Forum Barn 1-2 år - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Trött/gravid mamma till 2 åring som vägrar somna..

  Mån 13 jan 19:57 Läst 0 gånger Totalt 21 svar
  Mån 13 jan 19:57

  Alltså!! Jag är desperat. Söker runt på nätet. Håller ut. Andas. Och söker igen. Men nu måste jag (!!!) be om hjälp hos andra föräldrar där ute. För jag är en trött mamma till en precis fyllda 2 årig dotter, dessutom är jag gravid (v 13) och energinivån är inte på topp.

  Så.

  Hon har alltid sovit bra, bytte till växasäng i november, funkade superbra i två veckor. Men sen! Nattningarna tar 1,5-3 timmar. Vi är två föräldrar som hjälps åt, men nu kommer min man resa en del med jobbet och jag blir ensam i denna situation.

  Hon vill leka, vägrar slappna av trots att hon är trött. Vi håller i rutiner, vi ligger bredvid henne i sängen, kliar henne i håret (som hon själv ber om), berättar sagor, lyssnar på lugn musik, ljudbok.. vi har testat allt. Dragit ner på dygnsvilan (sover mellan 1-2 timmar på dagen). Hon somnar på kvällen när min man vaggar henne-

  men nu har vi slutat med det eftersom jag inte orkar vagga henne, och hon måste kunna somna i sängen. Hon är så nära på att somna många gånger men då kickar hon igång igen med benen, armarna, börjar prata med gosedjuren. Alltså det är sååååååå tröttsamt. Jag blir så arg att jag måste gå ut ur rummet, stänga dörren och andas. Ibland blir hon ledsen då, ibland blir hon glad och går upp och leker.

  När vi frågar henne på kvällen om hon är trött (när hon gnuggar sig i ögonen) så säger hon alltid nej. Och ?inte sova?. Samsovning har aldrig funkat (från 8 mån ålder). Då ligger hon och pratar med oss osv. Funkar inte att natta henne i vårt sovrum heller tyvärr. Inte i vagnen heller på en promenad, då säger hon att hon vill sova i sängen. Under dagsvilan, både hemma och på förskolan somnar hon direkt! Då springer hon in till sängen, bäddar ner sig själv, får nappflaskan med havredryck och somnar utan vår närvaro. Detta är omöjligt kvällstid.

  Hon vaknar sällan på natten, men när hon väl gör det så lägger vi oss bredvid henne i hennes säng och klappar henne, och hon somnar snabbt.

  Förlåtttttt för långt inlägg! Hoppas några kommer med några genialiska lösningar!!

 • Anonym (Mamma­)
  Visa endast
  Mån 13 jan 20:35 #1

  Sluta med dagsömnen helt då? Min son som är 2½ slutade för ungefär ett år sedan. Kliver upp lite olika men vanligast kl. 6 och vi lyckas numera få honom i säng ca 19:15 och han sover då senast kl 20, lite beroende på omständigheter före läggningen. Han har också alltid haft svårt att somna, det blev fel redan från början där.

 • Mån 13 jan 20:58 #2

  Håller med föregående om att testa att sluta med middagsvilan helt!

  Min son på drygt 2 år började med som din dotter. Helt omöjligt att få honom att somna innan 22.30 med mycket kämpade innan. Men nu somnar han mellan 20-20.30.

  Hoppas att det är samma för din dotter!

  Lycka till!

 • Mån 13 jan 21:35 #3

  Mina barn har alla blivit så där runt 2 år. Då har vi slutat sova middag. Jag har inte trappat ned genom att minska tiden på vilan, utan jag har tagit bort vilan först varannan dag och sedan nästan varje dag, tills det funkat att helt sluta.

 • Mån 13 jan 21:42 #4

  Skippa middags sovningen naturligtvis. Alla mina fyra barn har slutat kring 1,5 års ålder.

  Somnat mätta o trötta kring 19

 • Mån 13 jan 21:51 #5

  Tack för era svar! Men hon brukar bli så trött vid 12-tiden? Men det kanske är en vana, att hon vet att det är dags att sova då? Vi har testat att inte få henne att somna men hon blir så tröttheten gör att hon blir så klumpig, trillar hela tiden, blir ledsen för mkt. Men ni hade ignorerat det och testat ändå?

  På förskolan säger dom att hon är den som sover längst om man inte väcker henne. Nu väcker dom henne efter en timme, men tidigare kunde hon sova nästan tre timmar (i höstas) men trots det somnade snabbt på kvällen och sov hela natten.

  Men ni hade ändå testat att ta bort sovet? Undra hur förskolan reagerar på det? Erfarenheter?

 • Mån 13 jan 21:59 #6
  Caacc skrev 2020-01-13 21:51:32 följande:
  Men ni hade ändå testat att ta bort sovet? Undra hur förskolan reagerar på det? Erfarenheter?
  Börja på en helg. Bäst hade varit att göra det under en längre ledighet, men det blir kanske ingen sådan den närmaste tiden?

  Jag jobbar på en förskola just nu, och där är det en 2-åring i taget som slutar sova middag. De får gå över till de äldre barnen och ägna sig åt lugnare aktiviteter medan de små sover.
 • Mån 13 jan 22:15 #7

  Jag fick underhålla barnet jättemkt en kort period för att han inte skulle somna. Sen kan du korta ner vilan till 10 min kanske först. Och sen leka järnet ????

 • Mån 13 jan 22:16 #8

  SOm alla andra sagt, ta bort dagvilan.
  Kan hända att man får ha lite andra vanor tills de fått in att de ska sova alla sina timmar på natten tex vi har fått gå ut med barnen efter kvällsmat, iallafall en liten stund, för att få dem pigga igen. Så vi har "letat katter" med ficklampan ute eller gjort spår i snön, om det varit vinter och mörkt. Sommaren är lättare!
  De fick en superstor dipp efter maten, så tallrikar och allt fick stå kvar och så var det ut som gällde.
  Sen tidig läggning vid 18,30-19 för de var trötta...

 • Mån 13 jan 22:20 #9

  Nej vi har ingen längre ledighet framför oss nu. Tredagars ledigt nu till helgen, så vi testat då och pratar med dom på förskolan. Dom är väldigt anpassningsbara och är måna om henne såklart, dom vet att vi (dottern) haft det tufft också.. men dom har inte kommit med förslaget att ta bort vilan faktiskt, men det är absolut värt att prova.

  Leka järnet och aktivera hunden ute får bli vår aktivitet hädanefter spännande det här ska bli, ser fram emot helgen!!

 • Mån 13 jan 22:30 #10
  Caacc skrev 2020-01-13 22:20:40 följande:

  Nej vi har ingen längre ledighet framför oss nu. Tredagars ledigt nu till helgen, så vi testat då och pratar med dom på förskolan. Dom är väldigt anpassningsbara och är måna om henne såklart, dom vet att vi (dottern) haft det tufft också.. men dom har inte kommit med förslaget att ta bort vilan faktiskt, men det är absolut värt att prova.

  Leka järnet och aktivera hunden ute får bli vår aktivitet hädanefter spännande det här ska bli, ser fram emot helgen!!


  Det kommer funka klockrent. ???? Lycka till
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll