• fjanten

    Skaffa barn utan fast inkomst

    Nej, det låter inte som någon smart idé att skaffa barn i den situationen. Okej om du varit 10 år äldre och klockan började ticka trots studier, men varför försätta er i den sitsen nu???

    Jag skaffade barn under studier, men det var ändå en helt annan situation än er:

    - Min man hade tagit examen och var tillsvidareanställd med bra lön.

    - Jag hade vilande SGI från mitt arbete innan studierna.

    - Vi hade några hundratusen undansparat.

    - Vi bodde i en stor bostadsrätt (fyra) i ett bra område i staden vi bodde (och fortfarande bor i).

    - Jag läste marknadsföring och hade jobb så snart jag tagit magister (annars kan ju även denna bransch vara lite tuff beroende på vad man vill jobba med).

    - Jag tog aldrig något uppehåll utan läste på distans med bebisen hemma. Sedan tog maken officillt föräldraledigt när jag ville jobba (massa dagar sparade, inga tidiga förskolestarter för en stackars ettåring).

    Vänta tills ni faktiskt har ett liv där barn passar in! Ta examen och se till att få vettiga arbeten först. Förtjänar inte era potentiella barn en stabil situation?

  • fjanten
    vegaveravegavera skrev 2020-01-18 15:25:54 följande:

    Tack för svar. Det ni inte förstår är att vi aldrig kommer ha fast inkomst. Vi båda kommer vara egenföretagare efter examen och man vet ju aldrig hur det går. Därför känns det mer tryggt nu medan vi båda har ett par år var av CSN kvar. Jag vet inte vad SGI är, hur skaffar man det? Lägenhet kan vi fixa och jag har just nu typ 30k i sparpengar, har alltid minst 20k extra.


    Men ta examen och starta eget sedan. När ni kan plocka ut vettiga löner skaffar ni barn...
  • fjanten

    SGI = sjukpenninggrundande inkomst. Som föräldraledig får man ut ca 80 % av sin vanliga lön (upp till ett tak) om man tar ut 7 föräldradagar i veckan (mindre om man tar ut färre dagar i veckan än 7). Du har troligen ingen SGI, eftersom du inte tidigare arbetat. Då får du ut pengar på grundnivå, vilket inte är någon höjdarlön. Mindre än du får från CSN.

    Läs på om SGI som egen företagare.

    Du skriver att det är bättre att skaffa barn när ni har några år av CSN kvar - varför? Det är ju betydligt smidigare om ni tar examen och startar era firmor först. Eller ska ni vara småbarnsföräldrar och båda två starta eget? Med arbetstiderna och (i början) den nära obefintliga lön det innebär? Låter som en otroligt korkad idé skulle jag säga...

  • fjanten

    Och ursäkta, men du tänker att ni ska skaffa barn fast du tänker att ni aldrig egentligen kommer ha råd med det? Sorry, men då får ni ju välja! Väljer ni att ha jobb som inte någonsin är förenat med en inkomst man kan leva på - skaffa inte barn.

  • fjanten
    Anonym (X) skrev 2020-01-18 22:26:20 följande:

    Haha men gud, folk drar ju utgifter ur röven här. Förvisso lite osäker på om TS trollar men här kommer en motpol till alla präktiga familjelivsmammor som köper barnvagnar för 15 000. Jag tror egentligen inte att ekonomin behöver vara ett problem för er, möjligtvis era prioriteringar.

    Eftersom ni båda pluggar kan ni väl bara köra på och ingen behöver vara föräldraledig. Då lever ni gott på CSN och din sambos extrainkomst. Så länge man är två vuxna krävs det inte jättemycket för att jobba in tillräckligt för att leva drägligt. Och man kan hitta i princip allt begagnat, tom barnvagnar billigt. Det som är lite negativt i sammanhanget är att sparkontot är litet och att era jobbchanser efter utbildning är lite svajig. Men ni löser det säkert så ni får ihop det, ni måste acceptera att barn kräver viss uppoffring. Det positiva är att ni kommer få mycket tid tillsammans allihopa, det är najs för alla inblandade. Lycka till!


    De flesta är införstådda med tanken om låna/få/köpa billigt begagnat till en bebis. Problemet de flesta försöker påtala kommer främst senare - när paret ska starta egna firmor med osäkra inkomster. I samma takt med att barnet blir dyrare blir inkomsterna potentiellt sämre och tiden potentiellt mindre (tar mycket av ens tid att dra igång eget) - och detta planerar båda tilltänkta föräldrar syssla med samtidigt. Varför då inte vänta tills man ser att det går att leva som TS och partnern vill efter examen, och få in ett barn i bilden när det faktiskt fungerar? Det är ju ingen biologisk tidspress än.
Svar på tråden Skaffa barn utan fast inkomst