Inlägg från: Anonym (Mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mamma)

    Har de rätt att kolla i vagnen?

    Busschaufförer, har de rätt att kolla i vagnen att man verkligen har ett barn däri? Råkade ut för det idag, de påstod i princip att jag försökte lura mig till att åka gratis och krävde att få se i vagnen.

  • Svar på tråden Har de rätt att kolla i vagnen?
  • Anonym (Mamma)

    Kändes väldigt obehagligt att bli utpekad sådär. Andra som kom och gick under resan kollades inte.

  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Va´ den grön får du en ny) skrev 2020-01-18 21:31:31 följande:

    Var det så farligt? Såklart de har rätt att kolla, ta det inte personligen.

    Han var noggrann och gjorde sitt jobb.

    Bra att vara försiktig i dessa tider.


    Försiktig?
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (rimligt) skrev 2020-01-18 21:33:47 följande:

    Oftast syns det ju om där är ett barn i vagnen eller ej, men har man hängt något för så att barnet inte syns tycker jag att det är rimligt att busschauffören ber att få kolla. Vilka formella rättigheter de har att göra så vet jag dock inte.


    Inget var förhängt och ingen annan kontrollerades.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Va´ den grön får du en ny) skrev 2020-01-18 21:37:36 följande:

    Nej, du är troligtvis den enda han någonsin kollat.


    Under den halvtimmen jag var på kontrollerades ingen annan trots att flera andra med vagnar gick på.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Va´ den grön får du en ny) skrev 2020-01-18 21:42:03 följande:

    Du får mig tro att du hade något att dölja. Polisen får gärna stanna mig två dagar i veckan. Helt ok därför jag är alltid grön.

    Vad hade du i vagnen?


    En stulen cello, vad trodde du? En bebis såklart.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (rimligt) skrev 2020-01-18 21:44:16 följande:

    Men om barnet syntes vad skulle han då kolla?


    Suffletten går ju ganska djupt ner. Kändes väldigt förnedrande att han reser sig från sin plats, går bak och säger åt mig att visa vad jag har i vagnen. Tror knappast det är helt okej.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (rimligt) skrev 2020-01-18 22:17:27 följande:

    Men så väl dolda var väl inte alla de andra barnen i vagnar? Oftast ser man ju ben som sticker ut eller så. Är mest småttingar i liggvagn med suflett som inte syns alls om man inte tittar från exakt rätt vinkel. Han hade ingen anledning att vara otrevlig såklart, men att kolla så att det verkligen är barn i gratisåkarnas vagnar tycker jag är okej.


    Var fler med liggvagn ja. Hade han checkat alla hade det varit en annan sak, men det gjorde han inte.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (hmm) skrev 2020-01-18 22:25:45 följande:

    Vet inte om de har rätt att kolla inuti barnvagnen, men de har ju garanterat rätt att be dig uppvisa ett barn om du vill åka gratis. Det är ju det som är villkoret för att gå åka gratis. Om du inte vill att de ska kolla i vagnen är det ju bara att gå av bussen.


    Men varför kollade han bara mig då?
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (chaffis) skrev 2020-01-18 22:27:56 följande:

    Jag kör lokaltraffik och jo vi har full rätt att titta i en vagn om vi misstänker att något inte är som det ska. Det är inget du behöver ta personligt utan det är en del av vår kontrollpolicy och även av säkerhetsskäl. De flesta bebisar visar sig eller gör väsen av sig när de kommer på bussen så oftast behöver vi inte resa på oss. Många föräldrar plockar upp barnen också.

    Tyvärr så är det så att där jag kör är 7 av 10 vagnar tomma på barn men bara 2 kommer fram och blippar sina kort. Tyvärr är det också så ibland att jag låter bli att säga ifrån pga risken för våld.


    En sovande nyfödd gör inga väsen av sig. Det var bara jag som blev kontrollerad trots att fler med liggvagn gick på under resan.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (hmm) skrev 2020-01-18 22:32:46 följande:

    Vad spelar det för roll? Vill du åka gratis får du följa villkoren. Vi kan ju omöjligt veta varför han valde dig. Varför frågade du inte?


    Jag följde villkoren, jag hade ett barn i vagnen. Aldrig hört talas om att någon blivit tvungen att bevisa det.

    Jag frågade inte för att jag upplevde situationen väldigt obehaglig.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (chaffis) skrev 2020-01-18 22:34:41 följande:

    Nej och då får man resa sig och kontrollera om det finns ett barn i vagnen. Det är inte mer med det. Det är inte konstigt och om du inte har något att dölja så döljer du inget.

    Att fler med liggvagn gick på under resan betyder det inte att din chaffis inte visste att det låg barn i den. De kanske inte behövde kontrolleras av någon anledning. 

    Om barnet var helt nyfött så fårstår jag dock varför du verkar så överspänd. Slappna av. Det var inget personligt och det var även för din och ditt barns säkerhet.


    Hur påverkar det vår säkerhet? Jag har varit mamma i sthlm i över tio år och aldrig nånsin varit med om det här eller hört någon annan som varit det.
  • Anonym (Mamma)
    MsFry skrev 2020-01-19 12:48:51 följande:

    Det är ju lite märkligt att han kollade bara din vagn. Har åkt mycket buss med barnvagn (med barn i) men aldrig varit med om liknande. Däremot har jag varit med om att chaffisen suckat högljutt när jag gick fram och blippade mitt kort den gången jag åkte med tom vagn.

    Att chaufförer skulle ha som rutin att resa sig från sin plats och kolla vagnar som någon här skrev känns otroligt, mest pga hur omständligt och hur mycket tid det skulle ta i deras redan pressade scheman. Men det kanske inte handlade om Stockholm?


    Jo det var med sl.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Oj) skrev 2020-01-19 22:48:51 följande:

    Jag förstår inte riktigt. Busschauffören kollade att du följde reglerna. Du visade att du gjorde det och chauffören körde vidare. Rätt uppfattat? Vari ligger det upprörande i det inträffade? Att hen inte kollade fler? Deras barn kanske syntes, eller så åkte de samma linje ofta och hen kände igen dem. Eller så liknar du någon som har tjuvåkt tidigare. Eller så kollar hen alltid var tjugonde barnvagnsförare. Eller nåt annat.

    Jag har blivit kontrollerad massor med gånger, väsk- och flaskinnehåll på festivaler, biljett i spårvagnstrafiken (Gbg), blippen på ICA, leg på uteställen och systemet när jag var yngre mm. Sånt händer. Det är bara att visa att man har rent mjöl i påsen och låter dem göra deras jobb att hålla ordning.

    Vissa grupper kontrolleras oftare, på grund av sitt utseende, och de kan jag förstå ruttnar totalt på det. Men i ditt fall låter det mer som motsatsen, att du aldrig förr blivit kollad.

    Ring och fråga bussbolaget om hur de brukar göra om det känns bra och släpp sen det här. Det är ingen stor grej egentligen.


    Självklart har jag blivit kollad i andra situationer, men det är en annan sak än att bli utpekad såhär. Busschauffören var allt annat än trevlig och kändes som han hoppades att vagnen skulle vara tom. Det är definitivt inte standard att de gör såhär.
Svar på tråden Har de rätt att kolla i vagnen?