• Akidoki

    Varför tycker så många mammor och bonusmammor illa om varandra?

    Att använda begreppen biomamma och bonusmamma är säkerligen ett nästan idiotsäkert recept mot katastrof. Det finns bara en mamma och det finns bara en pappa.

    Förutom naturligtvis i samkönade relationer.

    Det är inte så konstigt att föräldrar reagerar om en annan vuxen visar tecken på att nedvärdera förälderns roll, för att därmed höja sin egen status. Biomammor är ett begrepp som av allt att döma ofta används i syfte att provocera. Mamma räcker bra. I heterogena relationer finns en, i homogena kan där finnas två. De har förnamn och kan särskiljas.

    Så förvirrande kan det inte vara för någon. Att som ny kvinna till en man med barn sedan tidigare kalla sig bonusmamma tyder på mentala problem i normalfallet.

  • Akidoki
    Zarch skrev 2019-11-12 13:42:36 följande:

    Nu har jag inte hört uttrycket biomamma och bonusmamma utanför det här forumet men det är rätt så humor hur triggade några av er blir.

    Verkar vara lika bra att kalla den andre för kärringjävel, subba eller häxa än just biomamma och bonusmorsa. Betydligt mindre provocerande.


    Okej. Jag känner mig inte särskilt triggad. Jag förstår mekanismerna dock, utifrån mänskligt beteende, men då jag själv inte har någon erfarenhet av problemet är det svårt att uppleva känslan.

    Av ditt inlägg att döma kände du ett behov av att förlöjliga Ändra kvinnor. Varför det?
  • Akidoki
    Zarch skrev 2019-11-12 14:09:22 följande:

    Vad har det med andra kvinnor att göra? Älskar att förlöjliga män också, jag hatar alla!

    Men om jag ska vara seriös. Jag har nu gått in i några trådar och sett spaltmetrar med sidor där folk verkar gå upp i falsett över speciellt uttrycket biomamma. Det är klart att jag själv inte benämner mig eller andra morsor som det men är det verkligen nödvändigt att plocka fram luktsaltet? Är vi så kåta på att gå runt och känna oss så himla kränkta i dagens samhälle?


    Det är din tolkning av skriven text att jag plockar fram luktsaltet och triggas. Du tror inte då att det ligger mer hos dig varför du uppfattar det så?

    Att vara förälder till sitt barn är väl den mest känslo- och driftstyrda roll vi har under våra liv? Är det då konstigt att det är känsligt då familjer bryter upp och någon annan kliver in och benämner sig mamma till dina barn? Särskilt om relationerna inte fungerar optimalt.

    Du får naturligtvis hata vem du vill. Det är bara omoget.
  • Akidoki
    Anonym (Miss A) skrev 2019-11-12 14:40:59 följande:

    Det viktigaste är väl ändå inte hur man benämner sig utan hur man agerar?!

    Går man in med inställningen att alla som benämner sig som biomamma är skit så lär det vara så oavsett hur bra eller bättre föräldrar de är jämfört med de biologiska föräldrarna. Din inställning är ganska talande. Hoppas du slipper bli styvmamma och riskera att bli avskydd för det.


    Menar du alla som benämner sig som bonusmamma är skit?
  • Akidoki
    Zarch skrev 2019-11-12 14:39:15 följande:

    Jag har bara läst om dessa uttryck här på familjeliv, ungefär på samma sätt som det diskuteras ÄL och BIM. Inget jag hör att folk går runt och säger ute i ?det verkliga livet? så varför bli så upprörd?

    Men ja, kvinnor och män (de sistnämnda verkar ju inte provocera folk, bonuspappor är alltid likvärdiga som papporna självs) som inleder relationer med folk som har barn sedan innan och som är relativt smarta bör kalla sig för mammas kille eller pappas tjej. Allt för husfridens skull!


    Jag har absolut hört uttrycket utanför familjeliv. Dessa människor rör sig ute i verkligheten.

    Eftersom jag inte är upprörd blir det svårt att svara på frågan varför jag är upprörd. Det blir mer en halmdocka från din sida.

    Hur pappor känner angående exets nya tror jag skiljer sig en hel del från hur kvinnor känner angående mannens nya. Till viss del (Svårt att säga hur mycket) handlar det sannolikt om könsroller.

