• Ess

    Förskola vid resa?

    Säg inget utan lämna dem som vanligt. Måste du lämna andra tider när han är borta så säg bara att han är på jobbresa.

  • Ess
    Elin P skrev 2019-12-05 09:11:22 följande:
    Samma här. Frågar ingenting, då blir det inget problem. Den som är hemma hämtar och lämnar. Vi har gjort så någon gång att en förälder rest bort med våra två äldre söner som är 8 och 12 år några dagar eller en vecka. Den andra föräldern har varit hemma med 2-åringen. Tycker inte att denne ska behöva ta semester också hela veckan bara för att 2-åringen inte ska vara på fsk (vilket egentligen reglerna säger). Så vi "fuskar" då och låtsas som ingenting. Det gäller bara att sköta sånt snyggt. Man behöver ju inte göra en massa Facebookinlägg om vad man gör och inte gör, eller snacka så mycket.
    Jag anser inte att det är att fuska. Man har platsen och betalar för den och den som är hemma och ansvarar för barnet jobbar, så det finns inget att diskutera utan barnet går som vanligt.
  • Ess
    Anonym (Olika) skrev 2019-12-06 07:44:12 följande:

    Om det var så att man verkligen betalade för sin plats hade det varit så. Men summan man betalar för barnomsorg är så låg att den knappt ens är symbolisk i jämförelse med vad det faktiskt kostar. Det jag betalar för mina två barn per månad är ungefär samma summa som mina kunder betalar mig för en timmes arbete. Och jag är inte högavlönad.

    Det är skattepengar som betalar dagis och de ska inte användas för barnpassning när ngn reser på semester.

    Att åka på begravning tycker jag är en situation som borde kunna lösas med förskolan, vi måste kunna vara medmänniskor också och se förbi reglerna ibland.


    Det vet jag, men platsen kostar precis samma för skattebetalarna och ts om den står tom en vecka. Hade ts suttit hemma och pillar navelludd så hade det varit fel att inte ha barnet hemma, men hon jobbar och därför är det ok.
  • Ess
    Anonym (Olika) skrev 2019-12-06 18:05:50 följande:
    Jag förstod det som att det var en nöjesresa.
    Det spelar väl ingen roll, för ts och barnet är hemma och ts jobbar.
  • Ess
    Anonym (Olika) skrev 2019-12-06 18:39:22 följande:
    Klart det spelar roll. Om en förälder är ledig har man i de flesta kommuner inte rätt att använda förskolan som barnpassning. Förskolan tar hand om barnet för att möjliggöra lönearbete (=skattepengar).

    Tycker du att det är ok att sitta hemma och se på TV och samtidigt ha barnet på förskolan?
    Ts som är hemma med barnet jobbar, hon sitter inte hemma och kollar tv eller pillar navelludd.
  • Ess
    Anonym (.) skrev 2019-12-06 22:58:37 följande:
    Det är väl en definitionsfråga om ?man betalar? för platsen, uppåt 90% finansieras av skattebetalarna.
    Anonym (hanna) skrev 2019-12-07 01:01:31 följande:
    Man betalar inte för platsen och det är just det som är problemet.
    Man betalar anvisad avgift för platsen= Man betalar för sin plats.
    Eftersom att ts ska jobba så betalar hon också för platsen via skatten. Newsflash, platsen kostar samma för både ts och skattebetalarna om den står tom en vecka. Då är det bättre ts utnyttjar den och jobbar och betalar sin skatt.

  • Ess
    hammarhajen skrev 2019-12-07 22:03:17 följande:
    Fast det är ju skillnad på sådant du beskriver och på en planerad nöjesresa med kompisar. Hade din man inte fått semester hade han säkert tagit en sjukvecka, eller hur?

    Samhället betalar för barnomsorg vid arbete, studier och vid akuta kriser (typ nedbrunna hus), men inte för att golfa eller shoppa i solen med kompisarna. 
    Så du tycker det är okej att arbetsgivaren ska betala sjuklön för en som inte är sjuk!
    HaHa, snacka om dubbelmoral.
  • Ess
    Anonym (Älgen) skrev 2019-12-07 18:57:06 följande:
    Håller med om att det är orättvist att mamman får skit, men, det är stor skillnad på nöjesresa och älgjakt.
    Även om älgjakt är en hobby så är den ju nödvändig, någon måste ju jaga för att det inte ska bli för många älgar, och därför kan man ju även se jakten som jobb.
    Dagens sämsta argument till att ett nöje går före ett annat. Golfaren tycker garanterat att golfen är viktigare än en älgjakt.
  • Ess
    Anonym (Hen) skrev 2019-12-08 10:54:46 följande:
    Det går inte att lösa på annat sätt och vi har bestämt att låtsas som ingenting.
    Det gör ni rätt i.
  • Ess
    Anonym (Älgen) skrev 2019-12-08 12:55:56 följande:
    Jag menar att alla tjänar på att älgjakten genomförs. Vi måste ju hålla nere antalet älgar för att bl a förhindra viltolyckor och att skogen förstörs.

