Era tips på annorlunda julmat ?
Finsk kålrotslåda, att servera tillsammans med julskinka.
Finsk kålrotslåda, att servera tillsammans med julskinka.
Kålrotslåda
1 1/2 kg. kålrötter (lite mera än det då man skalar dom)
4 dl. vispgrädde
2 dl. ströbröd
1 dl. sirap
1/2 tsk. ingefära
1/2 tsk. muskot
1/2 tsk. svartpeppar
kite salt
smör
skala rötterna och skär rötterna i små bitar och koka dom mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. det är ganska lång koktid, jag brukar plocka upp en bit för att se om dom är mjuka.
Mixa rötterna i en matberedare. Blanda grädde och ströbröd, låt det svälla en kort stund. Rör sen ner i moset och tillsätt sirap och alla kryddor.
Smöra in tre folieformar av mellanstorlek. Häll massan i formarna och jämna till ytan, gör ett mönster på ytan med en gaffel, jag brukar dra tre korta i lämgdriktningen sen tv korta i mitten och tre till. Strö över lite ströbröd och klicka några smörklickar jämnt fördelat. Gratineras 175 gtadig ugn i ca. 1,5 timme.
Lycka till
Glömde, när lådorna har svalnat, frys in dom.