    Jag är av åsikten att det är korkat generellt att kalla sig för mamma eller pappa till någon annans barn i normalfallet. Den som gör det hamnar med stor sannolikhet i en konflikt.
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 18:47:03 följande:

    Varför skulle det tyda på mentala problem? Om man tar precis lika mycket ansvar och har precis lika mycket engagemang (eller mer) i barnet som mamman, har man då inte ?rätten? att säga att man är bonusmamma? Det är ju till exempel skillnad på att ta ett barn till sig och verkligen bry sig om hen, se till hens behov, laga mat till dagligen, tvätta åt, städa efter, trösta osv än att vara en relativt närvarande låt säga gudförälder. Har man inte då mer ?rätt? att titulera sig bonusmamma/bonuspappa när man faktiskt har en föräldraroll gentemot barnet än någon som tilldelats rollen gudförälder, träffar barnet högst några gånger i månaden och absolut inte uppfostrar barnet? I en del fall kommer ju faktiskt bonusföräldern in tidigt i barnets liv och då utvecklas ibland ett väldigt starkt band sinsemellan, det är nästan omöjligt att inte ta en föräldraroll om man kommer in i ett väldigt litet barns liv och ska bo med barnet, uppfostra barnet osv.

    I trådar om bonusföräldrar pratas det så ofta om att inte trampa föräldrarna på tårna, att inte ta över deras plats eller få dem att känna sig nedvärderade med begrepp som till exempel biomamma - men det är helt okej att nedvärdera en bonusmamma som tar ett stort föräldraansvar genom att bara kalla henne för pappas nya tjej?


    Nu skrev jag i normalfallet. Och jag skrev även ny kvinna.

    Det finns speciella omständigheter där någon annan än den biologiska föräldern är förälder, där barnet faktiskt har behov av att någon tar den rollen. Så är det inte i normalfallet.

    Nej i normalfallet tycker jag inte att någon ny partner har den rätten. Varför skulle de ha det? Barnet har föräldrar.

    Att inte förstå sådana gränser, att känna sig nedvärderad för att en inte får kalla sig mamma till någon annans barn, det tyder på emotionell instabilitet och är ett gränsöverskridande beteende.

    Att jämföra sig med de faktiska föräldrarna och känna sig förfördelad för att de har en annan plats i sina barns liv, det är inte sunt.
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 19:40:25 följande:

    Varför är det så illa att kalla sig för bonusmamma om man tar en föräldraroll i ett barns liv, speciellt om barnet är litet och man har en form av föräldra- & barnrelation? Jag är själv uppvuxen med skilda föräldrar och har alltså haft både bonusmamma och bonuspappa. Jag anser att min bonusmamma har tagit en större föräldraroll än min bonuspappa och har alltid kallat min bonusmamma för just bonusmamma när jag pratar om henne med andra medan jag kallat min bonuspappa för mammas kille. Min bonusmamma kom in i bilden när jag var yngre och vår relation blev naturligt som en föräldra- & barnrelation medan mammas kille kom in i bilden när jag var lite äldre och därför inte behövde ta hand om mig på samma sätt. Jag har stor respekt för min bonusmamma och anser att hon har all rätt att kalla sig för det. Hon har trots allt hämtat/lämnat på skolan, lagat mat till mig, tröstat när jag varit ledsen, lagat mat till mig, tagit hand om mig när jag varit sjuk, lekt med mig osv precis som mina föräldrar gjort - för att hon älskat mig och valt att göra detta när hon egentligen inte behövt. Min mamma har alltid uppskattat min bonusmamma för att hon tagit hand om mig varannan vecka.


    Varför är det så illa att inte kalla sig för mamma eller pappa då det inte är det en är?
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 20:11:02 följande:

    Du skulle kunna svara på min fråga istället för att svara med en motfråga, men som svar på din motfråga så anser jag att man som närvarande bonusförälder för all del kan kalla sig för bonusförälder/extraförälder/styvförälder då denna faktiskt tar ett föräldraansvar över barnet. En extra vuxen för mig kan likaväl vara mammans bästa kompis som man har en fin relation med men som inte uppfostrar. Om man uppfostrar ett barn på halvtid så anser jag att den personen är en förälder oavsett om man har biologiska band eller inte. Personen ersätter i de flesta fall inte en redan existerande förälder utan kompletterar helt enkelt föräldraskalan som i vissa fall faktiskt består av fyra föräldraroller där två är föräldrar och två är bonusföräldrar.


    Det är gränsöverskridande mot föräldrarna, och även mot barnen kan jag tycka, om vi pratar om små barn. Barnen har inte möjlighet att välja, och vems behov är det vi tillgodoser här?

    Barnets behov? Barnet har i det här scenariot två föräldrar. Varför förutsätter du att där finns behov av fler uppfostrande föräldrar?

    Föräldrarnas behov? Ibland kanske, speciellt när det gäller den nya kvinnan. Men innebär det att det är bra eller ens nödvändigt att ta en föräldraroll? Barnen behöver väl tid med föräldern, inte med den nya partnern i första hand? Snarare berövas barn något här, anser jag. Inte ovanligt att pappan lämpar över ansvar på den nya kvinnan, och om hon tar en föräldraroll berövas barnen en mer närvarande pappa.

