• Tukt

    Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?

    Det kan väl finns gott om anledningar.
    Ett sådant kan vara att man flyr från något, exempelvis ett krig. 10 år senare är kriget slut, men barnen går i skolan och man är rotat i sverige. Men vill hälsa på ändå Ett typexempel var väl då muren föll och många som flytt därifrån återvände för att besöka släktingar.
    Även i en konflikt så förändras läget ständigt. Man kan komma från en landshalva som är hårt drabbat, men man kan återvända några år senare till en annan del för att återse nära och kära.
    En del som är homosexuella i länder med dödstraff kan få asyl, men ännu inte registrerade av respektive regim. Man finner fristad utomlands där man kan leva med sin partner, men har ändå möjlighet att återvända för viktiga möten med familj.

  • Tukt
    Anonym (Hej) skrev 2020-01-11 17:24:31 följande:
    Anonym (resenär) skrev 2020-01-11 14:51:57 följande:

    Nej jag diskuterade dom som söker asyl som flyr krig, politiskt förtryck osv,

    Jag diskuterade som jag skrev i tidigare inlägg om folk som kommer ifrån krigsländer mfl.

    Som jag skrev finns det många som söker asyl pga ekonomiska skäl men dom får ofta avslag, nu handlade tråden om resa till hemländerna och jag svarade på varför dom gör det, dvs folk som flytt pga poltiska åsikter, krig mm.

    Många här verkar inte förstå att många flyr sina länder pga politiska åsikter, sexuell läggning, krig mm.

    Många har goda skäl för att söka asyl men verkligen inte alla, och även om man har det är det heller inte självklart att Sverige kan ta emot dom.

    Nej Sverige tar verkligen inte emot flest flyktingar i Europa, Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner människor bara ifrån Syrien.


    Även om de kommer från Syrien så här det krig Ungern,i Italien, Grekland, Tyskland, Österrike osv?

    De flesta så kallade flyktingar har åkt igenom dessa länder på vägen till Sverige, men dessa länder passade inte pga sämre bidrag.

    Därmed per definition så har de flesta flyktingar som söker asyl i Sverige gjort det av ekonomiska skäl.
    Med största sannolikhet inte, eftersom det är rätt svårt att smuggla människor innanför EUs gränser.
    I övrigt Gäller Dublinförordningen som betyder att flyktingen måste söka asyl i det land den först kommer till. Det är just därför det är stora flyktingläger i Grekland och Italien dit det är lättast att ta sig till.
  • Tukt
    Anonym (min åsikt) skrev 2020-01-11 14:28:56 följande:

    Min åsikt är att de som kan det inte är riktiga flyktingar. De har kommit hit pga ekonomin. Vissa för att arbeta och skicka hem pengar, andra för att leva på bidrag och skicka hem pengar. 

    Den som har flytt pga förföljelse åker inte tillbaka. 


    Du har så klart rätt att ha din åsikt. Men du måste väl förstå att det finns en logik i att krig och förföljelser tar slut och att man kan åka hem då utan att riskera sitt liv.
    Eller? Är det en gång krig, alltid krig i ditt huvud? Eller styr magkänslan över det logiken? 
    Sedan kan man såklart ha åsikten att alla ska återvända så fort kriget är slut. Men det är ju en annan fråga.
  • Tukt
    Anonym (Hej) skrev 2020-01-11 14:26:15 följande:
    Du har fel, enligt forskningen så kommer de flesta flyktingar till Sverige för vi är mest generösa i Europa. Det är inte flykt från våld utan jakten efter ekonomiska fördelen som driver migrationen till Sverige.

    Bara sök på exempelvis ?Country-shopping? alt läs exempelvis citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download&rep=rep1&type=pdf .
    Den där länken fungerade inte.
  • Tukt
    Anonym (XXX) skrev 2020-01-11 20:41:07 följande:
    Men om man kan åka hem, så kan man ju också stanna där. Då har man ju inget asylbehov i Europa längre. 
    Det är helt rätt. Men det är också en annan fråga.
    Här i tråden frågas det om hur det kommer sig att man kan åka hem.
    Och ett av svaren är förmodligen för att det går nu, men inte tidigare. (och i övermorgon kanske det inte går igen)
    Att man sedan låter människor, familjer, barn stanna efter att de rotat sig här sedan5, 10 kanske 20 år tillbaka kan man nog bara svara med ett ord: Medmänsklighet.
  • Tukt
    Familjefaren skrev 2020-01-12 01:44:11 följande:

    I många fall så har väl situationen lugnat ner sig i hemlandet. Det var ju längesen det var krig i Bosnien till exempel. Så folk från Bosnien kan ju åka hem och hälsa på släkt och familj eftersom det helt enkelt inte är krig där längre. Men samtidigt har de ju hunnit bygga upp ett liv i Sverige. Så att kunna åka mellan båda länderna är ju idealet.


