Koncentration skrev 2019-11-26 21:02:43 följande:
Hej!
När man tillexempel skall göra en kycklingcurry, räcker det i princip att bara hälla grädde för att det skall bli det där goda ''såsen''. Jag vill börja laga mer avancerad mat och älskar när man häller sådana där ''sås'' till ris och pasta. Men jag vet inte hur man gör en sådan där krämigsås. Häller man bara grädde i princip?
Nu pratar jag inte enbart om kycklingcurry recept utan all sort som har sådan där ''sås'' att göra. Jag pratar inte heller om en vattnig sås.
Tack för svar!
Många vardags såser jag gör, den innehåller max 10-20% grädde, resten är vatten, buljong/fond eller vad som gäller för dagen, kryddor, syror ofta någon mer smakgivare än buljong/fond.
Men gör du egen buljong/fond/demi glace, så behöver inte mycket mer sen, då den i sig smakar bra.
Men på biff med sås tex, så är det fond som grund, sen steket som man deglaserar med vatten ofta.
Och där får man massor av smaker för sin sås.
När dess inte riktig funkar, så är det syra, socker och timjan som kan få ordning på såsen, märkt att en metallig smak uppstår på kanske 6-8 gång, aldrig riktig luskat ut varför.
Den löser lite timjan rätt enkelt.