    Nya partnerns behov? Ja, det verkar så. En del känner sig tydligen kränkta om de inte har samma status hos barnen som föräldrarna.

    Att komma in i en redan existerande familj innebär att ha en annan roll än i en sk. kärnfamilj, generellt.

    Två personer vilka har barn ihop har gått skilda vägar. In kommer en ny partner och vill vara förälder. Uppfostra och trösta och baka bullar. Gärna bli kallad mamma också. Den riktiga mamman kallas numer biomamma. Hon födde barnet, det var allt. Bonusmamma vill vara jämbördig biomamma. Även när det gäller föräldraskapet. Hon tycker att biomamma är ett psycho som har en konflikt med pappan...

    Ja jösses.
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 20:28:09 följande:

    Fast nu blir jag förvirrad. Gör bonusmamman fel i situationer som ser ut så? Är det då bonusmamman som ?tar över?? Eller ställer hon upp för familjen?

    En bonusmamma som tillsammans med pappan tar hand om de barn som finns i hushållet då? Eller är det viktigt att det är just pappan som ser till barnets behov, bonusmamman kan tex inte natta barnet eller läsa läxor med barnet för att då tar hon över mammans roll? Vart går gränsen?


    Vem tror du barnen vill vara med varannan vecka, sin pappa eller pappas tjej?
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 21:06:20 följande:

    Förhoppningsvis båda då det ju är så det är. Sen tänker jag att man också kanske bör respektera att familjers förutsättningar ser olika ut. Om det är så att pappans jobb kräver att han jobbar oregelbundna tider till exempel, är det då hemskt av bonusmamman att ställa upp för hushållet och ta hand om barnet? Är det då bättre att barnet bor heltid hos sin mamma som kanske i sin tur sliter som ensamstående och skulle uppskatta varannan vecka för att få ihop sin ekonomi - bara för att stackars barnet ska slippa vara med sin kanske jättebra bonusmamma?


    Att bo varannan vecka när det inte finns anledning till det? Inte ok. Ja, då är det bättre om barnet får bo hos sin mamma. Pappa får betala underhåll givetvis.
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 21:16:27 följande:

    Nu är vi återigen på det här med att ta över. Jag har aldrig pratat om bonusföräldrar som kommer in och förutsätter att bli kallad för mamma, det är en extremvariant av bonusmammor som jag tror (och hoppas) inte är majoriteten. Jag anser inte att man som bonusmamma bör ta över mammans roll, bli kallad mamma av barnen eller liknande. Men jag tycker att det är fantastiskt när bonusmammor engagerar sig i barnen, hjälper till att uppfostra dem till fina människor, bryr sig om dem, älskar dem. Om hon även bakar bullar och tröstar barnen är det väl jättefint!

    Det blir väldigt svårt att förstå vart en del av er anser att gränsen går. Bonusmamman ska visa respekt och omsorg, gärna kärlek och hon ska behandla barnet likt hennes egna barn - men hon ska absolut inte uppfostra eller trösta barnet för då kliver hon på mammans territorium. Hänger inte alls med i logiken.


    Jag tycker helt enkelt inte att den nya partnern ska ta en föräldraroll.

    Det räcker med två uppfostrande föräldrar. De ansvarar för uppfostran. Den nya partnern får stiga tillbaka, det är föräldrarna som överför värderingar och fattar beslut. Det är inte den nya partnern som står i centrum här, det är något den personen får leva med då hen ger sig in i en existerande familj.
  • Akidoki
    Anonym (Hmm) skrev 2019-11-12 21:33:37 följande:

    Finns gott om barn, både killar och tjejer som skulle

    må betydligt bättre av att bo med sina pappor också

    Just saying ..

    Jag är 50% pappa till min son och skulle ALDRIG

    acceptera mindre umgänge - aldrig!!!

    Torskade tyvärr tid på min dotter och det gör jag INTE om igen!

    Barn är det vi ska vara rädda om! 

    Inget annat!!!


  • Akidoki
    Anonym (Hmm) skrev 2019-11-12 21:33:37 följande:

    Finns gott om barn, både killar och tjejer som skulle

    må betydligt bättre av att bo med sina pappor också

    Just saying ..

    Jag är 50% pappa till min son och skulle ALDRIG

    acceptera mindre umgänge - aldrig!!!

    Torskade tyvärr tid på min dotter och det gör jag INTE om igen!

    Barn är det vi ska vara rädda om! 

    Inget annat!!!


    Anonym (Hmm) skrev 2019-11-12 21:33:37 följande:

    Finns gott om barn, både killar och tjejer som skulle

    må betydligt bättre av att bo med sina pappor också

    Just saying ..

