Inlägg från: Anonym (Hmm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hmm)

    Akut Urinvägsinfektion, gravid & helg! Hjälp!

    Är du gravid i v28 kan du utanför kontorstid kontakta förlossningen för rådgivning. Är det helg borde du kunna få ett besök där. Kontorstid vardagar kontaktar du din barnmorskemottagning. Det är alltid bäst om ett urinprov är sk morgonurin. Har urinen varit i blåsan mindre än fyra timmar är det inte alls säkert att det växer ut några bakterier även om du har Uvi. Det hände mig när jag var gravid. Hade så mkt besvär och  trots att jag kissade rött blod var odlingen negativ (dvs visade inga bakterier)då den var i blåsan för kort tid. som tur var hade jag lämnat prov på Vc när dagar innan och där växte bakterierna ut (det var GBS)  och jag fick tjata för att få lämna provet då urinsticka var blank. De visste inte att gravida kan ha uvi ändå. det säkraste är att gå via Mvc/förlossningen. 

  • Anonym (Hmm)
    Cheescake skrev 2020-01-05 00:03:43 följande:

    Nej, det behövs inte AB med en gång vid uvi även om man är gravid. Och nej, man vänder sig inte till akuten med uvi, gravid eller ej. Det vet en legitimerad sjuksköterska, vilket det märks att du inte är.

    Med en misstänkt uvi så vänder man sig till vårdcentralen eller som BM i första hand. Är det stängt vänder man sig till jourcentral/lättakut, men definitivt inte akuten såvida man inte har blivit rejält dålig.


    Du har faktiskt medicinskt fel i denna fråga. Kanske beror det på att din examen bygger på omvårdnad och ej på medicin....

    Just vid graviditet är det viktigt med antibiotika-behandling vid urinvägsinfektion och den behandlingen ska inte dröja (skälet till detta framgår längre ner). Det är till och med så viktigt att man under graviditet behandlar asymptomatisk bakteriuri dvs bakterier i urinen utan samtidiga symptom på urinvägsinfektion. Enda undantaget är GBS (grupp B streptokocker) som inte behandlas om de inte är symptomgivande. Men ger GBS symptom (tex sammandragningar eller UVI-besvär) behandlas de också. Att bakterier i urinen behandlas vid graviditet beror på att urinledarna är mer vidgade än vad de är när kvinnan inte är gravid och en infektion blir lätt uppåtstigande (dvs blir en njurbäckeninflammation) och det sker ibland som första symptom. En gravid kvinna ska inte gå med UVI-symptom en hel helg i väntan på att MVC öppnar. Tyvärr är många primärvårdsläkare och akutläkare för dåligt utbildade i frågan. Efter rutinultraljudet kan kvinnor på de flesta platser i landet vända sig till förlossningen för rådgivning och det bör de göra. Vardagar kontorstid är MVC bästa instans. Vid påverkat allmäntillstånd förstås närmaste akutmottagning.
  • Anonym (Hmm)
    Anonym (Suck) skrev 2020-01-05 13:05:29 följande:

    Precis. I Sverige ger man inte antibiotika i förebyggande syfte, inte ens till gravida om de inte uppvisar symtom på UVI.

    Jag var gravid förra året och misstänkte UVI, hade symtom men jag fick ändå inte antibiotika då de ville göra en odling först.

    Det visade sig att jag hade GBS i urinen men ingen UVI, jag fick inte antibiotika då heller eftersom GBS kommer tillbaka efter en antibiotikakur och enda gången de behandlar GBS är vid förlossningen eftersom det då finns risk för att överföra bakterien till barnet.


    Anonym (Suck) skrev 2020-01-05 13:05:29 följande:

    Precis. I Sverige ger man inte antibiotika i förebyggande syfte, inte ens till gravida om de inte uppvisar symtom på UVI.

    Jag var gravid förra året och misstänkte UVI, hade symtom men jag fick ändå inte antibiotika då de ville göra en odling först.

    Det visade sig att jag hade GBS i urinen men ingen UVI, jag fick inte antibiotika då heller eftersom GBS kommer tillbaka efter en antibiotikakur och enda gången de behandlar GBS är vid förlossningen eftersom det då finns risk för att överföra bakterien till barnet.


    Du har fel ang behandlingsindikationerna för bakterier i urinen vid graviditet. Bakterier i urinen behandlas alltid med antibiotika. Även bakterier utan symptom behandlas utom vid GBS (som behandlas enbart vid symptom). Anledningen till att GBS inte behandlas är att den återkommer efter avslutad behandling samt att den inte ger njurbäckeninflammation.
  • Anonym (Hmm)
    Cheescake skrev 2020-01-05 12:59:21 följande:

    Inte ens säkert hon får antibiotika om hon inte har symtom.


    Du har fel. Igen...

    Bakterier i urinen behandlas alltid vid graviditet (dvs även utan symptom på UVI). Enda undantaget är GBS som bara behandlads vid symptom. Söker en kvinna akut med uvi-symptom inleds för det mesta behandling i väntan på odlingssvar. De asymptomatiska bakterierna upptäcks vid MVC urinoddlingar som tas enligt deras provtagningsschema. Då blir det förstås inte aktuellt med behandling innan odlingssvaret är klart.
  • Anonym (Hmm)
    Cheescake skrev 2020-01-05 17:17:14 följande:

    Fortfarande så är det inte nödvändigt med ab aå länge man inte har symtom. Det är heller inget man vänder sig till akuten med.


