Inlägg från: vegaveravegavera |Visa alla inlägg
  • vegaveravegavera

    Skaffa barn utan fast inkomst

    Hej alla! Jag är 24 år gammal och har velat ha barn så länge jag kan minnas. Jag ser verkligen mig själv som en mamma och har längtat så så så länge, men inte riktigt haft rätt partner eller känt mig ?färdig? med att festa och sånt. Men sedan i somras har jag verkligen känt att jag är redo, på ett helt nytt sätt, som att det verkligen är dags och inte bara en gullig idé. Har en partner sedan 3 år tillbaka som allt känns rätt med och han känner likadant som jag. Vi båda vill alltså ha barn så fort som möjligt!

    Men, det som hindrar mig från att våga bli gravid är pengar. Vi har typ inga. Vi båda studerar just nu och kommer vara klara om ca 3 år. De utbildningar vi har är inte sånna som garanterar en en fast fin stor inkomst resten av livet utan ungefär tvärtom. Vi kommer aldrig ha så mycket pengar, det är sånna liv vi valt att leva, men vi vill ju också få in barn i den livsbilden. Går det ens? Jag vill inte att någon av oss ska behöva ge upp sina drömmar karriärsmässigt och behöva jobba ihjäl sig på ett brödjobb. Barn är ju ganska dyrt, men om man köper nästan allt begagnat så kanske det går. Jag vet inte!

    Jag har knappt jobbat någonting på ett riktigt jobb så då antar jag att man inte får några pengar alls som ?föräldraledig?? Min kille har jobbat ytterst lite. Vi, eller i alla fall jag, skulle väl få ta ett studieuppehåll på ett par år kanske om jag blev gravid nu. Kommer jag inte ha några pengar alls då? Det är svårt det här! För samtidigt känner jag att det är bättre att skaffa medan vi båda har lite skola kvar att gå än när vi båda är klara. För då har båda något att gå tillbaka till och något konkret att göra direkt efter bebis, så vi inte ger upp och börjar jobba på Ica typ.

    Har någon där ute erfarenhet av att skaffa barn utan ekonomisk stabilitet? Hur gjorde ni? Vilket slags stöd finns att få? Tacksam för alla tips!! Och KONSTRUKTIV kritik.

    Mvh tack

  • Svar på tråden Skaffa barn utan fast inkomst
  • vegaveravegavera

    Tack för svar. Det ni inte förstår är att vi aldrig kommer ha fast inkomst. Vi båda kommer vara egenföretagare efter examen och man vet ju aldrig hur det går. Därför känns det mer tryggt nu medan vi båda har ett par år var av CSN kvar. Jag vet inte vad SGI är, hur skaffar man det? Lägenhet kan vi fixa och jag har just nu typ 30k i sparpengar, har alltid minst 20k extra.

  • vegaveravegavera

    Andra som jobbar inom samma fält som oss har ju barn! Inte som att hela denna yrkesgrupp är barnlös. Men jag vet heller inte hur de lyckades att få ordning på allt, speciellt inte som i vårt fall där vi båda är inom yrket. Men om man får 7k i månaden på grund SGI och sen får in lite eget på nått stipendium eller liknande då borde man väl klara sig. Läste någonstans här på familjeliv att någon skrivit att man bör ha 200k i besparingar innan man skaffar barn annars är man ansvarslös. Det låter ju helt sjukt. Det kommer vi definitivt aldrig ha.

  • vegaveravegavera

    Just nu har jag CSN och han också. Han extrajobbar lite typ 3-4000 extra i månaden och så lite sommarjobb. Något stipendie här och där på 10-20000. Utgifter är 4000 var i hyra, mat 1500 var, sen resor och övrigt 2-3000 var. Vi bor i andrahand men skulle kunna få förstaårskontrakt inom ett år om vi visste att det var barn på g. Anledningen att vi bor andrahand nu är för att vi hittills velat leva lite flexibelt och rörligt av olika anledningar.

  • vegaveravegavera

    vad är det som kan kosta sådär mycket? Säker på att man kan hitta folk som vill ge bort grejer gratis. Vagn osv. Kläder kastar väl folk på en kilovis om man bara piper i någon mammagrupp på facebook

  • vegaveravegavera

    Svarade otydligt för det är otydligt!

