Inlägg från: Nandez |Visa alla inlägg
  • Nandez

    Era tips på annorlunda julmat ?

    Finsk kålrotslåda, att servera tillsammans med julskinka.

  • Nandez
    Disa35 skrev 2019-12-15 17:12:36 följande:
    Nandez hann före mig Glad

    Men finska julstjärnor? Med katrinplommon istället för äppelmos

    Norsk riskrem? Som Ris à la Malta, fast godare

    Dansk juleand
    Kålrotslåda är så gott
  • Nandez
    Disa35 skrev 2019-12-17 13:30:13 följande:
    Absolut, det ska vi ha i år Glad
    Vi har redan gjort dom, tycker att domblir godare när dom varit frysta.
  • Nandez
    Apricospaj skrev 2019-12-17 13:25:42 följande:
    Allt låter så gott:)
    Verkligen
  • Nandez
    Apricospaj skrev 2019-12-17 13:37:07 följande:
    Mandel??Hur gör man en god kolrotslåda?
    Ska plocka fram receptet.
  • Nandez

    Kålrotslåda

    1 1/2 kg. kålrötter (lite mera än det då man skalar dom)
    4 dl. vispgrädde
    2 dl. ströbröd
    1 dl. sirap
    1/2 tsk. ingefära
    1/2 tsk. muskot
    1/2 tsk. svartpeppar
    kite salt
    smör

    skala rötterna och skär rötterna i små bitar och koka dom mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. det är ganska lång koktid, jag brukar plocka upp en bit för att se om dom är mjuka.

    Mixa rötterna i en matberedare. Blanda grädde och ströbröd, låt det svälla en kort stund. Rör sen ner i moset och tillsätt sirap och alla kryddor.
    Smöra in tre folieformar av mellanstorlek. Häll massan i formarna och jämna till ytan, gör ett mönster på ytan med en gaffel, jag brukar dra tre korta i lämgdriktningen sen tv korta i mitten och tre till. Strö över lite ströbröd och klicka några smörklickar jämnt fördelat. Gratineras 175 gtadig ugn i ca. 1,5 timme.

    Lycka till

  • Nandez
    Apricospaj skrev 2019-12-17 14:56:58 följande:
    Nandez: tack!! Hur tinar ni de sen?
    Tar fram lådan ur frysen någon timme innan vi ska äta, värmer den sen i micron.
  • Nandez
    Nandez skrev 2019-12-17 17:44:03 följande:
    Tar fram lådan ur frysen någon timme innan vi ska äta, värmer den sen i micron.
    Värmer inte  i folielådan, utan lägger upp på en tallrik och värmer i micron.
Svar på tråden Era tips på annorlunda julmat ?