• Anonym (A)

    Får man inte pengarna förens allt är klart?

    Anonym (Snart exfru) skrev 2020-01-21 14:23:41 följande:

    Stämmer det att jag inte kommer få min del av pengarna förens skilsmässan är klar, dvs efter 6 månader? Hur är det rättvist? Och vad gör jag om han gör sig av med massa pengar fram till dess?


    För det första, saldot (vad som ska ingå i bodelningen) räknas efter den dag ni lämnar in ansökan, så han kan inte försnilla pengar. Du får din halva.

    Sedan så är det väl era pengar, har inte du tillgång till dom?


  • Anonym (A)
    Anonym (Anonym) skrev 2020-01-21 14:27:20 följande:

    Naturligtvis är det så. Ni är ju officiellt gifta tills skilsmässan gått igenom, och det gör den inte förrän efter betänketiden är slut OCH man skickat in försäkran att man fortfarande vill skiljas.

    Antar att maken kan spendera pengarna på lyxyachter och champagne under tiden. Och så klart lite beluga på det. Å andra sidan, om det gäller stora belopp, så kan du åberopa att han medvetet försnillat era gemensamma pengar under tiden. Kan dock bli väldigt svårt att bevisa.

    Här är lite halvt relaterad info.

    https://www.helpforsakring.se/det-haer-faar-du-hjaelp-med/gift-sambo/Juridiska-artiklar/nej-man-faar-inte-ge-bort-gemensam-egendom-infoer-en-bodelning


    Det är inte svårt att bevisa. Man kollar på saldot för den dagen man skickade in ansökan. Man kan även kolla saldot bakåt i tiden om man tror att ens man/hustru tagit ut mycket gemensamma pengar.
  • Anonym (A)
    Fin skrev 2020-01-23 15:21:44 följande:
    Men om han har förmögenhet från förut. Kvinnan lever på soc. Och de gifter sig. Så från dag 1 är hon berättigad till hälften?

    Moraliskt sett är det ju ganska förkastligt.
    Det finns en tidsgräns, tror det är 5 år. Så efter ett år får man 1/5 osv. Man räknar även in sambotiden.

    Ja, är förutsättningarna som du skriver, så är ju mannen dum om han inte skriver äktenskapsförord. Man kan skydda sig juridiskt. Men en del män använder en annan kroppsdel än hjärnan när de tänker...
Svar på tråden Får man inte pengarna förens allt är klart?