Inlägg från: Anonym (Stine) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stine)

    Får de neka en att vara där?

    Nej, de kan ju naturligtvis inte förbjuda er att vara där om det är allmänning. Tänk på att förskolan är en sluten verksamhet och att om du är där med ditt barn är det inte okej att ni engagerar er i barnen och deras aktiviteter. De har rätt att avvisa kontakt då de ska kunna garantera en säker miljö i sin verksamhet oavsett om de är på förskolans område eller utanför.

    Här i stan finns en friskola vars område gränsar till allmän park. De har en del av tomten inhägnad men inte all. Förskolan äger tomten även om den inte har staket. Det är inte okej för allmänheten att gå in på förskolans område och låna deras utrustning eller ta kontakt med de barn som leker på den öppna ytan.

  • Anonym (Stine)
    Anonym (B) skrev 2019-12-02 10:08:23 följande:

    Hur menar du detta skulle fungera i praktiken ?

    Det är knappast endast TS och dagiset som använder en offentlig plats.

    Även om just TS anpassar sitt liv efter några gränslösa individer som jobbar på en förskola kvarstår problemet.

    Och vad lär dessa människor barnen om de jagar bort andra från en allmän park?


    Jag arbetar som förskollärare. Visserligen kommunalt och med inhägnad gård. Ibland gör vi utflykter. Då ska vi göra en riskbedömning innan. Den ska vara skriftlig och det ska alltid finnas en handlingsplan för de risker som kan uppstå. En risk som alltid kalkyleras är möten med obehöriga och för verksamheten utomstående. Alla som aktivt deltar i verksamheten ska kunna uppvisa ett giltigt utdrag ur belastningsregistret. Det kan vi inte kräva av utomstående men vi kan förhindra och begränsa deras möjligheter till kontakt. Det gäller även kontakt från lille Pelle 2 år som är i parken med mormor Laila 65. Pelle kan inte delta i våra lekar och Laila får inte ta kontakt med barnen. Om kontakten överskrider det vi anser är önskvärd eller på något sätt hindrar den pedagogiska verksamheten står det i handlingsplanen att vi ska avbryta. Då får vi helt enkelt gå tillbaka till förskolan eller gå till en annan del av parken.
  • Anonym (Stine)
    Anonym (Mamma) skrev 2019-12-02 10:31:02 följande:

    Jag tänker inte följa något schema, vi går dit när vi känner för det.


    Har du kollat upp att förskolan inte äger marken? Det kan vara del av deras tomt även om det saknas staket.

    Är det allmänning kan de givetvis inte paxa och avvisa er från platsen men ni kan inte räkna med att få delta i aktiviteter eller använda deras material. Du och ditt barn håller er separerade från deras verksamhet även om ni delar område. Ditt barn och ditt ansvar. Om de fortfarande ber er lämna platsen tycker jag att du kan kontakta kommunen.
  • Anonym (Stine)
    Anonym (B) skrev 2019-12-02 10:37:28 följande:

    Jag har också arbetat som förskollärare.

    Om du arbetar som förskollärare måste du förstå skillnaden mellan kommunal förskola med inhägnad privat gård och att lämna förskolans område och gå på utflykt på allmän plats.

    Citera gärna vilken regelverk ni utgår ifrån om just på er förskola anser ni ha rätten att skicka bort andra från allmänna platser. Brukar ni även kräva att andra lämnar museum , teater , buss och tunnelbana osv. när ni går på utflykt?

    Att parken/skogen ligger nära förskolan har ingen betydelse ur lagens mening. Det är fortfarande inte förskolans privata område.

    Det är skillnad också mellan att någon säger hej och att utomstående barn skulle delta i förskolans lekar.

    Men TS har ingenstans skrivit att hennes barn deltar i förskolans aktiviteter. Det är såklart en annan sak.


    Jag har inte påstått att vi avvisar någon annan från platsen. Däremot avvisar vi oönskad och överdriven kontakt från både barn och vuxna. Att säga hej är en sak. Att inleda en konversation och störa i lek eller undervisning är något helt annat och det är inget vi tillåter eller uppmuntrar.
  • Anonym (Stine)
    viseversa skrev 2019-12-02 13:47:52 följande:

    Vad har det med ts fall att göra? Detta är en ALLMÄN park och skog och förskolan har ingen talan om vilka som får vistas där.


    Hur vet du att det är allmän plats? Den information vi fått från TS tyder inte på att det helt säkert är en allmän plats.
  • Anonym (Stine)
    viseversa skrev 2019-12-02 17:19:40 följande:

    Ts säger ju att det är en allmän park. Så varför ska jag ta för givet att hon ljuger menar du?


    Nej, det är faktiskt inte det TS säger. TS påtalar att kommunen gjort om markerna men uttrycker inte att det är kommunens mark, allmänning eller privat mark. Därför är vi fullt fria att anta hej vilt i tråden, så länge inte TS kommer med något nytt som vi kan styrka oss på. Tagga och tona ner dig lite och minska lite på Vice Versa så länge du varken har belägg för det ena eller det andra.
Svar på tråden Får de neka en att vara där?