• Elin P

    Förskola vid resa?

    Alexi skrev 2019-12-05 08:57:30 följande:

    Jag skulle aldrig ens fundera på att fråga förskolan. Jag utgår från att detta är under vanlig vardagsperiod (alltså inte klämdag eller lov) och då är det ju bara köra, som vanligt. Varför skulle man ens börja diskutera detta med förskolan? Den som är hemma jobbar som vanligt och barnen går på förskola som vanligt.


    Samma här. Frågar ingenting, då blir det inget problem. Den som är hemma hämtar och lämnar. Vi har gjort så någon gång att en förälder rest bort med våra två äldre söner som är 8 och 12 år några dagar eller en vecka. Den andra föräldern har varit hemma med 2-åringen. Tycker inte att denne ska behöva ta semester också hela veckan bara för att 2-åringen inte ska vara på fsk (vilket egentligen reglerna säger). Så vi "fuskar" då och låtsas som ingenting. Det gäller bara att sköta sånt snyggt. Man behöver ju inte göra en massa Facebookinlägg om vad man gör och inte gör, eller snacka så mycket.
  • Elin P
    Anonym (Anonym) skrev 2019-12-05 09:17:16 följande:

    Vet att det blev stora diskussioner i vår kommun då en mamma tog semester för att åka på en veckas charter med en väninna och lämnade barnet hemma med pappa. Men när pappan sen skulle ha en veckas semester för älgjakt så så ingen nånting om det.


    Ja det är ju inte klokt. Hur löser man det på de ställen i Sverige där det är mycket vanligt att en eller båda föräldrarna jagar på hösten? Tar man med barnen på jakten? Skulle inte tro det va? Eller är det alltid mamman som snällt får ta semester och stanna hemma med barnen medan pappa jagar?
  • Elin P
    Ess skrev 2019-12-05 15:45:42 följande:
    Jag anser inte att det är att fuska. Man har platsen och betalar för den och den som är hemma och ansvarar för barnet jobbar, så det finns inget att diskutera utan barnet går som vanligt.
    Nä fast i min kommun räknas det som fusk. Därför säger jag inget.
  • Elin P
    Ess skrev 2019-12-06 08:17:00 följande:
    Det vet jag, men platsen kostar precis samma för skattebetalarna och ts om den står tom en vecka. Hade ts suttit hemma och pillar navelludd så hade det varit fel att inte ha barnet hemma, men hon jobbar och därför är det ok.
    Man menar väl då att ifall ett barn är hemma blir tillvaron bättre för personalen och för de barn som ändå måste gå på förskolan. Man ska alltid ha barnen hemma om man på något sätt kan. Samtidigt så är det tillåtet att ha barnen på förskolan om man är föräldraledig. Det går inte riktigt ihop för mig. Bättre är väl om man har en verksamhet som i grunden är så pass bra och hållbar på förskolan att det är OK att barnen är där på dagarna.
  • Elin P
    Anonym (Mimmi) skrev 2019-12-07 22:39:14 följande:

    Är ena föräldren ledig ska barnet vara hemma, det är lagstadgat och man kan mista sin plats. Herregud, lös det. Idag är det såååå jobbigt att ha barn och allt... Det finns föräldraansvar. Förskolan är inte barnpassning. Tänk på personalen som går bara för din unge ska vara där... Kanske de vill vara ledig men måste vara på plats...

    Hoppas innerligen att du förstår.


    Stämmer det verkligen att man kan mista platsen vid fusk? Tror jag inte, kommunen ska erbjuda barnomsorg. Tror inte fsk kan göra så mycket mer åt en förälder som fuskar än att ta ett samtal med denne. Så länge man betalar avgiften får man behålla platsen.
  • Elin P
    möjligt skrev 2019-12-11 16:58:25 följande:
    Då får man väl jobba för en reformation i övriga landet där man börjar tillämpa samma system som stockholm.

    Just nu har du rätt till det reducerade barnomsorgspriset under förvärvsarbete el motsvarande sysselsättning. Jag tycker fortfarande att kommunen kunde sälja extra timmar till självkostnadspris till de föräldrar som vill utnyttja den möjligheten. Konstigt att den möjjligheten inte redan finns på privata förskolor
    Svårigheten jag ser i om man skulle "sälja" timmar extra är väl att avgöra om en förälder verkligen jobbar eller inte. Vilket som tidigare diskuterats är svårt när man har "friare" jobb och kanske jobbar hemifrån. En sån förälder kan ju då ha fsk på heltid fast den också är hemma oh gör annat. Medan den som har ett mer kontrollerat jobb där man åker iväg och stämplar in måste betala för extra tid. Tror det skulle bli otroligt komplicerat att veta vem som ska betala eller inte.
  • Elin P
    Anonym (Jl) skrev 2019-12-11 20:39:11 följande:

    Nej, kostnaden blir givetvis inte samma om barnen jämt är på plats eller om de är lediga när deras föräldrar är lediga eller slutat jobbet för dagen.

    Personal har också semester att ta ut, vabbar ibland mm. Vid varje sådant tillfälle funderar man på om det behöver tas in vikarie, om någon ska jobba över eller om man klarar sig med befintlig personal pga färre barn.

    Vikarier och övertid kostar givetvis. Man räknar liksom att barnen är där de tider föräldrar arbetar och att de ibland har semester. Och om alla lämnar sina barn när de har semester, låter dem vara kvar någon timme när de gör annat än att jobba osv kostar det givetvis mer och gör verksamheten sämre.

    Det är ju också så att vi har en del dokumentation, planering osv som ska göras de tillfällen det är färre barn. Annars behöver även den göras på övertid.

    Jag vet att många föräldrar ljuger för oss, går och tränar osv innan de ska hämta sina barn. Många gånger har jag av det skälet behövt jobba över för att det är så många barn kvar sent (kostnad) vilket bl a inneburit att jag hinner träffa mina egna barn kortare, inte själv hinner träna osv.

    Trenden där jag bor är att barnen går längre och längre dagar och har mindre och mindre semester. Förutom att det ärcsynd om barnen som inte får vila tillräckligt kostar det givetvis i personalkostnader, samt att personaltätheten per barn blir sämre, främst på morgnar och eftermiddagar.

    Den pedagogiska planerade verksamheten är förlagd ca 9-14. Det är inte bättre ju längre barnen är på förskolan. De behöver också återhämta sig.


    Det är ju jättetråkigt det du beskriver. Ni verkar ha en riktigt dålig arbetsmiljö som egentligen är ohållbar och bygger på att vissa barn ska vara lediga för att det ska gå ihop.

    Blir nyfiken på hur du vet att vissa föräldrar ljuger? Kommer de till förskolan iklädda träningskläder? Verkar lite korkat av dem i så fall. Jag försöker fuska lite snyggt om jag gör det så det inte blir så uppenbart....
Svar på tråden Förskola vid resa?