• Tukt

    Pojkvän slår till en annan man som tafsar på hans flickvän. Normalt?

    Normalt är  ett ord som Familjelivs forumdebattörer verkligen älskar.
    De vill att precis alla saker som de får på hjärnan ska vara just "normalt".
    Ordet "normalt" betyder just att något är typ minst lika vanligt att man gör som att man inte gör. Minst. 
    Det betyder att minst 50 procent män misshandlar andra män som tafsar på deras flickvän.
    Tittar man på BRÅs statistik ser man 83 200 misshandelsbrott. Och 10 500 brott om sexuellt ofredande.
    Så 7 av 8a män tycker uppenbarligen inte det är värt att dra på sig en misshandel för detta. Normalt?

  • Tukt

    Nödvärn är ju också precis som det låter. Ett sätt att värna sig. Straff, det är något helt annat.

  • Tukt

    ...ja och sedan den kvinnosyn man har där man som man tycker att man måste försvara sin kvinna.
    Kvinnan löser i regel sådana saker bättre själv.

  • Tukt
    DanneHade skrev 2020-01-02 13:20:27 följande:
    Fast det gör hon inte. Kvinnan är generellt fysiskt svagare än den manliga förövaren. Hon kan skälla ut honom till liten effekt. Han går förmodligen vidare till nästa tafs. Eller så kan en eventuell pojkvän bryta käken på honom, tvinga honom att äta ur ett sugrör i några månader. Tror du han tänker två gånger innan han taffsar igen då?

    En betydande del, en majoritet av kvinnor söker undermedvetet "beskyddare". Många av de drag som kvinnor attraheras av råkar vara just tecken på att mannen är kapabel till att försvara kvinnan (lång, stor, muskulös, aggressiv, högre testosteronhalt etc). Det är faktiskt vetenskap.

    Din moderna "kvinnosyn" och kanske ett halvt sekel gamla genuspolitiska programmering eliminerar inte 100,000-tals år av evolutionär programmering, tyvärr.

    Hojta för källor.
    Du utgår väldigt mycket ifrån hur saker är. Ett tafsande kan ju faktisk både börja och sluta hur som helst. Det kan vara första gången eller en del av ett mönster.
    Men rent generellt biter väl den sociala skammen bättre än knytnäven. för att tafsa är definitivt inte socialt accepterat i de flesta situationer.
    En annan sak du och många andra som talar för våld, är att ni utgår i från att det våld ni ska utsätta den andra parten för, är framgångsrikt.
    Att eran egna förmåga att slåss alltid överstiger alla andras för att ni ser er ha moralisk rätt.
    Det är ju inte en så framgångsrik taktik att först få flickvännen faffsad på, sedan bli uppspöad av tredje part.
  • Tukt
    KlantSmurfen skrev 2020-01-02 15:12:38 följande:

    Tja, om du någon gång skulle stöta på ett rövhål som bara tycker att det är kul när du försöker "fräsa av" och tafsar lite till, och lite till, och lite till...När du känner dig liten och hjälplös för att du inte klarar av att lösa något så litet på egen hand trots att du är en så kapabel vuxen kvinna kan du ju fundera på hur du ens kan fungera i dagens samhälle. Har du resonerat på samma sätt i eventuella metoo diskussioner också?


    Fast återigen gör du en massa antaganden som verkar färgas av den världsbild du har.
    Och även om Pavlov var vetenskapsman så var det rätt strikta experiment han utförde. Att smärta i en sådan situation som beskrivs här, skulle på något sätt skulle programmera om en hjärna är ju allt annat än vetenskap.
    Däremot så är det ju inte ovanligt att just våld mot huvudet lätt får en att glömma saker i stunden. Både av rena trauman men också för att vi människor har en tendens att stänga av viktiga delar av hjärnan vid rädsla.
    Så även OM du skulle lära någon något med våld, så är ju risken den att den är väck sekunden efter.

    Jag är alltså inte emot det faktum att man kan behöva använda våld i bland. Jag är såklart heller inte för tafsande.
    Det jag ifrågasätter är bristen på logik, synen på sig själv som rättsutövare, frånvaron av paritet mellan brott och straff.
  • Tukt
    DanneHade skrev 2020-01-02 16:40:16 följande:

    Du citerade fel person/kommentar nu. Men antar att det var min kommentar du menade eftersom du nämnde Pavlov. Allas våra antaganden färgas av vår världsbild, inklusive dina. Det faktum att du har förmågan att ställa dig skeptiskt till bruk av våld i just denna situation beror till viss del på att du lever under så säkra förhållanden att du inte till fullo inser hur mycket av dessa förhållanden som möjliggörs enbart av att andra brukar våld för din skull.


    Att smärta och fysiskt skada har förmågan att omprogrammera hjärnan är inte ett antagande, det är ett vedertaget faktum. Sociala förhållanden och mentala förhållanden kan båda ha en extrem inverkan på hjärnan. Att då sen tro att fysiska förhållanden (i det här fallet skada) inte har det är felaktigt, och det är inte ett antagande ifrån min sida. Barn som bränner sig på spisplattan rör den inte igen. En koppling mellan en viss aktion och i det här fallet smärta skapas i hjärnan som då bygger upp en aversion emot just den handlingen. Den kopplingen byggs upp snabbare och blir starkare än om du regelbundet säger till ditt barn att inte röra spisen under flera år (återigen inget antagande).


    "Det jag ifrågasätter är bristen på logik, synen på sig själv som rättsutövare, frånvaron av paritet mellan brott och straff."


    Där kan jag sympatisera med dig. Men om alternativet är inget straff med hög risk att personen återupprepar eller rent av eskalerar sitt beteende (ett ganska logiskt antagande), eller en blåtira. Då väljer jag (och förmodligen ganska många kvinnor) det sistnämnda.


    Jag rörde visst till det lite grand där. Och det mesta känns redan sagt. Så svarar lite kort.
    Ja, vi färgas alla av det vi ser och möter och skapar oss där utifrån en världsbild.
    Men skillnaden där mellan dig och mig, är att jag undviker ta ställning till saker jag inte riktigt vet, medan du är tämligen säker.
    I det här beskrivna fallet så vet jag så lite, att jag tycker en våldslösning känns en smula onödig.
    Däremot vet jag ju mer av vad du och andra sagt här inne. just DET kan jag diskutera. Där  blir det också en metadiskussion. (ytterligare en anledning att släppa den).
    En annan skillnad mellan oss är också att du gör en massa antaganden om mig som person, min uppväxt och min erfarenhet av våld.
    Du måste väl ändå se skillnaden i resonemang på båda de punkterna?
Svar på tråden Pojkvän slår till en annan man som tafsar på hans flickvän. Normalt?