• Anonym (Hej)

    Får dagens barn inte lära sig hyfs?

    Jag har också haft funderingar kring det där, och dåligt samvete. Ska förklara. Jag tror dom säger att familjer idag äter allt mer sällan tillsammans. Är det inte så? Om det stämmer, så tror jag att det är detta som i största grad påverkat barns bordsskick. För jag tycker också att barn har sämre bordsskick idag än vad de (vi) hade förr.

    Vi kan ta mig själv som exempel. När jag var liten åt vi alltid tillsammans hela familjen varje dag och jag lärde mig bordsskick. Men mina egna barn har jag inte kunnat lära bordsskick i samma grad för vi kan inte äta tillsammans på vardagarna...jag slutar jobbet sent och de är hungriga innan så de kan inte vänta på mig. Deras pappa serverar dom maten men äter inte med dom för han är inte hungrig just då pga konstiga arbetstider och äter konstiga tider. Att han skulle sitta med dom och låtsasäta bara för att lära dom bordsskick kan jag bara drömma om, han är från ett annat land där man skiter i bordsskick och förstår inte grejen med det, han själv har inte vuxit upp så. Hur som helst, när de nu äter själva fem dagar i veckan, vem finns det att vänta på tills de får börja äta? Ingen. Vem finns det att säga "kan jag gå från bordet?". De går när de är klara.

    Ska jobba mer med dom på helgerna sanningen är att jag varit lite lat också på helgerna de är bara tre år men ska verkligen lära dom att säga tack för maten iallafall.

    Även om jag vet att jag gör saker fel och kunde ha jobbat mer med det, så vet jag också att jag inte har samma förutsättningar som mina föräldrar när jag växte upp, eftersom då kunde vi träna på vårt bordsskick varje dag. Och jag känner att det är många familjer som har det så som jag har det idag.

    Dock håller jag inte med om att de äldre ska ta först, det var ju typ på 50-talet (tänker på den där Pippiscenen när Tommy och Annikas mamma hade kafferep) Idag är väl de flesta överens om att det är bäst att barnen tar först, så får man lugn och ro då de har minst tålamod. ELLER när man har gäster hemma hos sig, då tycker jag att det är hövligt att gästerna tar först. Då får man lära barnen att vänta.

    Sen får man väl kanske räkna med att man inte lär barnen samma grejer som man lärde barn för 30 år sedan. Det där ändras ju vad man tycker är viktigt. Förr i tiden var det viktigtast att barn var tysta och lydiga när de åt sin negerboll, idag tycker man kanske att det är viktigare att fokusera på att lära ut att alla är lika mycket värda och att man behandlar alla lika och att det inte gör så mycket om man pratar i munnen på nån eller tar för sig först. Regler som såna blir ju i samhället färre på alla områden, tycker jag det verkar som iaf. Man är lite mer "avslappnad" i samhället idag. Om du frågar mig, så tycker jag personligen att det är något bra. Även om jag tycker just att det där med att lära mina barn att säga tack för maten är viktigt, då jag tycker man ska lära barnen att vara tacksamma och inte se allt som en rättighet i livet. Men jag tror att vi alla tycker olika på den punkten.

  • Anonym (Hej)
    Anonym (C) skrev 2020-01-15 10:59:44 följande:

    Åh herregud vad arg jag hade blivit! Mina barn har alltid fått lära sig att ta mat lugnt och civiliserat på buffé. Ta först har de däremot aldrig fått göra eftersom jag har velat träna upp deras tålamod och lära dem att alla får mat oavsett ordning man får hämta mat.

    Jag som förälder har alltid suttit med barnen i deras del av bordet för att se till att det inte blir skrikigt och att alla får komma till tals. Avbryta andra som pratar har de aldrig fått göra. De har fått lära sig att låta andra tala klart oavsett om det är ett annat barn eller vuxen som pratar. Vid såna här tillställningar har de fått lära sig att de vuxna vill prata själva ett tag och att barnen i ca 45 minuter får prata med varandra och sedan kan de få prata med de vuxna i sällskapet. För att de ska hålla koll på tiden har jag alltid ställt ett alarm på telefonen och när det har ringt har barnen blivit inkluderade i samtalet med de vuxna.


    Det här är ett skämt va?
Svar på tråden Får dagens barn inte lära sig hyfs?