• Anonym (Rebecca)

    Får man inte pengarna förens allt är klart?

    Persbrandtkola skrev 2020-01-22 19:48:03 följande:

    Ahaa... Du tror inte jag visste det? Dum kommentar.

    Uppenbarligen fattade du inte vad jag menade.


    Men varför tycker du då att TS inte ska ta del av pengarna som hon har rätt till? När de valde att gifta sig visste de (troligtvis) att det är såhär lagen ser ut.
  • Anonym (Rebecca)
    Anonym (XXX) skrev 2020-01-23 09:11:24 följande:
    Jo, men jag tycker att det är konstigt att du ger dig på en individ för att hon begär ut det, som hon enligt lagen har rätt till. Hon behöver inte förklara eller försvara någonting. Om du tycker att lagen är fel, så får du väl arbeta politiskt för att få den ändrad. 

    Jag ska säga också, att jag inte heller är helt säker längre, på att lagen med hälftendelning av allting efter bara fem års äktenskap (samboåren räknas också in, om man bodde ihop innan man gifte sig), är så bra. Alltså att detta ska vara default, om andra papper INTE skrivs.

    För jag har sett så många - speciellt män - som blivit utnyttjade av lycksökerskor ifrån utlandet (Thailand, Filippinerna, Vietnam, Ryssland, Ukraina, Polen, Tjeckien...), som uppenbarligen gifter och skiljer sig på löpande band, och ser till att det blir fem år med varje gubbe, för att snika åt sig männens förmögenheter. Ofta är det män som varit ensamma länge, och inte vågar komma viftande med ett äktenskapsförord, när de äntligen har fått en kvinna. 

    I alla fall om den ena parten har utländskt ursprung, tänker jag att default borde vara att var och en äger sina tillgångar och sina skulder, och inget delas vid en eventuell skilsmässa. Vill man ha det annorlunda, så får man skriva ett äktenskapsförord (alltså tvärtom mot idag). 

    Men detta ovanstående gäller såklart inte TS. 
    Fast är det väldigt viktigt för en att man inte vill dela 50/50 vid en eventuell skilsmässa kan man ju fixa det. Det finns ju äktenskapsförord. Vågar man inte ta upp det i sitt förhållande kanske man inte heller bör gifta sig..? Giftemål är ju i grund och botten ett juridiskt kontrakt och är man missnöjd med avtalet är man fri att ändra det. 

    TS och hennes snart ex-man har ju själva valt hur deras förhållande ska se ut, och det inkluderar hur de ska dela upp saker om de skulle gå isär. 
  • Anonym (Rebecca)
    Mandel skrev 2020-01-23 13:18:49 följande:
    Självklart har man äktenskapsförord alternativt att man har skrivet papper på att det är enskild egendom vid arv/gåva osv.
    Därutöver så anser jag ändå inte att man måste dela mm-rättvist på allt. 

    Jag hade i alla fall ett samvete i vår skilsmässa och tyckte att vi bråkat klart innan så varför fortsätta bråka om struntsaker.
    I TS fall kanske det inte är struntsaker..?
  • Anonym (Rebecca)
    Anonym (Z) skrev 2020-01-23 14:25:37 följande:
    Exakt. Lite skillnad om det är en fastighet värd 8 miljoner eller en modelljärnväg värd 10.000 liksom.
    Precis. Men i såna här trådar ska det alltid daltas med (oftast) män som förlorar ekonomiskt i en skilsmässa. Kvinnan blir kallad girig, golddigger och folk slänger runt med moral och samveten. Det är alltid SÅ synd om mannen, fastän han har vetat om vad som gäller sen innan han valde att gifta sig. Helt galet.
  • Anonym (Rebecca)
    Fin skrev 2020-01-23 15:21:44 följande:
    Men om han har förmögenhet från förut. Kvinnan lever på soc. Och de gifter sig. Så från dag 1 är hon berättigad till hälften?

    Moraliskt sett är det ju ganska förkastligt.
    Precis som övriga redan sagt är det fem år som gäller. Är inte ett dugg förkastligt. Att gifta sig är att gå in i ett juridiskt kontrakt. Gifter man sig bör man veta vad som gäller och hur man kommer att påverkas av att ta det beslutet. Det är ens eget ansvar att göra. Det är som vilket annat kontrakt som helst. Har man en förmögenhet som man vill skydda kan man exempelvis skriva äktenskapsförord. Inte mer med det.
Svar på tråden Får man inte pengarna förens allt är klart?