    Problemet är väl att ett sådant logiskt resonemang som du för inte tycks bita på folk.
    Uppenbarligen vill man inte ha flyktingar, invandrare här och att de ska återvända till vilket pris som helst.
    Men man har samtidigt en gnutta anständighet kvar själv, och då försöker man uppfinna tankar om att det är någon form av fuffens som gör att de är här.
    Självklart finns det de som fuskar också. Men mer generellt verkar inte din typ av argument bita på folk i tråden.
  • Tukt
    Anonym (Undrar) skrev 2020-01-12 10:42:35 följande:
    Som jag har skrivit ett par gånger är det inte så konstigt om någon som blev hotad under Saddams regim nu efter 30 år kan åka tillbaka på semester. Inte heller konstigt om någon som hotades av tortyr och dödsstraff under Pinochet nu kan åka tillbaka till Chile. Det är märkligare när människor åker tillbaka bara ett par år efter att de flytt. Då skulle de ju lika gärna kunna stanna där.
    Jag avser inte dig personligen alltså. Men det tycks finnas i tråden en önskan att onyanserat stämpla varje resa utifrån hemkommunen som en orsak till att sparka ut varje flykting.
    Det är alltså bristen på logik jag efterfrågar, på samma sätt som jag ifrågasätter att folk anser att deras egna "känsla" är det samma som något verklighet.
  • Tukt

    Enligt UNHCR


    Flyktingar (25,9 miljoner).
    Asylsökande (3,5 miljoner).
    Internflyktingar (41,3 miljoner).
  • Tukt

    ...det är ju också en smula naivt att det alltid finns EN enda orsak till att man gör saker, exempelvis då flyr från sitt land.

  • Tukt
    jeanette02 skrev 2020-01-12 13:38:21 följande:
    Tyvärr har många en sådan fruktansvärt trångsynt synsätt på vissa saker. Kan tex aldrig se saker ur flera perspektiv utan är helt okunniga/onyanserade många ggr. Ibland slås man över hur människor i ett land som Sverige verkar ha så dålig utbildning och allmänbildning. Gäller i stort och inte enbart denna fråga. Överlag ganska svårt att föra samtal med svenskar. Alla måste tycka lika annars är det kört liksom.
    Jag tror varken det har med utbildning att göra eller att det är något speciellt med svenskar.
    Jag tror det mer handlar om att den inre känslan, upplevelsen av något är mer okej att bejaka i dag, än det varit tidigare.
    Så fort någon "känner" något så verkar de utgå från att de har rätt och söker bevis där efter. Det är därför all rim och reson flyger i sådana här trådar.
    Det är som grunden i den här tråden. Man söker inte rimliga förklaringar till något utan formar argumenten efter känslan. (ja TS undantaget då, som verkade vara öppen för olika argument)
    Förmodligen har det något med vår tid att göra. Influencers, vloggar, youtube där alla tycker de ska framföra sina subjektiva känslor för att få synas. Man känner, pratar och  sedan låser man sig.
  • Tukt
    Anonym (Jaaa) skrev 2020-01-12 20:24:48 följande:
    Självklart är det försåtligt! Det jag inte förstår är den utbredda viljan att inte arbeta och anpassa sig till svensk kultur  osv. Nej, allt ska vara på deras villkor och alla vi som redan bor här ska finna sig i det. Det har jag lite svårt för!
    Alltid?
    Det du skriver där att ingen med utländsk härkomst jobbar eller anpassar sig.
    Och hur vet du att "dom" inte vill jobba? Hur vet du att dessa "alla" inte vill anpassa sig till det du kallar svensk kultur?
    Och vad är "svensk kultur". Är det fioler och gärdsgårdar, ABBA, eller fackföreningar och sociala skyddsnät?
  • Tukt
    Anonym (Jaaa) skrev 2020-01-12 20:56:19 följande:
    Vad? Väldigt konstigt svar du har på det jag skrivit. Alltid irriterande med människor som lägger ord i munnen.
    Jo det har väldigt mycket att göra med utländsk härkomst att göra.
    Vänta nu! Vart skriver jag "alla"? Självklart skriver jag om de som inte anpassar sig och det är många tyvärr. Ja... Hur jag vet det... Rätt lätt, följer med i nyhetsuppdateringen på många ställen, fast speciellt inom mitt yrke. 
    Varför skriver du så nedlåtande? Läs på istället för att komma med dessa kommentarer. 
    Jag ber om ursäkt om du fattade mitt inlägg som nedlåtande. Det jag gjorde var mer att jag staplade det du beskrev bakochfram utifrån att det var ett tämligen svartvitt resonemang.
Svar på tråden Hur kan de åka tillbaka till sina gamla hemländer?