    Jag är inte jägare själv och känner ingen jägare, men att inte förstå att älgjakt är nödvändigt och inte bara en hobby tycker jag är konstigt.

    Om ingen jagade älg, hur skulle vi få ner antalet älgar menar du?
    Utav kommunen anställda jägare, gör dessutom arbetslösheten lite mindre.
    Jakt på hobbynivå kräver semester, och då ska ju barnen va med ute i skogen om inte den andra föräldern också kan ta ledigt.
  • Ess
    Anonym (Älgen) skrev 2019-12-08 14:33:10 följande:

    Jo men det finns ju inte idag så...

    Det finns förskolor som låter barnen vara där under jakten.


    Om ingen skjuter av dem så kommer kommunen bli tvungen att göra något.

    Ja visst, och precis samma rätt har de barn vars ena förälder är bortrest och den som är hemma med barnansvaret jobbar. Båda sakerna bryter mot precis samma regel, så går det ena så går det andra.
  • Ess
    Anonym (Realist) skrev 2019-12-09 08:42:55 följande:

    Både min man och jag har varit bortresta på semester eller familjeärenden medan den andre föräldern jobbar som vanligt och barnet går på dagis. Det hade aldrig falla mig in att ta ledigt och vara hemma med barnet för att den andra föräldern är bortrest. Helt befängt.


    Precis
  • Ess
    hammarhajen skrev 2019-12-09 21:52:12 följande:

    Det befängda är att föräldrar tänker att de ska kunna ta ledigt från jobbet för nöjesaktiviteter, med samhället som i princip gratis barnvakt. Förskolan dimensioneras för barn till föräldrar som arbetar/studerar/söker arbete, inte för barn till semesterlediga föräldrar. Om alla 25 barn på en avdelning är på förskolan 40 h en vecka då föräldrarna är lediga, måste samhället finansiera totalt 1000 vistelsetimmar extra. För en enda avdelning. 

    Har man valt att skaffa barn har man inte samma frihet som en barnlös. Bland annat kan man inte välja att spendera semestrar utan barn om man inte löser privat barnvakt förstås. Att åka på barnfri charter med polarna är inte en mänskilg rättighet när man har barn i förskoleålder. 

    Jobbresor eller familjeskäl som t.ex. begravning eller vaka hos jättesjuk anhörig är en annan sak, där är det kanske inte lämpligt att barnen är med och då kan man göra undantag.


    Kostnaden blir exakt samma om barnen är hemma, eller du tror att hyra, löner mm blir billigare när barnen är lediga?
  • Ess
    Anonym (Markägare) skrev 2019-12-11 15:55:18 följande:
    Så kommunen ska ut och jaga på min mark menar du? Betalar de mig för det då, med skattepengar? Idag arrenderar jag ut mark till jaktlag som faktiskt betalar mig för att hålla nere djurbeståndet.
    Precis, de betalar dig för att få jaga, så hur man än vill vända på det så är det inget lönearbete som gör det godkänt att ha barnen på förskolan.
  • Ess
    Anonym (Älgen) skrev 2019-12-09 09:45:16 följande:
    Vi kan ju tycka, men förskolorna är de som bestämmer.
    Nähä det gör de inte om de tillämpar reglerna på det viset.
    Nu har jag inga småbarn längre, men hade de sagt att jag inte fick ha barnen på förskolan när mannen var borta, men att grannen som jagar hade fått ha det, så kan du ge dig fan på att jag hade dragit det till kommunen. 
    Förskolorna bestämmer inte själva även om vissa tror att de kan köra sitt eget race, det är kommunens regler som gäller. Är den ena föräldern hemma och jobbar, så gäller exakt samma regler oavsett om partnern reser eller jagar. 

    Många förskolor tror att de bestämmer själva, tex att ha bonusbarn på förskolan när deras förälder jobbar och bonusföräldern är föräldraledig är en typisk sådan sak. Det finns många som har fått dra det vidare när förskolan försökt tillämpa sina egenpåhittade regler. 
    Så det är inget ovanligt att där sitter en minichef och försöker dra pennor med folk.
Svar på tråden Förskola vid resa?