Inlägg från: Anonym (Koll) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Koll)

    Vill bli friad till

    Fjäril kär skrev 2019-11-13 17:40:56 följande:

    Ett exempel... Ett par förlovar sig och pratar om att gifta sig, de är överens om att det är vad de vill men vill vänta lite då de är unga. De får barn efter något år och tiden går och åren går. Efter två barn har sex år plötsligt gått och ännu inget prat om bröllop... och en dag går mannen ner på knä och friar och de återupptar prat om bröllop och sätter ett datum för bröllop samma kväll.

    Eller som ett par kompisar till mig.. På BB med sitt första barn kommer de på att de vill gifta sig. De är inte förlovade. De planerar bröllopet och gifter sig i samband med barnets dop. Dagen före bröllopet får hon ett vackert frieri och de förlovar sig och bara ett halvt dygn senare gifter de sig.

    Är detta verkligen så märklig och konstigt?


    Ja det är det. Att fria är att fråga om någon vill gifta sig och då blir man förlovad. Man kan ju inte fria till sin fästmö, då har man ju redan bestämt att gifta sig.

    Men det är klart alla gör som de vill. Jag brukar kalla bilen för cykel och huset för myrstacken för att det passar mig och min familj
  • Anonym (Koll)
    Anonym (Kluven) skrev 2019-11-13 18:01:24 följande:

    Tack för allas svar och syn på saken! Mycket möjligt att det är samtidens Hollywoodfilmer som påverkat en.


    Det traditionellt svenska är att fria lite enklare utan ring, eller med en symbolisk ring, svaras det ja är man förlovad och går tillsammans och provar ut ringar.

    Dvs båda har förlovningsring i Sverige.

    Med Hollywoodfilmerna har stora överraskande frierier med tjusig ring kommit hit, inget fel med det, men inte gammal tradition här.
  • Anonym (Koll)
    Anonym skrev 2019-11-13 19:04:33 följande:

    Fel.

    Det traditionella här är att förlova sig, ibland med äktenskapsplaner och ibland utan.

    Man blir inte per automatik förlovad för att man frågat någon om den vill gifta sig. Lite komiskt att du tror det. 


    Det beror på vad du menar med traditionell, jag som släktforskare menar början av 1900-talet och bakåt

    Läs några romaner från den här tiden, kolla historiska källor om du inte tror mig.

    Förlovad betyder just att lova att gifta sig, och det är det man blir när man bestämt sig för att gifta sig. De senaste kanske halva decenniet har folk valt att använda ordet annorlunda, det är helt upp till dem, alla gör som de vill, men det är inte den ursprungliga betydelsen.
Svar på tråden Vill bli friad till