    Vår årsinkomst nu är olika varje år beroende på vad man gjort och fått. I framtiden är lika omöjligt att säga. Kanske jättelite, kanske ganska mycket, upp till hur det går för oss. Om jag får va hemma 6 mån så får väl min kille också vara hemma 6 mån? Så har ett år gått! Sjukhus är ju i princip gratis i Sverige så vitt jag vet. Och hyran på ett förstahandskontrakt på en 2a på 50-60kvm ligger på ungefär 8000kr på dom vi har kollat på.

  • vegaveravegavera

    Man får väl extra stöd om barnet föds sjukt hoppas jag? Nu tycker jag du håller på bara. Gå inte ut på vintern istappar kan falla ner i ditt huvud! Man kan inte tänka ?tänk om? hela tiden. Folk skaffar ju barn hela tiden utan inkomst. Håller på och soc-driver och SEN börjar dom plugga vid 30 års ålder. Så länge man har en lägenhet och får in några slags pengar på ett lagligt vis så är man en lämplig förälder tycker jag. Men är också orolig såklart, vilket väl är en adekvat känsla när man funderar på att starta familj. Det är så överdrivet mycket grejer folk skaffar till sina barn nu för tiden. Man kapitaliserar på blivande mammors oro och får dom att tro att dom behöver 3 babynest 2 vagnar snuttskydd bajshandskar och gud vet allt. Jag litar på min förmåga att uppfostra och ta hand om ett barn, det är bara ekonomin jag är orolig för, finns värre saker att tvivla på inför barn, eller?

  • vegaveravegavera

    Jag lyssnar gärna men tycker ni ger omöjliga prognoser. Säger att jag måste ha en massa grejer som jag vet att jag aldrig kommer att ha. Alltså heltidsjobb, hundratusentals i besparingar, bostadsrätt och rik partner. Hade hoppats på lite mer peppande historier. Men familjeliv är väl fullt av 37+ åringar som väntat för länge med att skaffa barn för att fixa ett totalt vattentätt liv, för att sedan upptäcka att dom kanske väntat för länge för nu var det plötsligt svårt, och så vägrar ni erkänna att det var ett misstag att inte skaffa barn tidigare när äggen var i form...

  • vegaveravegavera

    Tack! Äntligen lite peppande svar! Förlåt för min senaste kommentar den var onödig. Störigt att man inte kan ta bort kommentarer här... ovant

  • vegaveravegavera

    Ja jag blir nog inte mer redo än såhär... om du fattar hur jag menar. Har enda sen jag var 17 väntat på att jag på nått sätt skulle personlighetsförändras till nån otrolig ansvarsfull genomlugn person som skulle vara redo att ha barn. Men man är ju som man är. Kommer vara lika vresig som ansvarsfull om 10 och 15 år

  • vegaveravegavera

    Jag ville ha typ ?var precis i din situation. gick hur bra som helst. men lite jobbigt med det och det. tänk på att fixa det här bara? osv osv. konstruktiva tips! Inte ?skaffa inte barn? gånger 10 :)

  • vegaveravegavera

    Det är jättesvårt att förklara min situation utan att ni vet vilken bransch jag jobbar inom och det vågar jag inte skriva ut här för vill inte att bekanta ska råka läsa denna tråd och koppla den till oss. Men det handlar inte om att starta något företag tillsammans eller hitta något jobb på det sätt ni skriver. Framtiden är och kommer förbi oerhört oklar! Men jag antar att med ett barn i bilden så skulle väl åtminstone en av oss bli tvungen till att ha en deltidsanställning någonstans i vissa perioder. Vi kanske kunde turas om om att vara den som behöver ha ett brödjobb. Men heltid vill jag verkligen aldrig jobba någonstans, det skulle ödelägga hela min egen praksis och få mig att må dåligt. Samma för min kille. Men självklart kan vi tänka oss att båda två jobba på ordentligt på nått deltidsjobb några månader innan bebis om vi visste säkert att det var det som skulle hända!

Svar på tråden Skaffa barn utan fast inkomst