Inlägg från: Anonym (Spec. ped) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Spec. ped)

    Kan barn utredas mot förälders vilja?

    Cheescake skrev 2019-11-15 15:29:11 följande:

    Nej självklart inte. Men man fucka upp skolan utan att ha ADHD eller en annan npf- diagnos.

    Min kommentar var att just polis är ett av de yrken som man inte ja ha eller ens komma in på skolan med en npf-diagnos eller adhd-diagnos oavsett om man har alla betygskriterier som krävs.


    Barn med obehandlad Adhd har ofta inte fullständiga betyd så dom kommer ändå inte in.

    Många med obehandlad adhd hamnar i andra skalan långt från polis. Drogmissbruk och kriminalitet är otroligt vanligt bland pojkar som har en obehandlad adhd.
  • Anonym (Spec. ped)
    Cheescake skrev 2019-11-15 18:10:37 följande:

    Ja, generellt kan de ha ofullständiga betyg. Känner dock en som fått ADHD diagnos i vuxen ålder men klarade att fullgöra både grundskolan och gymnasiet. H*n ville dock aldrig bli polis utan läkare, och jobbar idag som det. H*m fick ADHD-diagnos som 20 åring och hade inga problem med skolan, varken i grundskolan eller gymnasiet. Hade inte heller problem med att läsa till läkare.


    Då har man en lindrig form som ofta inte behöver utredas eller medicineras. Har man inga problem att klara skolarbetet så uppfyller man inte ens alla bups kriterier för diagnosen. Om man inte har problem i skolan så är det också extremt osannolikt att en skola skulle begära utredning.
  • Anonym (Spec. ped)
    Billan05 skrev 2019-11-15 20:39:47 följande:

    Skolan får inte göra något, så länge vårdnadshavaren inte vill d...


    Vi går lov att göra en pedagogisk utredning och extra anpassningar utan föräldrars medgivande. Vi kan också ta in skolans psykolog utan föräldrarna medgivande men vi brukar undvika det. En ped utredning utredning krävs ofta av bup för att kunna sätta diagnos. Men vi kan inte skicka barnet till bup utan föräldrarnas medgivande. Om vi tror att föräldrarna vägrar pga omsorgsbrist så har vi skyldighet att anmäla detta till soc.
  • Anonym (Spec. ped)
    Anonym (ADHD-tjej) skrev 2019-11-16 10:33:55 följande:

    Är du seriös? Och är du verkligen specialpedagog? Både jag och min dotter har klarat skolan bra och har ändå haft en hel del problem. Framför allt socialt och i yrkeslivet. Jo, man behöver faktiskt utredas! Inlärningsproblem är inte det enda som utgör ADHD. Det är bara en liten del. Okej, det kanske inte är skolan som begär en utredning då. Det är då antagligen föräldrarna, eller så vill personen själv ha utredning som vuxen. 


    Inlärningsproblem är inte ett kriterier för adhd. Däremot har man svårt med andra saker som syns i skolan så som koncentrationssvårigheter, behov av återhämtning, svårt i det sociala samspelet, låg impulskontroll osv.

    Det är beundransvärt att ni fått diagnosen utan att skolan sett några tecken. Ni har kunnat sitta still och lyssna på lektioner, inte behövt extra anpassningar och klarat av samspel med kamrater utan svårigheter?

    Bup i vårt område utreder inte ens barn för adhd om inte skolans pedagogiska utredning pekar mot adhd.
  • Anonym (Spec. ped)
    vampyria2 skrev 2019-11-16 11:45:44 följande:

    Nej du har fel, jag jobbar med barn som har diagnoser och vet att du far med osanningar.

    De flesta klarar skolan bra och många har energin som behövs för att läsa vidare och bli något.

    Där emot är det extremt vanligt att kriminella och missbrukare har ADHD men det är inte samma sak som att det skulle vara många med diagnoser som det går åt skogen för faktiskt.


    Jobbar du med barn med diagnoser så jobbar du inte med den grupp jag skriver om. Då har barnen en diagnos och blir erbjudna föräldrautbildningar, eventuell medicinering, melatonin, impulshanteringskurser och rätt anpassningar i skola och hem.

    Mitt inlägg handlar om dom elever som inte utreds och därför går med en obehandlad adhd.
Svar på tråden Kan barn utredas mot förälders vilja?