    Jag är 50% pappa till min son och skulle ALDRIG

    acceptera mindre umgänge - aldrig!!!

    Torskade tyvärr tid på min dotter och det gör jag INTE om igen!

    Barn är det vi ska vara rädda om! 

    Inget annat!!!


    Då får du se till att ta ditt föräldraansvar och inte dumpa det på en partner.
  • Akidoki
    Anonym (Hmm) skrev 2019-11-12 21:53:42 följande:

    Skulle aldrig göra det.

    Min plastmamma är som sagt mer tolerant än mitt ex ....

     ... gissa varför det finns ett ex, hahahaha


    Du är ju själv ett ex...
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 22:34:25 följande:
    Vad menar du med ?finns anledning till det?? Anledningen är ju såklart att barnet har rätt till sin pappa och eventuellt de syskon som finns i hushållet? Huvudsaken är ju vad barnet mår bra av - och om barnet trivs hos pappa och bonusmamma oavsett hur de lägger upp vardagen i sitt hushåll så ska väl barnet såklart få bo där. Hade du tyckt likadant om det var omvända roller?
    Ja, om barnets mamma lämpar över barnet på den nya partnern och arbetar hela veckan är det bättre för barnet att bo hos pappan.

    Barnet är hos föräldern för att träffa föräldern. Inte för att uppfostras av förälderns nya partner.
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 22:38:22 följande:
    Så hon ska helt enkelt inte ha så mycket att säga till om i sitt eget hem? Hur blir det då när låt säga pappan och hon får gemensamma barn? Eller om hon har barn sedan innan? Ska alla då uppfostras? Jag håller inte med utan tycker att hos pappa uppfostrar han och eventuell bonusmamma, hos mamma uppfostrar hon och eventuell bonuspappa. Bäst är om samtliga parter har samma syn på uppfostran och kommer överens men om det inte går så får man göra det bästa av situationen och iallafall respektera varandra. Och alltid utgå från barnet, i alla lägen. Jag köper dock inte att en bonusförälder ska sitta utan bestämmanderätt i sitt eget hem.
    Hon har inte någon bestämmanderätt över barnets uppfostran. Det är pappans ansvar tillsammans med mamman.

  • Akidoki
    Akidoki skrev 2019-11-12 22:46:09 följande:
    Ja, om barnets mamma lämpar över barnet på den nya partnern och arbetar hela veckan är det bättre för barnet att bo hos pappan.

    Barnet är hos föräldern för att träffa föräldern. Inte för att uppfostras av förälderns nya partner.
    Då talar jag om arbetar bort tiden. Inte sköter ett heltidsarbete. 
  • Akidoki
    Anonym (P) skrev 2019-11-12 22:48:01 följande:
    Och vad tycker du lämpa över är?
    Att lämna över föräldraansvaret på partnern därför att jobbet är så viktigt, osv. Så som det faktiskt inte är helt ovanligt att män gör.

  • Akidoki
    Anonym (Hmm) skrev 2019-11-12 22:59:40 följande:

    Om barnet vistas hos den nya föräldra-kombinationen så

     gäller deras "uppfostran".

    Ofta idag skiter ju folk i detta och tror att skolan och

    samhället ska uppfostra barnen!

    De kan dra åt helvete - barn ska uppfostras i hemmet!

    Av vuxna - oavsett de är biologiska föräldrar eller inte!

    Det är vi vuxna som formar barnen! Punkt!


    Därav dina konflikter.
  • Akidoki
    BDN skrev 2019-11-13 05:57:55 följande:

    Så går det inte att leva såvida inte barnen är i princip vuxna när man som ny partner kommer in. Skulle aldrig för mitt liv stå tillbaka för att uppfostra mitt bonusbarn bara för att barnet fötts av en annan kvinna. Skulle aldrig för mitt liv inte tillåtas sätta reglerna i mitt eget hem. Att förväntas inte uppfostra hemmavarande barn för att man inte är biologisk/juridisk förälder är sjukt.


    Nej, att inte den faktiska föräldern är närvarande och tar föräldraansvaret är tragiskt. Sedan som alltid i diskussioner på Internet hamnar en i omöjliga extremer med hårddragna bokstavstolkningar.

    Du förstår väl att jag inte menar att den nya partnern inte får interagera med barnen eller ta ett vuxenansvar?

    Det är bestämmanderätten över hur barnen ska uppfostras och det huvudsakliga föräldraansvaret som ska ligga på föräldern.

    Det är inte ok att föräldern är frånvarande (fysiskt eller psykiskt) under sin vecka och den nya partnern sköter familj av. Då tycker jag att barnet ska slippa varannanveckalivet och få bo hos den förälder som är närvarande.
Svar på tråden Varför tycker så många mammor och bonusmammor illa om varandra?