• Anonym (S)

    Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?

    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-11 08:35:50 följande:

    De flesta av de afghaner som kommit till Sverige bodde i Iran innan de kom hit. En del har fötts i Iran.


    Ja? Det innebär ju inte att de har rätt att bo i Iran eller räknas som iranier enligt iransk eller annan lagstiftnjng. Familjerna lever förmodligen som illegala flyktingar i Iran. Det har blivit svårare för såväl legala som illegala flyktingar att leva i Iran de senaste 20 åren. Afghanistan är ett land som varit i krig i väldigt många år. Det finns en kolumn i Aftonladet från igår som du kan läsa om du är lite nyfiken (dock en "krönika" där skribenten uttrycker åsikter) och är du verkligt intresserad finns förstås en himla massa mer material om såväl Afghanistan, Iran och asylrätt.
  • Anonym (S)
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-11 09:15:15 följande:

    Att vilja ha ett bättre liv är inget asylskäl i och för sig.


    Man får inte heller asyl baserat på det ( beroende på vad man lägger i "bättre liv") Vad är din fråga egentligen?

    Personer som är afghanska medborgare som har fått asyl i Sverige behöver inte ha en hotbild mot sig i andra länder som tex Iran, eller Kanada oavsett var man bott tidigare.
  • Anonym (S)
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-11 10:34:07 följande:

    Nu handlar inte tråden specifikt om afghaner, men man kan ju fråga sig om de behövt fly, med tanke på att deras familjer bor kvar.

    Det är inte bara afghaner som åker tillbaka till sina hemländer på semester. Om man flydde undan Pinochets diktatur för 35 år sen är det inte så märkligt att man kan åka till Chile på semester nu, men om man flydde från exv Irak eller Eritrea för bara något år sedan är det märkligt att man kan åka tillbaka på semester.


    Om du vill veta om situationen i helmlandet för olika grupper av flyktingar måste du naturligtvis titta på varje enskilt land/område. För att verkligen veta behöver du känna till den specifika individens asylskäl.

    Men nu har du ju fått allmänna svar om att som afghansk flykting kunna resa till ett helt annat land, dvs Iran i alla fall.

    Du får väl läsa,på om de konflikter och situationer som du funderar på. Vad nu anledningen är till att du funderar på detta.
Svar på tråden Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?