnets behov, bonusmamman kan tex inte natta barnet eller läsa läxor med barnet för att då tar hon över mammans roll? Vart går gränsen?
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 20:34:22 följande:

    Vem tror du barnen vill vara med varannan vecka, sin pappa eller pappas tjej?


    Förhoppningsvis båda då det ju är så det är. Sen tänker jag att man också kanske bör respektera att familjers förutsättningar ser olika ut. Om det är så att pappans jobb kräver att han jobbar oregelbundna tider till exempel, är det då hemskt av bonusmamman att ställa upp för hushållet och ta hand om barnet? Är det då bättre att barnet bor heltid hos sin mamma som kanske i sin tur sliter som ensamstående och skulle uppskatta varannan vecka för att få ihop sin ekonomi - bara för att stackars barnet ska slippa vara med sin kanske jättebra bonusmamma?
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 20:33:07 följande:

    Det är gränsöverskridande mot föräldrarna, och även mot barnen kan jag tycka, om vi pratar om små barn. Barnen har inte möjlighet att välja, och vems behov är det vi tillgodoser här?

    Barnets behov? Barnet har i det här scenariot två föräldrar. Varför förutsätter du att där finns behov av fler uppfostrande föräldrar?

    Föräldrarnas behov? Ibland kanske, speciellt när det gäller den nya kvinnan. Men innebär det att det är bra eller ens nödvändigt att ta en föräldraroll? Barnen behöver väl tid med föräldern, inte med den nya partnern i första hand? Snarare berövas barn något här, anser jag. Inte ovanligt att pappan lämpar över ansvar på den nya kvinnan, och om hon tar en föräldraroll berövas barnen en mer närvarande pappa.

    Nya partnerns behov? Ja, det verkar så. En del känner sig tydligen kränkta om de inte har samma status hos barnen som föräldrarna.

    Att komma in i en redan existerande familj innebär att ha en annan roll än i en sk. kärnfamilj, generellt.

    Två personer vilka har barn ihop har gått skilda vägar. In kommer en ny partner och vill vara förälder. Uppfostra och trösta och baka bullar. Gärna bli kallad mamma också. Den riktiga mamman kallas numer biomamma. Hon födde barnet, det var allt. Bonusmamma vill vara jämbördig biomamma. Även när det gäller föräldraskapet. Hon tycker att biomamma är ett psycho som har en konflikt med pappan...

    Ja jösses.


    Nu är vi återigen på det här med att ta över. Jag har aldrig pratat om bonusföräldrar som kommer in och förutsätter att bli kallad för mamma, det är en extremvariant av bonusmammor som jag tror (och hoppas) inte är majoriteten. Jag anser inte att man som bonusmamma bör ta över mammans roll, bli kallad mamma av barnen eller liknande. Men jag tycker att det är fantastiskt när bonusmammor engagerar sig i barnen, hjälper till att uppfostra dem till fina människor, bryr sig om dem, älskar dem. Om hon även bakar bullar och tröstar barnen är det väl jättefint!

    Det blir väldigt svårt att förstå vart en del av er anser att gränsen går. Bonusmamman ska visa respekt och omsorg, gärna kärlek och hon ska behandla barnet likt hennes egna barn - men hon ska absolut inte uppfostra eller trösta barnet för då kliver hon på mammans territorium. Hänger inte alls med i logiken.
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 21:18:04 följande:

    Att bo varannan vecka när det inte finns anledning till det? Inte ok. Ja, då är det bättre om barnet får bo hos sin mamma. Pappa får betala underhåll givetvis.


    Vad menar du med ?finns anledning till det?? Anledningen är ju såklart att barnet har rätt till sin pappa och eventuellt de syskon som finns i hushållet? Huvudsaken är ju vad barnet mår bra av - och om barnet trivs hos pappa och bonusmamma oavsett hur de lägger upp vardagen i sitt hushåll så ska väl barnet såklart få bo där. Hade du tyckt likadant om det var omvända roller?
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 21:41:20 följande:

    Jag tycker helt enkelt inte att den nya partnern ska ta en föräldraroll.

    Det räcker med två uppfostrande föräldrar. De ansvarar för uppfostran. Den nya partnern får stiga tillbaka, det är föräldrarna som överför värderingar och fattar beslut. Det är inte den nya partnern som står i centrum här, det är något den personen får leva med då hen ger sig in i en existerande familj.


    Så hon ska helt enkelt inte ha så mycket att säga till om i sitt eget hem? Hur blir det då när låt säga pappan och hon får gemensamma barn? Eller om hon har barn sedan innan? Ska alla då uppfostras? Jag håller inte med utan tycker att hos pappa uppfostrar han och eventuell bonusmamma, hos mamma uppfostrar hon och eventuell bonuspappa. Bäst är om samtliga parter har samma syn på uppfostran och kommer överens men om det inte går så får man göra det bästa av situationen och iallafall respektera varandra. Och alltid utgå från barnet, i alla lägen. Jag köper dock inte att en bonusförälder ska sitta utan bestämmanderätt i sitt eget hem.
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 21:43:20 följande:

    Då får du se till att ta ditt föräldraansvar och inte dumpa det på en partner.


    Man behöver ju inte dumpa över sitt föräldraansvar för att ens partner är delaktig i ens barns liv?
  • Anonym (P)
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 22:38:22 följande:

    Så hon ska helt enkelt inte ha så mycket att säga till om i sitt eget hem? Hur blir det då när låt säga pappan och hon får gemensamma barn? Eller om hon har barn sedan innan? Ska alla då uppfostras? Jag håller inte med utan tycker att hos pappa uppfostrar han och eventuell bonusmamma, hos mamma uppfostrar hon och eventuell bonuspappa. Bäst är om samtliga parter har samma syn på uppfostran och kommer överens men om det inte går så får man göra det bästa av situationen och iallafall respektera varandra. Och alltid utgå från barnet, i alla lägen. Jag köper dock inte att en bonusförälder ska sitta utan bestämmanderätt i sitt eget hem.


    Ska alla då uppfostras olika ska det stå såklart!
  • Anonym (P)
    Akidoki skrev 2019-11-12 22:46:09 följande:

    Ja, om barnets mamma lämpar över barnet på den nya partnern och arbetar hela veckan är det bättre för barnet att bo hos pappan.

    Barnet är hos föräldern för att träffa föräldern. Inte för att uppfostras av förälderns nya partner.


    Och vad tycker du lämpa över är?
Svar på tråden Varför tycker så många mammor och bonusmammor illa om varandra?