Inlägg från: Anonym (Lilla Mysan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lilla Mysan)

    Hur ser ekonomin ut för en ensamstående förälder?

    Jag är ensamstående med ett barn på heltid.

    Jag har en boendekostnad som ligger på cirka 5700:- i månaden och det är inkl. värme, vatten, TV, bredband, hemtelefon och försäkring.

    Det är en lägenhet i två plan, tre rum och kök, två badrum, en enorm balkong och två mindre uteplatser.

    Mat- och annat man köper i en livsmedelsaffär, lägger jag cirka 3500:- på varje månad.

    Mobilen, med fria samtal, sms, mms och fri surf, ligger på 200:- i månaden.

    Barnets telefon, med fria samtal, sms, mms och begränsad surf, ligger på 100:- i månden.

    Jag har varken bil eller busskort då allt ligger inom gångavstånd.

    Aktiviteter för både barnet och mig hamnar på cirka 350:- i månaden, om man skulle slå ut års- och terminsavgifterna på 12 månader. Då har jag även inkluderat träningskläder (vilka egentligen inte behöver införskaffas nya varje år, men jag räknade så för att inte underdriva kostnaderna).

    Övriga nöjen lägger jag i snitt 100:- i månaden på. Då är det exempelvis teater, bio och lekland.

    Kläder snittar jag också på cirka 100:- i månaden. Köper det mesta begagnat.

    Summerar man ihop allt så landar de totala månadskostnaderna på cirka 10.000:- i månaden.

    Jag får ut mellan 17.000-23.000:- i månaden (beroende på om jag väljer att jobba deltid eller halvtid - det ser olika ut från dag till dag).

    Pengar som inte används läggs på hög och används då och då till inköp av exempelvis ny dammsugare, ny kyl, ny telefon, födelsedagspresenter och julklappar, nya tapeter, ny dator, semester... Såna saker som dyker upp ibland. Jag ser dock till att alltid ha minst tre månaders utgifter som en buffert. Det var något min hemkunskapslärare malde på om under varje hemkunskapslektion. Hon var mer fokuserad på privatekonomidelen i kursen, än själva matlagningen.

  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (Cissi) skrev 2019-12-04 07:58:23 följande:

    Tack för alla bra svar och så himla bra att ni är så många som faktiskt har bra koll på er ekonomi. Självklart skulle även jag ha bättre koll om det endast var min inkomst ekonomin hängde på. Annars skulle jag snabbt hamna i Lyxfällan.

    För min egen del tror jag det första som skulle strypas rejält om jag blev ensamstående är mat- och restaurangutgifterna. Maken äter ute varje dag och själv äter jag ute några ggr i veckan. Dessutom mathandlar vi rätt otaktiskt och det köps både det ena och det andra. Däremot har vi dyra hobbies då både dottern och jag rider. Den utgifter tillsammans landar på dryga 3000 kr/mån. Familjens andra idrottsintressen kanske snittar på ca 300-400 kr/mån. Bil skulle jag ha svårt att vara utan och en sån kostar ju tyvärr i försäkring, drift, service... Sen är tonårsdottern rätt dyr i drift vad gäller kläder och smink. Mycket att tänka på, men ändå bra att veta ungefär vad saker och ting går på om man ensam skulle ta hand om ekonomin.


    Det är ju en fördel att ha koll på sin privatekonomi oavsett. Om inte annat för att kunna föra kunskaper, tips och råd vidare till era barn.
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (Lisa) skrev 2019-12-03 20:20:05 följande:

    Jag har en nettoinkomst på 31500kr. Det ska täcka boende på 16000kr (eget radhus med försäkring, el och samfällighetsavgift), CSN 1000kr, försäkringar 1000kr, mobil, 269kr)

    Jag jobbar extra på lördagar när jag får chansen, har ingen bil, snyltar på mina föräldrar under sommaren, åker med till deras fjällstuga. Mina barn är fattiga om man ser till vad jag har kvar efter skatt, men de får ändå ett drägligt liv i och med att vi bor i ett fint radhusområde med bra skolor och att jag lägger stor energi på att de ska ha en meningsfull fritid.


    Jag har också radhus. Kostnaderna för boendet landar på cirka 5700:-

    16K lät sjukt mycket! :O
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (Lisa) skrev 2019-12-04 13:18:39 följande:

    7000 amortering

    6500 ränta

    1500-2000 el

    500 försäkring

    1000 till samfälligheten

    Hur ser din fördelning ut?


    Ja, förlåt! Jag tänkte inte in lån. Det förklarar ju saken. Jag betalade mitt radhus kontant.
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (Jaså) skrev 2019-12-04 20:11:44 följande:

    Hur gammalt är barnet? 100kr på nöjen och likaså kläder varje månad låter väldigt billligt. Bara att gå till simhallen där jag bor kostar 70kr för en vuxen. Och begagnade kläder kan man ju köpa, men bara skokostnaden på ett år är ju mer än 100kr i månaden. Åtminstone för förälder+ barn.


    Här är simhallen gratis, leklandet kostar 120:- för vuxen och barn och teaterbiljetter kan kosta allt från 50-500:- för oss båda, beroende på vart, när, hur.

    Men ett snitt landar på cirka 100:- i månaden. Vi går liksom inte på teater och lekland varje månad. Det finns många gratisnöjen också; bl.a. fri filmvisning på bion, teknikverkstad, skidåkning i pistade spår, pulkaåkning, skridskoåkning, osv.