    Det ÄR nödvändigt med antibiotika vid bakteriuri hos gravida. GBS undantag. Var god läs bifogade riktlinjer: janusinfo.se/behandling/stramastockholm/primarvardbehandlingsrekommendationer/urinvagsinfektionerioppenvard/urinvagsinfektionerioppenvard/urinvagsinfektionundergraviditet.5.728c0e316219da81357ab01.html

    Att detta inte följs på alla håll är förbannad skandal. Svensk vård är i fritt fall och intrycket förbättras inte av vårdpersonal med AK legitimation som ger felaktiga råd på detta forum.
  • Anonym (Hmm)

    Tyvärr var länken inte klickbar. Klistrar in en del av texten:

    Allmänt

    Handläggningen av asymptomatisk bakteriuri (ABU) och urinvägsinfektion skiljer sig hos gravida kvinnor gentemot befolkningen i övrigt på grund av en ökad risk för komplikationer hos mor och foster.

    Infektion med grupp B streptokocker (GBS) drabbar omkring 1/1 000 nyfödda i Sverige och är en av de viktigaste orsakerna till nyföddhetssepsis. Mortalitetsrisken vid sepsis är 5 procent. 25?30 procent av alla kvinnor är koloniserade med GBS och bakterierna kommer därför oftast tillbaka efter behandling. Asymtomatisk infektion med GBS behöver inte behandlas då uppåtstigande infektion är sällsynt med GBS och kontamination vid kastat prov vanligt. Kvinnor med positiv urinodling med GBS ska alltid ha behandling i samband med vaginal förlossning, oavsett bakteriekoncentration!

    Asymptomatisk bakteriuri ska alltid behandlas hos en gravid kvinna (undantag vid GBS, se ovan). I en svensk studie från 1989 fann man att 1 procent hade bakteriuri i graviditetsvecka 12 och 2 procent i graviditetsvecka 16. I nyare studier från USA har man funnit bakteriuri i ännu högre frekvens hos gravida. Risken att utveckla en febril urinvägsinfektion under graviditeten vid obehandlad bakteriuri uppskattas till 16?30 procent. En febril urinvägsinfektion medför en ökad risk för prematuritet, låg födelsevikt och även intrauterin fosterdöd. Behandling av bakteriuri under graviditeten reducerar risken för såväl symptomgivande urinvägsinfektion som prematuritet. ABU definieras som fynd av ?105 cfu/ml av en bakteriestam i två urinprov lämnade med några dagars intervall.

    Eftersom endast en tredjedel av alla gravida kvinnor som utvecklar febril urinvägsinfektion har haft positiv urinodling vid screening, bör man kontrollodla på vida indikationer.

    Definition

    Hos gravida kvinnor är definitionen för uretrit, cystit och asymtomatisk bakteriuri samma som hos icke gravida.

    Etiologi

    Etiologin stämmer väl överens med den för kvinnor som inte är gravida, vanligast är Escherichia coli. Som ovan beskrivits intar GBS infektion en särställning hos gravida kvinnor.

    Symtom

    Det vanligaste symtomet på urinvägsinfektion hos en gravid kvinna är sammandragningar och/eller buksmärta. Miktionssveda är mindre vanligt. Täta trängningar är vanligt hos gravida även utan urinvägsinfektion.

    Diagnostik

    Nitrittest kan användas men blir ofta falskt negativ eftersom den gravida kvinnan har snabbare urinflöde och minskad blåsvolym med täta trängningar. Granulocytesterastest blir i stället ofta falskt positiv på grund av att det är vanligt med rikliga flytningar under graviditet. Av dessa skäl ska urinodling tas på vida indikationer?

    Riktlinjerna är fr Stockholm men ser liknande ut i hela landet.

  • Anonym (Hmm)
    Cheescake skrev 2020-01-05 19:03:12 följande:

    Om man har symtom och besvär ja.


    Nej inte bara vid symptom utan även sk asymptomatisk bakteriuri SKA behandlas (undantag GBS). Läs texten ovan!

    Bekymmersamt om du är legitimerad vårdpersonal och både okunnig och motståndskraftig mot etablerad kunskap....
  • Anonym (Hmm)

    Riktlinjerna för UVI och ABU (asymptomatisk bakteriuri) vid graviditet skiljer sig inte åt i olika landsändar. Texten fr Stockholm var ett exempel. Gör en snabb googling och ni skall finna att rekommendationerna i olika landsting är samstämmiga

    och att alla sorters bakterier utom GBS ska behandlas med eller utan symptom. Skälen till detta framgår i texten jag lagt in ovanför.

    Du med nick Suck hade väl GBS om du var symptomfri och inte fick behandling. Det är helt i enlighet med riktlinjerna!

    Du med nick cheesecake behöver läsa på mer och förstå det du läser. Okunnighet och ovilja att ta till sig ny kunskap är en dödlig kombination för de du vårdar.....

Svar på tråden Akut Urinvägsinfektion, gravid & helg! Hjälp!