Inlägg från: Anonym (Jess) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jess)

    Vad är bakgrunden till hoardingbeteende?

    Hoarding eller samlarmani? Vet inte riktig var gränsen går, antar att det är en glidande skala?

    Varför fastnar vissa människorna i det?

    Såg att det fanns en tråd om ämnet och blev nyfiken

  • Svar på tråden Vad är bakgrunden till hoardingbeteende?
  • Anonym (Jess)

    Stött på flera människor som skulle kunna betecknas som hoarders i någon mening. I varierande grad.. Men inget sånt där extremfall man sett i tv dokumentärer, där myndigheterna måste ingripa och ta dit en grävskopa för att kunna ta sig in i hallen typ.. En hantverkare jag pratat med påstår sig varit hemma hos en sådan dock.

    Men de jag stött på verkar oftast ha något trauma eller liknande i barndomen. Det verkar va den gemensamma nämnaren jag kan se

  • Anonym (Jess)

    Det är lite OT men lite på samma tema ändå. Jag känner till några människor som har maniskt pedantiska hem. (De mest välstädade och rena hem jag varit i.)Men som i hemlighet haft svåra missbruksproblem under ytan.

  • Anonym (Jess)

    Anl till att jag startade tråden är delvis nyfikenhet på själva fenomenet, men också lite att jag har en anhörig som verkar ligga lite på gränsen.

    Symtomen saknas på så sätt att det inte direkt är kaos i hemmet, MEN människan har en märklig förmåga att ha en relation till saker. En emotionell relation till prylar. Kan inte kasta saker, kan inte ens hälla ut lite vatten i diskhon. Det ska sparas för det kan man vattna med nån annan dag. Det är lite lätt övermöblerat och ibland lite rörigt men inom normala gränser ändå, som det kan va lite hos vem som helst, men oförmågan att göra sig av med saker oroar lite. Allt kan va bra att ha. Jag är rädd att det sakta över tiden kommer att finnas en risk att det eskalerar..

  • Anonym (Jess)
    AndreaBD skrev 2019-12-09 11:07:21 följande:

    Jo, depression är nog inte omöjlig. 


    Jo depression kan ju ta sig många olika uttryck..
  • Anonym (Jess)
    Kjell2 skrev 2019-12-09 08:59:41 följande:

    Har äldre släktingar som har väldigt svårt att slänga saker, "Kan vara bra att ha, går att laga" 

    De växte upp under kriget då det var brist på mycket och det inte fanns möjlighet att köpa nytt hela tiden. Kläder och saker lagades, det som kunde återvinnas användes till något annat mm.

    Det har aldrig gått överstyr för deras del men steget från att vara sparsam till att hoarda är inte alltid långt.


    Det här känner man ju igen, men det verkar mera vara en generationsgrej va? Inte nödvändigtvis att alla är hoarders.. Men en del människor som växt upp under sådan kultur i hemmet har ju tagit med sig beteendet från föräldrarna, fast de bor i lägenhet på kanske två eller tre Rok och då blir det ju inte lika praktiskt.
  • Anonym (Jess)
    Anonym (Jana) skrev 2019-12-10 11:03:10 följande:

    Enligt de fall jag sett kan bakgrunden vara att man förlorat något tidigt i livet och kompenserar det för att skapa trygghet. Har en släkting som samlar saker men inte hoardar. Hen förlorade tidigt sin ena förälder.


    Känner också till en som förlorade sin mamma tidigt och har ganska rörigt och miljarder saker hemma. Kanske inte riktigt hoarding, men nära på i det fallet.

    Ske känner jag till en äldre pensionär som jag lätt skulle klassa som hoarder, även om det såklart finns värre fall man sett på tv om såklart.. Hen förlorade en bror som barn. Brodern omkom i en olycka. Och hen växte i övrigt upp knapert i vad jag tror var ett ganska känslokallt hem. Tror även att pappan där gick bort väldigt tidigt under uppväxten. Så där gissar jag att det kan ha satt sina spår. Människan har samlat på sig allt hen verkligen inte behöver. Hjälpte till att flyttstäda när människan skulle flytta ifrån huset till en lägenhet. Vi hittade allt möjligt :-O

    TVÅ oanvända snöslungor, till en två meter lång garageuppfart? Tonvis med gammalt virke fullt av ohyra.. Två uppblåsbara pooler, helt oanvända. Uppblåsbara badleksaker som barnbarnen kanske kunde tycka det var kul att leka med om de hälsade på på sommaren. Barnbarnen är i 40-årsåldern och badar inte så ofta hemma hos mormor på sommarloven... Allt som faktiskt kunde varit bra att ha och på riktigt kommit till vettig användning var dolt under ett lager av onödigt skräp nere i källaren, eller uthuset och garaget. Medan allt som inte behövdes till nått fanns inne i det överbelamrade huset? Som inte gick att städa..

    Det här är alltså en fattigpensionär som sprungit och köpt saker för tiotusentals kronor varje år så fort det varit nåt erbjudande på exempelvis Biltema eller Rusta.
Svar på tråden Vad är bakgrunden till hoardingbeteende?