    Jag har haft mina vinterkängor i säkert 10 år och de håller än. Jag sliter dock inte yttersulan då jag använder dubb.

    Barnets vinterskor köper jag nya varje år - ibland begagnande om jag hittar några som knappt använts. Ibland köper jag när skobutikerna byter säsong och därför rear ut.

    Återigen så handlar jag inte kläder en gång i månaden, utan kanske 1-2 ggr/år beroende på hur mycket som blivit för litet. Oftast bara en gång/år och då inför vintern.
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (mjaou) skrev 2019-12-04 20:45:05 följande:

    Hur gör du med vinteroveraller, regnkläder, skor, gympakläder? Skulle aldrig klara hela familjens kläder på 100:- i månaden. Och nöjen? Gör ni aldrig nåt som kostar pengar?


    Som jag precis svarade en annan; här finns många gratisnöjen. Dessutom så fylls 5 av 7 dagar av fritidsaktiviteter (som är inräknade i en annan kategori). Det är träningar och matcher/tävlingar om vartannat.

    Vi är mycket för utevistelse och särskilt nu på vintern finns det mycket att göra; skridskobanan och skidspåren är två välbesökta platser. Samtliga är gratis (eller ja, det betalas med skattepengar - det är kommunen som står för det).

    Regnkläder, vinterkläder och alla andra slags kläder (förutom skor) köper jag begagnat eller på rea off season. Även en del skor.

    Gympakläderna är desamma som barnet har på fritidsaktiviteterna - då blir det lite reklam för klubbarna också. Hade barnet inte haft de kläderna så hade jag köpt även gympakläder begagnat.

    Jo, vi gör saker som kostar pengar. Leklandet kostar 120:- för barn+vuxen. Där är vi kanske var fjärde månad. Bowling kostar 100:- för mig och gratis för barnet, där är vi också i snitt var fjärde månad. Boka tennisbana/padelbana kostar 75:- det gör vi kanske var tredje månad.

    Vi är rätt så upptagna med träningar, matcher och tävlingar så det blir inte så väldigt mycket tid över för lekland och annat. Särskilt inte nu på vintern när skridskobanan och ishallen är öppna och spåren i skogen pistade. På somrarna blir det mycket bad utomhus (även om simhallen är gratis).
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (mjaou) skrev 2019-12-04 21:43:40 följande:

    Ja vi lever väl olika liv. Skulle aldrig fixa årets kläd- och skoköp för hela familjen med en budget på 1200:-. Lite nyfiken på hur du gör. Har ni kläder för alla väder? Hela kläder i rätt storlek? Går du runt på loppis? Shoppar på Facebook/Blocket? Ärver kläder från släkten?


    Alltså, hela familjen här hemma består av 1 vuxen och 1 barn.

    Jag handlar på köp- och säljsidor på Facebook (säljer även en del själv där). Jag fyndar en hel del vinterkläder på bytardagarna, osv.

    Haha, ja, givetvis är kläderna både hela, rena och i rätt storlek.
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (Jaså) skrev 2019-12-04 22:02:31 följande:

    Håller med. Inte för att kritisera utan av nyfikenhet för hur man hittar kläder till ett växande barn för 1200kr året, med skor och vinterkläder, även om allt är begagnat.


    Barnets vinterjacka köpte jag för 150:- i våras och täckbyxorna köpte jag för 100:- förra vintern. De har hängslen, så de passar en längre tid iom att man kan reglera längden.
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (Em) skrev 2019-12-04 22:08:51 följande:

    Blir lite nyfiken på vart du bor där det är så billigt att leva? Vad kostade ditt radhus?

    Där jag bor kostar simhallen 115 för vuxna och 95 för barn. Leklandet kostar 179 per barn. Fri filmvisning på bion existerar inte. Ett radhus kostar från 3,5 miljoner...


    Jag tänker inte berätta vart jag bor. Vilket du säkert förstår. Men det är en mindre arbetarkommun som ligger i utkanten av en större kommun.

    Det mesta finns på gångavstånd och behöver man in på Ikea eller liknande, så finns den större kommunen (räknas som en större stad) cirka två mil bort med buss - och där finns allt.
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (mjaou) skrev 2019-12-05 21:29:24 följande:

    Vinterskor? Gummistövlar? Gympadojor? Sandaler? Har dina barn inga sådana? Underkläder, t-shirts, byxor etc? Badkläder? Ryggsäck? Leker ni med kottar och pinnar? Lånar du alla böcker?


    Barnet har allt det du räknar upp. Badkläder, strumpor, shorts och underkläder håller dock storlekarna längre än tex skor och byxor.

    Barnet har samma ryggsäck sedan flera år tillbaka. Dock använder de inte ryggsäck så mycket i skolan.

    Gympakläder, gympaskor och allt sådant hör till kategorin fritidsaktiviteter.

    Leksaker, böcker, pyssel, spel, etc. hör till kategorin födelsedagspresenter och julklappar.

    Men ja, de flesta böcker lånar vi. Ser igen anledning att köpa böcker som man läser en gång. De böcker jag köper är bla faktaböcker, Atlasböcker, lexikon - sådana som används då och då.
  • Anonym (Lilla Mysan)
    Anonym (mjaou) skrev 2019-12-06 17:43:32 följande:

    Imponerad. Skulle aldrig klara av att hålla din budget.


    Tack!

    Jo, det tror jag du skulle klara.

    Jag levde väldigt skralt under många år. Det var då jag lärde mig att hushålla.
Svar på tråden Hur ser ekonomin ut för en ensamstående förälder?